Tytu³: Nie na temat. O kuchni staropolskiej Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-04-27, 11:30:07 http://wyborcza.pl/1,97863,9474464,Co_naprawde_jadl_pan_Zagloba.html
Tytu³: Odp: Nie na temat. O kuchni staropolskiej Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-04-27, 13:14:18 Nie chciaÅ‚abym żyć w tamtych czasach...
"W tygodniu poszczono w piÄ…tek, ale i w Å›rodÄ™ oraz sobotÄ™. W Wielki Post, przed WielkanocÄ…, post byÅ‚ zupeÅ‚ny - to znaczy jeden posiÅ‚ek, czasami tylko woda i chleb.(...)JeÅ›li dokÅ‚adnie policzyć posty, to przypadaÅ‚y one na prawie poÅ‚owÄ™ dni w roku." (Czyli to samo co pisaÅ‚ dr. KwaÅ›niewski) No i jakie ci ludzie mogli mieć wówczas zdrowie... Tytu³: Odp: O kuchni staropolskiej Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-10-29, 20:08:42 Barszcz Polski z RurÄ…- ...staropolski. 8) :D
(Składniki są w tekście, a proporcje do samodzielnego "montażu". ;)) Przygotować zakwas z buraków-... Adamowy jest super! Po 5-7dniach- zakwas prawdopodobnie jest gotowy. Połowę buraków pokroić w cząstki, ugotować w wodzie razem z mięsem wieprzowym, włoszczyzną, kością szpikową i przyprawami (majeranek, liść laurowy, pieprz itp.). Wywar przecedzić do rondla, dodać do niego zakwas z buraków- jego ilość reguluje smak, rozdrobnioną wędzonkę, pokrojone w kostkę mięso, buraki z wywaru i parę surowych zetrzeć na tarce i też dodać. Do całości dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką i zagotować. Do zupy należy dodać szpik z kości. :) Podawać z ziemniakami. :? (napisałem, bo tak było w przepisie) :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |