Tytu³: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rutz 2011-05-10, 10:11:09 Witam
Mam pewien dylemat. Otóż gotujÄ…c z książki 700 przepisów Dr.J.Kwasniewskiego zauważyÅ‚em, że waga gotowego dania jest sumÄ… skÅ‚adników użytych do jego zrobienia i jest to raczej OK . Mój problem zaczyna siÄ™ w momencie dzielenia dania na porcje ponieważ gotujemy dla 2 osób. PrzeszukaÅ‚em forum pod tym kÄ…tem ale nie mogÄ™ wpaść na żaden temat. Pytanie czy ważyć gotowe danie po zrobieniu (bo zawsze wychodzi mniej ,woda itd) czy nie i jakoÅ› na oko to rozkÅ‚adać ? proszÄ™ o konkretne odpowiedzi ( zapychaczy postów nie zmuszam do dyskusji) Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: jerzy555 2011-05-10, 13:05:48 Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 10:11:09 Witam Mam pewien dylemat. Otóż gotujÄ…c z książki 700 przepisów Dr.J.Kwasniewskiego zauważyÅ‚em, że waga gotowego dania jest sumÄ… skÅ‚adników użytych do jego zrobienia i jest to raczej OK . Mój problem zaczyna siÄ™ w momencie dzielenia dania na porcje ponieważ gotujemy dla 2 osób. PrzeszukaÅ‚em forum pod tym kÄ…tem ale nie mogÄ™ wpaść na żaden temat. Pytanie czy ważyć gotowe danie po zrobieniu (bo zawsze wychodzi mniej ,woda itd) czy nie i jakoÅ› na oko to rozkÅ‚adać ? proszÄ™ o konkretne odpowiedzi ( zapychaczy postów nie zmuszam do dyskusji) ja, jako jeden z wielu zapychaczy postów na tym forum oÅ›wiadczam iż forum dyskusyjne skÅ‚ada siÄ™ wÅ‚aÅ›nie z tzw. zapychaczy i dziÄ™ki nim żyje :) OdnoÅ›nie odpowiedzi na zadany dylemat to uważam że już raz ważyÅ‚eÅ› produkty do ugotowania potrawy a kwestia jej podzielenia i to równo na 2 osoby nie wymaga aż tak dużego trudu :) pozdrawiam Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 14:11:53 Jeżeli siÄ™ robi na podstawie książki, to nie trzeba ważyć, bo wszystko jest już obliczone w 100g gotowej potrawy. JeÅ›li robi siÄ™ samemu nowe danie i chciaÅ‚oby siÄ™ wiedzieć ile jest poszczególnych skÅ‚adników w 100g, to trzeba by byÅ‚o potrawÄ™ po zrobieniu caÅ‚Ä… zważyć i obliczyć.
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 14:57:11 W książce kucharskiej podana jest proporcja potrawy nieżależnie od gramatury
tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 - pisze tak cyt: (...) 2. Należy jeść wtedy, gdy siÄ™ chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia. (...) WiÄ™c w czym problem? Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 15:10:23 Ale jeÅ›li ktoÅ› jest chory, to powinien dokÅ‚adnie obliczać...
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2011-05-10, 15:56:47 ...wtedy oblicza mu lekarz.
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 15:59:40 No tak. Zgadza siÄ™. Ale on musi sam ważyć...i zapisywać każdy posiÅ‚ek - ile czego, żeby na koniec dnia sprawdzić czy jest zgodnie z zaleceniami...
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 16:59:21 A skÄ…d wie, jakie sÄ… dla niego zalecenia, skoro ma o tym przeważnie pojÄ™cie książkowe i żadnego doÅ›wiadczenia w leczeniu DietÄ… OptymalnÄ… swojego schorzenia?
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 17:45:19 Ja zakÅ‚adam hipotetycznie, że byÅ‚, zna zalecenia i nie eksperymentuje ze swoim zdrowiem...
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 18:24:55 A ja zakÅ‚adam praktycznie, że nie ma zielonego pojÄ™cia, tylko same dobre chÄ™ci.
A dobrymi chÄ™ciami to sobie nawet MaciuÅ› z dobrych dzieci zaszkodziÅ‚... :lol: Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rutz 2011-05-10, 20:00:48 Hej bo post ucieka mi w inna stronÄ™. Dylemat mój bierze siÄ™ z tego, że przy odważaniu przepisu jak w książce zauważyÅ‚em różnice. WyglÄ…da to tak wg. przepisu suma skÅ‚Ä…dników np. na jajecznice to 250gr i jest to zwykÅ‚a suma dodanych skÅ‚adników ( sprawdziÅ‚em ) , po usmażeniu wychodzi ok 210 gr ( też sprawdziÅ‚em). Dylemat jest taki, że w książce podane jest gotowej potrawy 250 gr a stosunek BTW na 100 gr.
I może wpÄ™dzam siÄ™ w caÅ‚kowanie po talerzu ale chciaÅ‚bym wyjaÅ›nić sobie tÄ™ kwestiÄ™ : liczymy przed czy po , oto jest pytanie ? Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 20:08:13 Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 20:00:48 liczymy przed czy po , oto jest pytanie ? Liczcie w trakcie... :wink: Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 20:13:38 ... albo nawet zamiast! :D
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rutz 2011-05-10, 20:58:37 Już widze czemu Wojciech ma hero Member-a :P
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 21:04:26 Ja też mam i co z tego? :P
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 21:05:24 Staż swoje robi...  :wink:
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 21:06:40 Cytuj z: renia 2011-05-10, 21:04:26 Ja też mam i co z tego? Bo my dużo piszemy w temacie "muza" i nie tylko... :wink: Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 21:10:40 To źle...? :shock: :lol:
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 21:12:12 Bardzo dobrze, mam przeboja, który tam zaraz wrzucÄ™... :shock:
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2011-05-11, 07:22:31 Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 20:00:48 Hej bo post ucieka mi w inna stronÄ™. Dylemat mój bierze siÄ™ z tego, że przy odważaniu przepisu jak w książce zauważyÅ‚em różnice. WyglÄ…da to tak wg. przepisu suma skÅ‚Ä…dników np. na jajecznice to 250gr i jest to zwykÅ‚a suma dodanych skÅ‚adników ( sprawdziÅ‚em ) , po usmażeniu wychodzi ok 210 gr ( też sprawdziÅ‚em). Dylemat jest taki, że w książce podane jest gotowej potrawy 250 gr a stosunek BTW na 100 gr. I może wpÄ™dzam siÄ™ w caÅ‚kowanie po talerzu ale chciaÅ‚bym wyjaÅ›nić sobie tÄ™ kwestiÄ™ : liczymy przed czy po , oto jest pytanie ? Liczy sie przed. Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-11, 07:24:38 Znaczy siÄ™ przed jedzeniem?
Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2011-05-11, 09:43:22 Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 20:00:48 I może wpÄ™dzam siÄ™ w caÅ‚kowanie po talerzu ale chciaÅ‚bym wyja¶nić sobie tÄ™ kwestiÄ™ : liczymy przed czy po , oto jest pytanie ? Wiesz, nigdy nie bÄ™dziesz w stanie wyliczyć ile czego zjadasz z dokÅ‚adnoÅ›ciÄ… do 1 miejsca po przecinku ;) wiec wszystkie produkty ważysz przed obróbka termicznÄ…, caÅ‚kować nie potrzeba wystarczy procentować ;) i jeżeli zjesz 60% potrawy to reszta już sama wychodzi przecież ! i jeżeli potrzebujesz dokÅ‚adnych obliczeÅ„ to to w zasadzie wystarcza, ale jednak zawsze apetyt prawdÄ™ ci powie ;) wiÄ™c ważysz przed gotowaniem, i wiesz ile czego jest ! Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-11, 12:51:11 A co ubywa podczas obróbki termiczenj?
