Tytu³: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-09-06, 14:00:08 Prawde mowiec nie wiem jak te potrawe nazwac, poniewaz lasagnie jest z pasta / ciastem makaronowym, mussaka jest z baklazanem i / albo ziemniakami a to co ja proponuje jest z "plackami ciazowymi".
Czyli robimy mieso jak do lasagni albo jak klto lubi p przekladamy na wysmarowana forme zaczynajac od miesa, placki, mieso, sos beszamelowy ( niekoniecznie) placki i ponownie mieso, sos, placki i konczymy miesem. Na koniec mozna posypac bulka tarta albo tak jak ja zrobilem posypalem dobrym tlystym serem. Wszystko zapiekamy az ser na gorze zbrazowieje i gotowe. BTW nie podaje, bo kazdy robi miesko wg wlasnego uznania. Ale zapewniam, ze jest optymalnie. Smacznego. :D Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-10, 21:39:39 https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/dietetyk-polecia%C5%82-do-w%C5%82och-i-postawi%C5%82-spraw%C4%99-jasno-to-ten-makaron-jest-najzdrowszy-kupisz-go-w-ka%C5%BCdym-sklepie/ar-AA18swmQ?ocid=msedgntp&cvid=438ffa660346491683e93fce0678575c&ei=28 - skÄ…d siÄ™ tacy biorÄ… "fachowcy"? :shock:
Im wiÄ™cej bÅ‚onnika, czy innych niestrawnych skÅ‚adników dawki pokarmowej - tym miej skÅ‚adników odżywczych przecież jest! A ten zasadziÅ‚ po "ekspercku" jak nie przymierzajÄ…c - "Å‚ysy o beton" Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2023-03-11, 11:51:52 No ale czymÅ› te rozepchane brzuszyska trzeba wypeÅ‚nić. ;)
Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2023-03-11, 12:12:25 Można siÄ™ sianem napchać... :lol: Aż uszami bÄ™dzie wychodzić... 8)
Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-11, 12:18:32 BÅ‚onnik siÄ™ trawi w caÅ‚oÅ›ci u czÅ‚owieka, podobnie jak chityna, jeÅ›li nie stanowi dużego % dawki pokarmowej, ale to zależy od skÅ‚adu bioty jelitowej. Strawność bÅ‚onnika i chityny może dochodzić do 100% w przeciwieÅ„stwie do strawnoÅ›ci keratyny, która w przypadku trichofagii może "zapchać" żoÅ‚Ä…dek tzw. bezoarami uniemożliwiajÄ…c jego poprawne dziaÅ‚anie. U kotów po zjedzeniu sierÅ›ci może wystÄ…pić zakÅ‚aczenie jeÅ›li nie "odcharknÄ…" zgodnie z fizjologiÄ…... ;)
https://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/syndrom-roszpunki-dziewczynka-miala-w-zoladku-ogromna-kule-z-wlosow/kby8n79 - proszÄ™... Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-11, 12:29:20 A! ZapomniaÅ‚em dodać, że strawiony bÅ‚onnik u czÅ‚eka wchÅ‚ania siÄ™ w jelicie grubym w postaci bardzo zdrowych LKT - omijajÄ…cych wÄ…trobÄ™... ;) :lol:
Niestety nie sÄ… to iloÅ›ci istotne biochemicznie z powodu "atrofii" wyrostka robaczkowego, a szkoda, bo wegetarianie mogliby trawić bÅ‚onnik jak konie... 8) Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2023-03-11, 12:57:17 A ile g bÅ‚onnika na Å»O przeważnie wychodzi? :?
