forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: renia 2013-01-13, 14:24:54



Tytu³: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-13, 14:24:54
Składniki:

2,2 kg karkówki wieprzowej, 1 cebula, 100g smalcu, sól.

Marynata:
sok z 1 cytryny, po 15 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 20 jagód jałowca, 5 liści laurowych, 3 goździki, 3 cebule (średnie), 150 ml białego (ewentualnie czerwonego) wytrawnego wina.

Sos:
1 łyżka mąki, 500 ml wywaru (z mięsa i/lub kości), 1 łyżka powideł śliwkowych
Sposób wykonania:

Marynata - wykonanie:
Rozgnieść jagody jałowca, cebulę pokroić w plastry i obłożyć nią wieprzowinę ułożoną w kamiennym lub szklanym naczyniu. Wino, sok z cytryny, przyprawy - zagotować i wrzącą marynatą zalać wieprzowinę. Następnie marynować mięso w chłodnym miejscu przez 4 dni (może być w lodówce), co 12 godzin obracając je na drugą stronę. Po upływie 4 dni wyjąć mięso, natrzeć je solą i po godzinie obsmażyć na rozgrzanym smalcu z wszystkich stron.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d2029204fe94cec.html

    Przełożyć mięso do brytfanki, zalać smalcem i piec w nagrzanym do 160°C piekarniku, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Po 1,5 godz. dodać obraną i pokrojoną cebulę i piec dalej, zmniejszając temperaturę do 140oC.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3bb86f1ac5e4dea.html

Gdy mięso będzie miękkie przyrządzić sos:
Dodać do brytfanki łyżkę mąki roztartej z małą ilością wody lub śmietanki, przecedzoną marynatę z mięsa, a na koniec łyżkę powideł i wywar. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu przez 10 min. Mięso podawać najlepiej z ziemniakami lub z kaszą gryczaną i buraczkami - pokrojone w plastry i polane sosem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80d514653fb34977.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e295027330ec9c4.html

W 100g samej pieczeni (bez sosu) jest 26,2 g białka i 37,1 g tłuszczu (bez węglowodanów).

PieczeÅ„ ta jest soczysta i aromatyczna.  :D


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-13, 14:27:41
apetito, to znak,że trzeba iść na obiad :)  :D


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-13, 14:28:10
Smacznego... :D


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-13, 14:35:00
Ile to siÄ™ trzeba nakombinować, aby kawaÅ‚ek miÄ™sa zjeść!  :shock:  :wink:  :lol:


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-13, 14:41:06
A można tylko wrzucić na grilla... :D Mój syn dzisiaj grilluje... 8)


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-13, 14:42:02
Szkoda takiego mięsa na ruszt!   :?
I pięknie Ci wyszła glazura.  :D
Przynajmniej na zdjÄ™ciu.  :wink: :roll:


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-13, 14:42:59
Ba! 8)


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-01-13, 17:06:46
PieczeÅ„ z karkówki, to jedno z moich ulubionych daÅ„ - bardzo Å‚adnie i smakowicie to wyszÅ‚o  :D


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-13, 17:08:18
Dzięki... :D


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-13, 19:55:05
Reniu, karkówka była bez kości?


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-13, 20:00:27
Oczywiście... :D


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-13, 22:13:36
Podałam dalej - http://www.stachurska.eu/?p=11953 .


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-13, 22:22:54
Ale już zimną... :?


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-13, 23:05:30
Cytuj z: renia 2013-01-13, 22:22:54
Ale już zimną... :?



Fakt, trochÄ™ czasu zeszÅ‚o :) 


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2013-02-04, 12:16:28
Jak łatwo podkombinować http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=0 ...


Tytu³: Odp: PieczeÅ„ z karkówki wieprzowej a'la dziczyzna
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-02-04, 20:23:47
Masz na myśli to, że ten przepis ściągnęłam od Ciebie?
Mam go stąd - podawałam to na KOCS-u...

http://kuchnia-polska.net/pieczen-wieprzowa-224-la-dziczyzna,139


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.