forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: renia 2011-05-19, 21:41:25



Tytu: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: renia 2011-05-19, 21:41:25
Nazwę tę wymyśliłam z tego względu taką, iż potrawa ta bardzo przypomina "dorsza po grecku" - ale smakowo z pewnoscią nie. Przypuszczam, że w Grecji nie słyszeli o dorszu po grecku, a tym bardziej o mielonych po grecku... :lol:

Składniki:

Mięso mielone 1 kg
Jaja 3 całe + 3 żółtka
Bułka tarta 50g
Cebula 150g
Mrożona "Włoszczyzna krojona w paski" 450g (mogą być warzywa świeże, pokrojone w paski lub starte na tarce na grubych oczkach)
1 puszka pomidorów 400g
Smalec 170g (100g do smażenia kotletów 70g do włoszczyzny)

Bułkę tartą i jaja dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy pieprz, sól, vegetę lub inne przyprawy wg uznania
Po wymieszaniu mięsa z przyprawami formujemy nieduże kotleciki i smażymy je obustronnie na smalcu (bez obtaczania w bułce tartej).
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na drugiej patelni z pozostałą ilością smalcu, dodajemy do niej włoszczyznę i pomidory z puszki, pół szklanki wody (dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, trochę soli i cukru) i dusimy to ok.15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie warzywami zakrywamy usmażone kotleciki (można na patelni lub w brytfannie w piekarniku) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut. Podajemy z ziemniakami. :D

Gotowa potrawa waży 2200g.  W 100g jest B=7,5g  T=23,2g  W=3,3g
B:T:W  wynosi  1 : 3 : 0,4

[załącznik usunięty przez administratora]


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: Gwidon 2011-05-19, 21:51:36
...co to jest do cholery? :lol: 8) mieso z warzywami? a gdzie  tluszcz wartosciowy? :shock: :lol: 8)...


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: renia 2011-05-19, 21:56:24
Jak Ty się wyrażasz . Łacina kuchenna?
Tłuszczu niemało tam pływa. Widać na dnie półmiska i w BTW...


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: Gwidon 2011-05-19, 22:17:24
Cytuj z: renia 2011-05-19, 21:56:24
Jak Ty się wyrażasz . Łacina kuchenna?
Tłuszczu niemało tam pływa. Widać na dnie półmiska i w BTW...


...a  chyba ze tak :lol: 8)...




Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: renia 2011-05-19, 23:01:44
Cytuj z: Gwidon 2011-05-19, 21:51:36
.... a gdzie  tluszcz wartosciowy? :shock: :lol: 8)...


Jednak się przyznam  8) wypiłam cały, nie mogłam się powstrzymać... 8) :lol: :wink:


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: adampio 2011-05-19, 23:22:35
No i zazely sie schody :lol:
Mam nadzieje, ze beda tez piora w odpowiednim miejscu :shock:


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: renia 2011-05-20, 07:06:25
To znaczy... :roll:


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: fewa 2011-05-20, 16:21:06
Wygląda bardzo apetycznie.  :P


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: renia 2011-05-20, 16:34:23
Są podobne do tych z papryką, ale łagodniejsze w smaku...


Tytu: Odp: Mielone po grecku
Wiadomo wysana przez: adampio 2011-05-20, 20:34:35
Cytuj z: renia 2011-05-20, 07:06:25
To znaczy... :roll:

No wiesz przeciez gdzie. :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.