Tytuł: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-05-01, 11:43:11 Salatka francuska
2 baklazany 2 cukinie ( wielkosci ogorka) 4 czerwone papryki 4 cebyle glowka czosnku ( niekoniecznie) pieczarki Baklazana i cukinie kroimy (wzdluz) na paski o 1 cm grubosci, delikatnie solimu z kazdej strony i odkladamy na pol godziny Papryki dzielimy na pol Scinamy gore calego czosnku, kladziemy na folie, dolewamy do srodka glowki czosnku oleju z oliwki i solimy. Zawijamy folia aluminiowa Pieczarki robimy na brazowo W pierwszej kolejnosci kladziemy cale cebyle bezposrednio na grillu, potrzebuja najwiecej czasu ( okolo 30 min ), czosnek tez okolo 30 min. Papryke przypalamy na kolor prawie czarny ( 5 min ) i wkladamy do worka foliowego, ktory zawiazujemy aby para pomogla zejsc skorce 5-10 min. Paski baklazana i cukini tez kladziemy na kilka minut na grilla i grillujemy 3-4 minuty na kazdej stronie. Z papryki zdejmujemy dokladnie sama skorke i kroimy na odpowiednie kawalki ( jakie lubimy). To samo robimy z baklazanem i cukinia. Wkladamy pokrojone warzywa do miski na salatke. Czosnek po wystygnieciu wyciagamy zabek po zabku i dodajemy do miseczki. Cebule po wystygnieciu wyciskamy z lupiny i dzielimy na pasujace czesci. Dresing jest najwazniejszy: pol szklanki oleju z oliwek z pierwszego tliczenia wlewamy do malej miseczki, do oleju dodajemy sok z jednej cytryny i ubijamy trzepaczka az sos zmieni kolor i konsystencje. Musi byc bardzo gesty ( 20 sek). Nastepnie solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojony koperek, zmielony kminek rzymski, lub to co lubicie najbardziej Teraz polewamy warzywa i mieszamy calosc. Odstawiamy na pol godziny. i gotowe. Grillowane warzywa 4 marchwie 4 pietruszki seler 2 buraki 4 ziemniaki marchwie dzielimy na 4 szt wzdluz i smarujemy oliwa z oliwek a nastepnie posypujemy kminkiem w ziarnach pietruszke kroimy wzdluz na 4 sztuki, smarujemy miodem i posypujemy mieta seler kroimy na slupki, smarujemy oliwa z cytryna buraki pokrojone w polplastry smarujemy oliwa Ziemniaki kroimy jak chipsy tylko troche grubiej mieszmy z olejem i posypujemy pokrojonym czosnkiem Na tacke aluminiowa kladziemy wazywa grupami obok siebie, nie mieszajac. Wszystko przykrywamy i grillujemy okolo 45 min. Ja klade razem z miesem. Tzatziki ( przepis oryginalny) Juz kiedys podawalem. W Polsce jesce nie jadlem tzatziki, ktore byly zrobione wg oryginalnego przepisu. jeden caly "dlugi" ogorek pol litra yoghurtu greckiego 20% T ( jak nie ma to trzeba znalesc grecki jogurt 10% i dodac smietany kwasnej 30 % oliwa z oliwe mieta czosnek 1. obieramy ogorka ze skorki i ucieramy na tarce warzywnej. Solimy i pozostawiamy na sitku do odsaczenia 2 pol litra jogurtu , albo jak mowielm pol na pol ze smietana kwasna albo serkiem rikotta, mieszamy z dwiema lyzkami oliwy z oliwek 3. dodajemy 2-3 wycisniete zabki czosnku i 1-2 leki swiezej poszatkowanej miety 4. ogorki odciskamy w szmatce aby nie bylo prawie wody w nich i dodajemy do reszty. 5. wszysko dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i bilym pieprzem i dostawiamy do lodowki na min 2 godz. Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-01, 11:52:07 Bardzo fajne urozmaicenie do miÄ™s! :D
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-01, 12:02:43 Mi najbardziej odpowiada do grillowanego miÄ™sa sos tzatziki (robiÄ™ go z ukwaszonÄ… Ĺ›mietanÄ…). Z pozostaĹ‚ymi saĹ‚atkami jest moim zdaniem za duĹĽo roboty...i chyba by mi nie smakowaĹ‚o... 8)
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-05-01, 12:09:59 Serwowalem francuska salatke wielu osobom i wszyscy byli nia zachwyceni.
Fakt, jest przy niej troche roboty. Ale jest dobra. :D Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-05-01, 12:17:49 Z szybkich salatek proponuje:
na dwie osoby: 2 pomidory cala cebula szklanka smietany kwasnej/gestej 30-38 %T pomidory kroimy na pol a nastepnie na talarki cebule na bardzo drobna kostke calosc mieszamy ze smietana i doprawiamy sola i pieprzem. Albo Pomidory obrane ze skorki pokrojone w gruba kostke , tak "bylejak", do tego tak samo pokrojone awokado i wszystko polewamy dresingiem zrobionym z oliwy z cytryna. Dobry jest jeszcze mus z baklazana z czosnkiem i oliwa albo taki sam mus z oliwek zielonych z czosnkiem Do mies zamiast musztardy polecam przecisniety przez sitko czosnek. Grillujemy 10 glowek (45 min ) w foli i jak jeszcze cieple przeciskamy przez sito. Nastepnie mieszamy z odrobina oleju z oliwek aby powstala konystencja miekkiego masla. Smarujemy upieczone mieso. Uwaga szybko sie po tym usypia. :lol: Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2012-05-01, 12:19:44 Jest jeszcze tabouleh, przepyszny arabski dodatek z pomidorow, naci pietruszki, burguru, soku z cytryny
no i humus :lol: Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-01, 12:36:58 Pomidory robiÄ™ podobnie. Obrane ze skorki (po sparzeniu) krojÄ™ w półplasterki, zalewam gÄ™stÄ… Ĺ›mietanÄ… i dodaje soli, pieprzu naturalnego i koniecznie pieprzu zioĹ‚owego (dobry jest Galeo)... :D
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-01, 14:24:09 Bardzo dobra jest biaĹ‚a kieĹ‚basa z grilla (dzisiaj jadĹ‚am jÄ… pierwszy raz z grilla), jeĹ›li jÄ… siÄ™ najpierw przez 5 minut gotuje...pewnie duĹĽo jeszcze zaleĹĽy od jakoĹ›ci wyrobu...sos tzatziki do tego i "niebo w gÄ™bie"... 8) :wink:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 14:57:22 ZrobiĹ‚am dzisiaj pikantny sos chrzanowy do miÄ™sa z grilla. ZmieszaĹ‚am Ĺ›mietanÄ™ gÄ™stÄ… (miaĹ‚am z PiÄ…tnicy 36% do deserĂłw) z chrzanem w proporcjach mniej wiÄ™cej 2:1. DodaĹ‚am sok z cytryny (caĹ‚ej), sĂłl, cukier i sporo pieprzu czarnego - Ĺ›wieĹĽo zmielonego. Wszystkim u nas to smakowaĹ‚o...bardziej niĹĽ sos tzatziki i byĹ‚o gęściejsze (konsystencja papki)...
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 15:00:58 Do papki teĹĽ zÄ™bĂłw nie trzeba... :wink: :lol:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 15:03:19 Ale do miÄ™sa z grilla muszÄ… być mocne zÄ™by... :roll: chyba, ĹĽe jest mielone... :lol:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 15:06:35 MieliĹ›my dzisiaj szaszĹ‚yki z grilla i stwierdziĹ‚am, ĹĽe pieczone w piekarniku w tĹ‚uszczu sÄ… smaczniejsze, bardziej soczyste. MĂłj mÄ…ĹĽ teĹĽ by6Ĺ‚ podobnego zdania. Bez tego sosu chrzanowego to szaszĹ‚yki byĹ‚yby do ...chrzanu... :lol:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 15:08:36 A kto takie niezdrowe i rakotwĂłrcze strawy jada?  :shock:
Nie wolno, bo rusztowane miÄ™so jest antydemokratyczne, sieje zwÄ…tpienie i sceptycyzm...!  :? :wink: Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 15:13:19 No to dzisiaj juĹĽ takich jeść nie bÄ™dÄ™... :|
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 15:17:05 WĹ‚aĹ›nie!
Na dziĹ› wystarczy, aby zachować umiar... :wink: :lol: Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 15:23:26 Cytuj z: admin 2012-05-03, 15:08:36 Nie wolno, bo rusztowane miÄ™so jest antydemokratyczne, sieje zwÄ…tpienie i sceptycyzm...!  :? :wink: ...to raczej jest zaletÄ…... :roll: Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 15:24:52 Nie w demokracji neoniewolniczej! :?
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 15:26:01 Punkt widzenia zaleĹĽy od punktu siedzenia... :roll:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 15:30:54 A ja i tak uwaĹĽam, ĹĽe kotlety "sojowe" sÄ… najzdrowsze z kotletĂłw! :D
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 15:32:22 Pod warunkiem, ĹĽe siÄ™ ich nie je... 8)
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 15:33:00 Ale zalecać moĹĽna! :D
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 15:39:13 Jak siÄ™ jest stanu wolnego... :lol: :lol: :lol: :wink:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 16:02:29 GĹ‚Ăłwnie na grillowaniu zyskujÄ… panie. :D Na ogół to kobiety robiÄ… obiad, a obsĹ‚ugiwanie grilla jest zdecydowanie domenÄ… mężczyzn... :lol:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 16:14:14 To caĹ‚kiem zrozumiaĹ‚e. :D
Na ruszczie sytuacja zmienia siÄ™ dynamicznie, duĹĽo Ĺ‚atwiej spalić lub spiec. :? Nie to co w piekarniku - wystarczy nastawić czas i temperaturÄ™ i wstawić. :wink: Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 16:17:00 ...he, he, he... :lol: wielka sztuka obsĹ‚ugiwać grilla...to jast tak proste, ze aĹĽ mi siÄ™ nie chce za to zabierać... 8) :lol:
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2012-05-03, 16:18:16 No jasne! :D
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 16:22:35 :lol: 8)
Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: Blackend 2012-05-03, 16:36:55 Cytuj z: renia 2012-05-03, 16:17:00 ...he, he, he... :lol: wielka sztuka obsĹ‚ugiwać grilla...to jast tak proste, ze aĹĽ mi siÄ™ nie chce za to zabierać... 8) :lol: Ja to rozumiem, poprzeczkÄ™ trzeba sobie ustawiać wysoko :D Tytuł: Odp: Grillowane warzywa Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2012-05-03, 16:40:00 :lol: jasne, przy grillu jest za niski poziom. 8) Ja to bym chciaĹ‚a trzymać ruszt przynajmniej tak metr nad ogniem... :lol: :lol: :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |