Tytu: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-13, 17:30:46 Zaczynamy od zakwasu na 5-7 dni przed robieniem zupy.
1/2 kgsurowych burakow, obranych i okrojonych w jak najciensze plasterki. Im cieniej tym lepiej pol litra wody 3-4 zabkow czosnku zile angielskie 4 -7 ziaren 3 listki bobkowe 2 lyzki soli na te ilosc wody. Zakryc gaza i czekac 5-7 dni. 500 - 1000 gr pomidorow Po 5-7 dniach, gotujemy 500 gr burakow i obieramy je ze skorki 2 litry wywaru gotujemy w garnku. Nie mamy wywaru to gotujemy kosci albo mieso z koscia. W miedzyczasie obieramy i kroimy: 200 gr pietruszki 200 gr marchewki 200 gr selera 200 gr ziemniakow Jak juz mamy wywar, wkladamy wszystkie warzywa i pomidory, bez burakow. Teraz dodajemy buraki i zakwas, przegotowujemy. Dodajemy brakujacych skladnikow typu cukier ( troche trzeba)sol itp. Voila. Gotowe. Zajebisty ukrainski barszcz w polskim wydaniu. Wiem, ze brakuje kapusty ale w waszym wydaniu musi byc fasola, a fasola to nie barszcz ukrainski,powiedziano mi na ukrainie. Serwujac trzeba na kazdy talerz dac min 50m gr masla. Wowczas smakuje. Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: WojciechS 2011-02-13, 17:43:46 Cytuj z: adampio 2011-02-13, 17:30:46 Zajebisty ukrainski barszcz ... ...znaczy kiedy ten sex uprawiać, podczas jedzenia? :shock: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-13, 18:46:51 "adampio" dziękuję Ci bardzo. Zrobię go z kupnym zakwasem, bo planuję barszcz na jutro. Wywar mięsny został mi z mięsa na galaretę (nie daję całego, żeby było mniej galarety i konkretniejsza). Tylko nie wiem czy te pomidory dodajesz do zakwasu? Czy do barszczu?
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-14, 10:00:47 Cytuj z: renia 2011-02-13, 18:46:51 "adampio" dziękuję Ci bardzo. Zrobię go z kupnym zakwasem, bo planuję barszcz na jutro. Wywar mięsny został mi z mięsa na galaretę (nie daję całego, żeby było mniej galarety i konkretniejsza). Tylko nie wiem czy te pomidory dodajesz do zakwasu? Czy do barszczu? Zakwas mozesz tylko dodac do zupy kiedy wszystko jest ugotowane, w kwasie sie nie ugotuja. Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 10:07:13 No tak. Zawsze wszystkie "kwasy" daję na koniec. Jedynie chyba mięso jest odporne na "kwas" i można je gotować razem np. z kapustą kiszoną. Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2011-02-14, 12:20:57 Na takim zakwasie ja robię czysty barszcztk zjadam je z jajkiem na twardo i gotowanym boczkiem oraz z chrzanem.
Tylko nie dodaję cukru, a barszcz zaprawiam 30% śmietaną. Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-14, 12:37:52 Ja nie zaprawiam smietana ale dodaje lyzke smietany 38 % na kazdy talez. Nie powinno sie gotowac kwasnej smietany i dlatego robie tak.
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 12:58:25 Ja dodaję tylko słodką śmietanę do zup...ale może to nie jest najlepszy pomysł... :roll:
PS. "adampio" niepotrzebnie pisałeś o tym barszczu "dla Reni" przepis się przyda wszystkim, a ja też skromną osobą jestem, a nie jakimś tam skarbem narodowym... :lol: :wink: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-14, 13:09:59 Nie bede sie upieral bo kazdy ma swoj smak ale do zup najlepsza jest smietana kwasna. Do sosow zas smietana slodka.Ale jak powiedzialem..... :lol:
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 14:50:38 Spróbuję z kwaśną. Ale do każdej zabiielanej zupy ona pasuje? Czy tylko do tych kwaśnych zup?
