Tytu³: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2006-03-18, 16:06:31 Jak to jest ?
W tabelach napisano, że cukru tam nie stwierdza siÄ™. Na jednym z opakowaÅ„ serów, tzn. na tzw "Serze babuni" (co za idiotyczna nazwa !!) nagryzmolono, że opiewa on na 3,5 gr WW ! A w przeciwieÅ„stwie do tabeli z Å».O w serze tym jest nie 19 gr biaÅ‚ka a 16,5. Niby nic , a jednak. Jakie sa Wasze doÅ›wiadczenia z serami biaÅ‚ymi ?? Tomek Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-18, 20:24:40 Uwazam ze dane na opakowaniu sa najbardziej aktualne.
Dietetycy zawsze cos ulepszaja poprzez dodawanie roznych konserwantow. Nazwa "Serek babuni"nie ma nic wspolnego z czasami kiedy zyly nasze "babunie", one nie znaly tych wszystkich ulepszaczy i poprawiacz smakowych (trucizn). Pozdrawiam -Hana Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: Cowboy 2006-04-06, 12:56:35 Wyroby mleczna zawierajÄ… oczywiÅ›cie cukier - laktozÄ™. Z tym, że, w przypadku sera wiÄ™kszość powinna w procesie produkcji pozostać w serwatce. SkÄ…dinÄ…d faÅ‚szowanie sera i Å›mietany przy pomocy skrobi, to praktyka znana jeszcze naszym babkom. Prostym sposobem na sprawdzenie czy mamy do czynienia z oszustwem jest wkroplenie do sera czy Å›mietany niewielkiej iloÅ›ci jodyny. Na skutek wydzielania jodu z roztworu jodku potasu w kontakcie ze skrobiÄ… zmienia ona kolor z brÄ…zowego na czarno-granatowy. Jeżeli idzie o moje osobiste doÅ›wiadczenia, to test ten dawaÅ‚ wynik pozytywny nawet w przypadku kieÅ‚basy (!) i wÅ‚aÅ›ciwie dla wiÄ™kszoÅ›ci popularnych wyrobów mlecznych.
Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-04-13, 17:39:18 Zawsze kupujÄ™ krajankÄ™ twarogowa z Krasnegostawu czy Garwolina.
Ostatnio jest tak wodnista i rozpadajÄ…ca siÄ™, że nie da siÄ™ ukroić plastra. Normalnie 200g ledwo można zjeść z dodatkami, a takiego wodnistego to i 400g wejdzie. :D Od baby znowu jest super, ale nieregularnie... Trzeba znaleźć alternatywne źródÅ‚o, albo zrezygnować z biaÅ‚ego sera, choć z wielkim żalem, lubiÄ™ na sÅ‚odko. :P Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2022-04-13, 18:03:57 Sposoby na inflacjÄ™ morawieckiego. Ptfu! 8)
Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-04-13, 18:17:21 A za twarożek to i ja: ha tfu! :D
Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2022-04-13, 20:35:01 Pochwalony. :wink:
Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2022-04-13, 20:52:06 Cytuj z: Gavroche 2022-04-13, 17:39:18 Zawsze kupujÄ™ krajankÄ™ twarogowa z Krasnegostawu czy Garwolina. Ostatnio jest tak wodnista i rozpadajÄ…ca siÄ™, że nie da siÄ™ ukroić plastra. Normalnie 200g ledwo można zjeść z dodatkami, a takiego wodnistego to i 400g wejdzie. :D Od baby znowu jest super, ale nieregularnie... Trzeba znaleźć alternatywne źródÅ‚o, albo zrezygnować z biaÅ‚ego sera, choć z wielkim żalem, lubiÄ™ na sÅ‚odko. :P WiÄ™cej biaÅ‚ka serwatkowego... ;) Może serowara wymienili i uczy siÄ™ na bÅ‚Ä™dach. 8) Na klinku mniej oszukujÄ…. Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-04-13, 21:37:24 Obadam. 8)
Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2022-04-14, 09:15:32 Jakość twarogu poznaje siÄ™ po marmurkowatoÅ›ci - ale nie chcÄ™ siÄ™ z serowarstwa tu wymÄ…drzać... 8)
W każdym razie bez termometru i prasy ani twarogu, ani sera siÄ™ dobrze nie zrobi. Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-06-06, 12:10:20 Zaczyna siÄ™ sezon na zimne twarożki z lodówki, ale przyjemnie siÄ™ to je po treningu! :D
Pudełko twarogu, pudełko śmietany, kilka żółtek i łycha cukru/miodu, re-we-la-cja. :P
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |