Tytu³: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-03-16, 16:13:47 WczeÅ›niej wstawiaÅ‚am tutaj przepis na pieczarki z miÄ™sem mielonym. ByÅ‚y one bardzo dobre, ale teraz dla odmiany chciaÅ‚am zrobić je z farszem jajeczno-pieczarkowym. ObawiaÅ‚am siÄ™, że nie dorównajÄ… one pierwszej wersji i tutaj siÄ™ miÅ‚o zaskoczyÅ‚am (moja rodzinka również). ByÅ‚y znacznie smaczniejsze - jakoÅ› te smaki lepiej siÄ™ ze sobÄ… komponujÄ….
TrochÄ™ "zabawy" przy nich jest, ale dla zadowolenia domowników co siÄ™ nie robi? Nie od dzisiaj wiadomo, że przez żoÅ‚Ä…dek najlepiej trafia siÄ™ do serc i coÅ› w tym jest ;) SkÅ‚adniki: - 0,5 kg pieczarek (u mnie to byÅ‚o 10 Å›rednich) - 1 nieduża cebula (70g) - 1 pÄ™czek natki pietruszki (lub tak ja daÅ‚am natkÄ™, koperek i szczypiorek - Å‚Ä…cznie 25g) - 10 jaj (wykorzystaÅ‚am do tej potrawy 5 biaÅ‚ek i 10 żółtek) - 100g sera (utartego na grubych oczkach tarki) - masÅ‚o 50g - smalec 50g - 20 g buÅ‚ki tartej - sól, pieprz do smaku (moim zdaniem lepiej smakujÄ… pikantne) 8 jajek ugotowaÅ‚am na twardo i posiekaÅ‚am, biorÄ…c 8 żółtek i 4 biaÅ‚ka. Pieczarki obraÅ‚am ze skórki i Å‚yżeczkÄ… wydrążyÅ‚am je tak, aby zmieÅ›ciÅ‚o siÄ™ w nich jak najwiÄ™cej farszu. PozostaÅ‚e pieczarki (nóżki i blaszki kapeluszy) drobno posiekaÅ‚am i podsmażyÅ‚am je z posiekanÄ… cebulÄ… i przyprawami na maÅ›le, aż woda odparowaÅ‚a. Do przestudzonego farszu dodam posiekane jajka, buÅ‚kÄ™ tartÄ…, jajka surowe (2 żółtka i 1 biaÅ‚ko) 50g utartego sera, posiekanÄ… "zieleninÄ™" i przyprawy - dokÅ‚adnie wymieszaÅ‚am skÅ‚adniki i takim farszem napeÅ‚niÅ‚am kapelusze pieczarek aż po brzegi. NastÄ™pnie posypaÅ‚am je utartym serem, uÅ‚ożyÅ‚am w brytfannie z dodatkiem smalcu (daÅ‚am gÄ™si, gdyż akurat taki miaÅ‚am) przykryÅ‚am pokrywkÄ… i wstawiÅ‚am je do gorÄ…cego piekarnika (200oC) na pół godziny. Potem piekÅ‚am je jeszcze 10 minut bez pokrywki aby ser nabraÅ‚ lekkich "rumieÅ„ców"). I gotowe. Można dać na górÄ™ pieczarek odrobinÄ™ ketchupu, ale lepiej nie za dużo, aby naturalny smak grzybów i jajek nie zagÅ‚uszyć. Można podawać je z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23ee5ec1082ca14c.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb207a353f536d09.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5047eefa8634d2e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ba904a43c9c3e22.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/149f38e67e5a7056.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bbb8fd8b84b0a29.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f96d3a2374d087f.html BTW podam w nastÄ™pnym "odcinku"... Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-03-16, 18:15:40 OstaÅ‚ mi siÄ™ ino sznur... :? a raczej jeden link zawieruszyÅ‚ mi siÄ™ koÅ„cowej fazy dania...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82c22e931e4ff9e7.html IloÅ›ci BTW w 100g wynoszÄ…: B 8,6g T 17,5g W 3,4g B:T:W wynosi 1: 2: 0,4 Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-03-16, 18:53:22 WidzÄ™, że o suplementacji witaminy C też pomyÅ›laÅ‚aÅ› ;)
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-03-16, 19:00:33 JakaÅ› taka pokrÄ™cona ta natka... :? :lol: za bardzo z tym wystrojem siÄ™ nie wysiliÅ‚am... 8) ale w produkcie zielska jest niemaÅ‚o...Chyba nawet prof. Gaciong by nie miaÅ‚ zastrzeżeÅ„ co do braku liÅ›ci... 8)
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-03-16, 19:03:06 W takim razie jadalne to danie tzn. zdrowe i smaczne oczywiÅ›cie ;)
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-03-16, 19:03:55 Reniu, mogÄ™ dać u siebie? ProsiÅ‚abym o fotkÄ™ z talerzykiem, albo tÄ™ w brytfance ale bez keczupu :) Â
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-03-16, 19:11:52 OczywiÅ›cie. MogÅ‚am sama o tym pomyÅ›leć... :? W sumie dziÄ™ki, caÅ‚a przyjemność po mojej stronie... :D
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-03-16, 19:13:34 Cytuj z: Blackend 2013-03-16, 19:03:06 W takim razie jadalne to danie tzn. zdrowe i smaczne oczywiÅ›cie ;) NaprawdÄ™ lepiej nam smakowaÅ‚o niż te faszerowane miÄ™sem...a wydawaÅ‚oby siÄ™, że to taka "miÄ™sożerna" rodzina... 8) Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-03-16, 19:48:47 Cytuj z: renia 2013-03-16, 19:11:52 OczywiÅ›cie. MogÅ‚am sama o tym pomyÅ›leć... :? W sumie dziÄ™ki, caÅ‚a przyjemność po mojej stronie... :D DziÄ™ki :) Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-03-25, 14:58:32 Jest na stronie - http://www.stachurska.eu/?p=13016 , w przyjÄ™tej tam konwencji.
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-03-25, 15:05:28 MuszÄ™ przyznać pysznie, że to jest pyyyszne... :D
Jutro robiÄ™ pastÄ™ z jajek. ByÅ‚a w Ciechocinku... :D Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-03-25, 15:11:32 ByÅ‚ pyszny boczek pieczony, a pasty z jajek nie stwierdziÅ‚em organoleptycznie... :wink:
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-03-25, 15:44:46 Ja też nie, bo byÅ‚am jeszcze syta po tym pysznym boczku. Ale ta pasta narobiÅ‚a mi "smaka" i ci, którzy jÄ… jedli bardzo jÄ… chwalili... :roll: dawno juz nie miaÅ‚am pasty z jajek, a u nas nie tylko ja jestem jej amatorem/kÄ…...
Tytu³: Odp: Pieczarki faszerowane Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-03-25, 17:55:41 W takim razie wypada jedynie dopisać... jÄ…jÄ…. :D Bo wszystko co jÄ…jÄ… jest pychotÄ…. :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |