forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: adampio 2012-02-10, 10:42:14



Tytuł: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 10:42:14
Watrobka jest zdrowa i dobra a zima niezbedna.

Ponizej przepis na moj obiad piatkowy:

500 gr watrobki wieprzowej
100 gr boczku
100 gr cebuli
200 gr pieczarek
150 gr smalcu
150 gr groszku zielonego ( mrozonego)
200 ml bulionu
20 gr maki
150 ml smietanki 36%

Na patelni rozpuszczamy 50 gr smalcu i smazymy cebule pokrojona w cienkie piorka. usmazona przekladamy na talerz.
Na patenie wkladamy boczek pokrojony w cienkie paski i smazymy, nastepnie przekladamy na talerz, do cebuli
Teraz na smalcu smazymy pokrojone w talarki pieczarki a nastepnie przekladamy do cebuli i boczku
Nastepnie smazymy pokrojone w cienkie "paluszki" watrobe, posypane maka i szybko smazymy / brazowimi.
Teraz dolewamy bulion i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 min i nastepnie dodajemy cebule, pieczarki i boczek i wszystko dokladnie mieszamy.
Dodajemy mala puszke przecieru pomidorowego po przegotowaniu dodajemy groszek.
Kiedy danie jest gotowe smakowo dolewamy smietanke i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogiein i pozwalamy wyparowac wodzie aby otrzymac taka konsystencje na jaka mamy ochote. Ja nigdy nie otaprowuje, bo mam konsystencje zawsze dobra, czyli gesta poniewaz reguluje iloscia dolewanego bulionu na samym poczatku.

B:T:W 1:2,2:0,3

Do tego mozna zjesc placek ziemniaczany, jezeli ktos ma braki weglowodanowe.
Ja zjadam placek ciazowy.
MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC.






http://community.webshots.com/album/582315691OUuNdU


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 11:06:52
WyglÄ…da to bardzo apetycznie...tylko jeĹ›li to ma być  a'la Strogonow, to moĹĽna by chyba dać zamiast groszku paprykÄ™... hÄ™? :roll:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:11:55
Na dobra sprawe mozna dac to co kto lubi. A w oryginalnym Sroganowie nie ma papryki a wlasnie groszek zielony. Chyba ze myslisz o ostrej papryce w proszku, to jest w oryginale.
Danie nazywa sie a la Stroganoff ze wzgledu na sposob pokrojenia miesa. Dodatki sa kwestia gustu, czyli upodoban albo inacze mowiac smaku :lol: :lol: :lol:

czyli tego, czego nie dyskutujemy :lol: :lol: :lol: :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 11:14:55
Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... :?


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 11:23:11
Bardzo dobry przepis, tylko zamiast wątróbka "świńska" powinno być "wieprzowa".
To tylko taka Ĺ›mietana Ĺ›mietankowa, ale...  :wink:  :D
PorzÄ…dek musi być.  8)


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:29:14
Jezeli masz mozliwosc to wtargnij na ten przepis i prosze zamien slowa. Mozesz? Please. :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:33:54
Cytuj z: renia 2012-02-10, 11:14:55
Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... :?


Do baraniny jak najbardziej. Nie wyobrazam sobie gulaszu z baraniny bez papryki w trzech kolorach. :lol:

Ale Reniu jak lubisz do wolowiny to jaki w tym problem. Ja lubie karkowke na slodko. :lol:

Kazdy jest inny, tak?
Zreszta po co ja sie pytam, przeciez to widac. :lol: :lol: :lol: :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: Dasna 2012-02-10, 11:34:02
Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  :D


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 11:36:10
Cytuj z: Dasna 2012-02-10, 11:34:02
Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  :D


To jest wlasnie przepis dla nie jadajacyh watrobki, bo tej watrobki sie nie czuje. Moja corka, ktora nie nawidzi watrobki, wcina tat tego stroganoffa, ze zawszxe musze jej zamrozic porcje.

A propos, nie dodalem w przepisie, ze MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC!!!


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 12:40:02
Adam,
a skÄ…d te baĹĽanty w galerii?


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 12:42:56
Moj szef chodzi na polowanie a ja z tego tylko korzystam. :lol:

Tylko, ze sam musze to ptactwo "rozbierac". :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 12:47:22
To dobrze!
Rozbierać tusze teĹĽ lubiÄ™, ale mordować dla "sportu" - nigdy!  :evil:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 13:03:00
Szcerze mowiac to rozbirac, tuszy, tez nie lubie ale przeciez trzeba :lol:

Z zabijaniem dla sportu czy statusu mam podobne zdanie. :o


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 13:09:33
W oprawianiu ptactwa nie odpowiada mi tylko zapach sparzonych piĂłr.


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 13:18:15
Ja robie to troche inaczej. TU PROSZE SLABE DUSZKI O NIE CZYTANIE!!!! :P
Rozcinam skore wzdluz tuszki, na brzuchu czyli od glowy do pupy i obdzieram ze skory. Wowczas czynnosc opierzania i opalania nie wystepuje. :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-10, 15:34:44
Jest to sposĂłb.
Ale przypieczona skĂłrka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa!


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: Teresa Stachurska 2012-02-10, 16:04:23
Adampio, Ĺ›wietnie siÄ™ ten przepis zapowiada :) 


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 16:50:32
Adampio, ten przepis wydaje siÄ™ smakowity i masz zdjÄ™cie do niego, moĹĽe byĹ› tak przeslaĹ‚ go do biura OSO? Ja bym to zrobiĹ‚a za Ciebie ale strasznie bojÄ™ siÄ™ ACTA... :shock:  :(  :wink:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 17:09:23
Cytuj z: renia 2012-02-10, 16:50:32
Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... :shock:  :(  :wink:


Masz przyzwolenie :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 17:13:30
OK.  :D DziÄ™ki. :D


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 17:13:37
Cytuj z: admin 2012-02-10, 15:34:44
Jest to sposĂłb.
Ale przypieczona skĂłrka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa!


Tak, ale wyobraz sobie opalanie 10-ciu bazantow i -owek. Nie to mnie nie rajcuje. Jedna kaczke, jedna ges..tak. Ale 10 sztuk innego ptactwa. Ide na latwizne. W zamian dodam, ze  bazanty gotuja sie w smietanie z malsem i boczkiem. To jest kur.... sorrry, krolewskie jedzenie. Nawet bez sorki.


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 20:20:52
Cytuj z: renia 2012-02-10, 16:50:32
Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... :shock:  :(  :wink:


Reniu, umowmy sie tak, ze jezeli znajdziesz ktorys z moich przepisow godny opublikowania, tgo prosze zrob to. NIech ludzie korzystaja. A my bedziemy szczesliwi


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 20:44:26
Jasne.  :D Nie ma sprawy. Tylko musisz swĂłj numer telefonu podać bo przy przepisach jest on wymagany (podaj na priv - obiecujÄ™, ĹĽe nie bÄ™dÄ™ w kółko wydzwaniać... :lol:)... :wink:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-10, 21:31:02
Cytuj z: renia 2012-02-10, 20:44:26
Jasne.  :D Nie ma sprawy. Tylko musisz swój numer telefonu podać bo przy przepisach jest on wymagany (podaj na priv - obiecuję, że nie będę w kółko wydzwaniać... :lol:)... :wink:

Ty mozesz kiedy tylko chcesz.


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 21:35:09
A Ty oberwiesz... 8) :lol: :lol: :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 21:36:05
BÄ™dziesz wisiaĹ‚ jak te baĹĽanty...  :( :lol: :lol: :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-10, 22:01:48
Przepis już wysłałam. Chyba powinny być w nim jeszcze podane ilości BTW w 100g potrawy... :roll:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-11, 18:20:42
ale po co komu w 100 gr kiedy potrawa jest optymalna, czyli BTW zachowane.



Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-11, 18:25:31
Pytaj siÄ™ mnie a ja Ciebie... :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-11, 18:36:28
Prosze Cie bardzo:
B: 10,7
T: 23,4
W: 3,6


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-11, 18:40:50
Dziękuję Ci bardzo i wyślę te dane tak, żeby wszystko grało jak w szwajcarskim :roll:...banku czy zegarku? :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-11, 18:45:20
Ponoc szwajcarskie zegarki juz chodza za szybko a banki "uwidaczniaja" konta milionerow, wiec z tymi szwajcaeami jest tak jak z ich serem. Duzo dziur. :lol:



Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-02-11, 18:51:51
No to, żeby wszystko grało jak w góralskiej kapeli... :lol: :lol: :lol:


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2012-02-12, 09:49:51
Cytuj z: adampio 2012-02-11, 18:45:20
Ponoc szwajcarskie zegarki juz chodza za szybko a banki "uwidaczniaja" konta milionerow, wiec z tymi szwajcaeami jest tak jak z ich serem. Duzo dziur. :lol:




A wiesz Adamie, że na ostatniej ciechocińskiej Konferencji była przedstawicielka szwajcarskich Optymalnych?
Nawet przeczytała swój referat, ... dosyć wzruszonym głosem. To znaczy nie było jej "do śmiechu".


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-02-12, 13:24:44
Dziekuje adminie za zmiane tekstu. :D

Milej niedzieli.


Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-02-12, 13:50:00
Cytuj z: adampio 2012-02-12, 13:24:44
Milej niedzieli.


Wzajemnie!  :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.