forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2011-02-03, 21:45:47



Tytu³: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-03, 21:45:47
Zamiast ryzykować anemiÄ™ warto od czasu do czasu np na obiad zaserwować sobie wÄ…tróbkÄ™. Ja przyrzÄ…dzam jÄ… na kilka sposobów. Tym razem pieczonÄ… ze Å›liwkÄ…. Jak zwykle upiekÅ‚am jej wiÄ™cej niż trzeba i dziÄ™ki temu nadmiar mogÅ‚am zamrozić na innÄ… "okazjÄ™", jak to robiÅ‚am już nie raz. 

Na blaszkę wchodzi mi trzydzieści tytułowych wątróbek, więc kupiłam:

- 30 plastrów wędzonego (może być pieczony) boczku o długości około 20 cm i łącznej wadze (jak się okazało na wadze) 800 g,

- 15 wątróbek kurczęcych (też 800 g, taki zbieg okoliczności) więc miałam 30 płatków wątróbkowych,

- 30 Å›liwek kalifornijskich, które ważyÅ‚y 130 g. 

Do każdego płatka wątróbki dołożyłam jedną śliwkę i zawinęłam ją w plasterek boczku. Na blaszce do pieczenia ułożyłam je jedną obok drugiej w 4 rzędach. Nie spinałam ich wykałaczkami, bo ułożyłam je tak ciasno jak się dało. I upiekłam: 180'C, 30 minut.

Wątróbki po upieczeniu ważyły 1330 g, więc ich 100 g zawierało:

- B - 19,53 g
- T - 32,32 g
- W - 6,24 g

a B : T : W wyniosło 1 : 1,65 : 0,32

PodawaÅ‚am z duszonÄ… na smalcu kapustÄ… kwaszonÄ… z przecierem pomidorowym. Moim goÅ›ciom smakowaÅ‚y :)  i mnie też.


Fotografia - http://www.stachurska.eu/?p=201


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-03, 21:48:59
To musi być wyśmienite... :D Na pewno niedługo będę to wiedziała z autopsji... :wink:


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-03, 22:02:34
Zdarzyło mi się częstować nią gości ze Szwecji. Pan Szwed obwieścił, że wątóbki nie jada, ale gdy zobaczył jak innym przy stole ona smakuje to spróbował i poprosił o przepis.

Jeszcze coś. Organizowałam kiedyś piknik współpracownikom i na ten piknik upiekłam 120 sztuk tych wątróbek (wieczorem porzedniego dnia), a potem one zostały przygrzane na grillu i też się podobały. Równie dobrze można na grillu przygrzać mrożone.


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2011-02-03, 22:33:55
...watrobka ze sliwkami? :shock: Teresa ty masz smaki :wink: :lol: 8)...


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-03, 22:34:48
Cytuj z: Gwidon 2011-02-03, 22:33:55
...watrobka ze sliwkami? :shock: Teresa ty masz smaki :wink: :lol: 8)...



Okazja sprawdzić :) 


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-03, 22:40:29
Niektórzy robią wątróbkę z kwaśnym jabłkiem, żeby smak był bardziej winny niż gorzki. Ja do wątróbki dodaję trochę soku z cytryny...Pewnie śliwka też zmienia smak na bardziej słodko-winny i likwiduje tą goryczkę...


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2011-02-04, 11:17:16
...ja robie gulasz watrobkowy z indyka/jest mieciutka/ w sosie smietankowym ze szparagami ze sloika;albo smazona na masle z cebulka-mniam,oczywiscie do tego jeden kartofel 8)...


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-02-04, 11:29:41
Ja na prawdę chciałabym jeść wątróbkę. Próbowałam już wiele razy :(, na rożne sposoby. I wstyd przyznać mam odruch wymiotny, bo rodzice kiedyś wmusili we mnie wątróbke i wszystko wylądowało na dywanie. :(


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-04, 12:22:34

Masz odruch wymiotny, bo wątróbka tak "wymiata"... :wink: Ja uważam, że jak się czegoś nie lubi, to nie powinno się do tego przymuszać. Wybór dań jest przeogromny... :wink:


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-02-04, 12:25:44
Zgoda :D Kaszanka 3 razy dziennie mniam. Cebulka mniam :D


Tytu³: Odp: WÄ…tróbka ze Å›liwkÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-04, 12:27:47
No jasne. Jedzenie można sobie urozmaicać...np na śniadanie kaszanka z cebulką, na obiad kaszanka bez cebulki, a na kolacje cebulka bez kaszanki. Na drugi dzień odwrotnie... :lol: :wink:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.