Tytu³: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-06, 15:08:28 Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje?
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-06, 15:17:49 Wystarczy podzielić wÄ™glowodany z surowych ziemniaków przez ilość upieczonych i pomnożyć przez 100 żeby wiedzieć ile W jest w 100 g po obróbce. JeÅ›li informacja ma dotyczyć caÅ‚ej porcji, to bÄ™dzie ich tyle samo w caÅ‚ej porcji ile byÅ‚o przed pieczeniem.
Przy okazji: smalec lepszy - http://www.stachurska.eu/?p=10986 , a to dopiero wierzchoÅ‚ek góry lodowej. O mankamentach tÅ‚uszczów roÅ›linnych na forum jest dużo informacji. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:30:01 Ciekawe skÄ…d ta mania olejowa?
Oleje sÄ… bardzo mizernÄ… formÄ… dostarczania energii, bo majÄ… "puste kalorie", jak mÄ…ka ziemniaczana, cukier buraczany, spirytus i inne rafinaty. WiÄ™c skÄ…d ta MANIA olejowa siÄ™ pytam po raz drugi? I nie bez podstawy, bo kiedyÅ› sÅ‚yszaÅ‚em, przed KonferencjÄ… z okazji 10-ciolecia OSBO, "opty"-malnych jak siÄ™ chwalili smażeniem na oliwie jajecznicy... :( :? :shock: :shock: :shock: Nawet miaÅ‚em siÄ™ odezwać, że robiÄ… sobie krzywdÄ™, ale co mi tam wyjaÅ›niać bez potrzeby... :wink: PS JajaecznicÄ™ siÄ™ smaży wyÅ‚Ä…cznie na maÅ›le lub smalcu, lub 50/50 mieszanki tych tÅ‚uszczy. NIGDY na oliwie, bo jest paskudna w smaku i kiepskiej jakoÅ›ci. :? Pewnie niektórzy "pierwsze sÅ‚yszÄ…"? :wink: :lol: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 15:38:01 Ciężko siÄ™ odzwyczaić... przyzwyczajenia biorÄ… góre... tak jak z jajecznicÄ… z żółtek a nie z caÅ‚ych jajek, tak samo z jajkami na miÄ™kko, jak można wyjeść samożółtko a resztÄ™ wyrzucić???? :)
Z czasem czÅ‚owiek siÄ™ przestawi a jeÅ›li chodzi o ziemniaki to ja krojÄ™ je w coÅ› w rodzaju frytek i smaże na patelni na 50% smalcu i 50% masÅ‚a aż sie pieknie zrumieniÄ…, przewracajÄ…c je na boki podczas smażenia. Po dodaniu masÅ‚a zsmażone "frytki" majÄ… fantastyczny, orzechowy posmak masÅ‚a a później na tym tÅ‚uszczu robie sobie żółtkownice :) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:42:55 W życiu nie jadÅ‚em smażonych żółtek z wyjÄ…tkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze Å›ciÄ™ta jajecznica ... :shock:
No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co! 8) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 15:47:17 Bo caÅ‚a sztuczka polega na zagrzaniu masÅ‚a aż biaÅ‚ko z masÅ‚a siÄ™ wypali (chodzi o tÄ… pianÄ™ z masÅ‚a), wtedy sam smak masÅ‚a jest rewelacyjny, nie wspomnÄ™ tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykÅ‚Ä…d 6 żółtek i jednego caÅ‚ego jajka :)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 15:49:51 Nie wiem czy pisaÅ‚am o smażonych kartofelkach wedÅ‚ug przepisu nr 491 z "KK" JK. SÄ… to "Ziemniaki smażone na maÅ›le". MaÅ‚e ziemniaczki - 5 minut gotowane -  powinny być duszone na maÅ›le, ale ja smażyÅ‚am je jak frytki na smalcu. U nas wszystkim one bardzo smakowaÅ‚y i Å‚adnie  prezentowaÅ‚y siÄ™ na talerzu... :D MuszÄ™ w tym tygodniu je znowu zrobić... :roll:
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:52:09 Cytuj z: RG 2013-01-06, 15:47:17 Bo caÅ‚a sztuczka polega na zagrzaniu masÅ‚a aż biaÅ‚ko z masÅ‚a siÄ™ wypali (chodzi o t± pianÄ™ z masÅ‚a), wtedy sam smak masÅ‚a jest rewelacyjny, nie wspomnÄ™ tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykÅ‚±d 6 żółtek i jednego caÅ‚ego jajka :) Pianka to wrzÄ…ca woda, a biaÅ‚ko jak siÄ™ wypali - to powstaje taki brÄ…zowy, paskudny w smaku szlam...  :? Takie masÅ‚o jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść... :? Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 15:53:52 Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:52:09 Cytuj z: RG 2013-01-06, 15:47:17 Bo caÅ‚a sztuczka polega na zagrzaniu masÅ‚a aż biaÅ‚ko z masÅ‚a siÄ™ wypali (chodzi o t± pianÄ™ z masÅ‚a), wtedy sam smak masÅ‚a jest rewelacyjny, nie wspomnÄ™ tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykÅ‚±d 6 żółtek i jednego caÅ‚ego jajka :) Pianka to wrzÄ…ca woda, a biaÅ‚ko jak siÄ™ wypali - to powstaje taki brÄ…zowy, paskudny w smaku szlam...  :? Takie masÅ‚o jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść... :? No wÅ‚aÅ›nie, czÅ‚owiek siÄ™ caÅ‚e życie uczy... miaÅ‚em na myÅ›li tylko i wyÅ‚Ä…cznie tÄ… biaÅ‚Ä… piankÄ™ :) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:55:07 Cytuj z: renia 2013-01-06, 15:49:51 to "Ziemniaki smażone na maÅ›le". Ciekawe czemu nie podaÅ‚em "Ziemniaki smażone na oleju kokosowym" albo innym tÅ‚ustym pÅ‚ynie?  :wink: Tylko to masÅ‚o, smalec, Å›mietanka... :? :wink: No przepraszam, że nie ma nic smażonego na oleju... :shock: :twisted: OLEJE SÄ„ NIEJADALNE, ale jak kto lubi, to trudno... :? Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:06:42 Olej jest tylko tym potrzebny, którzy go majÄ… za maÅ‚o... 8)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 16:11:24 Żółtka najsmaczniejsze sÄ… tak:
zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyÅ‚uskać żółtka (jak to siÄ™ robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklankÄ… Å›mietanki 30%. Lepszego Å›niadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze sÄ… żółtka na twardo i Å›mietanka 30% na życzenie... :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:12:24 Cytuj z: kasara1991 2013-01-06, 15:08:28 Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje? Dopiero zauważyÅ‚am ten post i nie wiedziaÅ‚am czemu Admin tak ciÄ…gle o tym oleju pisze... :roll: Ty "kasara" jesteÅ› na Å»ywieniu Optymalnym? Książki dr KwaÅ›niewskiego czytaÅ‚aÅ›? Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:14:37 Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24 ...jak to siÄ™ robi pokażę w TV... :D Wiadomo już kiedy... :roll: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-06, 16:20:08 oleje mozna 'aplikowac' transdermalnie ;)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 16:28:19 Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24 Żółtka najsmaczniejsze sÄ… tak: zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyÅ‚uskać żółtka (jak to siÄ™ robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklankÄ… Å›mietanki 30%. Lepszego Å›niadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze sÄ… żółtka na twardo i Å›mietanka 30% na życzenie... :D Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masÅ‚em (dużo masÅ‚a) taka pasta i jazda na placek serowy... :) W delegacji boczek wÄ™dzony bez dodatków :) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:28:47 Cytuj z: MariuszM 2013-01-06, 16:20:08 oleje mozna 'aplikowac' transdermalnie ;) Można sobie też go wstrzykiwać... 8) http://kobieta.wp.pl/gid,15152425,img,15152479,kat,52556,title,Kobiety-ktore-uzaleznily-sie-od-dbania-o-wyglad-Upiekszanie-na-wlasna-reke,galeriazdjecie.html Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 18:03:17 Cytuj z: renia 2013-01-06, 16:12:24 czemu Admin tak ciÄ…gle o tym oleju pisze... Bo to ważne! 8) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 18:03:53 Cytuj z: renia 2013-01-06, 16:14:37 Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24 ...jak to siÄ™ robi pokażę w TV... :D Wiadomo już kiedy... :roll: Jak mi żona pozwoli! :wink: :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-06, 18:12:25 ProponujÄ™ zabrać ze sobÄ… małżonkÄ™ jako wprawnÄ… "kucharkÄ™" optymalnÄ… ;)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 18:12:48 Cytuj z: admin 2013-01-06, 18:03:53 Cytuj z: renia 2013-01-06, 16:14:37 Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24 ...jak to siÄ™ robi pokażę w TV... :D Wiadomo już kiedy... :roll: Jak mi żona pozwoli! :wink: :D W takim razie jest to data nie do odgadniÄ™cia... :roll: :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 18:26:02 Cytuj z: RG 2013-01-06, 16:28:19 Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masÅ‚em (dużo masÅ‚a) taka pasta i jazda na placek serowy... :) W delegacji boczek wÄ™dzony bez dodatków :) I bardzo dobrze, bo same żółtka na twardo sÄ… suche, źle wchodzÄ… i czÄ™sto powodujÄ… czkawkÄ™... :wink: :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-06, 18:32:30 Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:42:55 W życiu nie jadÅ‚em smażonych żółtek z wyjÄ…tkiem razu, :shock: Nigdy? A to na tej fotce z maslem i papryka to nie byly smazone?? Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-01-06, 18:37:04 Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:42:55 W życiu nie jadÅ‚em smażonych żółtek z wyjÄ…tkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze Å›ciÄ™ta jajecznica ... :shock: No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co! 8) He,he ciekawe ile jeszcze takich mitów lata po Å›wiecie... Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-01-06, 21:31:35 Jakich mitów? :shock: Bardzo lubiÄ™ żółtka smażone na maÅ›le z dodatkiem cebuli, choc do pracy biorÄ™ cztery, pięć jajek na twardo i 300ml smietanki 30% bo rano nie jadam. Nawet umiem sobie samodzielnie żółtka wyÅ‚uskać :lol: :lol: :lol:
W dni wolne z reguÅ‚y robiÄ™ jajko na miÄ™kko, z którego wyjadam pÅ‚ynne żółtko Å‚yżeczkÄ… w poÅ‚owie lub wiecej (jak mi sie nabierze) wypeÅ‚nionÄ… masÅ‚em. Do tego ogórek albo papryka, albo co tam w lodówce znajdÄ™ i żyć nie umierać bez mitów ;) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 08:09:54 No ale czym sie rozni "dobrze scieta jajecznica" od "smazonych zoltek" czyli zoltkownicy?
Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:42:55 W życiu nie jadÅ‚em smażonych żółtek z wyjÄ…tkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze Å›ciÄ™ta jajecznica ... :shock: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 08:27:44 Smakiem, konsystencjÄ…, kolorem i iloÅ›ciÄ… Å›ciÄ™tej struktury czwartorzÄ™dowej albumin. :wink:
To ostatnie decyduje o smaku jajecznicy, bo dla jednych biaÅ‚awe gluty sÄ… nie do przeÅ‚kniÄ™cia, a dla drugich suche wióry przegrzanych jajek...  :lol: Ale to siÄ™ zalicza do "gustu smaku", a o tym siÄ™ ponoć nie dyskutuje. Jak komu smakuje, tak niech je, bo po to siÄ™ ma miÄ™dzy innymi zmysÅ‚y, by wyczuć co lepiej, a co gorzej smakuje i wybrać najsmaczniejsze. :D Instynktownie. I to jest lepszy wybór od zÅ‚ej wiedzy na temat odżywiania - bo czasem niektórzy siÄ™ katujÄ… dla zdrowia surowymi byczymi jajami ze sÅ‚oikiem miodu i jeszcze o tym siÄ™ chwalÄ… publicznie, ku uciesze Internautów! :lol: :lol: :lol: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 08:41:01 Cytuj z: admin 2013-01-07, 08:27:44 Smakiem, konsystencjÄ…, kolorem i iloÅ›ciÄ… Å›ciÄ™tej struktury czwartorzÄ™dowej albumin. :wink: To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle? :shock: :? Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 08:50:53 Nie, nie!
Jajecznica to potrawa, a smażone żółtka to takie naturalne suple sÄ…! 8) Jak komu smakujÄ… same suplementy, to bronić nie wolno... :wink: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 08:54:28 Aha, bo juz przestalem na chwile lapac. Czyli wtedy te "adminskie sniadanie" to byla potrawa a nie "'zoltka" z maslem i papryka? :D Sorry, ze pytam, ale mnie chyba jaks pomrocznosc jasna dopadla, bo nie zrozumialem o co biega. Chodzi o to, ze zoltka to pozywienie a nie cudowne suple albo leki?
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 09:02:07 Mniej albo wiÄ™cej o to chodzi. :D
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-07, 10:07:38 Tak, jestem na Zywieniu Optymalnym.
Chodzilo mi o olive z oliwek! A nie o olej, bardzo przepraszam! Nie mam w domu oleju, do sniadania i obiadow uzywam zawsze tylko smalec i maslo (klarowane albo nie), a do salatek 2 razu na miesiac moze jak mnie najdzie, to olive z olivek. Chcialam go dodac do chipsow, zeby smak byl inniejszy. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:17:51 OliwÄ™ stosujemy tylko do namaszczenia na wilgotnÄ… skórÄ™ po kÄ…pieli, bo sucha skóra nie wchÅ‚ania dobrze oliwy.
Oliwa siÄ™ do smażenia nie nadaje, bo obniża wartość smażonych pokarmów, co nie znaczy, że sporadycznie nie można. Ale "można", nie oznacza "trzeba". Trzeba zaÅ› smażyć na maÅ›le w niskich temperaturach i na smalcu lub maÅ›le klarowanym w wysokich. Nawet w radio dziÅ› mówili, że jak jajecznica, to tylko na maÅ›le! :shock: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-07, 10:21:25 Kasara1991,
oliwa z oliwek to też tÅ‚uszcz roÅ›linny :) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 10:22:57 Oliwe to lubie dodac np do surowki z kiszonej kapusty, zeby to natluscic. Wtedy oliwa jest ok :D
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:24:58 Nie ma też majonezu bez oliwy! :D
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:27:30 SkórÄ™ dobrze jest natÅ‚uszczać oliwÄ… z olejkami zapachowymi, ponieważ wierzchnia warstwa skóry należy do tkanek bradytroficznych.  :?
Dlatego Å‚atwo siÄ™ starzeje w niesprzyjajÄ…cych warunkach. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-07, 10:29:03 Można też kapustÄ™ kiszonÄ… udusić na patelni na maÅ›le, a nawet usmażyć na smalcu :)  Wczoraj smażyÅ‚am (nie przesadzaÅ‚am z temperaturÄ…) do pieczonego boczku :) Â
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 10:34:19 Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje.
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:36:59 Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:27:30 SkórÄ™ dobrze jest natÅ‚uszczać oliwÄ… Oliwa odtwarza natychmiast zmytÄ… mydÅ‚em naturalnÄ… warstwÄ™ bakteriostatycznÄ…, dziÄ™ki czemu nawet przy czÄ™stym myciu - pryszczy siÄ™ nie nabywa. :wink: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: grenis 2013-01-07, 10:52:22 Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:36:59 Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:27:30 SkórÄ™ dobrze jest natÅ‚uszczać oliwÄ… Oliwa odtwarza natychmiast zmytÄ… mydÅ‚em naturalnÄ… warstwÄ™ bakteriostatycznÄ…, dziÄ™ki czemu nawet przy czÄ™stym myciu - pryszczy siÄ™ nie nabywa. :wink: a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ? Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 11:11:39 Cytuj z: admin 2013-01-07, 09:02:07 Mniej albo wiÄ™cej o to chodzi. :D Kiedys na dd dyskutowalem o tym z miloszem1984 tlumaczac, ze pozywienie to nie suplement. Niestety to milosnik mikstur, blonnik w mozgu skutecznie utrudnia myslenie :lol: Ja zamiast wyciagac zoltko z jajka ugotowanego na twardo i rozcierac z maslem wole sobie wziac do pracy usmazone zoltko na masle :D Tyle, ze trzeba w folie zawinac aluminiowa albo woreczek jakis. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 11:25:30 Ja na szczęście problem mam z gÅ‚owy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu :)
Dlatego muszÄ™ uzupeÅ‚niać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiÅ‚ek nie da siÄ™ zjeść odpowiedniej iloÅ›ci B i T i W. CaÅ‚ość posiÅ‚ku waży mniej wiÄ™cej 500g i w skÅ‚ad wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masÅ‚a w jajecznicy, (60g caÅ‚e jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wÄ™dzonego boczku. WÄ™gle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy wiÄ™cej T wychodzi bo smażę na tÅ‚uszczu lub do gotowanyc dodaje tÅ‚uszcz i caÅ‚kowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: grenis 2013-01-07, 11:37:20 Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:25:30 Ja na szczęście problem mam z gÅ‚owy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu :) Dlatego muszÄ™ uzupeÅ‚niać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiÅ‚ek nie da siÄ™ zjeść odpowiedniej iloÅ›ci B i T i W. CaÅ‚ość posiÅ‚ku waży mniej wiÄ™cej 500g i w skÅ‚ad wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masÅ‚a w jajecznicy, (60g caÅ‚e jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wÄ™dzonego boczku. WÄ™gle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy wiÄ™cej T wychodzi bo smażę na tÅ‚uszczu lub do gotowanyc dodaje tÅ‚uszcz i caÅ‚kowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g. I nie czujesz (za)pelny po takiej biesiadzie ? BTW takiej przekaski = 68:262:19 (2700kcal) Rosolu i ziemniakow/piwa nie liczylem :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 11:42:00 Ziemniaki, boczek i sernik wymiennie, nigdy nie razem.
U mnie to wychodzi B44:T162:W30, razem ok. 500g i 1700kcal. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 11:51:54 Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:25:30 Ja na szczęście problem mam z gÅ‚owy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu :) Dlatego muszÄ™ uzupeÅ‚niać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiÅ‚ek nie da siÄ™ zjeść odpowiedniej iloÅ›ci B i T i W. CaÅ‚ość posiÅ‚ku waży mniej wiÄ™cej 500g i w skÅ‚ad wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masÅ‚a w jajecznicy, (60g caÅ‚e jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wÄ™dzonego boczku. WÄ™gle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy wiÄ™cej T wychodzi bo smażę na tÅ‚uszczu lub do gotowanyc dodaje tÅ‚uszcz i caÅ‚kowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g. Ulala, sroga porcja :shock: Ja rosol lubie z lyzka masla, jest taki wtedy pyszny i pachnacy Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 11:57:32 WÅ‚aÅ›nie mi jakoÅ› nie pasuje rosół z masÅ‚em. Zaraz po przyjÅ›ciu do domu (ok. 17:00) wypijam a wÅ‚aÅ›ciwie jem Å‚yżkÄ… maÅ‚Ä… szklaneczkÄ™ rosoÅ‚u z 50g smalcu a kolacjÄ™ jem dopiero o 19. MuszÄ™ napisać, że po tej porcji rosoÅ‚u ze smalcem wcale nie jestem gÅ‚odny o 19 i jem w zasadzie z rozsÄ…dku :)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 12:00:11 Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:57:32 WÅ‚aÅ›nie mi jakoÅ› nie pasuje rosół z masÅ‚em Kurcze no :shock: Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol :D Ale pszyne to jest :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 12:06:29 Cytuj z: grenis 2013-01-07, 10:52:22 Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:36:59 Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:27:30 SkórÄ™ dobrze jest natÅ‚uszczać oliwÄ… Oliwa odtwarza natychmiast zmytÄ… mydÅ‚em naturalnÄ… warstwÄ™ bakteriostatycznÄ…, dziÄ™ki czemu nawet przy czÄ™stym myciu - pryszczy siÄ™ nie nabywa. :wink: a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ? Olej kokosowy też, jeÅ›li komu pasuje. :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-07, 12:12:38 Ja wolÄ™ pachnieć "maÅ›lan(i)e" jak mawiaÅ‚a "byÅ‚a"...