A jeÅ›li ubywa, to substraty siÄ™ zagÄ™szczajÄ…, czy rozrzedzajÄ…? A jeÅ›li siÄ™ zagÄ™szczajÄ…, to jak wyliczyć w gotowym daniu? Dlaczego obróbka termiczna podnosi strawność? Dlaczego podniesienie strawnoÅ›ci zwiÄ™ksza wartość biologicznÄ… pokarmu? Pytanie dodatkowe dla surojadków: dlaczego nie podaje siÄ™ insuliny doustnie? SkÅ‚ad BTW zmienia siÄ™ jedynie, gdy warzy siÄ™ nieumiejÄ™tnie, przeważnie w zbyt wysokiej temperaturze, szczególnie przy smażeniu... Dlaczego warzyć siÄ™ pisze przez "rz"? Dlaczego...? Ile to pytaÅ„ czÅ‚owiekowi chodzi po gÅ‚owie, gdy nie wie... :shock: A zaczyna siÄ™ od prostego pytanka typu: przed, w trakcie, czy po? :wink: :mrgreen: Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-05-11, 20:06:37 Podczas obrobki termicznej ubywa woda.
Podczas obrobki termicznej przybywa woda. Jesli przybywa to substraty(dziwne slowo, nie znam) sie zageszczaja. Jesli sie zageszczaja to ilosc substraktow jest taka sama. Te 4 zdania sa prawdziwe. Jezeli chodzi o 2 przypadek, to w przypadku gotowania np ryzu lub makaronu, to z 20g ryzu robi sie 40g ryzu(bierze wode). Ale cala gotowana porcja ma taka sama ilosc BTW jak ilosc 20g suchego ryzu. Dlatego zjadajac cala porcje mozna liczyc 20g suchego, lub 40g ugotowanego, z tym, ze w 100g ugotowanego jest mniej W niz w 100g suchego. Dlatego dla niektorych lepiej jesc potrawy zbilansowane i wtedy nie musza sie martwic o stosunek BTW. Obojetnie ile zje to posilek jest zbilansowany. Potrawy niezbilansowane np.: zeberka z grila - zeby zbilansowac, trzeba w przepisie zjesc np cos z W, czyli "do kazdego zeberka kapusta lub papryka!" lub grapefruit zalecany w ZO/DO Teraz moda na kociolkowanie, wiec czesto robimy kociolek na ognisku. Najczesciej jest to gulasz. Kociolek ma 15 litrow. Trudno, zeby taki kociolek mial byc zbilansowana potrawa. Musialbym tam dodac (na 5kg miesa) 3 kg ziemniakow. Ale to juz nie bedzie gulasz. Woda odparowuje(z miesa, z bulionu), substrakty sie zageszczaja. Treba wtedy zwazyc ilosc wlozonych produktow, zwazyc kociolek po ugotowaniu i obliczyc ile B T i W ma porcja 300g. Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-11, 22:10:25 W tym wÄ…tku byÅ‚o trochÄ™ wyliczanek: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4236.0 Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-12, 08:12:40 Cytuj z: maf 2011-05-11, 20:06:37 lub grapefruit zalecany w ZO/DO Stara szkoÅ‚a Józka Turostowskiego? :shock: Józek niestety nie miaÅ‚ racji, bo grapefruit spożywany codziennie prowadzi do marskoÅ›ci wÄ…troby... :( Ale Józek ponoć "wiedziaÅ‚" lepiej niż sam Dr KwaÅ›niewski na czym polega Dieta Optymalna... :shock: Ilu to już "wiedziaÅ‚o" lepiej... :? Tytu³: Odp: Waga gotowego dania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-05-12, 20:00:07 TrochÄ™ rachunków dla przykÅ‚adu - http://www.stachurska.eu/?p=2318
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |