forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Rutz 2011-05-10, 10:11:09



Tytu³: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rutz 2011-05-10, 10:11:09
Witam

Mam pewien dylemat. Otóż gotujÄ…c z książki 700 przepisów Dr.J.Kwasniewskiego zauważyÅ‚em, że waga gotowego dania jest sumÄ… skÅ‚adników użytych do jego zrobienia i jest to raczej OK . Mój problem zaczyna siÄ™ w momencie dzielenia dania na porcje ponieważ gotujemy dla 2 osób. PrzeszukaÅ‚em forum pod tym kÄ…tem ale nie mogÄ™ wpaść na żaden temat. Pytanie czy ważyć gotowe danie po zrobieniu (bo zawsze wychodzi mniej ,woda itd) czy nie i jakoÅ› na oko to rozkÅ‚adać  ?

proszÄ™ o konkretne odpowiedzi  ( zapychaczy postów nie zmuszam do dyskusji)


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jerzy555 2011-05-10, 13:05:48
Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 10:11:09
Witam

Mam pewien dylemat. Otóż gotując z książki 700 przepisów Dr.J.Kwasniewskiego zauważyłem, że waga gotowego dania jest sumą składników użytych do jego zrobienia i jest to raczej OK . Mój problem zaczyna się w momencie dzielenia dania na porcje ponieważ gotujemy dla 2 osób. Przeszukałem forum pod tym kątem ale nie mogę wpaść na żaden temat. Pytanie czy ważyć gotowe danie po zrobieniu (bo zawsze wychodzi mniej ,woda itd) czy nie i jakoś na oko to rozkładać  ?

proszę o konkretne odpowiedzi  ( zapychaczy postów nie zmuszam do dyskusji)


ja, jako jeden z wielu zapychaczy postów na tym forum oświadczam iż forum dyskusyjne składa się właśnie z tzw. zapychaczy i dzięki nim żyje :)
Odnośnie odpowiedzi na zadany dylemat to uważam że już raz ważyłeś produkty do ugotowania potrawy a kwestia jej podzielenia i to równo na 2 osoby nie wymaga aż tak dużego trudu :)
pozdrawiam


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 14:11:53
Jeżeli się robi na podstawie książki, to nie trzeba ważyć, bo wszystko jest już obliczone w 100g gotowej potrawy. Jeśli robi się samemu nowe danie i chciałoby się wiedzieć ile jest poszczególnych składników w 100g, to trzeba by było potrawę po zrobieniu całą zważyć i obliczyć.


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 14:57:11
W książce kucharskiej podana jest proporcja potrawy nieżależnie od gramatury
tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 - pisze tak cyt:
(...)
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
(...)
Więc w czym problem? 


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 15:10:23
Ale jeśli ktoś jest chory, to powinien dokładnie obliczać...


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2011-05-10, 15:56:47
...wtedy oblicza mu lekarz.


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 15:59:40
No tak. Zgadza się. Ale on musi sam ważyć...i zapisywać każdy posiłek - ile czego, żeby na koniec dnia sprawdzić czy jest zgodnie z zaleceniami...


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 16:59:21
A skąd wie, jakie są dla niego zalecenia, skoro ma o tym przeważnie pojęcie książkowe i żadnego doświadczenia w leczeniu Dietą Optymalną swojego schorzenia?


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 17:45:19
Ja zakładam hipotetycznie, że był, zna zalecenia i nie eksperymentuje ze swoim zdrowiem...



Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 18:24:55
A ja zakładam praktycznie, że nie ma zielonego pojęcia, tylko same dobre chęci.
A dobrymi chÄ™ciami to sobie nawet MaciuÅ› z dobrych dzieci zaszkodziÅ‚...  :lol:


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rutz 2011-05-10, 20:00:48
Hej bo post ucieka mi w inna stronÄ™. Dylemat mój bierze siÄ™ z tego, że przy odważaniu przepisu jak w książce zauważyÅ‚em różnice. WyglÄ…da to tak wg. przepisu suma skÅ‚Ä…dników np. na jajecznice to 250gr i jest to zwykÅ‚a suma dodanych skÅ‚adników ( sprawdziÅ‚em ) , po usmażeniu  wychodzi ok 210 gr ( też sprawdziÅ‚em). Dylemat jest taki, że w książce podane jest gotowej potrawy 250 gr a stosunek BTW na 100 gr.

I może wpÄ™dzam siÄ™ w caÅ‚kowanie po talerzu ale chciaÅ‚bym wyjaÅ›nić sobie tÄ™ kwestiÄ™ : liczymy  przed czy po , oto jest pytanie ?


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 20:08:13
Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 20:00:48
liczymy  przed czy po , oto jest pytanie ?


Liczcie w trakcie...  :wink:


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 20:13:38
... albo nawet zamiast!  :D


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rutz 2011-05-10, 20:58:37
Już widze czemu Wojciech ma hero Member-a :P


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 21:04:26
Ja też mam i co z tego? :P


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 21:05:24
Staż swoje robi...  :wink:


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 21:06:40
Cytuj z: renia 2011-05-10, 21:04:26
Ja też mam i co z tego?


Bo my dużo piszemy w temacie "muza" i nie tylko... :wink:


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-10, 21:10:40
To źle...? :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-10, 21:12:12
Bardzo dobrze, mam przeboja, który tam zaraz wrzucÄ™...  :shock:


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2011-05-11, 07:22:31
Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 20:00:48
Hej bo post ucieka mi w inna stronę. Dylemat mój bierze się z tego, że przy odważaniu przepisu jak w książce zauważyłem różnice. Wygląda to tak wg. przepisu suma skłądników np. na jajecznice to 250gr i jest to zwykła suma dodanych składników ( sprawdziłem ) , po usmażeniu  wychodzi ok 210 gr ( też sprawdziłem). Dylemat jest taki, że w książce podane jest gotowej potrawy 250 gr a stosunek BTW na 100 gr.

I może wpędzam się w całkowanie po talerzu ale chciałbym wyjaśnić sobie tę kwestię : liczymy  przed czy po , oto jest pytanie ?


Liczy sie przed.


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-11, 07:24:38
Znaczy siÄ™ przed jedzeniem?


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2011-05-11, 09:43:22
Cytuj z: Rutz 2011-05-10, 20:00:48
I może wpÄ™dzam siÄ™ w caÅ‚kowanie po talerzu ale chciaÅ‚bym wyja¶nić sobie tÄ™ kwestiÄ™ : liczymy przed czy po , oto jest pytanie ?

Wiesz, nigdy nie będziesz w stanie wyliczyć ile czego zjadasz z dokładnością do 1 miejsca po przecinku ;) wiec wszystkie produkty ważysz przed obróbka termiczną, całkować nie potrzeba wystarczy procentować ;) i jeżeli zjesz 60% potrawy to reszta już sama wychodzi przecież ! i jeżeli potrzebujesz dokładnych obliczeń to to w zasadzie wystarcza, ale jednak zawsze apetyt prawdę ci powie ;) więc ważysz przed gotowaniem, i wiesz ile czego jest !


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-11, 12:51:11
A co ubywa podczas obróbki termiczenj?
A jeśli ubywa, to substraty się zagęszczają, czy rozrzedzają?
A jeśli się zagęszczają, to jak wyliczyć w gotowym daniu?
Dlaczego obróbka termiczna podnosi strawność?
Dlaczego podniesienie strawności zwiększa wartość biologiczną pokarmu?
Pytanie dodatkowe dla surojadków: dlaczego nie podaje się insuliny doustnie?
Skład BTW zmienia się jedynie, gdy warzy się nieumiejętnie, przeważnie w zbyt wysokiej temperaturze, szczególnie przy smażeniu...
Dlaczego warzyć się pisze przez "rz"?
Dlaczego...?
Ile to pytań człowiekowi chodzi po głowie, gdy nie wie...  :shock:
A zaczyna siÄ™ od prostego pytanka typu: przed, w trakcie, czy po?  :wink: :mrgreen:


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-05-11, 20:06:37
Podczas obrobki termicznej ubywa woda.
Podczas obrobki termicznej przybywa woda.
Jesli przybywa to substraty(dziwne slowo, nie znam) sie zageszczaja.
Jesli sie zageszczaja to ilosc substraktow jest taka sama.
Te 4 zdania sa prawdziwe.
Jezeli chodzi o 2 przypadek, to w przypadku gotowania np ryzu lub makaronu, to  z 20g ryzu robi sie 40g ryzu(bierze wode). Ale  cala gotowana porcja ma taka sama ilosc BTW jak ilosc 20g suchego ryzu. Dlatego zjadajac cala porcje mozna liczyc 20g suchego, lub 40g ugotowanego, z tym, ze w 100g ugotowanego jest mniej W niz w 100g suchego.
Dlatego dla niektorych lepiej jesc potrawy zbilansowane i wtedy nie musza sie martwic o stosunek BTW. Obojetnie ile zje to posilek jest zbilansowany.
Potrawy niezbilansowane np.:
zeberka z grila - zeby zbilansowac, trzeba w przepisie zjesc np cos z W, czyli "do kazdego zeberka kapusta lub papryka!" lub grapefruit zalecany w ZO/DO
Teraz moda na kociolkowanie, wiec czesto robimy kociolek na ognisku. Najczesciej jest to gulasz. Kociolek ma 15 litrow. Trudno, zeby taki kociolek mial byc zbilansowana potrawa. Musialbym tam dodac (na 5kg miesa) 3 kg ziemniakow. Ale to juz nie bedzie gulasz. Woda odparowuje(z miesa, z bulionu), substrakty sie zageszczaja. Treba wtedy zwazyc ilosc wlozonych produktow, zwazyc kociolek po ugotowaniu i obliczyc ile B T i W ma porcja 300g.



Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-05-11, 22:10:25

W tym wątku było trochę wyliczanek:


http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4236.0


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-05-12, 08:12:40
Cytuj z: maf 2011-05-11, 20:06:37
lub grapefruit zalecany w ZO/DO


Stara szkoła Józka Turostowskiego?  :shock:
Józek niestety nie miał racji, bo grapefruit spożywany codziennie prowadzi do marskości wątroby...  :(
Ale Józek ponoć "wiedział" lepiej niż sam Dr Kwaśniewski na czym polega Dieta Optymalna...  :shock:
Ilu to już "wiedziało" lepiej...  :?


Tytu³: Odp: Waga gotowego dania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-05-12, 20:00:07
Trochę rachunków dla przykładu - http://www.stachurska.eu/?p=2318


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.