forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: samsun 2006-04-27, 19:16:51



Tytuł: Podroby
Wiadomość wysłana przez: samsun 2006-04-27, 19:16:51
Wiem ze wiele forumowiczĂłw zajada sie wlasnie rĂłznymi podorbami w ciekawych i smoakowitych wydaniach - ja tez zamierzam;)

mam takie pytanie gdzie sie w nie zaopatrujecie? i jakie podroby są najlepsze i najbardziej wartosciowe?

pozdrawiam


Tytuł: Odp: Podroby
Wiadomość wysłana przez: Hana 2006-04-27, 19:59:44
W podroby najlepiej zaopatrywac sie u rzeznika (lub w MALYM sklepie miesnym),wtedy masz pewnosc,ze podroby sa swieze.
WATROBA-ma najwyzsza wartosc odzywcza ze wszystkich podrobow,gdyz zawiera duze ilosci witamin:A;B1,B2,B12,PP i C.
SERCE-stosunkowo duza zawartosc wartosciowego bialka (15%).
NERKI-zawieraja znaczna ilosc witaminy A i witaminy z grupy Bi witamine C.
MOZG-zawiera duze ilosci fosforu,magnezui zelaza.
OZORY-obok watroby imozgu naleza do podrobow wartosciowych.
NOGI-zbudowane glownie z tkanki lacznej-duza wartosc odzywcza.
Plzca,zoladki,glowy i ogony-maja w wiekszosci zastosowanie kulinarne (wedliny podrobowe)
      Hana


Tytuł: Odp: Podroby
Wiadomość wysłana przez: samsun 2006-04-27, 21:11:12
Wątróbka ma również wartosciową witaminę B5

p.s co sądzicie o bigosie , takim ze słoika dostepnym w sklepach, ma małą zawartosc ww i jest w chyba odpowiednia zawartsc b i t ?


Tytuł: Odp: Podroby
Wiadomość wysłana przez: Hana 2006-04-27, 22:10:40
Poczytaj dokladnie co w tym sloiku jest.
Co poza skrawkami miesa niewiadomego pochodzenia,kapusty,przecieru pomidorowego i srodka konserwujacego???
Osobiscie bym nie polecala.
Hana


forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.