Tytu³: oporna skrobia Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbiggy 2013-12-28, 07:45:24 cześć
ostatnio natknÄ…Å‚em siÄ™ w necie na opisy dziaÅ‚ania "resistant starch" - czyli skrobi opornej na trawienie dopiero w jelicie grubym zajmujÄ… siÄ™ niÄ… żyjÄ…ce tam bakterie, wczeÅ›niejsze etapy przechodzi bez szwanku. nie podnosi zatem poziomu glukozy we krwi a w dÅ‚ugim okresie podobno go obniża nawet o 20. ludzie też piszÄ… że poprawia siÄ™ jakość snu (gÅ‚Ä™bokość, "żywość") co na takie dictum powie Admin i/lub inni fachowcy? skÄ…d to wziąć - czy to może jest stosowany u nas kiedyÅ› krochmal ;) PS w stanach majÄ… w sprzedaży skrobiÄ™ ziemniaczanÄ… która jest surowÄ… skrobiÄ… z ziemniaka - nie mylić z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ… która jest z ugotowanej skrobi i jest Å‚atwo przyswajalnym wÄ™glowodanem Tytu³: Odp: oporna skrobia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-12-28, 08:12:16 Ja znam gryzaki dla psów, które sÄ… wytworzone z opornej skrobi, uzyskanej przez eteryfikacjÄ™ skrobi kukurydzianej.
Reklamuje siÄ™ je jako bezkaloryczne, nie zmieniajÄ…ce diety psa, niealergizujÄ…ce, a zaspokajajÄ…ce potrzebÄ™ gryzienia. SkrobiÄ™ opornÄ… w dietetyce ludzkiej stosowano do produkcji makaronów i przekÄ…sek już w latach '90 zeszÅ‚ego wieku. ByÅ‚a to skrobia retrogradowana, powstajÄ…cÄ… np. w ugotowanych i szybko schÅ‚odzonych ziemniakach(zdÄ™biaÅ‚e kartofle). Nie przyjęła siÄ™ szerzej, ze wzglÄ™du na smak i problemy gastryczne. Po co jeść coÅ›, co nie jest trawione? Odrobina bÅ‚onnika jest w warzywach, star(ch)czy :wink: Tytu³: Odp: oporna skrobia Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-12-28, 08:35:21 A to sÄ… Å›wietne cukry na wieczny głód i produkcjÄ™ wiatrów. 8)
Tytu³: Odp: oporna skrobia Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-28, 08:54:03 Wiatry? A to taki efekt "dolnej fermentacji". ;) :D
Cytuj z: Gavroche 2013-12-28, 08:12:16 ...szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle). ... "Dębienie", znaczy hartowanie, znaczy mocy przybywaj. :)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |