Tytu³: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 12:10:02 PodajÄ™ przepis na 1 dużą golonkÄ™ z koÅ›ciÄ… :)
1 duża golonka 1/2 litra Å›mietany 30 % 1 cebula pieprz, sól, maggi GolonkÄ™ pokroić, jak na gulasz, posolić, popieprzyć. Podsmażyć na patelni, tylko do kolorku (jak na gulasz). Wrzucić do tego drobno pokrojonÄ… cebulÄ™ i tylko jÄ… zeszklić. Dodać do tego ok. 1/2 szklanki wody i dusić na maÅ‚ym ogniu ok. 1/2 godziny (do miÄ™kkoÅ›ci). Gdy miÄ™so bÄ™dzie miÄ™kkie, wlać do niego 1/2 litra Å›mietany, wymieszać. JeÅ›li sos bÄ™dzie za rzadki, dodać odrobinkÄ™ mÄ…ki rozrobionej z wodÄ…. CaÅ‚ość doprawić maggi i ewentualnie solÄ… i pieprzem (do wÅ‚asnych preferencji smakowych), ale niekoniecznie :) SMACZNEGO :D Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 12:44:36 Kroisz miÄ™so razem ze skórÄ…? Pół godziny do miÄ™kkoÅ›ci to chyba maÅ‚o? Ja wieprzowinÄ™ piekÄ™ (czy duszÄ™) przynajmniej 2 godziny...Dajesz Å›mietanÄ™ kwaÅ›nÄ…? - czy sÅ‚odkÄ… Å›mietankÄ™?
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:08:15 Cytuj z: renia 2012-02-04, 12:44:36 Kroisz miÄ™so razem ze skórÄ…? Pół godziny do miÄ™kkoÅ›ci to chyba maÅ‚o? Ja wieprzowinÄ™ piekÄ™ (czy duszÄ™) przynajmniej 2 godziny...Dajesz Å›mietanÄ™ kwaÅ›nÄ…? - czy sÅ‚odkÄ… Å›mietankÄ™? MiÄ™so krojÄ™ ze skórkÄ…, niczego nie wyrzucam :) Dusić ok. pół godziny, ale do miÄ™kkoÅ›ci oczywiÅ›cie ;) a Å›mietanÄ™ dajÄ™ sÅ‚odkÄ… :D Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:08:58 Dodam jeszcze, że ta skóra, to najlepsze w tej potrawie :D
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:28:07 Mi, i mojemu mężowi, z pewnoÅ›ciÄ… by ta potrawa smakowaÅ‚a :D, ale dzieciom bym musiaÅ‚a coÅ› innego upitrasić... :(
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:34:24 Cytuj z: Zonia 2012-02-04, 13:08:15 a Å›mietanÄ™ dajÄ™ sÅ‚odkÄ…Â :D Nie ma sÅ‚odkiej Å›nietany nawet (u)bitej! Åšmietana jest zawsze ukwaszona. Choć sÄ… tacy, co twierdzÄ… inaczej na podstawie sÅ‚ownika jÄ™zyka "polskeigo" :wink: Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:36:36 Zgadza siÄ™...ale mi siÄ™ to też myli... 8) Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:44:24 Dlaczego zmieniono nazwÄ™ wÄ…tku z "Golonka w Å›mietanie", na "Golonka w Å›mietance" ?
DodajÄ™ Å›mietanÄ™ nie zakwaszanÄ… :P Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:45:25 OK, niech bÄ™dzie: ....nie ukwaszanÄ… :P
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:45:48 Bo w przepisie nie ma Å›mietany.
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:49:39 Cytuj z: admin 2012-02-04, 13:45:48 Bo w przepisie nie ma Å›mietany. Jak to nie ma??? 1/2 litra Å›mietany 8) Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:51:11 http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amietana - nawet ciocia wiki wyjaÅ›nia ten problem! :lol:
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:55:51 Cytuj z: Zonia 2012-02-04, 13:49:39 Cytuj z: admin 2012-02-04, 13:45:48 Bo w przepisie nie ma Å›mietany. Jak to nie ma??? 1/2 litra Å›mietany 8) No to w koÅ„cu to z mleka jest sÅ‚odkie, czy ukwaszone? :shock: Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:56:25 ...ciotka wiki i wujek google... :lol:
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:58:16 Ok, ok - na pewno mowa tu o Å›mietance :P
...ale jesteÅ›cie...:( Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:59:30 Tutaj nic nie jest darowane... :lol:
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 14:01:42 :D
nie damy utrwalać bÅ‚Ä™du!  :twisted: Åšmietanka i Å›mietana to dwa różne produkty. 8) Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 14:31:34 Racja. PowinniÅ›my wsÅ‚awiać siÄ™ w sposób optymalnie poprawny... :wink: i bez brzydkich wyrazów... :lol: :wink:
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 14:45:32 Precyzyjnie, bo każde sÅ‚owo siÄ™ liczy! :wink:
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 14:48:45 Cytuj z: renia 2012-02-04, 13:59:30 Tutaj nic nie jest darowane... :lol: I wszystko bÄ™dzie POLICZONE! :wink: :lol: Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 15:05:04 I zważone? :shock: :lol:
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 15:46:26 Pewnie!
Bo proporcja BTW jest najważniejsza. :D Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 16:03:46 BTW tej potrawy nie znam :(
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-02-04, 16:09:22 :(
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 16:11:22 Nic nie szkodzi!
150g tÅ‚uszczu ze Å›mietanki zaÅ‚atwia sprawÄ™.  :D Jak golonka waży 0,5kg, to na kość trzeba odliczyć z 10 dag. Czyli 4* BT golonki plus tÅ‚uszcz ze Å›mietanki i wyjdzie tak okoÅ‚o BT 1:3,5 Czyli okoÅ‚o optymalnie. :roll: :wink: Do tego skrobi trochÄ™ i bÄ™dzie zupeÅ‚nie optymalnie. Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 16:35:50 Cytuj z: admin 2012-02-04, 14:01:42 :D nie damy utrwalać bÅ‚Ä™du!  :twisted: Åšmietanka i Å›mietana to dwa różne produkty. 8) korzystajÄ…c z tego wÄ…tku, mam pytanko czy creme fraiche, który ma 30% T to jest Å›mietana? bo z definicji wynika, że smietana ma ok. 12-16%T .Tak swojÄ… drogÄ… na opakowaniu nie ma podanego skÅ‚adu :( i jeszcze jedno- w mojej okolicy dostÄ™pna jest Å›mietanka 30% ale z dodatkiem stabilizatora Carrageen - jest ok? Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 16:54:23 Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkÅ‚Ä…dajÄ…cy siÄ™ w jelitach do cukrów prostych.
W zależnoÅ›ci od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje ukÅ‚ad immunologiczny. A Å›mietanka ma tyle procent tÅ‚uszczu na ile siÄ™ jÄ… znormalizuje. Na przykÅ‚ad do produkcji masÅ‚a Å›mietankowego - najlepiej gdy ma okoÅ‚o 48%. Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:04:11 Cytuj z: admin 2012-02-04, 16:54:23 Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkÅ‚Ä…dajÄ…cy siÄ™ w jelitach do cukrów prostych. W zależnoÅ›ci od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje ukÅ‚ad immunologiczny. A Å›mietanka ma tyle procent tÅ‚uszczu na ile siÄ™ jÄ… znormalizuje. Na przykÅ‚ad do produkcji masÅ‚a Å›mietankowego - najlepiej gdy ma okoÅ‚o 48%. dziÄ™ki, ale to bać siÄ™ czy cieszyć? Czy jest w sprzedaży Å›mietanka bez stabilizatorów? I może jakieÅ› zdanko na temat creme fraiche, proszÄ™. Bo konsystencja i smak jak również te 30% bardzo mi odpowiada. Nie czujÄ™ żadneego obcego posmaku Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:13:21 KupujÄ™ creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! :D
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:22:42 Cytuj z: admin 2012-02-04, 17:13:21 KupujÄ™ creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! :D no to masz niezÅ‚y przerób :) Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:26:20 Na pięć osób starcza na tydzieÅ„. :D
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:31:34 Cytuj z: admin 2012-02-04, 17:13:21 KupujÄ™ creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! :D Ok, to w kwestii Å›mietany jest jasne. A jakÄ… Å›mietankÄ™ kupujesz? Ze stabilizatorami? Ta nazwa mnie trochÄ™ odstrasza Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:35:18 Nie, to czysta pasteryzowana Å›mietanka, bez żadnych dodatków, dla odbiorców hurtowych. W sklepach jej nie ma.
Åšmietanki konfekcjonowane w UE sÄ… zawsze raczej ze stabilizatorami, choć w Szwajcarii niektóre nie. Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2012-02-04, 17:36:01 Wlasnie chcialem to napisac. Tzw franciszon,mam nadzieje,ze nie pomylilem ,zostal wlaczony w poczet rodzinki? Nie trzeba+1 dopisac ? :wink:
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:40:31 Ale bitej Å›mietanki nie da siÄ™ z tego zrobić :(
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:49:40 Da siÄ™, ale wszystko zależy od czasu bicia. :wink:
Do ubijania Å›mietanka i Å›mietana powinny być wychÅ‚odzone do okoÅ‚o 5-8oC. Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:52:43 no to rozmrażam maliny :)
Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:56:22 Maliny z bitÄ… Å›mietankÄ… i Å‚yżeczkÄ… cukru, to rarytas! :D
Idealny deser.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |