Tytu³: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 19:00:14 http://www.stachurska.eu/?p=6303 :)
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-12, 19:46:11 I nie wódź nas na pokuszenie... :wink:
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 20:22:01 To pokuszenie jest bezpieczne :) Policz np 100 g wÄ…tróbki usmażonej ze 100 g cebuli (do smażenia Å›malec) i na deser bita Å›mietana. Ona uratujÄ™ T w tej wÄ…tróbce :lol: Podobnie pewnie z karczkiem i innymi daniami w których T nie króluje wyraźne. Amatorzy chaÅ‚wy dostajÄ™ jeszcze i tÄ™ chaÅ‚wÄ™, a że maÅ‚o to wybaczÄ… :)
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-12, 21:30:59 W takim razie jesteÅ› rozgrzeszona... 8) amen... :wink:
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 21:47:27 Sprawa przyjęła wiÄ™c milszy obrót, dziÄ™ki :)
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 21:49:27 MuszÄ™ to zrobić. WidziaÅ‚em w Aldiku piÄ™kny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyÅ› "opychaÅ‚em". Ale co z tÄ… wÄ…tróbkÄ… i cebulkÄ… ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowanÄ… wÄ…tróbkÄ™ wieprzowÄ… z cebulÄ…, "czeka na swojÄ… chwilÄ™". może to bÄ™dzia ta chwila.
wis Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-12, 21:50:25 Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-12, 21:47:27 Sprawa przyjęła wiÄ™c milszy obrót, dziÄ™ki :) Deser ten wyglÄ…da smacznie, chociaż za chaÅ‚wÄ… nie przepadam...ale już dÅ‚ugo nie miaÅ‚am Å›mietany bitej... :( Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 22:05:59 Wis, jak usmaży Pan sobie wÄ…tróbkÄ™ z cebulÄ… (przepis ma Pan "Książce kucharskiej" dra Jana KwaÅ›niewskiego - nr 224) to zje tÄ™ wÄ…tróbkÄ™ z cebulÄ… i na deser bitÄ… Å›mietanÄ™ jak wyżej. U Doktora wÄ…tróbka (60 dag) z cebulÄ… (30 dag) ma B = 14,8 g, T = 20,9 g, W = 2,3 g. TÅ‚uszczu za maÅ‚o, a i wÄ™glowodanów może być trochÄ™ wiÄ™cej, czyli deser z bitej - niskosÅ‚odzonej - Å›mietany może być w sam raz :) ProszÄ™ pamiÄ™tać że 25 g to mniej niż 25 dag, dodam na wszelki wypadek. Czasem czÅ‚owiek oczami duszy potrafi zobaczyć wiÄ™cej niż jest, tak?
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 22:11:37 Co to znaczy ...bita niskosÅ‚odzona Å›mietana...Mam ze sklepu Å›mietanÄ™ 30% to co z niÄ… robić???
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 22:22:24 NiskosÅ‚odzona, bo cukru do 0,5 kg jest dodane tylko 5 g, a chaÅ‚wy tylko 25 g. Można z mniejszej porcji. Można dodajÄ…c stabilizator (Å›mietan-fix) zrobić na dwa dni.
Nawet zamrozić można - bÄ™dÄ… lody :) OkoÅ‚o 5 godzin. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 22:26:25 Pisze Pani w przepisie ...Å›mietanki 30%...ja mam Å›mietanÄ™ 30% to jest to samo?
wis Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 22:30:10 Tak, to samo. UtarÅ‚o siÄ™ mówić o sÅ‚odkiej Å›mietanie - Å›mietanka, a o kwaÅ›nej - Å›mietana. BitÄ… Å›mietanÄ™ robimy ze sÅ‚odkiej 30 %.
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 23:01:18 Czyli muszÄ™ kupić Å›mietankÄ™ 30%. Napewno sprobujÄ™ zrobić.
wis Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 23:08:19 Ta którÄ… Pan ma jest kwaÅ›na?
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 23:09:14 Tak
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 23:20:50 KwaÅ›na na bitÄ… Å›mietanÄ™ siÄ™ nie nadaje. Trzeba kupić sÅ‚odkÄ…, fakt :)
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 08:00:46 Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-12, 23:20:50 KwaÅ›na na bitÄ… Å›mietanÄ™ siÄ™ nie nadaje. Trzeba kupić sÅ‚odkÄ…, fakt :) BitÄ… Å›mietanÄ™ uzyskuje siÄ™ ze Å›mietany, a bitÄ… Å›mietankÄ™ ze Å›mietanki. Czyli: w tytule mamy zakwaszonÄ… Å›mietanÄ™, a w treÅ›ci przepisu pasteryzowanÄ… Å›mietankÄ™. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 08:20:01 Cytuj z: renia 2012-01-12, 19:46:11 I nie wódź nas na pokuszenie... :wink: ByÅ‚y cukrzyk może mieć spore poposiÅ‚kowe wahania poziomu cukru we krwi, bo co raz siÄ™ z genów uruchomiÅ‚o z trudem, później uruchamia siÄ™ z Å‚atwoÅ›ciÄ…. Ale byli cukrzycy oczywiÅ›cie wiedzÄ… najlepiej, co i ile im nie zaszkodzi. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:02:40 Jak tak czytam na Forum, czy zauważam z realu u znajomych chorych na cukrzycÄ™, to mam wrażenie, że oni bardziej lubiÄ… sÅ‚odkie jedzenie i owoce, niż osoby bez cukrzycy... Nie wiem czy to na zasadzie "zakazanego owocu" dziaÅ‚a, czy po prostu wahania poziomu cukru tak dziaÅ‚ajÄ…... :roll:
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 09:08:47 Cytuj z: wis 2012-01-12, 21:49:27 MuszÄ™ to zrobić. WidziaÅ‚em w Aldiku piÄ™kny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyÅ› "opychaÅ‚em". Ale co z tÄ… wÄ…tróbkÄ… i cebulkÄ… ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowanÄ… wÄ…tróbkÄ™ wieprzowÄ… z cebulÄ…, "czeka na swojÄ… chwilÄ™". może to bÄ™dzia ta chwila. wis Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T. Sos tatarski robi sie w dwie minuty. To porcja na jedna osobe: 50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%) 30 gr majonezu (81% T) 20 gr musztardy wycisniety czzabek czosnku wszystko dokladnie mieszamy. Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac) :D Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:11:36 DziÄ™ki za ten przepis. :D Nie robiÅ‚am jeszcze takiego sosu. Inny sos tatarski znam - z ogórkiem i grzybkami...
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 09:14:10 No coz, spotkal tatar tatarzyna....
Mysle, ze takich sosow tatarskich jest wiecej. Ten jest bardzo prosty, szybki, pyszny no i przede wszystkim tlusty. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:15:17 A do czego go dodajesz - oprócz wÄ…tróbki?
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 09:19:35 Cytuj z: renia 2012-01-13, 09:15:17 A do czego go dodajesz - oprócz wÄ…tróbki? Do wszystkiego, gdzie jako produkt uboczny nie mam sosu, czyli np jak griluje, albo jak mamy rybe, albo do kurczaka....na dobra sprawe pasuje do wszystkiego co chude. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:28:31 To pasuje smakowo i iloÅ›ciowo do B:T:W...
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 10:40:29 Cytuj z: renia 2012-01-13, 09:02:40 Jak tak czytam na Forum, czy zauważam z realu u znajomych chorych na cukrzycÄ™, to mam wrażenie, że oni bardziej lubiÄ… sÅ‚odkie jedzenie i owoce, To uruchomione geny podpowiadajÄ…, co im pasuje. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 11:26:48 Aha...
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 11:31:34 Cytuj z: admin 2012-01-13, 08:00:46 BitÄ… Å›mietanÄ™ uzyskuje siÄ™ ze Å›mietany, a bitÄ… Å›mietankÄ™ ze Å›mietanki. Nie. Ze Å›mietanki otrzymujemy bitÄ… Å›mietanÄ™...zakwaszona nie da siÄ™ ubić. "Chyba na pewno"... :roll: :lol: :lol: :lol: Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 11:43:52 Nie masz racji, ale niech ci bÄ™dzie. :D
Ze Å›mietany wychodzi bita Å›mietana, a później masÅ‚o przeważnie extra, a ze Å›mietanki wychodzi bita Å›mietanka, a później masÅ‚o Å›mietankowe. Ale to takie tam mleczarskie sztuczki. :wink: ciekawostka: w maÅ›le extra jest znacznie wiÄ™cej probiotyków niż w maÅ›lance. MasÅ‚o Å›mietankowe i maÅ›lanka z niego nie majÄ… ich (prawie) wcale. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:43:45 Cytuj z: adampio 2012-01-13, 09:08:47 Cytuj z: wis 2012-01-12, 21:49:27 MuszÄ™ to zrobić. WidziaÅ‚em w Aldiku piÄ™kny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyÅ› "opychaÅ‚em". Ale co z tÄ… wÄ…tróbkÄ… i cebulkÄ… ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowanÄ… wÄ…tróbkÄ™ wieprzowÄ… z cebulÄ…, "czeka na swojÄ… chwilÄ™". może to bÄ™dzia ta chwila. wis Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T. Sos tatarski robi sie w dwie minuty. To porcja na jedna osobe: 50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%) 30 gr majonezu (81% T) 20 gr musztardy wycisniety czzabek czosnku wszystko dokladnie mieszamy. Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac) Przepis na sos do wÄ…tróbki i innych daÅ„ za chudych, ok. A do problematycznej chaÅ‚wy, co Pan proponuje, Adampio? :) Choć możliwe że dodatek 25 g chaÅ‚wy do Pana sosu też wÄ…tróbce i sosowi nie zaszkodzi. Kulinaria lubiÄ… improwizacje... Od tego zaczyna siÄ™ nierzadko przepis ;) :D Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:49:21 MiaÅ‚o być pod "cytuj":
Przepis na sos do wÄ…tróbki i innych daÅ„ za chudych, ok. A do problematycznej chaÅ‚wy, co Pan proponuje, Adampio? :) Choć możliwe że dodatek 25 g chaÅ‚wy do Pana sosu też wÄ…tróbce i sosowi nie zaszkodzi. Kulinaria lubiÄ… improwizacje... Od tego zaczyna siÄ™ nierzadko przepis ;) Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 12:53:16 Najlepiej nie jesc :lol:
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:53:29 Cytuj z: admin 2012-01-13, 11:43:52 Nie masz racji, ale niech ci bÄ™dzie. :D Ze Å›mietany wychodzi bita Å›mietana, a później masÅ‚o przeważnie extra, a ze Å›mietanki wychodzi bita Å›mietanka, a później masÅ‚o Å›mietankowe. Ale to takie tam mleczarskie sztuczki. :wink: ciekawostka: w maÅ›le extra jest znacznie wiÄ™cej probiotyków niż w maÅ›lance. MasÅ‚o Å›mietankowe i maÅ›lanka z niego nie majÄ… ich (prawie) wcale. Tak, z kwaÅ›nej masÅ‚o. Natomiast nazwa "handlowa" i w sÅ‚owniku jÄ™zyka polskiego dla ubitej Å›mietanki 30 % lub wiÄ™cej jest "bita Å›mietana". Nc nie mogÄ™ poradzić na sÅ‚ownik :)  Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:59:57 Cytuj z: adampio 2012-01-13, 12:53:16 Najlepiej nie jesc :lol: Można wiÄ™c poszukać przepisów gdzie zawartość cukrów do biaÅ‚ka jest wyższa niż w powyższej bitej Å›mietanie z chaÅ‚wÄ… proponowanych i na tej stronie ;) bez dopisku: najlepiej nie jeść ? Wis może sprawdzić jak zareaguje jego organizm na taki deser, zamiast chaÅ‚wy "na sucho"? Może info tu dodać? Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:02:04 Jezeli juz mialbym mieszac chalwe do jedzenia to zastosowalbym to w deserach albo lekkich miedzyposilkach.
Chalwa rozpuszcza sie w cieple. Wiec jezeli na odrobinie masla rozpuscimy chalwe, do tego dodamy twarog zmieszany ze smietana, dodamy zoltko i wszystko lekko zamazymy, podejzewam, ze otrzymamy jakis slodki deserek. :D Ale nie probowalem. :lol: Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:03:07 Cytuj z: admin 2012-01-13, 11:43:52 Nie masz racji, ale niech ci bÄ™dzie. :D Ze Å›mietany wychodzi bita Å›mietana, a później masÅ‚o przeważnie extra, a ze Å›mietanki wychodzi bita Å›mietanka, a później masÅ‚o Å›mietankowe. Ale to takie tam mleczarskie sztuczki. :wink: ciekawostka: w maÅ›le extra jest znacznie wiÄ™cej probiotyków niż w maÅ›lance. MasÅ‚o Å›mietankowe i maÅ›lanka z niego nie majÄ… ich (prawie) wcale. PrzeżyjÄ™ bez racji... :D :lol: KiedyÅ› tak mówiono, że kto ma racjÄ™ ten stawia kolacjÄ™... :lol: :lol: :lol: Ale dobrze wiedzieć, że masÅ‚o ekstra jest lepsze od Å›mietankowego. Nie wiedziaÅ‚am wczeÅ›niej czym one siÄ™ różniÄ…... Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 13:04:45 Namawiam, by spróbować i zrobić przepis.
U mnie chaÅ‚wa nie miaÅ‚a siÄ™ rozpuszczać i być wyczuwalna. Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:06:22 Jezeli juz ktos tak lubi chalwe, a nie zawsze to co sie kupije jest prawdzie, to czy nie lepiej zjesc dla oslody troche miodu? To jest przeciez glowny skladnik chalwy i tahini.
Tahini / olej sezamowy mozna tez dolac do miodu :lol: Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:07:13 Cytuj z: adampio 2012-01-13, 13:02:04 Jezeli juz mialbym mieszac chalwe do jedzenia to zastosowalbym to w deserach albo lekkich miedzyposilkach. Chalwa rozpuszcza sie w cieple. Wiec jezeli na odrobinie masla rozpuscimy chalwe, do tego dodamy twarog zmieszany ze smietana, dodamy zoltko i wszystko lekko zamazymy, podejzewam, ze otrzymamy jakis slodki deserek. :D Ale nie probowalem. :lol: Szukasz testerów... :roll: :lol: Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:09:34 Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-13, 13:04:45 Namawiam, by spróbować i zrobić przepis. U mnie chaÅ‚wa nie miaÅ‚a siÄ™ rozpuszczać i być wyczuwalna. Nie mam chalwy i nie wiem gdzie kupic. Teraz zajadam sie wlasnej roboty twarozkiem, owazonym przez moja zone, z dodatkiem kwasnej smietany 38 %, to wszystko ze szczypiorkiem, koperkiem letnim, kawalkiem swezego ogorka i pomidora.To je to! :lol: Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:10:31 Cytuj: Szukasz testerów... Rolling Eyes Laughing Tak, bo sam chalwy nie jadam. Raczej ciazowe placki - ale bez rezultatow. :lol: Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:15:09 Musisz być cierpliwy, to coÅ› siÄ™ z tego wykluje... :lol:
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:16:18 Tematy o jedzeniu wywoÅ‚ujÄ… u mnie apetyt...wilczy... :evil: :lol:
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:41:55 A to niedobry znak. :(
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 14:09:14 :cry: Ale zaraz idÄ™ jeść rybki... :D
Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ… Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2012-01-13, 20:45:14 Cytuj z: adampio 2012-01-13, 09:08:47 Cytuj z: wis 2012-01-12, 21:49:27 MuszÄ™ to zrobić. WidziaÅ‚em w Aldiku piÄ™kny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyÅ› "opychaÅ‚em". Ale co z tÄ… wÄ…tróbkÄ… i cebulkÄ… ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowanÄ… wÄ…tróbkÄ™ wieprzowÄ… z cebulÄ…, "czeka na swojÄ… chwilÄ™". może to bÄ™dzia ta chwila. wis Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T. Sos tatarski robi sie w dwie minuty. To porcja na jedna osobe: 50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%) 30 gr majonezu (81% T) 20 gr musztardy wycisniety czzabek czosnku wszystko dokladnie mieszamy. Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac) :D Ja podobnie robie sos ale czosnkowy.Pychota :D Do kwaÅ›niej Å›mietany dodajÄ™ także majonezu, kilka zÄ…bków czosnku, może być caÅ‚a główka w zależnoÅ›ci jak kto lubi i pół paczki oregano.Å»adnych przypraw wiÄ™cej nie trzeba.Mniam :D pasuje do wszystkiego.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |