forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Zonia 2012-02-04, 12:10:02



Tytu³: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 12:10:02
Podaję przepis na 1 dużą golonkę z kością :)

1 duża golonka
1/2 litra śmietany 30 %
1 cebula
pieprz, sól, maggi

Golonkę pokroić, jak na gulasz, posolić, popieprzyć.
Podsmażyć na patelni, tylko do kolorku (jak na gulasz).
Wrzucić do tego drobno pokrojoną cebulę i tylko ją zeszklić.
Dodać do tego ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godziny (do miękkości).
Gdy mięso będzie miękkie, wlać do niego 1/2 litra śmietany, wymieszać.
Jeśli sos będzie za rzadki, dodać odrobinkę mąki rozrobionej z wodą.
Całość doprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem (do własnych preferencji smakowych), ale niekoniecznie :)

SMACZNEGO  :D


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 12:44:36
Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:08:15
Cytuj z: renia 2012-02-04, 12:44:36
Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?


MiÄ™so krojÄ™ ze skórkÄ…, niczego nie wyrzucam :) Dusić ok. pół godziny, ale do miÄ™kkoÅ›ci oczywiÅ›cie ;) a Å›mietanÄ™ dajÄ™ sÅ‚odkÄ…  :D


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:08:58
Dodam jeszcze, że ta skóra, to najlepsze w tej potrawie  :D


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:28:07
Mi, i mojemu mężowi, z pewnością by ta potrawa smakowała :D, ale dzieciom bym musiała coś innego upitrasić... :(


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:34:24
Cytuj z: Zonia 2012-02-04, 13:08:15
a śmietanę daję słodką  :D


Nie ma słodkiej śnietany nawet (u)bitej!
Åšmietana jest zawsze ukwaszona.
Choć sÄ… tacy, co twierdzÄ… inaczej na podstawie sÅ‚ownika jÄ™zyka "polskeigo"  :wink:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:36:36

Zgadza się...ale mi się to też myli... 8)


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:44:24
Dlaczego zmieniono nazwę wątku z "Golonka w śmietanie", na "Golonka w śmietance" ?

DodajÄ™ Å›mietanÄ™ nie zakwaszanÄ…  :P


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:45:25
OK, niech bÄ™dzie: ....nie ukwaszanÄ…  :P


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:45:48
Bo w przepisie nie ma śmietany.


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:49:39
Cytuj z: admin 2012-02-04, 13:45:48
Bo w przepisie nie ma śmietany.


Jak to nie ma???
1/2 litra Å›mietany  8)


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:51:11
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amietana - nawet ciocia wiki wyjaśnia ten problem!  :lol:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 13:55:51
Cytuj z: Zonia 2012-02-04, 13:49:39
Cytuj z: admin 2012-02-04, 13:45:48
Bo w przepisie nie ma śmietany.


Jak to nie ma???
1/2 litra śmietany  8)


No to w koÅ„cu to z mleka jest sÅ‚odkie, czy ukwaszone?  :shock:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:56:25
...ciotka wiki i wujek google... :lol:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 13:58:16
Ok, ok - na pewno mowa tu o Å›mietance  :P
...ale jesteście...:(


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 13:59:30
Tutaj nic nie jest darowane... :lol:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 14:01:42
:D
nie damy utrwalać błędu!  :twisted:
Åšmietanka i Å›mietana to dwa różne produkty.  8)


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 14:31:34
Racja. PowinniÅ›my wsÅ‚awiać siÄ™ w sposób optymalnie poprawny...  :wink: i bez brzydkich wyrazów... :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 14:45:32
Precyzyjnie, bo każde sÅ‚owo siÄ™ liczy!  :wink:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 14:48:45
Cytuj z: renia 2012-02-04, 13:59:30
Tutaj nic nie jest darowane... :lol:


I wszystko bÄ™dzie POLICZONE!  :wink:  :lol:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-04, 15:05:04
I zważone? :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 15:46:26
Pewnie!
Bo proporcja BTW jest najważniejsza.  :D


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2012-02-04, 16:03:46
BTW tej potrawy nie znam :(


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-02-04, 16:09:22
:(


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 16:11:22
Nic nie szkodzi!
150g tłuszczu ze śmietanki załatwia sprawę.  :D
Jak golonka waży 0,5kg, to na kość trzeba odliczyć z 10 dag.
Czyli 4* BT golonki plus tłuszcz ze śmietanki i wyjdzie tak około BT 1:3,5
Czyli około optymalnie.  :roll: :wink:
Do tego skrobi trochę i będzie zupełnie optymalnie.


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 16:35:50
Cytuj z: admin 2012-02-04, 14:01:42
:D
nie damy utrwalać błędu!  :twisted:
Śmietanka i śmietana to dwa różne produkty.  8)


korzystajÄ…c z tego wÄ…tku, mam pytanko czy creme fraiche, który ma 30% T to jest Å›mietana? bo z definicji wynika, że smietana ma ok. 12-16%T .Tak swojÄ… drogÄ… na opakowaniu nie ma podanego skÅ‚adu  :(

i jeszcze jedno- w mojej okolicy dostępna jest śmietanka 30% ale z dodatkiem stabilizatora Carrageen - jest ok?


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 16:54:23
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:04:11
Cytuj z: admin 2012-02-04, 16:54:23
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.


dzięki, ale to bać się czy cieszyć? Czy jest w sprzedaży śmietanka bez stabilizatorów?
I może jakieś zdanko na temat creme fraiche, proszę. Bo konsystencja i smak jak również te 30% bardzo mi odpowiada. Nie czuję żadneego obcego posmaku


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:13:21
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  :D


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:22:42
Cytuj z: admin 2012-02-04, 17:13:21
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  :D


no to masz niezły przerób :)


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:26:20
Na pięć osób starcza na tydzieÅ„.  :D


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:31:34
Cytuj z: admin 2012-02-04, 17:13:21
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  :D


Ok, to w kwestii śmietany jest jasne.
A jaką śmietankę kupujesz? Ze stabilizatorami? Ta nazwa mnie trochę odstrasza


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:35:18
Nie, to czysta pasteryzowana śmietanka, bez żadnych dodatków, dla odbiorców hurtowych. W sklepach jej nie ma.
Śmietanki konfekcjonowane w UE są zawsze raczej ze stabilizatorami, choć w Szwajcarii niektóre nie.


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2012-02-04, 17:36:01
Wlasnie chcialem to napisac. Tzw franciszon,mam nadzieje,ze nie pomylilem ,zostal wlaczony w poczet rodzinki? Nie trzeba+1 dopisac ? :wink:


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:40:31
Ale bitej śmietanki nie da się z tego zrobić :(


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:49:40
Da się, ale wszystko zależy od czasu bicia.  :wink:
Do ubijania śmietanka i śmietana powinny być wychłodzone do około 5-8oC.


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ami 2012-02-04, 17:52:43
no to rozmrażam maliny :)


Tytu³: Odp: Golonka w Å›mietance
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-04, 17:56:22
Maliny z bitÄ… Å›mietankÄ… i Å‚yżeczkÄ… cukru, to rarytas!  :D
Idealny deser.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.