forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2013-02-16, 11:25:23



Tytu³: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-02-16, 11:25:23
http://www.stachurska.eu/?p=12437 .


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-02-16, 11:29:28
Musi być dobre... :roll: nigdy nie wiem czy można smażyć cebulę razem z wątróbką czy trzeba osobno... :roll:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-02-16, 11:38:11
Cytuj z: renia 2013-02-16, 11:29:28
Musi być dobre... :roll: nigdy nie wiem czy można smażyć cebulę razem z wątróbką czy trzeba osobno... :roll:

Ja zawsze oddzielnie, potem Å‚Ä…czÄ™.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-02-16, 11:40:48
Ja z kolei dusze w cebuli, czyli niby smaze ale w glebszym rondlu, wychodzi fajna wtedy, nie taka twarda jak samzona. No i oczywiscie wczesniej mocze w mleku pare godzin, bez tego to nie ten smak.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-02-16, 12:01:13
Cytuj z: Zyon 2013-02-16, 11:40:48
Ja z kolei dusze w cebuli, czyli niby smaze ale w glebszym rondlu, wychodzi fajna wtedy, nie taka twarda jak samzona. No i oczywiscie wczesniej mocze w mleku pare godzin, bez tego to nie ten smak.

Mi to się nie chce tak bawić z jedzeniem.
WiÄ™c muszÄ™ mówić, że lubiÄ™ twardÄ… i gorzkawÄ…  :lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-02-16, 12:12:00
Czyli od smażenia z cebulą wątróbka robi się twardsza i gorzka? Ja często kropię wątróbkę sokiem z cytryny i daję szczyptę cukru - ma ona wtedy taki trochę winny smak i traci gorycz.
Zyon, a dlaczego moczysz wątróbkę w mleku?


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2013-02-16, 12:18:39
ja to sobie robie gulasz watrobiany ze szparagami + ziemniak do tego :, watrobka drobiowa albo najlepiej z indyka poktojona na male kawalki gotowana we wodzie ,wtedy caly syf z watroby wyplynie do wody , ktora pozniej wylewam po 15 minutach, zostaje wtedy czyste wysokowartosciowe bialko + witaminy, pozniej lekko przysmarzana  z maselkiem i szparagami,doprawiana, do tego dziemniak i girara  8)


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-02-16, 12:20:09
Cytuj z: renia 2013-02-16, 12:12:00
Zyon, a dlaczego moczysz wątróbkę w mleku?

Jest bardziej krucha i fajniejsza w smaku, mam mnie nauczyla a mame babcia :) Tez pytalem po co, to powiedziala mi zebym sprobowal to sie przekonam, no i jest roznica. Najlepiej wieczorem polozyc w talerzyk i zalac mlekiem alebo z rana i na pore popludniowa jak znalazl.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-02-16, 12:34:25
Ja spróbuję. Moja Mama obtaczała wątróbkę w mące...Jak się pytałam - po co? To powiedziała, że tak się robi i chyba bez mąki by się przyklejała do patelni. Mi się nic nie przykleja, ale może dlatego, że teraz są inne patelnie... :roll:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-02-16, 12:40:14
A jeszcze dodam, że moja Teściowa pokrojone plastry wątróbki wieprzowej tłukła tłuczkiem. Trochę to nabrudziło... :? ale można by to zrobić wkładając najpierw wątrobkę do woreczka...


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grenis 2013-02-16, 12:40:40
Ja obrabiam na sucho watrobke indycza na patelni grillowej.
Jest zawsze mieka z niezauwazalna nutka goryczki 8)
Smazona na smalcu byla lekko twardawa.



Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: optymalna2008 2013-10-03, 09:58:30
Wpróbowałam tą wątróbke i przyznam, że zdzwiło mnie to, że odrobina musztardy może nadac ciekawszy smak wątróbce, jest o wiele smaczniejsza. To mała odskocznia od zwykłej wątróbki. Od kiedy wypróbowałam ten przepis wątróbke robie tylko pod taką postacią, dodaje więcej śmietanki dzięki czemu wychodzi pyszny sos.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-03, 11:30:43
Dzięki. Wątróbkę można zrobić na b. wiele sposobów.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-10-04, 07:48:50
Jako ten... no... budyń czekoladowy. :roll: Na przykład. :lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-10-04, 07:57:36
Cytuj z: grenis 2013-02-16, 12:40:40
Ja obrabiam na sucho watrobke indycza na patelni grillowej.
Jest zawsze mieka z niezauwazalna nutka goryczki 8)
Smazona na smalcu byla lekko twardawa.



Cot o jest ta patelnia grillowa?


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-04, 08:04:01
Nie ważne, ale jak piecze na sucho - to strasznie rakotwórcza.  8)
Bo na zdrowej patelni, bez tÅ‚uszczu biaÅ‚ko zwierzÄ™ce przywiera.  :D


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-04, 08:06:01
Cytuj z: Radzio 2013-10-04, 07:48:50
Jako ten... no... budyń czekoladowy. :roll: Na przykład. :lol:

Radzio w formie :lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-04, 08:06:53
:lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grenis 2013-10-04, 08:39:42
Cytuj z: Zyon 2013-10-04, 07:57:36
Cytuj z: grenis 2013-02-16, 12:40:40
Ja obrabiam na sucho watrobke indycza na patelni grillowej.
Jest zawsze mieka z niezauwazalna nutka goryczki 8)
Smazona na smalcu byla lekko twardawa.



Cot o jest ta patelnia grillowa?


taka zebrowana w pop/rzek
https://www.google.pl/search?q=patelnia+grillowa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=YWdOUszPBMr-4QTvi4DIBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1067&bih=723&dpr=1.2


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-10-05, 06:34:13
Cytuj z: Gavroche 2013-10-04, 08:06:01
Cytuj z: Radzio 2013-10-04, 07:48:50
Jako ten... no... budyń czekoladowy. :roll: Na przykład. :lol:

Radzio w formie :lol:


Dzielę tym, co mam najlepszego- przecież to widać, a dla niektórych nawet ... czuć. :D


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-10-05, 10:15:45
Cytuj z: Radzio 2013-10-05, 06:34:13
Cytuj z: Gavroche 2013-10-04, 08:06:01
Cytuj z: Radzio 2013-10-04, 07:48:50
Jako ten... no... budyń czekoladowy. :roll: Na przykład. :lol:

Radzio w formie :lol:


Dzielę tym, co mam najlepszego- przecież to widać, a dla niektórych nawet ... czuć. :D


A jaśniej. Dobro daję i z lubością czytam jak ono wraca do mnie z najgłębszych zakamarków. ;)
Jaka przynęta, taka zwierzyna- się trafia. :D


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-10-07, 15:48:35
Tereso a powiedz  dajesz radÄ™ zjeść wÄ…tróbkÄ™ i deser? czy jadÅ‚aÅ› deser już o innej porze dnia?

Ps. Wątróbka i musztarda to wspaniałe połączenie - uwielbiam.
W wersji - nie "bawię się" po prostu do smażonej na smalcu wątróbki dodaję łyżeczkę musztardy w smalec trochę mieszam aż się wszystko obtoczy i gotowe. Jak musztarda dobra to nawet nie trzeba nic innego :)


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-07, 16:08:47
Cytuj z: zofijeczka 2013-10-07, 15:48:35
Tereso a powiedz  dajesz radę zjeść wątróbkę i deser? czy jadłaś deser już o innej porze dnia?

Ps. Wątróbka i musztarda to wspaniałe połączenie - uwielbiam.
W wersji - nie "bawię się" po prostu do smażonej na smalcu wątróbki dodaję łyżeczkę musztardy w smalec trochę mieszam aż się wszystko obtoczy i gotowe. Jak musztarda dobra to nawet nie trzeba nic innego :)

Muszę spróbować, lubię wszystkie wersje "bezzabawowe".


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-07, 16:11:43
Czasami może też być zabawa... :D 8)

http://www.youtube.com/watch?v=Pqaxe5o2Apo


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-07, 16:24:13
Cytuj z: zofijeczka 2013-10-07, 15:48:35
Tereso a powiedz  dajesz radę zjeść wątróbkę i deser? czy jadłaś deser już o innej porze dnia?

Ps. Wątróbka i musztarda to wspaniałe połączenie - uwielbiam.
W wersji - nie "bawię się" po prostu do smażonej na smalcu wątróbki dodaję łyżeczkę musztardy w smalec trochę mieszam aż się wszystko obtoczy i gotowe. Jak musztarda dobra to nawet nie trzeba nic innego :)



Zwykle najpierw posilam siÄ™ Å›mietanÄ… 30 % z np zestruganym kwaszonym ogórkiem i dojadam wÄ…tróbkÄ… :)  Wtedy wÄ…tróbki wychodzi 7 dag. OszczÄ™dnie :)  Nie szarżujÄ™ z biaÅ‚kiem. Jak siÄ™ za parÄ™ godzin okaże że jestem gÅ‚odnawa dojadam np plaserek żółtego sera.

Może być?


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-07, 16:50:57
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-07, 16:24:13
Cytuj z: zofijeczka 2013-10-07, 15:48:35
Tereso a powiedz  dajesz radę zjeść wątróbkę i deser? czy jadłaś deser już o innej porze dnia?

Ps. Wątróbka i musztarda to wspaniałe połączenie - uwielbiam.
W wersji - nie "bawię się" po prostu do smażonej na smalcu wątróbki dodaję łyżeczkę musztardy w smalec trochę mieszam aż się wszystko obtoczy i gotowe. Jak musztarda dobra to nawet nie trzeba nic innego :)



Zwykle najpierw posilam się śmietaną 30 % z np zestruganym kwaszonym ogórkiem i dojadam wątróbką :)  Wtedy wątróbki wychodzi 7 dag. Oszczędnie :)  Nie szarżuję z białkiem. Jak się za parę godzin okaże że jestem głodnawa dojadam np plaserek żółtego sera.

Może być?

Sprytnie.
A tej śmietany ile?


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-07, 17:18:09
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-07, 16:24:13
Cytuj z: zofijeczka 2013-10-07, 15:48:35
Tereso a powiedz  dajesz radę zjeść wątróbkę i deser? czy jadłaś deser już o innej porze dnia?

Ps. Wątróbka i musztarda to wspaniałe połączenie - uwielbiam.
W wersji - nie "bawię się" po prostu do smażonej na smalcu wątróbki dodaję łyżeczkę musztardy w smalec trochę mieszam aż się wszystko obtoczy i gotowe. Jak musztarda dobra to nawet nie trzeba nic innego :)



Zwykle najpierw posilam się śmietaną 30 % z np zestruganym kwaszonym ogórkiem i dojadam wątróbką :)  Wtedy wątróbki wychodzi 7 dag. Oszczędnie :)  Nie szarżuję z białkiem. Jak się za parę godzin okaże że jestem głodnawa dojadam np plaserek żółtego sera.

Może być?


Ja mam w zamrażalniku porcje wątróbki po 100g. To jest sporo białka.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-07, 21:45:21
100 g surowej, czy uwarzonej?

====

Åšmietany 100 - 150 g.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-07, 21:51:39
Ja wszystko surowe mrożę...


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-07, 21:56:17
No to jak usmażysz 100 g to mozesz policzyć ile śmietany trzeba aby B : T było jak trzeba.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-07, 22:02:36
Ja zawsze tłuszczem z cebulką wyrównywałam proporcje BTW wątróbki.. Ale spróbuję z tą śmietaną. Najpierw jednak ten pomysł musi u mnie dojrzeć... 8) :lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-08, 07:53:09
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-07, 21:45:21
100 g surowej, czy uwarzonej?

====

Åšmietany 100 - 150 g.

Jesz jak prawdziwa kobieta :D


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-08, 10:54:49
Cytuj z: Gavroche 2013-10-08, 07:53:09
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-07, 21:45:21
100 g surowej, czy uwarzonej?

====

Åšmietany 100 - 150 g.

Jesz jak prawdziwa kobieta :D



:?:  Ciekawa jestem uzasadnienia :) 

====

Reniu, ile tÅ‚uszczu da siÄ™ dodać do smażenia 100 g cebulki? Też smażę na tÅ‚uszczu :) 

JeÅ›li do kawy dodajesz sporo Å›mietanki to ten brakujÄ…cy tÅ‚uszcz uzupeÅ‚niasz sobie w ten sposób. Ja pijÄ™ czarnÄ… kawÄ™ :) 


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-08, 10:59:41
Dawniej prawdziwe kobiety nosiły gorsety :D
Nie da się zjeść w gorsecie więcej niż dwie łyżeczki :lol:
Kiedyś znany aktor-kobieciarz, powiedział, że jego najgorszym doświadczeniem życiowym, było obserwowanie w dworcowym barze pracownicy kolei, która jadła cynaderki z kopytkami.
Jak chłop jadła :lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-08, 11:02:58
Jem "treÅ›ciwie", B : T = 1 : 3 - 4 , to wÄ™cej niż 500 - 600 g jadÅ‚a na dzieÅ„ nie potrzebujÄ™ :) 


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-08, 11:09:42
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-08, 10:54:49
Cytuj z: Gavroche 2013-10-08, 07:53:09
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-07, 21:45:21
100 g surowej, czy uwarzonej?

====

Åšmietany 100 - 150 g.

Jesz jak prawdziwa kobieta :D



:?:  Ciekawa jestem uzasadnienia :) 

====

Reniu, ile tłuszczu da się dodać do smażenia 100 g cebulki? Też smażę na tłuszczu :) 

Jeśli do kawy dodajesz sporo śmietanki to ten brakujący tłuszcz uzupełniasz sobie w ten sposób. Ja piję czarną kawę :) 


Ja przeważnie jakiegoś ziemniaka jadałam do wątróbki i np. kapustę kiszoną. To w ziemniaka tez tłuszcz wchodził. Nie pamiętam jakie było BTW, ale ja bardziej zwracałam i zwracam uwagę, aby w dobowym BTW się zgadzało - w poszczególnych posiłkach nie musi...

Teraz jadam mięso bez ziemniaków...


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-08, 11:12:09
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-08, 11:02:58
Jem "treściwie", B : T = 1 : 3 - 4 , to węcej niż 500 - 600 g jadła na dzień nie potrzebuję :) 

Z innej beczki, bo mi się przypomniało.
Niektórzy mają takie pojęcie o ŻO, że wszystko się "zalewa" tłuszczem.
Jak ostatnie dni pilnowałem sobie 1:3 B:T, to mi za mało było i pomyślałem sobie, że 1:3 to chudzieńkie takie :lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-08, 11:15:47
Może warto sprawdzić 1 : 5 ?

Ja poniżej 1 : 3 nie schodzę, zwykle jest koło 4.


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-08, 11:26:46
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-10-08, 11:15:47
Może warto sprawdzić 1 : 5 ?

Ja poniżej 1 : 3 nie schodzę, zwykle jest koło 4.

Żeby 1:3 zrobić, to w zasadzie samymi wysokotłuszczowymi pokarmami się da, bez dodawania tłuszczu ekstra.
1:4 jest zdecydowanie lepiej, a 1:5 mam rzadko, ale pracuję nad obniżeniem biełkowiny :lol:


Tytu³: Odp: WÄ…tórbka z musztardÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-08, 16:32:38
:) 


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.