forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Dasna 2011-11-24, 05:51:44



Tytu³: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 05:51:44
Przekład z broszurki wydanej w 2006 roku w Dniepropietrowsku.

Składniki;
500 gr woÅ‚owiny,  250 gr wÄ™dzonego saÅ‚a, 650 gr biaÅ‚ej kapusty, 2 marchwie, 1 nieduży korzeÅ„ pietruszki, 1 cebula, 1 por (macierzysta część), 200 gr pomidorów albo 2- 3 cm przecieru pomidorowego,  1 cm Å‚yżki mÄ…ki, 2 cm Å‚yżki smalcu, 2 liÅ›cie laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, zieleÅ„ pietruszki lub selera, 4- 5 cm Å‚yżek Å›mietany, sól do smaku.

MiÄ™so umyć i oczyÅ›cić , poÅ‚ożyć w zimnÄ… wodÄ™ i ugotować do miÄ™kkoÅ›ci. Warzywa oczyÅ›cić, umyć i pokroić w sÅ‚omki. Potem wysuszyć warzywa, i usmażyć w tÅ‚uszczu. Åšwieżą kapustÄ™ pokroić i wÅ‚ożyć do bulionu .JeÅ›li używamy kapusty kiszonej należy jÄ… umyć przed wÅ‚ożeniem do bulionu. Potem wsypać do bulionu smażone warzywa i zieleninÄ™.  Gotować 30- 40 minut. 5 minut przed koÅ„cem wlać mÄ…cznÄ… zaprawÄ™.Dodać liść laurowy , pieprz, pomidory, . Szczi doprawić drobno pokrojonym, wÄ™dzonym  saÅ‚em z solÄ….

PS. Teraz wzięłam na Ukrainę naszą , polską słoninę wędzona. Bardzo tu ją chwalili.Jednak ich sało inaczej wygląda i smakuje. Po prostu maja też inne rasy świń . Bardziej tłuste. Niestety zdarza się sało ze starego knura i wtedy po prostu śmierdzi.Dlatego sało należy wybierać nie bardzo grube. U nas bije się młodsze świnie.


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 07:50:27
Na pewno ta zupa musi być smaczna. Mi chyba bardziej odpowiadałaby z kiszoną kapustą.

Dasna, a co to jest to np. 4 - 5 cm łyżek śmietany, czy 1 cm łyżki mąki..?


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 07:59:54
Ojejej sorry. Nie przetłumaczyła cm. oznacza stołowe łyżki w skrócie.


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:00:28
:lol: dzięki...


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:00:50
Tfu, przetłumaczyłam .... Trochę mi języki i składnia się mieszają. :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:03:45
Poliglotom ponoć to się zdarza... :( :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:08:23
Ja być dowolna i zjeść rano  duże, dobra kolacja .Oh, yes :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2011-11-24, 08:12:13
Kolacja na śniadanie jest zgodna z zaleceniami naukowymi!


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:13:24
Cytuj z: Dasna 2011-11-24, 08:08:23
Ja być dowolna i zjeść rano  duże, dobra kolacja .Oh, yes :lol: :lol:


Nie rozumiem. Przetłumacz to na chiński... :roll: :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:24:54
當你希望我親愛的  :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:26:56
...i wszystko jasne... :lol: :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 08:30:16
I to jest spełnienie postulatów i dobra komunikacja :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 08:46:23
Tak mówiÄ… nasi politycy...puste sÅ‚owa i nikt nic nie może im zarzucić... (ja już chyba dostajÄ™ jakiejÅ› obsesji z tÄ… politykÄ…  :? :lol:)


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-11-24, 12:06:10
DziÄ™ki, Dasna :)  Podoba mi siÄ™. Wkrótce zrobiÄ™ :) 


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 16:17:47
Z mojej szczi to mi wyszedł raczej kapuśniak... 8) nie dodałam przecieru pomidorowego, ani nie podsmażałam warzyw. Ale powoli powoli i zrobię jak należy...


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-24, 16:24:35
:lol: :lol: czyli zrobiÅ‚aÅ› szczi kapuÅ›niak  :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 17:00:51
:lol: ... tradycyjny polski...może trochę tłuściejszy niż tradycyjny i na silniejszym wywarze...


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-24, 17:03:47
Chociaż teraz to już naprawdę mało kto wie jak rzeczywiście te polskie tradycyjne potrawy wyglądały... :roll: młodzież się dziwi, że dawniej piło się kawę ze śmietanką... :shock: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2011-11-25, 06:34:38
ZnalazÅ‚am w domu książkÄ™ Lucyny Ćwierczakiewiczowej , której nazwisko z powodu legendarnej,  nazwijmy to oszczÄ™dnoÅ›ci zostaÅ‚o przekrÄ™cone na" Ćwierciakiewiczowa"Jak wrócÄ™ to może też coÅ› podrzucÄ™ (wierszem gadam :D). Tylko tam jak pobieżnie czytaÅ‚am to jakieÅ› solidne objÄ™toÅ›ci. Hm, przyjdzie jeszcze wieprzka hodować. :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-11-25, 08:49:52
Też miałam taka przedwojenną książkę kucharską, w której np. przepis na kurczaka zaczynał się od instrukcji jak go zabić, oskubać, wypatroszyć itd... :x :lol: Ale w tej książce poraz pierwszy wyczytałam, że białko zwierzęce jest bardziej wartościowe od roślinnego... :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-11-25, 10:32:12
U Ćwieczakiewiczowej sÄ… przepisy na kieÅ‚basy, nawet na parówki, ale i jest "dobra rada" by podroby oddać sÅ‚użbie :?  Panstwu zaÅ› dużo biaÅ‚ka i cukrów. I tÅ‚uszczu też.


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-02-10, 13:14:49
Cytuj z: Teresa Stachurska 2011-11-25, 10:32:12
U Ćwieczakiewiczowej są przepisy na kiełbasy, nawet na parówki, ale i jest "dobra rada" by podroby oddać służbie :?  Panstwu zaś dużo białka i cukrów. I tłuszczu też.


No tak "panstwo" trzeba dobic a ksiazke skasowac.
Nalezy tez pamietac, ze ludzie pisali ksiazki dostosowujac trasc do w danej chwili panujacych tredow. Przeciez wiemy jak roznie ludzie sie odzywiali w roznych dekadach.
Z tego wniosek, ze ta ksiazka, o ktorej Pani mowi, pochodzi z dekady kiedy ludzie mieli byc "wojownikami". :lol:

Dla mnie najlepsza parowka to upieczeczony boczek. :lol:


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-02-10, 16:09:56
Cytuj z: adampio 2012-02-10, 13:14:49
No tak "panstwo" trzeba dobic a ksiazke skasowac.



Pisałam, co jest w książce, a tu wniosek z gatunku tzw dalekoidących. Potrzeba serca?


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-02-10, 17:45:19
Nie, nie Pani Tereso, mnie tyko chodzilo o to aby przekazac pewna intencje. Zapewniam, ze nie mam zadnych potrzeb serca. Skometowalem tylko na podstawie swojej wiedzy. :lol:

Zycze milego wieczoru, bo bede mial 100 % mily bo hrabia juz jest. I ponownie Was Panie pozdrawia a zwlaszcza ............
No Renia nie da sie ukryc!!
Mowi sto lat, sto lat.......


Tytu³: Odp: Rosyjska zupa szczi (przekÅ‚ad)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-10, 17:48:33
:|


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.