Tytu³: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-17, 19:20:58 Podczas wielkanocnego biesiadowania zastanawialam sie czy to zoltkowe bogactwo nie traci na wartosci podczas obrobki termicznej t.j. gotowania,pieczenia i smazenia ?????
Moze ktos zna odpowiedz???? Hana Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-17, 20:37:05 Cytuj z: Hana 2006-04-17, 19:20:58 Podczas wielkanocnego biesiadowania zastanawialam sie czy to zoltkowe bogactwo nie traci na wartosci podczas obrobki termicznej t.j. gotowania,pieczenia i smazenia ????? Moze ktos zna odpowiedz???? Hana Niema wÄ…tpliwoÅ›ci że jajka to najdoskonalsze źródÅ‚o pokarmu, jakie możemy znaleźć na naszej planecie, oczywiÅ›cie mówimy o jajkach dobrej jakoÅ›ci nie pochodzÄ…cych z przemysÅ‚owych ferm. Możemy je spożywać w każdej postaci pamiÄ™tajÄ…c tylko o tym ze trÄ…cÄ… one wartoÅ›ci odżywcze w czasie gotowania, należy wiec ograniczyć jajka na twardo znacznie lepszym wyborem sÄ… gotowane na miÄ™kko, lub smażone ( sadzone) na oleju oliwkowym lub kokosowym, jako ze oleje te cechujÄ… siÄ™ dobra stabilnoÅ›ciÄ… chemiczna w czasie podgrzewania. http://www.dieta-metaboliczna.com/a1jajka.htm Ze swej strony dodam, że do jaj sadzonych tÅ‚uszcze takie jak masÅ‚o, smalec to dobra kompozycja. Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-17, 21:16:52 Pytalam kilku doradcow zywieniowych o roznice miedzy jajem "przemyslowym" a jajem "swojskim" podobno nie ma zadnej.
Jajko prawdopodobnie jest odporne . Hana Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-17, 21:37:23 Cytuj z: Hana 2006-04-17, 21:16:52 Pytalam kilku doradcow zywieniowych o roznice miedzy jajem "przemyslowym" a jajem "swojskim" podobno nie ma zadnej. Jajko prawdopodobnie jest odporne . Hana Tu pisze..... jak siÄ™ zmienia, naukowo jaja. :D:? http://www.tasomix.pl/articles/document.2005-09-19.3468681522 Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: sabina 2006-04-18, 08:02:38 Cytuj z: zbynek 2006-04-17, 20:37:05 ze trÄ…cÄ… one wartoÅ›ci odżywcze w czasie gotowania, A co im podczas gotowania ubywa, że tracÄ… wartoÅ›ci odżywcze :?: Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-18, 12:22:12 Cytuj z: sabina 2006-04-18, 08:02:38 Cytuj z: zbynek 2006-04-17, 20:37:05 ze tr±c± one warto¶ci odżywcze w czasie gotowania, A co im podczas gotowania ubywa, że trac± warto¶ci odżywcze :?: Wprawdzie wspomina siÄ™ o alergii na biaÅ‚ko jajka kurzego ale mnie to nie dotyczy, :D gdzieÅ› czytaÅ‚em że w przypadku jaj, dÅ‚ugotrwaÅ‚e gotowanie obniża wartość odżywczÄ…Â biaÅ‚ka w jajkach o 40% i czyni je trudniej strawne. BiaÅ‚ko jaj nie powinno być też zjadane na surowo bo niektóre jej skÅ‚adniki jak awidyna wiążą biotynÄ™ co uniemożliwia jej wchÅ‚anianie i prowadzić może do niedoborów tej witaminy, jednak podczas gotowania jaja nastÄ™puje denaturacja awidyny dziÄ™ki czemu biotyna staje siÄ™ w peÅ‚ni przyswajalna przez nasz organizm. Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-18, 20:15:15 Refleksja po przeczytaniu art. p.t. "PROGRAM VITEA"- znowu kogos zakrecilo i pragnie zrobic pieniadze kosztem naiwnych ludzi.
Czy mozna tu mowic o naukowych badaniach ??--jezeli tak --to kto ponosi koszty tych "eksperymentow"? Odpowiem sobie sama --caly narod --przeciez placimy podatki!!! Hana Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-19, 19:42:21 Wiec -kochani forumowicze -w jakiej postaci waszym zdaniem ZOLTKO jest najzdrowsze????
Hana Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2006-04-19, 20:25:55 W dowolnej postaci dla stosujÄ…cych Å»O, bo awidyna jest w biaÅ‚ku biaÅ‚ka, którego siÄ™ nie jada, a co siÄ™ "rozÅ‚oży" w żółtku pod wpÅ‚ywem ciepÅ‚a, Å‚atwo siÄ™ "zÅ‚oży" w organizmie. A wiÄ™c poczÄ…wszy od żłótka surowego, a skoÅ„czywszy na...
PamiÄ™tać jednak należy, że na Ponomarence i w klasycznym korytku, żółtka wybitnie przyspieszajÄ… rozwój miażdżycy :shock: :? :!: i trzeba ich unikać jak ognia :oops: Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-19, 20:32:36 Dziekuje --a wiec dalej jemy zoltka ,a bialka do kosza!!!
Hana Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2006-04-19, 20:41:28 Do kosza - nigdy. Ja lejÄ™ do kompostownika, a inni podawali już caÅ‚kiem fajne pomysÅ‚y na zagospodarowanie biaÅ‚ka z biaÅ‚ka na tym forum w temacie "co z tymi biaÅ‚kami?" - czy jakoÅ› tak. Poszukaj - warto.
Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-19, 21:04:58 A mozna bialkami podlewac roze???
Hana Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-21, 08:32:36 Jeszcze jedna ciekawostka w temacie o której maÅ‚o kto wie..... w żółtku jaja jest wiÄ™cej biaÅ‚ka niż w jego samych biaÅ‚kach ale to tylko tak .... informacyjnie.
Żóltka: 100g zawiera 16,3 g biaÅ‚ka BiaÅ‚ka jaj: 100 g zawiera 10,8 g biaÅ‚ka Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-21, 13:18:02 Dlatego doradzam wszystkim optymalnym zajadanie sie samymi zoltkami.
A bialko moze by bylo zdrowiej uzupelniac jedzac potrawy z podrobow,ktore sa skarbnica bialka. Moim zdaniem jest bialko podrobowe wartosciowsze od jajkowego. Jezeli sie myle,to prosze o posty!! Pozdrawiam--Hana-- Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-04-21, 19:19:53 PowoÅ‚am siÄ™ na bezstronnÄ… opiniÄ™ prof. Jana Trziszki z AR we WrocÅ‚awiu: nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonaÅ‚ego surowca spożywczego niż jaja. ZapÅ‚odnione jajo kurze, po dostarczeniu energii w postaci ciepÅ‚a, przeistacza siÄ™ przecież w pisklÄ™ - żywy organizm, zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Jajo zawiera wszystkie konieczne do stworzenia nowego życia substancje. Aby w peÅ‚ni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu czÅ‚owieka na skÅ‚adniki witalne, wystarczy jeść tylko jaja - wynika z prostej kalkulacji. Brak im tylko witaminy C.
Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-22, 09:26:59 Podobne informacje czytalam w ksiazkach dr Kwasniewskiego.
Jeszcze zapytam o tecze zoltych odcieni zoltka--uwazam,ze najmniej wartosciowe sa te przechodzace w losos. Wlasnie lososiowe zoltka --to chyba sztucznie karmione kury!!! Prosze o wlasne spostrzezenia. Pozdrawiam --Hana-- Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-04-22, 14:58:26 Przy zakupie jaj nie zważam na kolor żółłłtka tylko na Å›rodowisko w jakim żyje kura.
Kura powinna 'być wolna' i żyć w stadzie z kogutem. Ja mam staÅ‚ego dostawcÄ™, który jesieniÄ… wybija stare kury na rosół, a zasila stado mÅ‚odymi nioskami. Uważam, że nie tylko czÅ‚owiek powinien być wolny, żyć zgodnie z naturÄ… ale zwierzÄ™, którym siÄ™ żywi czÅ‚owiek też. Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-07-12, 21:03:55 Cytat : - SkÄ…d siÄ™ jednak ta „teoria” o szkodliwoÅ›ci jaj wzięła? Nie jest ona tak caÅ‚kiem pozbawiona sÅ‚usznoÅ›ci, choć tylko w stosunku do jaj biaÅ‚ych, produkowanych przez kury z gatunku lenghornów, które sÄ… również biaÅ‚e jak ich jajka. Ten gatunek kur hoduje siÄ™ także na tak zwane „brojlery”. Te znoszÄ…ce jaja karmi siÄ™ nie tylko ogromnÄ… iloÅ›ciÄ… antybiotyków, lecz także i hormonami żeÅ„skimi, aby „sypaÅ‚y” jajami w jak najwiÄ™kszej iloÅ›ci. Te syntetyczne hormony sÄ… rakotwórcze, nie mówiÄ…c o innych rodzajach szkodliwoÅ›ci, o czym tu już wspomniaÅ‚em. Te biaÅ‚e jaja sÄ… rzeczywiÅ›cie trujÄ…ce, a szczególnie ich żółtko. Nikt jednak nie odważy siÄ™ napisać czy powiedzieć dlaczego. Natomiast kury z gatunku zwanego „karmazynami” o piórach w kolorze zÅ‚ocistego brÄ…zu w różnych odcieniach, nie nadajÄ… siÄ™ do „fabrycznej” hodowli i dlatego nie hoduje siÄ™ ich ani na „brojlery”, ani na kury znoszÄ…ce masowo jaja. Karmazyny lubiÄ… biegać na Å›wieżym powietrzu i dziobać sobie robaczki. A w zamkniÄ™tych klatkach wyginęły by, a hodowca nie dorobiÅ‚by siÄ™ ani jaj, ani szybkiego wzrostu na miÄ™so. DziÄ™ki tej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci karmazynów ich brÄ…zowe jajka sÄ… niezatrute, zdrowe i pożywne, tak jak i ich miÄ™so.
PS. W tym tekÅ›cie na pewno jest dużo racji, ważna jest to informacja dla tych którzy, zaopatrujÄ… siÄ™ w jaja w hurcie. Z pozdrowieniami zbynek Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-07-13, 07:45:25 Zbynku!
WidzÄ™, że trzeba przypomnieć, że naukowcy wielokrotnie wykazali w badaniach naukowych, że tÅ‚uszcze, cholesterol i ciaÅ‚a czynne zawarte w żółtku jaja najbardziej przyspieszajÄ… rozwój miażdżycy (czterokrotnie) - co jest zgodne z prawdÄ…. Zapomnieli tylko napisać, że taka sytuacja ma miejsce w przypadku diety "półkorytkowej" i "korytkowej", KTÓRÄ„ STOSOWALI BADANI. Gdyby w tych badaniach stosowano Å»O - "z niewyjaÅ›nionchy przyczyn" miażdżca by siÄ™ szybko cofaÅ‚a. A może oni prosto - nie wiedzÄ…, co to jest i z "czym to siÄ™ je". Zdecydowanie nabrać można takiego przekonania po wczorajszym filmie o "diecie Atkins". Cyt. - "Nie zachowuje zasady zachowania energii" :shock: Naukowe uzasadnienie padajÄ…ce w filmie - "na Atkins wiÄ™cej energii traci siÄ™ na trawienie" -KOMEDIA - to delikatne stwierdzenie. UdajÄ…Â :shock: czy sÄ… nieomylni? :?- oto jest pytanie... A Ty zawracasz sobie gÅ‚owÄ™ kolorem skorupek jaj lÄ™gowych, które nigdy nie trafiajÄ… do koncumpcji, lecz na wylÄ™g?. Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-07-13, 10:36:21 Cytuj z: toan 2006-07-13, 07:45:25 Zbynku! WidzÄ™, że trzeba przypomnieć, że naukowcy wielokrotnie wykazali w badaniach naukowych, że tÅ‚uszcze, cholesterol i ciaÅ‚a czynne zawarte w żółtku jaja najbardziej przyspieszaj± rozwój miażdżycy (czterokrotnie) - co jest zgodne z prawd±. Zapomnieli tylko napisać, że taka sytuacja ma miejsce w przypadku diety "półkorytkowej" i "korytkowej", KTÓRˇ STOSOWALI BADANI. Gdyby w tych badaniach stosowano Å»O - "z niewyja¶nionchy przyczyn" miażdżca by siÄ™ szybko cofaÅ‚a. A może oni prosto - nie wiedz±, co to jest i z "czym to siÄ™ je". Zdecydowanie nabrać można takiego przekonania po wczorajszym filmie o "diecie Atkins". Cyt. - "Nie zachowuje zasady zachowania energii" :shock: Naukowe uzasadnienie padaj±ce w filmie - "na Atkins wiÄ™cej energii traci siÄ™ na trawienie" -KOMEDIA - to delikatne stwierdzenie. Udaj±Â :shock: czy s± nieomylni? :?- oto jest pytanie... A Ty zawracasz sobie gÅ‚owÄ™ kolorem skorupek jaj lÄ™gowych, które nigdy nie trafiaj± do koncumpcji, lecz na wylÄ™g?. Ja nie zawracam sobie gÅ‚owy - to tylko (wspólne ) w temacie rozważania Wielkanocne. Jednak niepokojÄ…ce jest to, że przez ingerencje naukowe nadal stara zmieniać siÄ™ skÅ‚ad jaj na co tylko zwróciÅ‚em uwagÄ™, w tym i w poprzednich odpowiedziach. A co do koloru.... ja wychowujÄ…c siÄ™ na wsi częściej spotykaÅ‚em jaja w przeważajÄ…cej wiÄ™kszoÅ›ci o kolorze zÅ‚ocistego brÄ…zu, z tego powodu pozostaÅ‚ sentyment do koloru. :D Z pozdrowieniami - zbynek Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-07-13, 13:08:46 8) - mnie też bardziej odpowiadajÄ… skorupki jajek o kolorze zÅ‚ocistego brÄ…zu, choć w koglu-moglu tego nie widać.
Podobny problem mam przy kupowaniu ziemniaków. Zawsze pani na targu pyta - "biaÅ‚e, czy żółte?" (chodzi o miąższ), a ja zawsze odpowiadam - "dobre". A ta pani wie, co to "dobre" - swojskie ziemniaki. Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania Wiadomo¶æ wys³ana przez: maj20 2006-07-14, 07:33:36 Witam, czy kogel-mogel jest dopuszczalny na Å»O w proporcji 1:2:1-1,5 ?
Moje córki lubią taki sosik, np. do bitej śmietany, placuszka. Czy to połączenie cukru przecież z żółtkiem nie jest niekorzystne w powyższej proporcji? Gosia
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |