Tytu: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2010-12-31, 21:16:27 http://good-times.webshots.com/photo/2463072840071876585GTgHuc
Zamieszczam zdjęcie mięsa bez zgody autora, ale mam nadzieję, że On mi to wybaczy... 8) Nie zdradzę, że tym autorem jest "adampio" :wink: Pieczeń tę wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę ją polecić. Potrzebny jest do niej kawałek mięsa wieprzowego (może być nawet kilkukilogramowy) koniecznie ze słoniną i skórą. Może to być schab, lub karkówka (ja miałam karkówkę). Mięso naciąć z góry (całą słoninę ze skórą, aż do chudego mięsa) co centymetr po całej jego szerokości. Następnie należy natrzeć mięso przyprawami z solą, dając ich najwięcej na górę (na skórkę), również w miejsca nacięcia. Ja dałam pieprz ziołowy, naturalny, gałkę muszkatołową, mielone zielę angielskie, vegetę, słodką paprykę mieloną, majeranek i oregano. Można dać inne przyprawy, według upodobania. Jeszcze należy powkładać liście laurowe w nacięcia w słoninie. Wystarczy w co trzecie nacięcie ( jak na zdjęciu). Takie mięso w przyprawach, zakryte szczelnie folią, powinno poleżeć w lodówce przynajmniej dobę. Ja piekłam ponad cztery kilogramowy kawałek mięsa 4 godziny - w piekarniku elektrycznym nastawionym pierwszą godzinę na 250 oC a pozostałe 3 godziny na 200 ( przy mniejszym kawałku mięsa należy czas pieczenia odpowiednio skrócić). Mięso piekłam w brytfannie, owinięte dokładnie folią aluminiową, przez 3 godziny, a następnie godzinę piekłam je odkryte z włączonym tylko grzaniem od góry, tak aby skórka na mięsie zrobiła się chrupiąca. Słonina stopiła się w ponad połowie, a skórka zrobiła się brązowa, bardzo chrupiąca i smaczna. Mięso zostało bardzo soczyste i mięciutkie. Pychota... :D Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-12-31, 21:34:34 Jak tylko zoczę karkówkę z ową słoniną i skórą to upiekę jak we wzorze :) Boczek też z pewnością w takich przyprawach będzie dobry, skoro dobry jest w przyprawie do piernika (boczek korzenny :) ). O boczek ze skórą łatwo.
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2010-12-31, 21:36:50 Drugą partię boczku też nacinałam od strony skóry co centymetr :) Dzięki fotografii Adampio. Nauka nie poszła w las :lol:
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2010-12-31, 21:44:40 Z tym boczkiem to jest bardzo dobry pomysł. Z pewnością go również wypróbuję. Boczek powinien trochę krócej się piec, bo jest na ogół cieńszy. Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Gwidon 2010-12-31, 21:49:22 ...Renia-zamiast tanczyc i pic,to ty sie miesem zajmujesz teraz :shock: , cos nieprawdopodobnego :shock: :lol: :wink: 8)...
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2010-12-31, 21:52:18 Tutaj jest dział - kuchnia, a w kuchni się nie tańczy... :P
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-01-01, 08:51:31 Czyżby? ;) :) :D
http://www.youtube.com/watch?v=AGbB_NibH5c Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 09:01:56 A co "duńskiego" jest w tej pieczeni? :shock:
Mięso? :wink: :mrgreen: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 09:31:41 Cytuj z: Radzio 2011-01-01, 08:51:31 Czyżby? ;) :) :D http://www.youtube.com/watch?v=AGbB_NibH5c :lol: Potrenuję... :lol: :wink: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 09:32:25 Cytuj z: WojciechS 2011-01-01, 09:01:56 A co "duńskiego" jest w tej pieczeni? :shock: Mięso? :wink: :mrgreen: To, że jest ona duńskim przysmakiem narodowym... :P :P Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 10:08:23 Tutaj jest zdjęcie tej pieczeni zrobione z góry. Widać spieczoną skórkę, ale nie widać mięsa od dołu...
[załącznik usunięty przez administratora]
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 11:01:17 A mnie to wygląda na pieczeń polską lub litewską ... :D
W obojgu narodach jadało się takie rarytasy na szlacheckich stołach dzień dnia. Koniecznie na maśle klarowanym... 8) Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 11:04:03 Pozwalam na zmianę nazwy... :wink: pewnie nie jest ona zbytnio trafiona. Może "adampio" zna jej prawdziwą nazwę... :roll: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 11:14:14 Staropolska pieczeń duńskiego Górola proponuję... :wink:
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 11:24:12 :lol: ... idealnie pasuje... :lol:
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-01-01, 13:57:18 Cytuj z: renia 2011-01-01, 10:08:23 .... Widać spieczoną skórkę, ale nie widać mięsa od dołu... A próbowałaś odwrócić talerzyk i tak zrobić zdjęcie? ;) :D ;) Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 14:03:11 :lol: Nie. To są dopiero moje początki w fotografowaniu. Jeszcze tak ze dwa lata i się wprawię. Będę fotografowała mięso nawet pod talerzem... :lol: Nawet jeszcze przed ubojem... :lol:
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-01-01, 14:08:08 Cytuj z: renia 2011-01-01, 14:03:11 ... :lol: Nawet jeszcze przed ubojem... :lol: :lol: :lol: :lol: Jeżeli doczekamy się takich zdjęć od Ciebie, jakie robił Blackend u siebie w lesie, to ....................... ;) "hejnał" przestanie być potrzebny. :lol: :lol: :lol: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 14:11:58 :lol: Wolę jednak hejnał... :lol:
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2011-01-01, 14:15:36 Gratulacje, Reniu!
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-01-01, 14:20:39 :lol: :lol: :lol:
Mnie też się pieczeń na zdjęciu podoba. :D Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: adampio 2011-01-01, 15:18:20 Cytuj: Tutaj jest zdjęcie tej pieczeni zrobione z góry. Widać spieczoną skórkę, ale nie widać mięsa od dołu... Bardzo ladnie wyglada Reniu. Nastepnym razem jak bedziesz kupowala mieso to popros rzeznika aby poktoil skorke w paski max 1 cm. bo widze, ze mialas grubsze. Poza tym jak nie zawiniesz w folie to czas pieczenia skrocisz o popowe. 4 godziny piecze sie 5 - 6 kg kawalek, ten ktory jest na zdjeciu ma okolo 2 kg. Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: adampio 2011-01-01, 15:24:34 Cytuj z: renia 2011-01-01, 11:04:03 Pozwalam na zmianę nazwy... :wink: pewnie nie jest ona zbytnio trafiona. Może "adampio" zna jej prawdziwą nazwę... :roll: Oczywiscie, ze znam. Jak powiedzialem to dunska potrawa. Nazwa jej to flaeskesteg ( fleskestaj) Moze Wojciech pamieta jan nasi szlachcice nazywali te potrawe, ktora sie jadlo kazdego dnia :lol: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 15:40:12 Cytuj z: adampio 2011-01-01, 15:18:20 Cytuj: Tutaj jest zdjęcie tej pieczeni zrobione z góry. Widać spieczoną skórkę, ale nie widać mięsa od dołu... Bardzo ladnie wyglada Reniu. Nastepnym razem jak bedziesz kupowala mieso to popros rzeznika aby poktoil skorke w paski max 1 cm. bo widze, ze mialas grubsze. Poza tym jak nie zawiniesz w folie to czas pieczenia skrocisz o popowe. 4 godziny piecze sie 5 - 6 kg kawalek, ten ktory jest na zdjeciu ma okolo 2 kg. Na zdjęciu musi być minimum 2,5 kg ( było ponad 4, ale część odkroiłam z kością, a część już zjedliśmy). Na tym zdjęciu pieczeń była jeszcze trochę ciepła i tłuszcz był w niej rzadki. Dzisiaj jest ona już twarda i łatwo się kroi. Ładnie wygląda w przekroju. Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 16:01:54 Cytuj z: adampio 2011-01-01, 15:24:34 Moze Wojciech pamieta jan nasi szlachcice nazywali te potrawe, ktora sie jadlo kazdego dnia Oczywiście, że pamiętam. PIECZYSTE się nazywa wszelka mięsna potrawa w ten sposób pitraszona... :D Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: adampio 2011-01-01, 16:15:46 wow!
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 16:19:52 Tak wygląda ona w przekroju. I tylko tyle jej zostało... :lol:
[załącznik usunięty przez administratora]
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 16:34:24 A ile osób ją jadło?
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 16:41:59 9
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Gwidon 2011-01-01, 16:42:37 ...no to poczestuj,nie tylko pokazuj :wink: :lol: 8)...
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 17:12:46 Cytuj z: renia 2011-01-01, 16:41:59 9 Jak dziewięć, to dobrze, bo łatwo się przejeść pieczonym mięsem... :? Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 17:14:31 To prawda.
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 17:27:22 Ja nie zjem więcej jednorazowo jak 150g pieczeni. A czasami i to jest za dużo.
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: kangur 2011-01-01, 18:04:10 Cytuj z: renia 2010-12-31, 21:16:27 Takie mięso w przyprawach, zakryte szczelnie folią, powinno poleżeć w lodówce przynajmniej dobę. Czy folie uzywasz po to, zeby "zatruc" mieso aluminium. U chorych zmarlych na Alzheimera w mozgu znajduje aluminium. Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 18:07:58 Czyli aluminium z folii mogłoby wniknąć w mięso? Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 18:09:49 Cytuj z: kangur 2011-01-01, 18:04:10 Cytuj z: renia 2010-12-31, 21:16:27 Takie mięso w przyprawach, zakryte szczelnie folią, powinno poleżeć w lodówce przynajmniej dobę. Czy folie uzywasz po to, zeby "zatruc" mieso aluminium. U chorych zmarlych na Alzheimera w mozgu znajduje aluminium. Przez noc miałam w lodówce zwykłą folię, nie aluminiową. Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: adampio 2011-01-01, 18:26:13 No to teraz plastik masz w miesie? A jak przykryjesz stalowa pokrywka to bedziesz miala stal w miesie a jak zostawisz bez przykrycia to bedziesz miala powietrze w miesie.
Ostatnie badania wykazalay, ze u niektorych umarlych znaleziono powietrze w plucach a w muzgu troche stali. :lol: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 18:30:40 :shock: :lol:
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2011-01-01, 18:56:58 Cytuj z: renia 2011-01-01, 17:27:22 Ja nie zjem więcej jednorazowo jak 150g pieczeni. A czasami i to jest za dużo. 150 g pieczeni to 210 - 230 g surowego mięsa przed upieczeniem :lol: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 19:18:30 Sporo. Z tego wychodzi, że ok. 1/3 wagi mięso traci przy pieczeniu.
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 19:21:13 A w 150g pieczeni unijnej jest zaledwie około 50g surowego mięsa przed upieczeniem...
Z tego wychodzi, że 2/3 cudownie się namnaża w procesie technologicznym. :wink: Dlatego w sklepie kosztuje z 15zł i raka powoduje... :? Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 19:27:19 A gdzie mi tam do Unii... :lol: ŁUni umiom lepiej... :lol: Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-01-01, 19:30:59 Ale ŁUni, to też MY... :D
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-01-01, 19:42:16 Niestety... :( u nas to samo... Ale My to jesteśmy My a nie ŁUni i możemy sobie robić pieczeń sami... :P
Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: kangur 2011-01-02, 06:55:25 Cytuj z: adampio 2011-01-01, 18:26:13 No to teraz plastik masz w miesie? A jak przykryjesz stalowa pokrywka to bedziesz miala stal w miesie a jak zostawisz bez przykrycia to bedziesz miala powietrze w miesie. Ostatnie badania wykazalay, ze u niektorych umarlych znaleziono powietrze w plucach a w muzgu troche stali. :lol: Jak nieboszczyk dostal pretem stalowym w "musk". Tytu: Odp: Pieczeń duńska Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-07, 10:47:34 To już nawet nieboszczyków biją... :shock:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |