Tytu³: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 05:51:44 PrzekÅ‚ad z broszurki wydanej w 2006 roku w Dniepropietrowsku.
SkÅ‚adniki; 500 gr woÅ‚owiny, 250 gr wÄ™dzonego saÅ‚a, 650 gr biaÅ‚ej kapusty, 2 marchwie, 1 nieduży korzeÅ„ pietruszki, 1 cebula, 1 por (macierzysta część), 200 gr pomidorów albo 2- 3 cm przecieru pomidorowego, 1 cm Å‚yżki mÄ…ki, 2 cm Å‚yżki smalcu, 2 liÅ›cie laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, zieleÅ„ pietruszki lub selera, 4- 5 cm Å‚yżek Å›mietany, sól do smaku. MiÄ™so umyć i oczyÅ›cić , poÅ‚ożyć w zimnÄ… wodÄ™ i ugotować do miÄ™kkoÅ›ci. Warzywa oczyÅ›cić, umyć i pokroić w sÅ‚omki. Potem wysuszyć warzywa, i usmażyć w tÅ‚uszczu. Åšwieżą kapustÄ™ pokroić i wÅ‚ożyć do bulionu .JeÅ›li używamy kapusty kiszonej należy jÄ… umyć przed wÅ‚ożeniem do bulionu. Potem wsypać do bulionu smażone warzywa i zieleninÄ™. Gotować 30- 40 minut. 5 minut przed koÅ„cem wlać mÄ…cznÄ… zaprawÄ™.Dodać liść laurowy , pieprz, pomidory, . Szczi doprawić drobno pokrojonym, wÄ™dzonym saÅ‚em z solÄ…. PS. Teraz wzięłam na UkrainÄ™ naszÄ… , polskÄ… sÅ‚oninÄ™ wÄ™dzona. Bardzo tu jÄ… chwalili.Jednak ich saÅ‚o inaczej wyglÄ…da i smakuje. Po prostu maja też inne rasy Å›wiÅ„ . Bardziej tÅ‚uste. Niestety zdarza siÄ™ saÅ‚o ze starego knura i wtedy po prostu Å›mierdzi.Dlatego saÅ‚o należy wybierać nie bardzo grube. U nas bije siÄ™ mÅ‚odsze Å›winie. Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 07:50:27 Na pewno ta zupa musi być smaczna. Mi chyba bardziej odpowiadaÅ‚aby z kiszonÄ… kapustÄ….
Dasna, a co to jest to np. 4 - 5 cm Å‚yżek Å›mietany, czy 1 cm Å‚yżki mÄ…ki..? Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 07:59:54 Ojejej sorry. Nie przetÅ‚umaczyÅ‚a cm. oznacza stoÅ‚owe Å‚yżki w skrócie.
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:00:28 :lol: dziÄ™ki...
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:00:50 Tfu, przetÅ‚umaczyÅ‚am .... TrochÄ™ mi jÄ™zyki i skÅ‚adnia siÄ™ mieszajÄ…. :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:03:45 Poliglotom ponoć to siÄ™ zdarza... :( :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:08:23 Ja być dowolna i zjeść rano duże, dobra kolacja .Oh, yes :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2011-11-24, 08:12:13 Kolacja na Å›niadanie jest zgodna z zaleceniami naukowymi!
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:13:24 Cytuj z: Dasna 2011-11-24, 08:08:23 Ja być dowolna i zjeść rano duże, dobra kolacja .Oh, yes :lol: :lol: Nie rozumiem. PrzetÅ‚umacz to na chiÅ„ski... :roll: :lol: :wink: Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:24:54 當你希望我親愛的 :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:26:56 ...i wszystko jasne... :lol: :lol: :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:30:16 I to jest speÅ‚nienie postulatów i dobra komunikacja :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:46:23 Tak mówiÄ… nasi politycy...puste sÅ‚owa i nikt nic nie może im zarzucić... (ja już chyba dostajÄ™ jakiejÅ› obsesji z tÄ… politykÄ… :? :lol:)
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-11-24, 12:06:10 DziÄ™ki, Dasna :) Podoba mi siÄ™. Wkrótce zrobiÄ™ :)
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 16:17:47 Z mojej szczi to mi wyszedÅ‚ raczej kapuÅ›niak... 8) nie dodaÅ‚am przecieru pomidorowego, ani nie podsmażaÅ‚am warzyw. Ale powoli powoli i zrobiÄ™ jak należy...
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 16:24:35 :lol: :lol: czyli zrobiÅ‚aÅ› szczi kapuÅ›niak :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 17:00:51 :lol: ... tradycyjny polski...może trochÄ™ tÅ‚uÅ›ciejszy niż tradycyjny i na silniejszym wywarze...
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 17:03:47 Chociaż teraz to już naprawdÄ™ maÅ‚o kto wie jak rzeczywiÅ›cie te polskie tradycyjne potrawy wyglÄ…daÅ‚y... :roll: mÅ‚odzież siÄ™ dziwi, że dawniej piÅ‚o siÄ™ kawÄ™ ze Å›mietankÄ…... :shock: :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-25, 06:34:38 ZnalazÅ‚am w domu książkÄ™ Lucyny Ćwierczakiewiczowej , której nazwisko z powodu legendarnej, nazwijmy to oszczÄ™dnoÅ›ci zostaÅ‚o przekrÄ™cone na" Ćwierciakiewiczowa"Jak wrócÄ™ to może też coÅ› podrzucÄ™ (wierszem gadam :D). Tylko tam jak pobieżnie czytaÅ‚am to jakieÅ› solidne objÄ™toÅ›ci. Hm, przyjdzie jeszcze wieprzka hodować. :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-25, 08:49:52 Też miaÅ‚am taka przedwojennÄ… książkÄ™ kucharskÄ…, w której np. przepis na kurczaka zaczynaÅ‚ siÄ™ od instrukcji jak go zabić, oskubać, wypatroszyć itd... :x :lol: Ale w tej książce poraz pierwszy wyczytaÅ‚am, że biaÅ‚ko zwierzÄ™ce jest bardziej wartoÅ›ciowe od roÅ›linnego... :shock: :lol:
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-11-25, 10:32:12 U Ćwieczakiewiczowej sÄ… przepisy na kieÅ‚basy, nawet na parówki, ale i jest "dobra rada" by podroby oddać sÅ‚użbie :? Panstwu zaÅ› dużo biaÅ‚ka i cukrów. I tÅ‚uszczu też.
Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-02-10, 13:14:49 Cytuj z: Teresa Stachurska 2011-11-25, 10:32:12 U Ćwieczakiewiczowej sÄ… przepisy na kieÅ‚basy, nawet na parówki, ale i jest "dobra rada" by podroby oddać sÅ‚użbie :? Panstwu zaÅ› dużo biaÅ‚ka i cukrów. I tÅ‚uszczu też. No tak "panstwo" trzeba dobic a ksiazke skasowac. Nalezy tez pamietac, ze ludzie pisali ksiazki dostosowujac trasc do w danej chwili panujacych tredow. Przeciez wiemy jak roznie ludzie sie odzywiali w roznych dekadach. Z tego wniosek, ze ta ksiazka, o ktorej Pani mowi, pochodzi z dekady kiedy ludzie mieli byc "wojownikami". :lol: Dla mnie najlepsza parowka to upieczeczony boczek. :lol: Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-02-10, 16:09:56 Cytuj z: adampio 2012-02-10, 13:14:49 No tak "panstwo" trzeba dobic a ksiazke skasowac. PisaÅ‚am, co jest w książce, a tu wniosek z gatunku tzw dalekoidÄ…cych. Potrzeba serca? Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-02-10, 17:45:19 Nie, nie Pani Tereso, mnie tyko chodzilo o to aby przekazac pewna intencje. Zapewniam, ze nie mam zadnych potrzeb serca. Skometowalem tylko na podstawie swojej wiedzy. :lol:
Zycze milego wieczoru, bo bede mial 100 % mily bo hrabia juz jest. I ponownie Was Panie pozdrawia a zwlaszcza ............ No Renia nie da sie ukryc!! Mowi sto lat, sto lat....... Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-10, 17:48:33 :|
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |