forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: Teresa Stachurska 2011-01-06, 17:50:18



Tytuł: Chleb makowy II wersja
Wiadomość wysłana przez: Teresa Stachurska 2011-01-06, 17:50:18
- 200 g mielonego maku (można zemleć suchy w młynku do kawy)
- 100 g mielonych orzechów włoskich (można zemleć w maszynce do mięsa)
- 100 g stopionego smalcu
- 350 g białek jaj kurzych
- 150 g jaj kurzych (3 sztuki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i upiec w temp. 180'C, około 50 minut, sprawdzałam patyczkiem.

W 100 g gotowego produktu jest:

- B = 13,40 g

- T = 31,24 g

- W = 5,12 g

B : T : W  = 1 : 2,33 : 0,38

Jest w tym chlebie sporo białka, po mniej więcej połowie z jaj i roślinnego - z maku i orzechów.


Tytuł: Odp: Chleb makowy II wersja
Wiadomość wysłana przez: kristan 2011-01-08, 07:57:00
SprĂłbujcie naszego makowego , wynalazku:

  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=279


Tytuł: Odp: Chleb makowy II wersja
Wiadomość wysłana przez: Gwidon 2011-01-08, 08:47:20
...mnie te optymalne chleby nie smakuja ,moze za wyjatkiem bialkowego,albo bulek bialkowych, czasami mam taka ochota na dobry tradycyjny chleb,oczywiscie w optymalnych ilosciach 8)...


Tytuł: Odp: Chleb makowy II wersja
Wiadomość wysłana przez: kristan 2011-01-08, 09:24:15
PrzecieĹź , ten wyĹźej , teĹź jest  na białkach zrobiony.  Nie zauwaĹźyłeś?


Tytuł: Odp: Chleb makowy II wersja
Wiadomość wysłana przez: Gwidon 2011-01-08, 09:38:15
...no mowie,ze bialkowy jeszcze mi podchodzi :P...


Tytuł: Odp: Chleb makowy II wersja
Wiadomość wysłana przez: Teresa Stachurska 2011-01-08, 17:09:19
Cytuj z: kristan 2011-01-08, 07:57:00
SprĂłbujcie naszego makowego , wynalazku:

  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=279



TeĹź ciekawy, jednak BTW w moim korzystniejsze, a i białka mniej :) 


Tytuł: Odp: Chleb makowy II wersja
Wiadomość wysłana przez: kristan 2011-01-10, 15:08:52
A  , mĂłjjestwięksyyyy... :P


forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.