Tytu³: Kuchnia jakucka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2013-02-01, 21:56:21 Kuchnia jakucka.
SUORAT (Sorat) skÅ‚adniki: - Mleko 1 litr, - Åšmietana 100 g     Przygotowanie: W rondlu z grubym dnem, zagotować mleko na maÅ‚ym ogniu. Zdjąć z ognia i ustawić w temperaturze pokojowej. Po schÅ‚odzeniu do 35 °. C, dodać w ciepÅ‚e mleko lekko kwaÅ›nej Å›mietany i ubić drewnianÄ… ubijaczkÄ… lub wykonanÄ… z rogu. Ubić energicznie aż do puszystej pianki i szczelnie zamknąć pokrywÄ™, postawić w ciepÅ‚ym miejscu lub dobrze owinąć grubym rÄ™cznikiem. Kiedy po 2-3 godzinach zgÄ™stnieje do stanu jogurtu, umieÅ›cić w chÅ‚odnym miejscu, najlepiej w lodówce. Aby poprawić smak i różnorodność można wprowadzić Å›wieżą Å›mietanÄ…. Czasami dodać pÅ‚ynne masÅ‚o klarowane 100 g na 1 litr, ubijajÄ…c znowu przed podaniem. Sorat jest zwykle podawany w szklankach lub miskach przed snem, ale można go jeść i zaraz po obiedzie. Tytu³: Odp: Kuchnia jakucka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2013-02-01, 22:18:21 Czochoоn (Чехон)
SkÅ‚adniki: - MasÅ‚o 0.5 kg - 1 kg mleka. (Otrzymamy 1,5 kg Czochoona ) Na nadzienie: - 1,5 szklanki borówki lub inne owoce jagodowe - Cukier do smaku, lub 1,5 szklanki dżemu. Przygotowanie: Do Å›wieżego masÅ‚a o miÄ™kkiej konsystencji dodać trochÄ™ ciepÅ‚ego mleka i bić energicznie trzepaczkÄ…. Stopniowo dodawać ciepÅ‚e, potem zimne mleko. Ostrożnie wÅ‚ożyć Å›wieże jagody, borówki, truskawki, jagody i trochÄ™ cukru. JeÅ›li dodajemy dżem, cukru już nie dodajemy. PrzeÅ‚ożyć do maÅ‚ych miseczek porcje, które zostanÄ… zjedzony na raz, przykryć miskÄ™ i wystawić na mróz. Tuż przed jedzeniem wÅ‚ożyć w miskÄ™ z ciepÅ‚Ä… wodÄ…, podzielić na maÅ‚e kawaÅ‚ki nożem i podawać z pieczywem. Czasami Czochoon rozmrażano w temperaturze pokojowej i podawano zamiast masÅ‚a. Tytu³: Odp: Kuchnia jakucka Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-02-01, 22:30:59 To chyba takie a'la lody owocowe sÄ…... :roll:
Tytu³: Odp: Kuchnia jakucka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-02-02, 14:10:21 Cytuj z: Dasna 2013-02-01, 22:18:21 ... i bić energicznie trzepaczkÄ…. Jakuci potrafili nawet elementy życiodajnego ruchu, umiejÄ™tnie wpleść w przygotowania swych posiÅ‚ków. :D Obecnie taki wysiÅ‚ek, to marnotrawstwo wÅ‚asnej energii, której przecież jest coraz mniej i mniej i mniej i ... już. :)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |