Tytu³: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 15:10:57 Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraiÅ„skiej.
Mleko trzeba dÅ‚ugo "prażyć" w piekarniku do zÅ‚otego koloru (uzyskuje siÄ™ tzw.priażene mleko,пряжене молоко ). NastÄ™pnie schÅ‚odzić mleko do temperatury pokojowej i doÅ‚ożyć Å›mietany lub Å›mietanki. Przykryć i odstawić w ciepÅ‚e miejsce na 12 godzin. Tak uzyskana riażankÄ™ schÅ‚odzić i używać do różnych potraw. Produkty. 5 szklanek mleka 1 szklanka Å›mietany lub Å›mietanki. Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 15:18:24 Jeszcze w tradycyjnej kuchni ukraiÅ„skiej wyrabia siÄ™ ser z siary (colostrum,молозиво. Ma on żółty kolor i sÅ‚odkawy smak. SprzedajÄ… go tez jako ser na sÅ‚odko.
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 15:40:00 Nawet sobie nie mogÄ™ wyobrazić jak taka riażanka wyglÄ…da i smakuje...coÅ› jak twarożek? Google też nie wiedzÄ…... :?
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 16:10:08 Dasna, coÅ› mi siÄ™ przypomina, że moja TeÅ›ciowa grzaÅ‚a mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewaÅ‚o to mleko (gÄ™ste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywaÅ‚a sernikiem...Sernik ten musiaÅ‚ gdzieÅ› tak z dobÄ™ wisieć i z niego skapywaÅ‚a taka jakby woda, a z zawartoÅ›ci powstawaÅ‚ twaróg. Twaróg ten czÄ™sto solili i suszyli. PowstawaÅ‚ z niego taki biaÅ‚y, twardy i sÅ‚ony ser. Nam smakowaÅ‚. Moi starsi synowie jeszcze go wspominajÄ… - jaki to babcia dobry ser robiÅ‚a...
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 16:47:48 Moja Babcia tak robiÅ‚a twaróg.
Rażianka jest rzadkiej konsystencji , nie mówiÄ…c już o priażenym mleku. Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-06-06, 18:06:40 Razianka to odparowane mleko? Inczej zagÄ™szczone?
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:13:59 Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-06-06, 18:06:40 Razianka to odparowane mleko? Inczej zagÄ™szczone? Nie , zgÄ™szczone mleko to згущене молоко.I robiÄ… je z mleka albo w proszku albo pasteryzowanego z dodatkiem 12 % cukru. A riażanka to rzadsza konsystencja.Bez cukru. Forma napoju raczej. Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:24:39 Mleko zagÄ™szczone może także być bez cukru i może także być mleko zagÄ™szczone z prażonego mleka. Wtedy ma kolor lekko brÄ…zowy.
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 18:26:07 I co siÄ™ robi z takiego gÄ™stego mleka?
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-06-06, 18:26:34 PamiÄ™tam jak w komunie moja Mama trzymaÅ‚a bardzo dÅ‚ugo mleko na maÅ‚ym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziÅ›) lubimy kawÄ™ ze Å›mietankÄ… czy mlekiem 7,5% lub wiÄ™cej. To pewnie coÅ› podobnego o czym piszecie?  :D
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:37:33 Z mleka zgÄ™szczonego robiÄ… kremy, dodajÄ… do ciast , do kawy. Ja jako dziecko wysysaÅ‚am sÅ‚odkie , jak ulepek z tubki.
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:39:56 Cytuj z: Blackend 2012-06-06, 18:26:34 PamiÄ™tam jak w komunie moja Mama trzymaÅ‚a bardzo dÅ‚ugo mleko na maÅ‚ym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziÅ›) lubimy kawÄ™ ze Å›mietankÄ… czy mlekiem 7,5% lub wiÄ™cej. To pewnie coÅ› podobnego o czym piszecie?  :D Tak wydaje mi siÄ™ , ze to jest coÅ› w typie tego mleka prażonego. To prażone to najlepiej wychodzi w piekarniku ale na wolnym ogniu dÅ‚uuuugo, dÅ‚uuuugo trzymane i nie dopuszczone do wrzenia to bÄ™dzie to. Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 18:53:35 Chyba jeszcze z gÄ™stego mleka robi siÄ™ "krówki"... :roll:
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 19:00:36 ...optymalne krówki oczywiÅ›cie... 8) :lol:
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-06-06, 19:02:53 E tam optymalne. :?
To prÄ™dzej boże krówki. :wink: Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 19:04:27 CiÄ…gutki. :lol:
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-06-06, 19:05:45 Mordoklejki ;)
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 19:06:59 Wyjmowacze protez. :mrgreen:
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-06-06, 19:08:30 :lol:
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-06-06, 22:37:48 Cytuj z: Dasna 2012-06-06, 15:10:57 Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraiÅ„skiej. Produkty. 5 szklanek mleka 1 szklanka Å›mietany lub Å›mietanki. Z kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ…, to może taki naturalny jogurt? :roll: Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2012-06-06, 22:56:36 Cytuj z: renia 2012-06-06, 16:10:08 Dasna, coÅ› mi siÄ™ przypomina, że moja TeÅ›ciowa grzaÅ‚a mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewaÅ‚o to mleko (gÄ™ste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywaÅ‚a sernikiem...Sernik ten musiaÅ‚ gdzieÅ› tak z dobÄ™ wisieć i z niego skapywaÅ‚a taka jakby woda, a z zawartoÅ›ci powstawaÅ‚ twaróg. Twaróg ten czÄ™sto solili i suszyli. PowstawaÅ‚ z niego taki biaÅ‚y, twardy i sÅ‚ony ser. Nam smakowaÅ‚. Moi starsi synowie jeszcze go wspominajÄ… - jaki to babcia dobry ser robiÅ‚a... Nie caÅ‚Ä… dobÄ™, tylko kilka godzin, a nastÄ™pnie byÅ‚o toto prasowane miÄ™dzy dwiema deseczkami, poÅ‚Ä…czonymi drewnianym "skrÄ™tem" w postaci Å›ruby. Z tego sernika nie skapywaÅ‚a woda tylko serwatka ( któż pamiÄ™ta, co to takiego? ). Dzisiaj serwatka to odpad nie nadajÄ…cy siÄ™ do niczego, a kiedyÅ› spożywano to jako lek na "katzenjammer" ( Witkacy nazywaÅ‚ to "glÄ…twÄ…")Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 23:06:23 DokÅ‚adnie tak jak piszesz... :D
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-06-06, 23:10:06 ParÄ™ lat temu dostaÅ‚am taki duży uprasowany od mamy koleżanki. CaÅ‚a firma miaÅ‚a co jeść przez dwa dni :) ByÅ‚ wielkoÅ›ci dużej tortownicy (Å›rednica) i wysoki ze 4 cm.
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 23:20:43 SmakowaÅ‚ Ci? :roll:
Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-07, 11:00:53 SerwatkÄ™ też na bazar ukraiÅ„skich sprzedajÄ….
Ale mnie zaciekawiÅ‚ ten ser z colostrum, MuszÄ™ poszukać, popytać. W Kazachstanie siarÄ™ dzielÄ… na : czarnÄ…, żółtÄ… i biaÅ‚a i nazywa siÄ™ "уыз". Tam jedzÄ… jÄ… z gotowanym miÄ™sem i uważana jest za przysmak. Tez robiÄ… z niej ser. Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-06-07, 13:03:18 Cytuj z: renia 2012-06-06, 23:20:43 SmakowaÅ‚ Ci? :roll: Jo :) Wszystkim smakowaÅ‚. Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка) Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-07, 13:12:17 Ser i serniki Å‚Ä…czÄ… Optymalnych i nieoptymalnych...wszystkim smakuje... :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |