forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2012-01-07, 15:56:17



Tytu³: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-07, 15:56:17
Jest to nalesnik, ktory zastapi wszystko w czasie "glodu". Wiem, wiem, my optymalni nie znamy glodu ale.......
200 gr twarozku / u was bedzie to twarozek z mleczarni piatnica albo jakos tak/ chodzi o to aby stosunek B:T mial sie w granicach 5:25
5 zoltek
20 gr maki kartoflanej
10 gr smalcu na kazdy nalesnik

Jest to podstawa, zastapuje chleb, lepiej od niego smakuje, i jest to "cos" czego szukalismy.
BTW to w zaleznosci od tego jaki wezmiecoe twarozek, ale bedzie gdzies w okolicach 1:4:1
Genialne, nie?
Znowu od adamapio
Jedzcie i badzcie zdrowi


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-07, 18:29:05
Panie Adamie, ma Pan w Danii twarogi z B = 5 g i T = 25 g?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-07, 19:34:04
Może taki ser? Lub coś podobnego.
http://www.piatnica.com.pl/more.php?idn=63


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-07, 19:54:58
Jo, dawałam przepis na czekoladowy orzechowiec z mascarpone. B = 3,5 g, T = 40 g?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-07, 20:01:16
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-07, 18:29:05
Panie Adamie, ma Pan w Danii twarogi z B = 5 g i T = 25 g?

Mam i Wy tez macie!!

Piatnica, jest odpowiedzia na nasza diete :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-07, 20:04:20
Jest w Polsce serek, w Biedronce. Z mleczrni w Piatnicy albo jakos tam, ale mysle, ze nazywa sie Piatnica i tam produkuja taki serek. Bez jaj, to ja mam to Wam mowic?
Ja jeszdem dunczyk, bez cha od sledzia :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-07, 20:09:54
Zadanie:
ile śmietanki 30% należy dolać do twarogu tłustego, aby uzyskać proporcję B:T równą 1:5?
lub 5:25  :roll: :wink:

PS
i proszę nie pytać, czy do 100g, czy do tony :wink:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Sandman80 2012-01-07, 20:14:53
nie ma takich : http://www.piatnica.com.pl/prod_twarog_wtlusty.htm


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 20:18:37
A pro po niejakiej Piątnicy. W jej śmietanie 36% jest dokładnie tyle modyfikowanej skrobi kukurydzianej, ile ... trzeba.
A odnośnie twarogu- te 25%^, czy 40% to ilość tłuszczu w masie suchej, czy już "na stół"?   8)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 20:25:34
Cytuj z: admin 2012-01-07, 20:09:54
Zadanie:
ile śmietanki 30% należy dolać do twarogu tłustego, aby uzyskać proporcję B:T równą 1:5?
lub 5:25  :roll: :wink:

PS
i proszę nie pytać, czy do 100g, czy do tony :wink:


Ad. zadanie:  sporo.  :lol:
Ad. PS:  kto by się ośmielił.  :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-07, 21:00:50
Cytuj z: admin 2012-01-07, 20:09:54
Zadanie:
ile śmietanki 30% należy dolać do twarogu tłustego, aby uzyskać proporcję B:T równą 1:5?
lub 5:25  :roll: :wink:

PS
i proszę nie pytać, czy do 100g, czy do tony :wink:


Trzeba wymieszać ser ze śmietaną 1 do 0,5.
A po co to zadanie?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2012-01-07, 21:02:28
Odpowiedź brzmi - 2,67 raza masy więcej od twarogu, ale "klasycznego" tłustego... blisko?  8)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 21:13:08
Z "czysym" sumieniem na piszę:    4,1 śmietany : 1 twarogu.  :(


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:16:06
A jakie ilości białka i tłuszczu są w 100g klasycznego, tłustego twarogu?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:17:14
Lub jaki jest w nim stosunek B:T ?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-07, 21:18:34
18:9 -dla ułatwienia obliczanek w pamięci.


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2012-01-07, 21:19:23
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:16:06
A jakie ilości białka i tłuszczu są w 100g klasycznego, tłustego twarogu?

No z 17,9B i z 9,2T byndzie.  :)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-07, 21:22:49
Cytuj z: Blackend 2012-01-07, 21:00:50
A po co to zadanie?


A po to, że samemu można sobie zrobić "mascarpone" o dowolnej proporcji w granicach technologicznych.
A  nie pisać, że "nie ma", albo "ma, ale nie to, co w przepisie" :wink:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-07, 21:25:51
Aj  :D kropnąłem się - policzyłem T do W, a miało być T do B  :D
Oczywiście około cztery części lub więcej (w zależności od tego jaki mamy ser) smietany na jedna część sera  :D


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-07, 21:27:06
Cytuj z: admin 2012-01-07, 21:22:49
A  nie pisać, że "nie ma", albo "ma, ale nie to, co w przepisie" :wink:


Tak właśnie myslałem :( ale miałem nadzieje, że może jednak nie :(


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:27:22
Jeżeli do 100g twarogu doda się 400g śmietanki 30%, która ma 2g białka w 100g, to będzie proporcja ~1 :5


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 21:28:08
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:16:06
A jakie ilości białka i tłuszczu są w 100g klasycznego, tłustego twarogu?


Według Liczydła Optymalnego Twórców: Irek Bieleń i Karol Braniek proporcja wynosi: 17,7B : 10,1T.

Ale korzystanie z liczydeł to już wygodnictwo myślowe. ;) :D



Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 21:28:35
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:27:22
Jeżeli do 100g twarogu doda się 400g śmietanki 30%, która ma 2g białka w 100g, to będzie proporcja ~1 :5


410  8)  :shock:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:29:24
409,9999  :P :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2012-01-07, 21:30:56
O kurtka, zapomniałem o białku w śmietance.  :o  :P


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 21:32:34
Dekada to za mało żeby zoptymalizować Naród.....

Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:29:24
409,9999  :P :lol:


410:100 albo 4,1:1 ;)  :lol: :lol: :lol: :lol:  


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-07, 21:35:03
No to bez wagi jubilerskiej nie zrobimy dania wg przepisu Adampio ;)  :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:36:14
Chyba, że na oko... :wink:  :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-07, 21:39:14
To zależy jakie kto ma oko ;)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:39:45
No ja mam duże... :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-07, 21:40:43
Wow nawet dwa!  :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-07, 21:41:48
Takie rzeczy się liczy na jednostki białkowe i jednostki tłuszczowe, ale najpierw trzeba wiedzieć, co to jest ta jednostka tłuszczowa, czy białkowa.  :wink:
A wynik wyjdzie bardzo dokÅ‚adnie. I to bez wagi.  :D


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:44:27
Powiesz nam co to jest ta jednostka białkowa i tłuszczowa... :roll:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-07, 21:46:43
1% - czyli śmietanka ma 30jt, a twaróg 9jt.
Ale w goooglu będzie więcej na ten temat.  :wink:



Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2012-01-07, 21:47:32
Masz babo placek.  :?   :)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 21:49:15
Cytuj z: Blackend 2012-01-07, 21:35:03
No to bez wagi jubilerskiej nie zrobimy dania wg przepisu Adampio ;)  :lol:

Odwracasz kotka ogonkiem.  :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja bym dania w ogóle nie robił, z wagą czy bez.
Nie wiem jak zinterpretować tytuł "Z czysym sumieniem". ;)  :lol: :lol:

Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:39:45
No ja mam duże... :shock: :lol:


I konsekwentnie ich używasz.
Cytuj z: admin 2012-01-07, 21:41:48
Takie rzeczy się liczy na jednostki białkowe i jednostki tłuszczowe, ale najpierw trzeba wiedzieć, co to jest ta jednostka tłuszczowa, czy białkowa.  :wink:
A wynik wyjdzie bardzo dokładnie. I to bez wagi.  :D


Ambitne! Brawo!   :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 21:52:05
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:44:27
Powiesz nam co to jest ta jednostka białkowa i tłuszczowa... :roll:

Cytuj z: admin 2012-01-07, 21:46:43
1% - czyli śmietanka ma 30jt, a twaróg 9jt.
Ale w goooglu będzie więcej na ten temat.  :wink:




To jest dokładnie jak z "punktami procentowymi", tyle że naukowo.  :lol: :lol: ;)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieÅ› nagrody za rozwiÄ…zanie? 8) :lol: Sposób liczenia byÅ‚ dowolny...  :P :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 21:57:14
Cytuj z: RafałS 2012-01-07, 21:47:32
Masz babo placek.  :?   :)


:(


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 21:58:27
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieÅ› nagrody za rozwiÄ…zanie? 8) :lol: Sposób liczenia byÅ‚ dowolny...  :P :lol:


Ja już dostaÅ‚em, mogÄ™ siÄ™ podzielić. ;)  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: proszÄ™!


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-07, 22:01:21
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieÅ› nagrody za rozwiÄ…zanie? 8) :lol: Sposób liczenia byÅ‚ dowolny...  :P :lol:


Nagrodą jest nie wynik, a uświadomienie, że można wiele samemu, jak się pomyśli. :D
Dzięki temu niektórzy kształtują swoje życie, a inni są przez życie kształtowani.
Różnica jest kolosalna.


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-07, 22:02:29
Cytuj z: Radzio 2012-01-07, 21:58:27
  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: proszę!


Radziu,
rozumiem, temat o serze!  :wink:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 22:03:13
Cytuj z: Radzio 2012-01-07, 21:58:27
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieÅ› nagrody za rozwiÄ…zanie? 8) :lol: Sposób liczenia byÅ‚ dowolny...  :P :lol:


Ja już dostaÅ‚em, mogÄ™ siÄ™ podzielić. ;)  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: proszÄ™!
Cytuj z: admin 2012-01-07, 22:01:21
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieÅ› nagrody za rozwiÄ…zanie? 8) :lol: Sposób liczenia byÅ‚ dowolny...  :P :lol:


Nagrodą jest nie wynik, a uświadomienie, że można wiele samemu, jak się pomyśli. :D
Dzięki temu niektórzy kształtują swoje życie, a inni są przez życie kształtowani.
Różnica jest kolosalna.


Można to wpisać do wątku z sentencjami?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 22:04:06
Cytuj z: Radzio 2012-01-07, 21:58:27
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieś nagrody za rozwiązanie? 8) :lol: Sposób liczenia był dowolny...  :P :lol:


Ja już dostałem, mogę się podzielić. ;)  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: proszę!


Ja nie rozumiem. :? Co dostałeś?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 22:05:15
Cytuj z: renia 2012-01-07, 22:03:13
Cytuj z: Radzio 2012-01-07, 21:58:27
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieś nagrody za rozwiązanie? 8) :lol: Sposób liczenia był dowolny...  :P :lol:


Ja już dostałem, mogę się podzielić. ;)  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: proszę!
Cytuj z: admin 2012-01-07, 22:01:21
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieś nagrody za rozwiązanie? 8) :lol: Sposób liczenia był dowolny...  :P :lol:


Nagrodą jest nie wynik, a uświadomienie, że można wiele samemu, jak się pomyśli. :D
Dzięki temu niektórzy kształtują swoje życie, a inni są przez życie kształtowani.
Różnica jest kolosalna.


Można to wpisać do wątku z sentencjami?


"Z czysym sumieniem?  :D :D


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 22:06:27
Radzio, czepiasz siÄ™... :shock: :P :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 22:08:19
Cytuj z: renia 2012-01-07, 22:04:06
Ja nie rozumiem. :? Co dostałeś?


Kiedyś to robiłaś tak:  :shock:, to było fajniejsze. :D

Całkiem niedawno, fajną książeczkę- z obrazkami, ale tylko na okładce. ;)  :lol: :lol: :lol: :lol:
Cytuj z: renia 2012-01-07, 22:06:27
Radzio, czepiasz siÄ™... :shock: :P :lol:



Nooo! Teraz lepiej.  :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2012-01-07, 22:17:33
Cytuj z: renia 2012-01-07, 22:04:06
Cytuj z: Radzio 2012-01-07, 21:58:27
Cytuj z: renia 2012-01-07, 21:56:03
Dostaniemy jakieś nagrody za rozwiązanie? 8) :lol: Sposób liczenia był dowolny...  :P :lol:


Ja już dostałem, mogę się podzielić. ;)  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: proszę!


Ja nie rozumiem. :? Co dostałeś?


" :lol: :lol: :lol: :lol:" tak mniej więcej wygląda uświadomienie sobie w moim wykonaniu. Ot cała tajemnica.  :D
I wiem to na kilka chwil przed informacją o formie nagrody.  8) Ale to już inna bajka. :D


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-07, 22:20:26
Bajki się zawsze dobrze kończą... :D


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-08, 08:41:23
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-07, 18:29:05
Panie Adamie, ma Pan w Danii twarogi z B = 5 g i T = 25 g?


A wszystko sie zaczelo tu. Ja pisze o twarozku - Pani teresa o twarogu i zaczela sie dyskusja na trzy strony o twarogu.

Chodzi o serek/twarozek z Piatnicy w prostokatnym opakowaniu, ktore jest dosc plaskie. Pamietam, ze sa tam proporcje optymalne. Dlatego przyklad tego serka podalem. Ale tylko jako przyklad :lol:


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Sandman80 2012-01-08, 11:03:33
Cytuj z: Blackend 2012-01-07, 19:34:04
Może taki ser? Lub coś podobnego.
http://www.piatnica.com.pl/more.php?idn=63



no właśnie :)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-01-08, 11:40:01
Dawno nie byÅ‚o takiego pasjonujÄ…cego wÄ…tku kuchennego, którego punktem kulminacyjnym byÅ‚a wyliczanka, a podsumowaniem piÄ™kne i duże oczy Reni  :D
Adampio tylko ty takie rzeczy potrafisz ;)


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-08, 11:44:04
O tym że mascarpone można zrobić w domu pisałam tu dawno temu. Nawet z samej śmietanki :)  ,  nie zaś poprzez mieszanie twarogu i śmietanki. Dawałam też przepisy na serki kremowe.

Odezwałam się, bo Adampio podał przepis który mógł kogoś "początkującego" wprowadzić w duży błąd. Przepis może być dokładniejszy? Czy powinien być z zagadkami na układanie równań?


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-08, 12:03:19
Ale przepis fajny i do OPTYMALNI siÄ™ nadaje.  :D


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: afmfo 2012-01-08, 12:05:39
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-08, 11:44:04
Odezwałam się, bo Adampio podał przepis który mógł kogoś "początkującego" wprowadzić w duży błąd. Przepis może być dokładniejszy? Czy powinien być z zagadkami na układanie równań?

O to samo chciałam zapytać.  


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-08, 12:10:22
Więc odpowiadam:
możecie sobie panie szukać twarogu B:T - 1:5 lub "5:25" w sklepie, choć dużo prościej jest twaróg chudy lub tłusty wymieszać z odpowiednią ilością śmietanki 12, 18, 30 lub 36%, jeśli się potrafi.  :D
A zrobienie samodzielnie mascarpone o takiej właśnie proporcji jest możliwe tylko przy normalizacji śmietanką.


Tytu³: Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-08, 12:49:58
Cytuj z: Blackend 2012-01-08, 11:40:01
...podsumowaniem piękne i duże oczy Reni  :D



:shock: Dziękuję... :D :wink: :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.