forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Tomkiewicz 2006-03-06, 01:24:27



Tytu³: Å»urek i zawarte w nim wÄ™glowodany
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2006-03-06, 01:24:27
  Chodzi o żurek pÅ‚ynny w butelce rzecz jasna.
          ZauważyÅ‚em dwa - Barszcz biaÅ‚y oraz Å»urek ÅšlÄ…ski i za nic nie mogÄ™ dojść , ile WW znajduje siÄ™ w owych butelczynach (500 ml) !! W tabelach z garmażeriÄ… pisze, że jest ich w 100 ml 31 gr., a gdzie indziej już 48 ! LubiÄ™ żurek i jestem w kropce. Może ktoÅ› z Was wie cos na ten temat, a może miaÅ‚ jakieÅ› niemiÅ‚e doÅ›wiadczenia bÄ™dÄ…c na Å»o i jedzÄ…c żurek ??

Tomek


Tytu³: Odp: Å»urek i zawarte w nim wÄ™glowodany
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2006-03-06, 07:16:59
Zakwas "chodzi" na fermentacji mlekowej, a więc jeśli wyjściowo da się odpowiednią ilość węglowodanów, można doprowadzić do odpowiedniego zakwaszenia, przy minimalej zawartości węglowodanów w produkcie finalnym. Zakwas lepiej robić samemu.
A tego kupnego "żura" nie wlewasz na wywar z kości?, albo inny rozcieńczalnik - w takim przypadku zmienia się BTW.


Tytu³: Odp: Å»urek i zawarte w nim wÄ™glowodany
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2006-03-06, 14:47:52
najlepiej zrobić wÅ‚asny zurek,kupić sobie mÄ…kÄ™ zurek,odwazyć 2-3 Å‚yzki policzyć wÄ™glowodany dodać czosnek,jak kto lubi,zalać przegotowanÄ… wystudzonÄ… wodÄ….Postawić w ciepÅ‚ym miejscu na ok.4-5 dni.Przemieszać kilka razy i oczywiÅ›cie przykryć sÅ‚oik talerzykiem.ZyczÄ™ smacznego.       


Tytu³: Odp: Å»urek i zawarte w nim wÄ™glowodany
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2006-03-06, 15:06:28
Po ugotowaniu zurku(oczywiÅ›cie na wywarze z koÅ›ci) rozlać na równe porcje, sumÄ™ wÄ™glowodanów podzielić przez ilość porcji,w ten sposób otrzymamy ilość wÄ™glowodanów dla jednej osoby.W ten sposób nie musimy siÄ™ martwić ile wody wyparuje podczas gotowania. 


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.