forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2013-07-25, 19:28:23



Tytu³: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-07-25, 19:28:23
http://www.stachurska.eu/?p=14215


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-25, 19:34:48
Jeśli Tobie coś z tego zostało, to poproszę kawałek... 8)


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-07-25, 19:58:31
Niestety :?  , robiÅ‚am ze dwa tygodnie temu. Pokaż Patrycji, może zechce siÄ™ zainteresować. U mnie za każdym razem inny wynalazek :lol: 


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-25, 20:21:52
Ta zrobiÄ™.  :D Może "podÅ‚apie" ten przepis tak jak pannÄ™ cottÄ™, która jest już w jej staÅ‚ym "repertuarze"...


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-07-25, 22:35:56
ja mam inna wersje :p
4-5 zoltek
kubek smietanki 30 budyn
50-100g twarogu tlustego
lyzeczka cukru
2 garsci borowek


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-07-25, 22:38:53
MariuszM,

na wÅ‚asny użytek też robiÄ™ podobnie. Tu szÅ‚o głównie o prezent. PodobaÅ‚ siÄ™ :)  Ponadto czasem można poÅ›wiÄ™towąć czyli zjeść coÅ› niecodziennego :) 


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-07-26, 08:13:52
Cytuj z: MariuszM 2013-07-25, 22:35:56
ja mam inna wersje :p
4-5 zoltek
kubek smietanki 30 budyn
50-100g twarogu tlustego
lyzeczka cukru
2 garsci borowek

i w blender czy lyzka mieszajesz?


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-07-27, 10:52:10
lyzka i (prze)gryziem :D


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-29, 19:44:34
Pyszna pianka (przepis od Pani Zuzanny Rzepeckiej)
lekka, smaczna i Å‚atwa w wykonaniu... :D

Deser pianka:
Składniki 1 litr śmietanki 36%
1 opakowanie galaretki czerwonej
1 opakowanie galaretki jasnej (agrestowej, cytrynowej lub brzoskwiniowej)
Galaretkę przygotowujemy z mniejszą o 1/3 ilością wody niż jest w przepisie na opakowaniu (każdy smak w osobnym naczyniu). Ubijamy 0,5 litra śmietanki i delikatnie miksując dodajemy czerwoną galaretkę. Masę wylewamy na blachę i wkładamy do lodówki. Pozostałą część śmietanki znów ubijamy i łączymy z jasną galaretką. Masę wylewamy na schłodzoną masę (piankę czerwoną) i ponownie wkładamy do lodówki. Między warstwy można wkładać owoce sezonowe.

Postaram, się w weekend wstawić jej zdjęcie...


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-29, 19:46:13
Jak będę miała zdjęcie tej pianki to wstawię je, wraz z przepisem, w nowym wątku, aby łatwiej było go odszukać...


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-07-29, 20:08:26
A ta blacha, na którÄ… wylewacie, to jakÄ… powierzchniÄ™ ma?  :roll:


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-29, 20:38:14
Można sobie zmierzyć swojÄ… blachÄ™ wedÅ‚ug wzoru P = a2 (jeÅ›li kwadratowa) lub P = a*b (jeÅ›li prostokÄ…t) lub P= π r2 dla okrÄ…gÅ‚ej... 8)

A tak na serio to nie wiem, 8) bo jeszcze jej nie robiłam... Myślę, że mała tortownica będzie akurat...chyba ona ma średnicę 23 cm... :roll:


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-07-30, 07:29:40
:roll:
DziÄ™ki, poczekam jednak na cudze doÅ›wiadczenia w tej powierzchni.  :D


Tytu³: Odp: Mascarpone z borówkami
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-30, 09:28:10
W niedzielę już będę doświadczona... :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.