forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2010-12-23, 22:31:37



Tytu³: Mak z bakaliami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-12-23, 22:31:37
Składniki:

- 250 g maku (zemleć, można w młynku do kawy)
- 50 g migdałów (zemleć, można w maszynce do mięsa)
- 100 g orzechów włoskich (zemleć, można w maszynce do mięsa)
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30 %
- 100 g masła
- 30 g mocnego alkoholu, może być pachnący

Ja to wszystko warzę w thermomixie na 90oC , 8 minut, ale można i na płytce, byle nie zagotować.

Do gorącej masy dodać:

- 60 g suszonych wiśni (mogą być suszone żurawiny)
- 40 g rodzynek
- 100 g suszonych moreli (rozdrobnionych, czyli pokrojonych)
- 60 g śliewk kalifornijskich (rozdrobnionych)

Jak danie ostygnie bÄ™dzie w sam raz :) 

Gotowego wyrobu - 950 g. W 100 g:

- B = 8,97 g; T = 30.89 g; W = 21,81 g
- BTW = 1 : 3,44 : 2,43


Dużo siÄ™ tego nie zje, bardzo sycÄ…ce :lol: 


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.