Ja jem sporo masÅ‚a orzechowego, to mi z 15g wyjdzie przy 3500-4000kcal. Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-11, 14:07:50 :lol:
Na Å»O? Zależy, ile siÄ™ zje marchewki... ;) MÅ‚ode roÅ›liny majÄ… włókno zbudowane głównie z celulozy i hemicelulozy dobrze trawionych przez biotÄ™ jelitowÄ…, natomiast w miarÄ™ starzenia siÄ™ roÅ›lin spada ilość włókna, a zwiÄ™ksza siÄ™ zawartość ligniny, tóra jest praktycznie "niestrawna". W badaniach Sullivana z 1955r. wyszÅ‚o mu, że lignina jest trawiona w 16%, ale w paszoznawstwie przyjmuje siÄ™, że lignina u przeżuwaczy jest trawiona zaledwie w 10%, przy czym im bardziej rozdrobniona pasza np. sieczki zbożowe tym lepiej siÄ™ trawiÄ…, bo enzymy trawienne majÄ… Å‚atwiejszy dostÄ™p do krótszych Å‚aÅ„cuchów wÄ™glowodanowych. W dietetyce ostatnio przyjÄ™to, że wartość energetyczna bÅ‚onnika pokarmowego wynosi okoÅ‚o 2kcal - co wskazywaÅ‚oby na strawność w okolocach 50%, ale jak tam jest, to siÄ™ specjalne tym nie interesowaÅ‚em. Generalnie wszystko co hydrolizuje z bÅ‚onnika pokarmowego, czyli pektyny, hemicelulozy o maÅ‚ym stopniu rozgaÅ‚Ä™zienia, gumy i Å›luzy siÄ™ trawiÄ…, jednakże sÄ… badania, gdzie twierdzi siÄ™, że mimo hydrolizy skÅ‚adanki te sÄ… niestrawne. Jednakże w paszoznawstwie "bÅ‚onnik pokarmowy" klasyfikowany jest na dwie frakcje: włókno surowe - niestrawne dla monogastrycznych i zwiÄ…zki bezazotowe wyciÄ…gowe tzw. BAW - gdzie głównymi wÄ™glowodanowymi skÅ‚adnikami sÄ… cukrowce cytoplazmy komórkowej - głównie wolna D-glukoza, skrobia i inulina. Jednak wyraźnie podkreÅ›lam, że strawność bÅ‚onnika u czÅ‚owieka zależy od skÅ‚adu mikroflory jelitowej i jest tym wyższa im wiÄ™cej zawiera ziarniaków (coccus) i paÅ‚eczek (Bacterium) gramujemnych wystÄ™pujÄ…cych głównie w jelicie Å›lepym, gdzie rozkÅ‚ad bÅ‚onnika ma podobny charakter do przemian w żwaczu u "czterokomorowców". 8) Proste doÅ›wiadczenie na strawność chityny: Å‚yknij surowÄ… pieczarkÄ™ - jeÅ›li wyjdzie drugÄ… stronÄ… "niestrawiona" lub w postaci niestrawionej siatki chitynowej odpowiadajÄ…cej ksztaÅ‚tem Å‚ykniÄ™temu grzybowi, to znaczy, że chityna siÄ™ nie trawi. ;) :lol: Uwaga: bakterie mleczne nie trawiÄ… bÅ‚onnika, natomiast dla przykÅ‚adu taki Bacteroides ovatus - wystÄ™pujÄ…cy na liÅ›ciach, źdźbÅ‚ach, warzywach i owocach doskonale trawi "bÅ‚onnik pokarmowy" wegetarianom. 8) WzdÄ™cia i gazy cieplarniane Å›wiadczÄ… o zbyt dużej dawce spożytego bÅ‚onnika pokarmowego. PrzykÅ‚ad": https://www.youtube.com/watch?v=xz0nJJHZwPQ Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-11, 14:38:55 Cytuj z: Gavroche 2023-03-11, 12:57:17 Ja jem sporo masÅ‚a orzechowego, to mi z 15g wyjdzie przy 3500-4000kcal. MasÅ‚o orzechowe jest superfood - można jeść do woli, a jeÅ›li jest sÅ‚odzone - uważać na ilość spożytych wÄ™glowodanów! Z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… unikać maseÅ‚ orzechowych typu "nutella" - bo to szajs sojowo-cukrowy! :( Dobre zaÅ› sÄ… w biedrze czyste masÅ‚a orzechowe "govege" lub z dodatkiem oleju palmowego "vitanella". Patrzeć uważnie na naklejki, aby siÄ™ "nie struć" rozcieÅ„czaczami masy orzechowej. ;) Dobre maÅ‚o orzechowe powinno mieć wiÄ™cej niż 95% orzechów. Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2023-03-11, 15:10:16 Vitanella z niebieskÄ… nakrÄ™tkÄ… bardzo mi smakuje. 8)
W necie można kupić masÅ‚a z rozmaitych orzechów i ich mieszanek, chyba najlepsze z solonych nerkowców. Co ciekawe, najmniej smaczne dla mnie sÄ… masÅ‚a z laskowych i wÅ‚oskich, ale może jeszcze technologii nie opracowali. Z orzechów makadamia ciekawa konsystencja, zwÅ‚aszcza szklisty i opalizujÄ…cy kolor. Z kasztana jadalnego sÄ… superdelikatne, jak budyÅ„, ale wÄ™gli majÄ… dużo z natury. Wielokrotnie robiÅ‚em w domu różne masÅ‚a, z gÅ‚owy i z przepisów, nigdy nie wychodzÄ… tak gÅ‚adkie i aksamitne, jak ze sklepu. Chyba kwestia maszyn. Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-11, 15:21:23 To samo z temperowaniem czekolady domowej lub gÅ‚adkoÅ›ciÄ… lodów. 8)
Bez "maszyny" nie wyjdzie. :? Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-12, 09:04:06 Ale Å‚adny marmurek w twarogu domowym - da siÄ™, tylko trzeba mieć termometr, dobrÄ… regulacjÄ™ źródÅ‚a ciepÅ‚a i postÄ™pować zgodnie z procedurÄ….
Umiem, bo papiery szwajcarskie na serowara mam, ale procedur nie pamiÄ™tam, bo mam na papierze... 8) Ostatnio zauważyÅ‚em, że to co mogÄ™ szybko znaleźć "pod rÄ™kÄ…" wypada mi z synaps! :? Tak jakby mi zwalniaÅ‚o miejse na nowe terabajty... ;) A może to zwykÅ‚a skleroza, bo to zaraz 55 lat jak mnie Doktor przestawiÅ‚ na "chleb ze smalcem"! :lol: Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2023-03-12, 12:39:22 Z wiekiem coraz lepiej pamiÄ™tamy swoje dzieciÅ„stwo, aż dochodzimy do okresu niepamiÄ™ci i wtedy czas siÄ™ pożegnać. ;)
Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2023-03-13, 08:43:38 :lol:
DzieciÅ„stwo? Nie pamiÄ™tam! ;) Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2023-03-13, 10:30:07 :lol:
Tytu³: Odp: Lasagnie Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2023-03-13, 10:30:40 Cytuj z: admin link :lol:=topic=4952.msg641203#msg641203 date=1678608246 Ale Å‚adny marmurek w twarogu domowym - da siÄ™, tylko trzeba mieć termometr, dobrÄ… regulacjÄ™ źródÅ‚a ciepÅ‚a i postÄ™pować zgodnie z procedurÄ…. Umiem, bo papiery szwajcarskie na serowara mam, ale procedur nie pamiÄ™tam, bo mam na papierze... 8) Ostatnio zauważyÅ‚em, że to co mogÄ™ szybko znaleźć "pod rÄ™kÄ…" wypada mi z synaps! :? Tak jakby mi zwalniaÅ‚o miejse na nowe terabajty... ;) A może to zwykÅ‚a skleroza, bo to zaraz 55 lat jak mnie Doktor przestawiÅ‚ na "chleb ze smalcem"! :lol: Wyrob serow dla zaufanych. Manofaktura... :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |