forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: ania12345 2013-08-26, 17:08:08



Tytu³: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 17:08:08
Witam forumowiczów!
Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-08-26, 19:03:08
Okaże się że nikt nie piekł? Ja nie. Obchodzę się bez pieczywa. Na potrzeby blogu upiekłam w ciągu 2,5 roku po jednym: chleb orzechowy, chleb migdałowy i chleb makowy. Spróbowałam, ok. Poszły (rozdałam) między ludzi jako ciekawostki. Jadłam dziś salceson (wyrób własny) z sałatką - czerwona cebula (100 g) duszona na maśle, tymianek, pieprz, sól, śmietana 30% i... 20 g czarnej porzeczki mrożonej. Pieczywa wcale. Może się przyda?


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-08-26, 19:06:29
Ja piekłam chleb biszkoptowy nieraz i różnie też mi wychodził. Nieraz ładnie wyrósł a nieraz był trochę zakalcowaty. Nie mam na niego opracowanego "patentu". Też przestałam piec chlebki. Jak na podróż robiłam ostatnio kanapki, to z placków.


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziuta 2013-08-26, 19:07:32
-zawsze b. dokładnie oddziel białka od żółtek
-ubij same białka na b. sztywną pianę [ tak, że jak odwrócisz miskę, masa nawet nie drgnie]
-dodaj żółtka i ubijaj 3-4 minuty aż masa wyraźnie się podniesie
-właściwie to zaczynasz od masła, na najmniejszym możliwym ogniu topisz je i odstawiasz na bok by przestygło, i zaczynasz ubijanie jaj
-zmniejszasz obroty miksera i do jaj wlew przestudzone masło, i łączysz przez chwilę masło z masą jajeczną
-na tych samych obrotach Å‚Ä…czysz z mÄ…kÄ…
-ja piekÄ™ w 160 stop. z termoobiegiem 40-50 minut
-proszku do pieczenia nie używam


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 19:07:52
a ta śmietana to ubita czy dodana jako sos? to był Pani obiad? Ja spokojnie mogę się obejść bez chleba ale dokładam go do śniadania od kilku  dni do jajecznicy bo same 2 jajka to za mało dla mnie.


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 19:09:37
ja roztopiłam masło, ostygło dodałam żółtka, potem wlałam to na ubite na sztywną pianę białko i dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-08-26, 19:16:18
Ze 2 razy upiekłem ciasteczka piaskowe http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=542 zawsze wychodzą. Chleba nigdy nie piekłem.

Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 19:07:52
Ja spokojnie mogę się obejść bez chleba ale dokładam go do śniadania od kilku  dni do jajecznicy bo same 2 jajka to za mało dla mnie.

Za to lubię do śniadania http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=504 z żółtkami
lub
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=33 z żółtkami, serem,boczkiem,wędliną

a to jako deser na głodzia http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44

chleb jest niejadalny... ;)  :twisted:


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziuta 2013-08-26, 19:20:16
Jeśli zrobisz wszystko ściśle! według moich wytycznych, sukces gwarantowany.


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 19:21:11
Ciekawe dla kogo jest ten "chleb". Może Dr KwaÅ›niewski tego nie napisaÅ‚?  :roll: :wink:


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 19:24:34
I żeby było jasne:
u mnie w domu ciast na sÅ‚ono siÄ™ nie jada.  :D


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 19:27:53
Cytuj z: admin 2013-08-26, 19:21:11
Ciekawe dla kogo jest ten "chleb". Może Dr Kwaśniewski tego nie napisał?  :roll: :wink:


Mam rozumieć, że mam zły przepis? ;>


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-08-26, 19:28:14
Dla
Cytuj:
2 jajka to za mało dla mnie
 :D
i w okresie przejściowym dla tych , co bez chleba obejść się nie mogą....... :lol:

Naleśniczki śmietankowe o wiele,wiele lepsze som- tak stwierdził mój siostrzeniec,lepsze niż Babci   :lol:
Posiadają błonnik, kt obniża choresterola :)



Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 19:29:43
Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 19:27:53
Mam rozumieć, że mam zły przepis? ;>


Nie wiem, co masz rozumieć, ja natomiast wiem, że chleb jest niejadalny.


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 19:31:18
Ciasto na sÅ‚ono również.  :D


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 19:33:19
Cytuj z: admin 2013-08-26, 19:29:43
Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 19:27:53
Mam rozumieć, że mam zły przepis? ;>


Nie wiem, co masz rozumieć, ja natomiast wiem, że chleb jest niejadalny.

Aha...


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-08-26, 19:46:06
Cytuj z: admin 2013-08-26, 19:31:18
Ciasto na słono również.  :D

solonych nie mieszam z rodzynkami :P


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-08-26, 19:55:32
Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 17:08:08
Witam forumowiczów!
Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?


jezeli zaczynasz od chleba to slabo to widze.....


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziuta 2013-08-26, 20:29:22
Piecz,  piecz Ania ten chlebek biszkoptowy.
Jak zrobisz wedle mojego przepisu to Ci wyjdzie.
Panowie chcą Ci powiedzieć, że ten erzac zbędny jest.
Ale zabroniony, też nie jest ;)


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 20:34:34
No tak mi się właśnie wydaje. Nie można od razu zakładać, że będę go jeść tak jak tradycyjny chleb po kilka kromek na dzień i że na nim mój posiłek będzie się opierał. To ma być jedynie okrasa do śniadania. A tak poza tym, to w ciągu mojego całego życia prawie wcale chleba nie jadłam.


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 20:35:46
Cytuj z: Zyon 2013-08-26, 19:55:32
Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 17:08:08
Witam forumowiczów!
Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?


jezeli zaczynasz od chleba to slabo to widze.....

Zaczynam od jajka ;D


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziuta 2013-08-26, 20:38:12
No to Ci jeszcze dodam, że jak już się uda, to po przestudzeniu zawijasz w papier oraz ściereczkę i dwa tygodnie w lodówce trzymasz.


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 20:40:42
Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 20:34:34
To ma być jedynie okrasa do śniadania.


To dziÄ™ki takim "okrasom" wiecznie głód bÄ™dziesz czuć.  :D
I tyć bÄ™dziesz.  8)


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 20:42:35
Cytuj z: ziuta 2013-08-26, 20:38:12
No to Ci jeszcze dodam, że jak już się uda, to po przestudzeniu zawijasz w papier oraz ściereczkę i dwa tygodnie w lodówce trzymasz.


To ja jeszcze dorzucę, że jak sobie zamrozisz, to po pół roku będzie zdatny.  :D
A nawet jeszcze dzieÅ„ dÅ‚użej.  :wink:


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 20:46:47
Dla goÅ›ci nieoptymalnych naturalnie!  :D


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 21:10:37
No ale jak mam być gÅ‚odna skoro dodam do Å›niadania dostatecznÄ… ilość tÅ‚uszczu. Tak by stosunek siÄ™ zgadzaÅ‚?  A co Ty adminie jesz na Å›niadanie? ;)

Pytanie przy okazji: Czy tyje się od cukrów prostych mimo, że zjadło się je mieszcząc w dobowym zapotrzebowaniu na węglowodany?

;)


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 22:21:47
Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 21:10:37
A co Ty adminie jesz na śniadanie?


Paprykę, bardzo lubię na śniadanie paprykę!  8)  :wink:
Żywy błonnik, wit.C i takie tam inne niezbędne do życia mikro i makroelementy. :D


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-08-26, 22:47:42
Ania12345,

dwa jajka za mało... W dwu jajkach jest po prostu mało wartościowego białka. Ja robię jajecznicę z 1 jajka i 3 - 4 żółtek, np - http://www.stachurska.eu/?p=11733 . Dodatki mogą być różne.

Jeśli jajecznica bez dodatków, to na dokładkę - dla węglowodanów - można zjeść co nieco czerwonej papryki. Nie warto oszczędzać na żółtkach. To już lepiej zamiast masła użyć słoniny w kostkę, szczypiorek uprawiać w doniczce itp.



Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ania12345 2013-08-26, 23:03:39
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-08-26, 22:47:42
Ania12345,

dwa jajka za mało... W dwu jajkach jest po prostu mało wartościowego białka. Ja robię jajecznicę z 1 jajka i 3 - 4 żółtek, np - http://www.stachurska.eu/?p=11733 . Dodatki mogą być różne.

Jeśli jajecznica bez dodatków, to na dokładkę - dla węglowodanów - można zjeść co nieco czerwonej papryki. Nie warto oszczędzać na żółtkach. To już lepiej zamiast masła użyć słoniny w kostkę, szczypiorek uprawiać w doniczce itp.



A czy nie jest wtedy łatwo o przedawkowanie wit A ? Żółtka, masło...a do tego inne jeszcze rzeczy w ciągu dnia..


Tytu³: Odp: czemu chleb biszkoptowy mi nie roÅ›nie?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-26, 23:09:45
Cytuj z: ania12345 2013-08-26, 23:03:39
A czy nie jest wtedy Å‚atwo o przedawkowanie wit A ?


Bardzo Å‚atwo, jak siÄ™ zajada wÄ…trobÄ™ niedźwiadka biaÅ‚ego!  8)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.