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 14:52:51 Cytuj z: WojciechS 2011-02-13, 17:43:46 ...znaczy kiedy ten sex ... Pisz lepiej po polsku "sześć" . Wszystko się zgadza, ten przepis jest na sześć porcji... :mrgreen: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-14, 15:09:49 Cytuj z: renia 2011-02-14, 14:50:38 Spróbuję z kwaśną. Ale do każdej zabiielanej zupy ona pasuje? Czy tylko do tych kwaśnych zup? Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany. Taka zupa na krora bardzo namawiam jest soljanka. Taka prawdziwa solianka jest jak nasz bigos, tzn reszki kielbas i mies z calego tygodnia smazona na duzej ilosci tluszczu z wazrywami i td. Jak znajde oryginalny przepis to go wstawie, bo dobra. Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-14, 15:19:23 Prosze przepis na Soljanke ][url=http://gotovim-doma.ru/view.php?r=343-recept-solianka-miasnaia Cytuj: http://gotovim-doma.ru/view.php?r=343-recept-solianka-miasnaia [/url]Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 15:21:43 Cytuj z: adampio 2011-02-14, 15:09:49 Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany. Dobra. :lol: U nas w szkolnym barze dolewają do gotowej zupy trochę gęstej śmietany. Ładnie to wygląda (nie mieszane) ale ja jakoś na te zupy nie mam ochoty. Raz jadłam i smakuje jak pomyje... 8) Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-14, 15:32:45 Cytuj z: renia 2011-02-14, 15:21:43 Cytuj z: adampio 2011-02-14, 15:09:49 Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany. Dobra. :lol: U nas w szkolnym barze dolewają do gotowej zupy trochę gęstej śmietany. Ładnie to wygląda (nie mieszane) ale ja jakoś na te zupy nie mam ochoty. Raz jadłam i smakuje jak pomyje... 8) Wiesz, ze smietana w zupie to tylko dodatek. Najwzniejszy w zupie jest wywar. Wiadomo, ze w takim barze nikt nie robi wywaru na kosciasch, zeberkach czy tez innym miesie i nie na warzywach tylko na kostce nawt nie Knorra. Dlatego nie bralbym takiej zupy jako adekwatnik. Sprobuj zrobic zupe i dodaj gestej smietany na talerzu, niech sobie ludzie sami rozmieszaja na telarzu a zobaczysz, ze zupa jest lepsza niz ze slodka smietana. Oczywiscie to jest moje zdanie. :D Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 16:30:09 Na pewno tak zrobię. :D Dzięki za radę. Człowiek całe życie się uczy........ :lol:
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 19:59:30 W środę (albo w czwartek) wstawię zdjęcie barszczu z kwaśną śmietaną... :D Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2011-02-14, 20:07:28 Czyli w kulinariach dzieje się a dzieje. Ja też odszukam jeden przepis, zdaje się że jest już do niego fotografia. Może przez to szukanie trochę "przetrzeźwieję" :lol:
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 20:17:08 Aż tak źle... :shock: :lol: :wink:
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 20:21:25 Ja jutro robię mielone z papryką i pomidorami. Nie wiem czy też wstawiać zdjęcie, bo ponoć one zajmują sporo miejsca na Forum... :roll: może spróbuję mniejsze robić - jak z tym keksem - tego Admin nie zlikwidował, a te duże usuwa... :?
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 20:27:52 Jednak zostało zdjęcie chleba migdałowego, a nie keksu. Ale byłam blisko... :lol:
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2011-02-14, 21:18:19 Małe wystarczy :)
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 21:23:57 :lol: łatwo powiedzieć, trudniej zrobić... :wink: już zapisałam sobie do ilu KB trzeba zmniejszyć zdjęcie, żeby ono jakoś przyzwoicie wyglądało... :lol: bo podglądu tutaj przy zdjęciu nie można zrobić...
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 21:28:08 Polski barszcz ukraiński od polskiego Górala z Danii... :lol: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Dasna 2011-02-14, 22:11:22 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Pozdrawia z Ukrainy Polka .
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 22:15:43 Ale tu się porobiło. :shock: Pozdrawiam - polska Polka z Polski... :lol: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Dasna 2011-02-14, 22:22:10 Ale sami Polacy. I nawet w Polsce jest polska Polka. :lol: :lol: :lol:
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 22:23:43 Jeszcze na razie tacy tutaj się trafiają... :lol: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Dasna 2011-02-14, 22:25:04 A ja jak zwykle na Ukrainie kupiłam kaszankę . Więc tydzień mam pod znakiem kaszanki z cebulką. A pani na targu jeszcze powiedziała ;proszę spojrzeć jaka tłusta" Dobrze mnie wyczuła :D
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-14, 22:33:53 A mi ciągle chwalą w sklepach mięsnych wyroby "jakie chudziutkie, niech pani zerknie" ale to chyba wszystkim z przyzwyczajenia powtarzają. Jakoś słabo mnie wyczuwają. Nieraz im przypominam, że ja nie szukam chudego... :lol: (tylko przystojnego :lol:) Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 14:04:15 Barszcz wypróbowałam (po tym tytule czułam się zobowiązana) :D . Troszeczkę zmieniłam przepis (jak zwykle 8)) - dodałam parę suszonych grzybków i kapustę włoską (ćwiartkę) bo akurat miałam takową w domu. Buraczki starłam w plastry na tarce (oczka do mizerii). Po dodaniu buraczków gotowałam barszcz jeszcze pół godziny, bo buraczki były twarde. Zakwasu nie robiłam sama tylko dałam kupny z butelki (żur biały). Do smaku dałam ziele angielskie, lisć laurowy, kostkę rosołowa, pieprz, vegetę, magi w płynie i troszkę majeranku, a i troche cukru. Na koniec dałam na talerz łyżeczkę masła i dwie łyżki śmietany zakwaszanej. A teraz tą porcję zjem... :lol: :P
[załącznik usunięty przez administratora]
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-02-17, 14:25:53 Zanim i ja wypróbuję, mam dwa pytania, po jednym do Reni i Adama.
Reniu. Czy możesz napisać co to jest na zdjęciu? Mam na myśli te białe "przedmioty" na środku talerza. Adamie Cytuj z: adampio 2011-02-13, 17:30:46 ...Zakryc gaza i czekac 5-7 dni... W jakiej temperaturze "hodować" ten zakwas, czy to ma jakieś znaczenie? Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-02-17, 15:20:05 Cytuj: W jakiej temperaturze "hodować" ten zakwas, czy to ma jakieś znaczenie? To znaczy w jakiej temp. Ma stac w pokojowej temperaturze aby skisl, zgescial i dal smak prawdziwego barszczu. I daje. Sprobuj a na penwo bedziesz zawiedziony. :lol: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 15:50:04 Cytuj z: Radzio 2011-02-17, 14:25:53 Zanim i ja wypróbuję, mam dwa pytania, po jednym do Reni i Adama. Reniu. Czy możesz napisać co to jest na zdjęciu? Mam na myśli te białe "przedmioty" na środku talerza. Radzio to chyba jakaś telepatia, bo właśnie zastanawiałam się, czy Radzo wypróbuje ten barszcz... :roll: :wink: Te białe "przedmioty" na środku :lol: to jest gęsta, kwaśna śmietana (dwie duże łyżki), którą wymieszałam przed spożyciem zupy. Obok jest jeszcze mały, żółty "przedmiot" to jest masło (łyżeczka). :D Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 15:52:51 Cytuj z: renia 2011-02-17, 15:50:04 Radzio to chyba jakaś telepatia, bo właśnie zastanawiałam się, czy Radzo wypróbuje ten barszcz... :roll: :wink: Miało być "Radzio"...przepraszam bardzo... 8) Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 15:57:55 "adampio" ja chyba całkiem inny barszcz zrobiłam, niż Ty... :( Ty robiłeś zakwas z burakami i pomidorami? Ja dałam surowe buraki i dużą łyżkę koncentratu pomidorowego...Ale zupa niczego sobie. :D Na drugi raz zrobię go zgodnie z przepisem. Może będzie jeszcze lepszy.
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-02-17, 18:01:31 Cytuj z: renia 2011-02-17, 15:50:04 Te białe "przedmioty" na środku :lol: to jest gęsta, kwaśna śmietana (dwie duże łyżki), którą wymieszałam przed spożyciem zupy. Obok jest jeszcze mały, żółty "przedmiot" to jest masło (łyżeczka). :D Podejrzewałem, że któryś z w/w przez Ciebie produktów, ale żeby oba na raz. :shock: ;) :lol: :lol: :lol: Dzięki, super ;) A swoją drogą ........ dwa "grzyby" w jeden barszcz. :D :D Cytuj z: adampio 2011-02-17, 15:20:05 ... w pokojowej temperaturze ......Sprobuj a na penwo bedziesz zawiedziony. :lol: Ta odpowiedź rzeczywiście mnie zawiodła. :lol: Pytam, bo wiesz: jest zima, a tam gdzie mnie moje kobiety trzymają +20o[/supC jak nie było tak ni ma. :lol: :lol: :lol: A serio to chodziło mi o to, że- tradycyjnie ;), jak postawię w rozsądnej odległości od źródła ciepła np. przy kozie 8) to czas oczekiwania skrócę. Chyba, że te 5-7dni to informacja dla smakoszy. ;) Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 18:09:04 "Radzio" nie kombinuj. Nic na skróty... 8) :lol: Ucz się cierpliwości... :mrgreen: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-02-17, 18:27:06 Cytuj z: renia 2011-02-17, 18:09:04 "Radzio" nie kombinuj. Nic na skróty... 8) :lol: Ucz się cierpliwości... :mrgreen: Cóż :roll: W takim razie nie będę kombinował i poczekam cierpliwie do lata, aż uzyskam temperaturę pokojową. :D :D :D Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 18:35:09 Nic nie jest pewne. Tam gdzie jest wysoka temperatura nie zawsze jest pokój... :roll: :wink:
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 18:35:54 :|
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-02-17, 18:38:29 Cytuj z: renia 2011-02-17, 18:35:54 :| Głowa do góry :D, niektóre spostrzeżenia mogą porazić. ;) :lol: :lol: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-02-17, 18:39:54 :|
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Radzio 2011-03-12, 21:26:30 Dzisiaj popełniłem barszcz wg. przepisu Adampio. :D
Za wywar posłużyły mi kość wołowa i szponder. Zakwas wyszedł, że hej- tak gębę wykrzywia. Potrawa przypadła mi do gustu. :D :D Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-03-12, 22:18:19 Ja kupiłam mąkę żytnią do zakwasu i też popełnię :wink: taki barcz według przepisu "adampia" a nie moją własną improwizację.
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: adampio 2011-03-12, 22:26:38 Jak ja kocham te nazwy: "Polski barszcz ukrainski" albo "Swinska kielbasa z kuraczaka". Ludzie!!!!
Jak sie okazuje w "polskim barszczu ukrainskim" nie wystepuje fasola :shock: Co wy na to? Otoz jak moje zrodla ukrainskie mowia, nie ma w barszczu ukrainskim fasoli. Jest burak,ziemniaki, pietruszka-korzen, seler i wszystko inne ale fasoli nie ma. Jest natomiast goralska kapusta. Musi byc goralsak bo inaczej barszcz nie wyjdzie. Oczywiscie zartuje z ta kapusta ale fasoli nie ma. :D Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-03-12, 22:47:55 Dodam jeszcze, że za mąkę żytnią płaciłam 8 zł. :shock: Ponoć jakaś "eko"... :roll: :?
Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2011-03-12, 22:52:27 Cytuj z: renia 2011-03-12, 22:47:55 Dodam jeszcze, że za mąkę żytnią płaciłam 8 zł. :shock: Ponoć jakaś "eko"... :roll: :? Dobrze, że nie sprzedają jej w 100 kg opakowaniach, jak już tak umieją się mark(i)etingiem posługiwać :shock: :lol: Tytu: Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni Wiadomo wysana przez: renia 2011-03-12, 23:02:23 :lol: :lol: :lol: Ciekawe gdzie jest to ekologiczne pole z żytem... :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |