Tytu³: Mak z bakaliami Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-23, 22:31:37 SkÅ‚adniki:
- 250 g maku (zemleć, można w młynku do kawy) - 50 g migdałów (zemleć, można w maszynce do mięsa) - 100 g orzechów włoskich (zemleć, można w maszynce do mięsa) - 150 ml mleka - 100 ml śmietanki 30 % - 100 g masła - 30 g mocnego alkoholu, może być pachnący Ja to wszystko warzę w thermomixie na 90oC , 8 minut, ale można i na płytce, byle nie zagotować. Do gorącej masy dodać: - 60 g suszonych wiśni (mogą być suszone żurawiny) - 40 g rodzynek - 100 g suszonych moreli (rozdrobnionych, czyli pokrojonych) - 60 g śliewk kalifornijskich (rozdrobnionych) Jak danie ostygnie będzie w sam raz :) Gotowego wyrobu - 950 g. W 100 g: - B = 8,97 g; T = 30.89 g; W = 21,81 g - BTW = 1 : 3,44 : 2,43 Dużo się tego nie zje, bardzo sycące :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |