Tytuł: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 10:42:14 Watrobka jest zdrowa i dobra a zima niezbedna.
Ponizej przepis na moj obiad piatkowy: 500 gr watrobki wieprzowej 100 gr boczku 100 gr cebuli 200 gr pieczarek 150 gr smalcu 150 gr groszku zielonego ( mrozonego) 200 ml bulionu 20 gr maki 150 ml smietanki 36% Na patelni rozpuszczamy 50 gr smalcu i smazymy cebule pokrojona w cienkie piorka. usmazona przekladamy na talerz. Na patenie wkladamy boczek pokrojony w cienkie paski i smazymy, nastepnie przekladamy na talerz, do cebuli Teraz na smalcu smazymy pokrojone w talarki pieczarki a nastepnie przekladamy do cebuli i boczku Nastepnie smazymy pokrojone w cienkie "paluszki" watrobe, posypane maka i szybko smazymy / brazowimi. Teraz dolewamy bulion i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 min i nastepnie dodajemy cebule, pieczarki i boczek i wszystko dokladnie mieszamy. Dodajemy mala puszke przecieru pomidorowego po przegotowaniu dodajemy groszek. Kiedy danie jest gotowe smakowo dolewamy smietanke i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogiein i pozwalamy wyparowac wodzie aby otrzymac taka konsystencje na jaka mamy ochote. Ja nigdy nie otaprowuje, bo mam konsystencje zawsze dobra, czyli gesta poniewaz reguluje iloscia dolewanego bulionu na samym poczatku. B:T:W 1:2,2:0,3 Do tego mozna zjesc placek ziemniaczany, jezeli ktos ma braki weglowodanowe. Ja zjadam placek ciazowy. MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC. http://community.webshots.com/album/582315691OUuNdU Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 11:06:52 WyglÄ…da to bardzo apetycznie...tylko jeĹ›li to ma być a'la Strogonow, to moĹĽna by chyba dać zamiast groszku paprykÄ™... hÄ™? :roll:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:11:55 Na dobra sprawe mozna dac to co kto lubi. A w oryginalnym Sroganowie nie ma papryki a wlasnie groszek zielony. Chyba ze myslisz o ostrej papryce w proszku, to jest w oryginale.
Danie nazywa sie a la Stroganoff ze wzgledu na sposob pokrojenia miesa. Dodatki sa kwestia gustu, czyli upodoban albo inacze mowiac smaku :lol: :lol: :lol: czyli tego, czego nie dyskutujemy :lol: :lol: :lol: :lol: Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 11:14:55 ByĹ‚am pewna, ĹĽe papryka w Strogonowie, obok woĹ‚owiny, to jest podstawa... :?
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 11:23:11 Bardzo dobry przepis, tylko zamiast wÄ…trĂłbka "Ĺ›wiĹ„ska" powinno być "wieprzowa".
To tylko taka Ĺ›mietana Ĺ›mietankowa, ale... :wink: :D PorzÄ…dek musi być. 8) Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:29:14 Jezeli masz mozliwosc to wtargnij na ten przepis i prosze zamien slowa. Mozesz? Please. :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:33:54 Cytuj z: renia 2012-02-10, 11:14:55 ByĹ‚am pewna, ĹĽe papryka w Strogonowie, obok woĹ‚owiny, to jest podstawa... :? Do baraniny jak najbardziej. Nie wyobrazam sobie gulaszu z baraniny bez papryki w trzech kolorach. :lol: Ale Reniu jak lubisz do wolowiny to jaki w tym problem. Ja lubie karkowke na slodko. :lol: Kazdy jest inny, tak? Zreszta po co ja sie pytam, przeciez to widac. :lol: :lol: :lol: :lol: Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: Dasna 2012-02-10, 11:34:02 Adampio mĂłj mÄ…ĹĽ robi wspaniaĹ‚ego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowinÄ… . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wÄ…trĂłbkÄ… , ale TwĂłj przepis takĹĽe juĹĽ mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wÄ…trĂłbki to sama idea b.  ciekawa.  :D
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:36:10 Cytuj z: Dasna 2012-02-10, 11:34:02 Adampio mĂłj mÄ…ĹĽ robi wspaniaĹ‚ego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowinÄ… . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wÄ…trĂłbkÄ… , ale TwĂłj przepis takĹĽe juĹĽ mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wÄ…trĂłbki to sama idea b.  ciekawa.  :D To jest wlasnie przepis dla nie jadajacyh watrobki, bo tej watrobki sie nie czuje. Moja corka, ktora nie nawidzi watrobki, wcina tat tego stroganoffa, ze zawszxe musze jej zamrozic porcje. A propos, nie dodalem w przepisie, ze MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC!!! Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 12:40:02 Adam,
a skÄ…d te baĹĽanty w galerii? Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 12:42:56 Moj szef chodzi na polowanie a ja z tego tylko korzystam. :lol:
Tylko, ze sam musze to ptactwo "rozbierac". :lol: Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 12:47:22 To dobrze!
Rozbierać tusze teĹĽ lubiÄ™, ale mordować dla "sportu" - nigdy! :evil: Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 13:03:00 Szcerze mowiac to rozbirac, tuszy, tez nie lubie ale przeciez trzeba :lol:
Z zabijaniem dla sportu czy statusu mam podobne zdanie. :o Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 13:09:33 W oprawianiu ptactwa nie odpowiada mi tylko zapach sparzonych piĂłr.
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 13:18:15 Ja robie to troche inaczej. TU PROSZE SLABE DUSZKI O NIE CZYTANIE!!!! :P
Rozcinam skore wzdluz tuszki, na brzuchu czyli od glowy do pupy i obdzieram ze skory. Wowczas czynnosc opierzania i opalania nie wystepuje. :lol: Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 15:34:44 Jest to sposĂłb.
Ale przypieczona skĂłrka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa! Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: Teresa Stachurska 2012-02-10, 16:04:23 Adampio, Ĺ›wietnie siÄ™ ten przepis zapowiada :)
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 16:50:32 Adampio, ten przepis wydaje siÄ™ smakowity i masz zdjÄ™cie do niego, moĹĽe byĹ› tak przeslaĹ‚ go do biura OSO? Ja bym to zrobiĹ‚a za Ciebie ale strasznie bojÄ™ siÄ™ ACTA... :shock: :( :wink:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 17:09:23 Cytuj z: renia 2012-02-10, 16:50:32 Adampio, ten przepis wydaje siÄ™ smakowity i masz zdjÄ™cie do niego, moĹĽe byĹ› tak przeslaĹ‚ go do biura OSO? Ja bym to zrobiĹ‚a za Ciebie ale strasznie bojÄ™ siÄ™ ACTA... :shock: :( :wink: Masz przyzwolenie :lol: Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 17:13:30 OK. :D DziÄ™ki. :D
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 17:13:37 Cytuj z: admin 2012-02-10, 15:34:44 Jest to sposĂłb. Ale przypieczona skĂłrka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa! Tak, ale wyobraz sobie opalanie 10-ciu bazantow i -owek. Nie to mnie nie rajcuje. Jedna kaczke, jedna ges..tak. Ale 10 sztuk innego ptactwa. Ide na latwizne. W zamian dodam, ze  bazanty gotuja sie w smietanie z malsem i boczkiem. To jest kur.... sorrry, krolewskie jedzenie. Nawet bez sorki. Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 20:20:52 Cytuj z: renia 2012-02-10, 16:50:32 Adampio, ten przepis wydaje siÄ™ smakowity i masz zdjÄ™cie do niego, moĹĽe byĹ› tak przeslaĹ‚ go do biura OSO? Ja bym to zrobiĹ‚a za Ciebie ale strasznie bojÄ™ siÄ™ ACTA... :shock: :( :wink: Reniu, umowmy sie tak, ze jezeli znajdziesz ktorys z moich przepisow godny opublikowania, tgo prosze zrob to. NIech ludzie korzystaja. A my bedziemy szczesliwi Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 20:44:26 Jasne. :D Nie ma sprawy. Tylko musisz swĂłj numer telefonu podać bo przy przepisach jest on wymagany (podaj na priv - obiecujÄ™, ĹĽe nie bÄ™dÄ™ w kółko wydzwaniać... :lol:)... :wink:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 21:31:02 Cytuj z: renia 2012-02-10, 20:44:26 Jasne. :D Nie ma sprawy. Tylko musisz swĂłj numer telefonu podać bo przy przepisach jest on wymagany (podaj na priv - obiecujÄ™, ĹĽe nie bÄ™dÄ™ w kółko wydzwaniać... :lol:)... :wink: Ty mozesz kiedy tylko chcesz. Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 21:35:09 A Ty oberwiesz... 8) :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 21:36:05 BÄ™dziesz wisiaĹ‚ jak te baĹĽanty... :( :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 22:01:48 Przepis juĹĽ wysĹ‚aĹ‚am. Chyba powinny być w nim jeszcze podane iloĹ›ci BTW w 100g potrawy... :roll:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-11, 18:20:42 ale po co komu w 100 gr kiedy potrawa jest optymalna, czyli BTW zachowane.
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-11, 18:25:31 Pytaj siÄ™ mnie a ja Ciebie... :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-11, 18:36:28 Prosze Cie bardzo:
B: 10,7 T: 23,4 W: 3,6 Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-11, 18:40:50 DziÄ™kujÄ™ Ci bardzo i wyĹ›lÄ™ te dane tak, ĹĽeby wszystko graĹ‚o jak w szwajcarskim :roll:...banku czy zegarku? :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-11, 18:45:20 Ponoc szwajcarskie zegarki juz chodza za szybko a banki "uwidaczniaja" konta milionerow, wiec z tymi szwajcaeami jest tak jak z ich serem. Duzo dziur. :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-11, 18:51:51 No to, ĹĽeby wszystko graĹ‚o jak w gĂłralskiej kapeli... :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2012-02-12, 09:49:51 Cytuj z: adampio 2012-02-11, 18:45:20 Ponoc szwajcarskie zegarki juz chodza za szybko a banki "uwidaczniaja" konta milionerow, wiec z tymi szwajcaeami jest tak jak z ich serem. Duzo dziur. :lol: A wiesz Adamie, ĹĽe na ostatniej ciechociĹ„skiej Konferencji byĹ‚a przedstawicielka szwajcarskich Optymalnych? Nawet przeczytaĹ‚a swĂłj referat, ... dosyć wzruszonym gĹ‚osem. To znaczy nie byĹ‚o jej "do Ĺ›miechu". Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-12, 13:24:44 Dziekuje adminie za zmiane tekstu. :D
Milej niedzieli. Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-12, 13:50:00 Cytuj z: adampio 2012-02-12, 13:24:44 Milej niedzieli. Wzajemnie! :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |