forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Dasna 2013-02-01, 21:56:21



Tytu³: Kuchnia jakucka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2013-02-01, 21:56:21
Kuchnia jakucka.

SUORAT (Sorat)
składniki:
- Mleko 1 litr,
- Åšmietana 100 g
        Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem, zagotować mleko na małym ogniu. Zdjąć z ognia i ustawić w temperaturze pokojowej. Po schłodzeniu do 35 °. C, dodać w ciepłe mleko lekko kwaśnej śmietany i ubić drewnianą ubijaczką lub wykonaną z rogu. Ubić energicznie aż do puszystej pianki i szczelnie zamknąć pokrywę, postawić w ciepłym miejscu lub dobrze owinąć grubym ręcznikiem.
Kiedy po 2-3 godzinach zgęstnieje do stanu jogurtu, umieścić w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Aby poprawić smak i różnorodność można wprowadzić świeżą śmietaną. Czasami dodać płynne masło klarowane 100 g na 1 litr, ubijając znowu przed podaniem.
Sorat jest zwykle podawany w szklankach lub miskach przed snem, ale można go jeść i zaraz po obiedzie.


Tytu³: Odp: Kuchnia jakucka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2013-02-01, 22:18:21
Czochoоn (Чехон)

Składniki:
- Masło 0.5 kg
- 1 kg mleka.
(Otrzymamy 1,5 kg Czochoona )

Na nadzienie:
- 1,5 szklanki borówki lub inne owoce jagodowe
- Cukier do smaku, lub 1,5 szklanki dżemu.
        Przygotowanie:
Do świeżego masła o miękkiej konsystencji dodać trochę ciepłego mleka i bić energicznie trzepaczką. Stopniowo dodawać ciepłe, potem zimne mleko. Ostrożnie włożyć świeże jagody, borówki, truskawki, jagody i trochę cukru. Jeśli dodajemy dżem, cukru już nie dodajemy.
PrzeÅ‚ożyć do maÅ‚ych miseczek porcje,  które zostanÄ…  zjedzony na raz, przykryć miskÄ™ i wystawić na mróz.
Tuż przed jedzeniem włożyć w miskę z ciepłą wodą, podzielić na małe kawałki nożem i podawać z pieczywem.
Czasami Czochoon rozmrażano w temperaturze pokojowej i podawano zamiast masła.


Tytu³: Odp: Kuchnia jakucka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-02-01, 22:30:59
To chyba takie a'la lody owocowe sÄ…... :roll:


Tytu³: Odp: Kuchnia jakucka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-02-02, 14:10:21
Cytuj z: Dasna 2013-02-01, 22:18:21
... i bić energicznie trzepaczką.


Jakuci potrafili nawet elementy życiodajnego ruchu, umiejętnie wpleść w przygotowania swych posiłków. :D
Obecnie taki wysiłek, to marnotrawstwo własnej energii, której przecież jest coraz mniej i mniej i mniej i ... już. :)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.