Zapewne to od "kokosowego" MasÅ‚a :twisted: :lol: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 12:17:11 Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 12:00:11 Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:57:32 WÅ‚aÅ›nie mi jakoÅ› nie pasuje rosół z masÅ‚em Kurcze no :shock: Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol :D Ale pszyne to jest :D Ja musiaÅ‚bym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy Å›mietana i masÅ‚o by mi smakowaÅ‚a, w czystym rosole tylko smalec :) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-07, 12:23:53 Cytuj z: RG 2013-01-07, 12:17:11 Ja musiaÅ‚bym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy Å›mietana i masÅ‚o by mi smakowaÅ‚a, w czystym rosole tylko smalec :) W samym rosole jest chyba dość smalcu? Bigos 3 dniowy z masÅ‚em pychotka :) KapustÄ™ zasmażana najlepsza na smalcu-dla mnie rzecz jasna :) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 12:30:50 Ja nie liczÄ™ 150-180ml rosoÅ‚u z tÅ‚uszczem w ogóle, liczÄ™ tylko te dodatkowe 50g tÅ‚uszczu czyli smalcu.
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:11:03 Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 10:34:19 Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje. Ja nie lubiÄ™ dusić na maÅ›le (chociaż czasami duszÄ™) bo trzeba przy tym stać i uważać na temperaturÄ™ bo moment nieuwagi i jest brÄ…zowe (nieprawda, że dziewczyny lubiÄ… brÄ…z :lol:). JajecznicÄ™ robiÄ™ na maÅ›le (lub na boczku) bo to krótko... :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:23:34 Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 08:41:01 Cytuj z: admin 2013-01-07, 08:27:44 Smakiem, konsystencjÄ…, kolorem i iloÅ›ciÄ… Å›ciÄ™tej struktury czwartorzÄ™dowej albumin. :wink: To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle? :shock: :? Jajecznica to sÄ… rozbeÅ‚tane caÅ‚e jajka. Jajecznica optymalna (tzw. żółtkownica) to jest rozbeÅ‚tane jedno biaÅ‚ko z żółtkami (skolko ugodno) no i oczywiÅ›cie masÅ‚o, czy boczek albo smalec albo coÅ› tam innego byle nie olej...( z tym trzeba zrobić to co sama nazwa mówi 8)) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 15:32:28 O wÅ‚aÅ›nie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, wiÄ™c ja nie jadam, bo wolÄ™ żółtka sadzone z masÅ‚em i papryczkÄ….
Ale jak komuÅ› smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna. :wink: :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 15:34:18 Sadzone to gotowane na twardo?
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 15:39:52 Gotowane na twardo, to gotowane na twardo, a sadzone, to sadzone! :D
OżeÅ„ siÄ™, to nie bÄ™dziesz siÄ™ musiaÅ‚ martwić o takie ważne rzeczy... :wink: :lol: To nie boli, a nawet jest fajne, bo mówisz rano "jaja na twardo" albo "żółtka sadzone", a już siÄ™ zrobiÄ…... :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 15:40:08 Żółtkownica wiÄ™cej przyjmuje masÅ‚a, 50g masÅ‚a już dobrze siÄ™ zmiesza z jednym jajkiem i 3 żółtkami. WiÄ™c przy wiÄ™kszej iloÅ›ci żółtek można namieszać wiÄ™cej masÅ‚a :)
Ja też lubie sadzone ale perspektywa dojadania masÅ‚a jakoÅ› mnie powstrzymuje :) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:48:33 Cytuj z: admin 2013-01-07, 15:32:28 O wÅ‚aÅ›nie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, wiÄ™c ja nie jadam, bo wolÄ™ żółtka sadzone z masÅ‚em i papryczkÄ…. Ale jak komuÅ› smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna. :wink: :D Teraz jest jasne jak sÅ‚oÅ„ce...i to wcale nie przez te pogrubienia... :D Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:53:13 Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 15:34:18 Sadzone to gotowane na twardo? Sadzone - to smażone na patelni, na tÅ‚uszczu (caÅ‚e jaja bez skorupek :lol:) , a gotowane to w skorupce w wodzie (na twardo to 7 minut od zagotowania - jak wkÅ‚adam je do zimnej wody... :D i z takiego bÅ‚ahego powodu siÄ™ żenić? :shock: :lol: Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 16:00:16 Cytuj z: renia 2013-01-07, 15:53:13 Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 15:34:18 Sadzone to gotowane na twardo? Sadzone - to smażone na patelni, na tÅ‚uszczu (caÅ‚e jaja bez skorupek :lol:) , To sÄ… sadzone jajka, a nie sadzone żółtka. :D Sadzone żółtka jak siÄ™ robi byÅ‚o tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=53 Tylko nie zwracać uwagi na te dodatki typu boczek, czy co innego. Posadzić na patelni same żółtka i starczy. 8) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 16:03:13 Cytuj z: admin 2013-01-07, 16:00:16 To sÄ… sadzone jajka, a nie sadzone żółtka. :D Zgadza siÄ™ pisaÅ‚am o jajkach. To źle? Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 16:06:44 PisaÅ‚am ale ich nie jem. Nie lubiÄ™ biaÅ‚ka samego...jem najczęściej żółtkownicÄ™, a żółtka sadzone też - jak mam na nie "sezon"... przez jedne wakacje to z dziećmi tylko żółtka sadzone na Å›niadanie jedliÅ›my a potem nam przeszÅ‚o...potem byÅ‚y omlety a teraz najczęściej te żółtkownice, Å›ciÄ™te - bez biaÅ‚ych glutów... 8)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: markos 2013-01-07, 16:39:09 Witam.Panie Tomku.ZÅ‚oty medal za cierpliwość :D.NaprawdÄ™ jestem peÅ‚en podziwu :P
Pozdrawiam.Mariusz K. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-08, 09:28:49 Chcialam w tej oliwie utaplac z przyprawami i upiec w piekarniku, nie smazyc na patelni.
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-08, 12:29:58 Taplać można też w maÅ›le/smalcu. Ewentualnie można go roztopić w rondelku :)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-08, 13:10:50 Jak siÄ™ chce chipsów, to lepiej kupić takie gotowe... :D
Chio chips siÄ™ to chyba nazywa! 8) Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-09, 10:34:26 Tez zauwazylam, ze po ZO bardziej ironizuje.
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-09, 10:53:34 Bo to taka ironia losu... :wink:
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-09, 10:56:57 :wink: :D
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-09, 11:21:18 Mama mowi, ze jestem nie mila, ale to chyba taki wyzszy stopien myslenia inaczej.
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-09, 12:21:00 MamÄ™ trzeba zawsze sÅ‚uchać, Ona ma racjÄ™... :evil:
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-18, 19:50:58 ZrobiÅ‚em sobie chipsy na kolacjÄ™. Ziemniaczki pokrojone w cieniutkie talarki wylÄ…dowaÅ‚y na patelni. (Z)maltretowaÅ‚em je na smalcu, ale daÅ‚em im trochÄ™ odetchnąć, aby opiÅ‚y siÄ™ trochÄ™ smalca :)
ParafrazujÄ…c :Panie ziemniaku, zadanie wykonane :lol: :lol: mniam mniam Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-18, 20:12:28 A zdjÄ™cie zrobić i pokazać nam nieÅ‚aska? :shock: Ja nie wierzÄ™ jak nie mam dowodów... 8)
Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-01-18, 20:21:09 Cytuj z: renia 2013-01-18, 20:12:28 A zdjÄ™cie zrobić i pokazać nam nieÅ‚aska? :shock: Ja nie wierzÄ™ jak nie mam dowodów... 8) ZdjÄ™cie nie może być dowodem. Tytu³: Odp: Chipsy Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-18, 20:42:27 Samo zdjÄ™cie to maÅ‚o, ale sÄ…dzÄ™, że Mariusz znajdzie twarde dowody, bo rzeczywiÅ›cie , nie ma ku temu żadnych przesÅ‚anek. Czyli to tylko bezmyÅ›lny dodatek autora ... 8)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |