Tytu³: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-27, 21:19:32 Duszone jarzyny Å›wietnie smakujÄ… z miÄ™sem, np kotletami mielonymi, boczkiem pieczonym, karkówkÄ… pieczonÄ…, gulaszem, wÄ…tróbkÄ…, rybÄ… smażonÄ…, pieczonÄ… i gotowanÄ…, omletem ( w miejsce kwaÅ›nego jabÅ‚ka - ), naleÅ›nikiem (2 jajka roztrzepać z 20 g startego żółtego sera i usmażyć na maÅ›le lub smalcu na patelni na maÅ‚ym ogniu). Mój "wsad" na patelniÄ™ to tym razem:
- 200 g cebuli - 200 g czerwonej papryki - 1 puszka pomodorów bez skórki (400 g) - 70 g smalcu - przyprawy wg uznania Najpierw krótko osmażyÅ‚am na roztopionym smalcu z dwu stron cebulÄ™ pokrojonÄ… w 1/2 centymetrowej gruboÅ›ci półplastry i nastÄ™pnie dodaÅ‚am do niej pokrojonÄ… w sporÄ… kostkÄ™ (2 x 2 cm) paprykÄ™ oraz pomidory z puszki, no i przyprawy, Ja lubiÄ™ i bez przypraw :) DusiÅ‚am to pod przykrywÄ… do czasu gdy jarzyny byÅ‚y półtwarde, a sos znacznie odparowaÅ‚. Po zważeniu okazaÅ‚o siÄ™, że w rezultacie moje uduszone jarzyny ważyÅ‚y 590 g. StÄ…d w 100 g gotowego produktu byÅ‚o: - B = 1,69 g; T = 12,25 g; W = 7,25 g. - B : T : W zaÅ› wyniosÅ‚o 1 : 7,24 : 4,28. SfotografowaÅ‚am to danie z pieczonym boczkiem, który dodatkowo wraz z jarzynami jw poddusiÅ‚am jeszcze na patelni zanim daÅ‚am caÅ‚e danie na stół. Boczek dziÄ™ki temu "przeszedÅ‚" ingrediencjami z warzyw. Tak samo można potraktować każde miÄ™sne danie, czyli do rondla lub na patelnÄ™ wÅ‚ożyć np kotlety mielone (porcje pieczonej karkówki, itp), wyÅ‚ożyć na to duszone jarzyny i na malutkim ogniu przez kwadrans caÅ‚ość dusić pod przykryciem. Można też to "koÅ„cowe" duszenie potrawy wykonać w piekarniku. OczywiÅ›cie, że po dodatkowym (z miÄ™sem) duszeniu jarzyny nie bÄ™dÄ… już półtwarde, albo półtwarde bÄ™dÄ… mniej. Zestaw jarzyn do duszenia może być różny. Ja lubiÄ™ np cebulÄ™ z porem, pomidorami oraz oliwkami (oliwki posiekane drobno) i ewentualnie czosneczkiem. Fotografia - http://www.stachurska.eu/?p=682 Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-28, 09:00:28 Teresa - te potrawy sÄ… podobne... :D
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4434.0 Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-28, 09:21:37 Ano podobne :) I równie Å›wietnie smakujÄ… :D , znaczy dla smakoszy sÄ… :lol:
Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-02-28, 18:42:46 zamiast cebuli marchewka, zamiast papryki 200g pietruszki, zamiast pomidorów 200g selera, zamiast smalcu 200g masÅ‚a, bez przypraw i już problem typu:
Cytuj z: renia 2011-02-28, 09:00:28 Teresa - te potrawy sÄ… podobne... mamy z gÅ‚owy ... :wink: :mrgreen: Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-28, 18:56:33 Cytuj z: WojciechS 2011-02-28, 18:42:46 zamiast cebuli marchewka, zamiast papryki 200g pietruszki, zamiast pomidorów 200g selera, zamiast smalcu 200g masÅ‚a........... No i prawie podaÅ‚eÅ› przepis na jarzynkÄ™ do ryby po grecku... :lol: Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-02-28, 19:08:31 Nie wiedziaÅ‚em, że ze mnie taki Grek... :wink: :lol:
Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-28, 19:19:46 Nie udawaj Greka, nie rób takiej miny...... :lol: Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-02-28, 19:58:45 KupiÅ‚am dziÅ› por, cebulÄ™, oliwki, pomidory w puszce i kawaÅ‚eczek imbiru. Jutro je uwarzÄ™ na patelni :) I zrobiÄ™ do nich skwarki z boczku :D
Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-28, 20:01:16 Przy tym daniu to można improwizować do woli... :wink:
Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-02-28, 20:02:56 W razie czego, wszystko można uratować dodatkiem keczupu... :wink: :D
Tytu³: Odp: Duszone jarzyny Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-02-28, 20:06:04 Moim dzieciom na reszcie znudziÅ‚ siÄ™ keczup i jedzÄ… po ludzku. WczeÅ›niej to prawie żadnej potrawy nie chciaÅ‚y jeść bez keczupu...
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |