forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: zofijeczka 2014-01-25, 19:31:00



Tytu: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2014-01-25, 19:31:00
zdjęcia:
http://babkawmrowkach.pl/papryka-nadziewana-serem-mascarpone-owijana-boczkiem/

Przepis:
W 100g surowej potrawy: BTW: 1 : 4.1 : 0.3  327kcal
waga całej potrawy: 620g
wychodzą ok 2-3 porcje.
Węglowodany można uzupełnić np. 100g  frytek

75g masła [ 50 g do masy - 25g do wysmarowania formy]
25g oliwek bez pestek – ok 5 szt.
150g długich papryk [ ok 180 ważą razem z gniazdem i czapeczkami]150g  boczku w plastrach [12 plastrów]
80g żółtek
125g serka mascarpone
10g oliwy z oliwek [1 łyżka]
5g =1 ząbek czosnku

Przyprawy:
sól, pieprz,
słodka papryka,
zioła prowansalskie,
zmielona kolendra i kminek

MASA:
ser mascarpone, żółtka, pokrojone oliwki, 50 g posiekanego masła, oliwę z oliwek, posiekany czosnek mieszamy razem z przyprawami.

Odkrajamy czapeczki paprykom i rozkrajamy warzywo wzdłuż jednego boku aby usunąć gniazdo i białe części.

Nadziewamy papryki masą i owijamy każdą 4 plastrami boczku. górę papryki zamykamy czapeczką.

Nadziane warzywa kładziemy na pozostałym maśle w ognioodpornym naczyniu. Jeżeli zostanie nam masa, polewamy nią położone papryki i posypujemy jeszcze ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w 200 st.C


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2014-01-25, 19:34:27
Wygrałaś :D
Papryki Polska vs Krem Dania :lol:
Dziesięć kresek na termometrze robi różnicę!


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2014-01-25, 19:42:19
:D


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2014-01-25, 19:50:52
Ładne :) 


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2014-01-25, 19:52:15
Cytuj z: Gavroche 2014-01-25, 19:34:27
Wygrałaś :D
Papryki Polska vs Krem Dania :lol:
Dziesięć kresek na termometrze robi różnicę!


o tak u nas: koksownik przy Rotundzie:
http://babkawmrowkach.pl/?attachment_id=696


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2014-01-25, 19:55:27
Cytuj z: zofijeczka 2014-01-25, 19:52:15
Cytuj z: Gavroche 2014-01-25, 19:34:27
Wygrałaś :D
Papryki Polska vs Krem Dania :lol:
Dziesięć kresek na termometrze robi różnicę!


o tak u nas: koksownik przy Rotundzie:
http://babkawmrowkach.pl/?attachment_id=696

Widziałem.
Stare, dobre czasy się przypominają :lol:


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2014-01-25, 19:57:26
mnie się przypominają stare opowieści z dzieciństwa :D

Ale na przystanku przyjemniej się czeka aż coś przyjedzie :D


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: renia 2014-01-25, 20:00:49
Cytuj z: zofijeczka 2014-01-25, 19:52:15
Cytuj z: Gavroche 2014-01-25, 19:34:27
Wygrałaś :D
Papryki Polska vs Krem Dania :lol:
Dziesięć kresek na termometrze robi różnicę!


o tak u nas: koksownik przy Rotundzie:
http://babkawmrowkach.pl/?attachment_id=696


Dobrze, że w czas pomyśleli... :D


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: renia 2014-01-25, 20:01:41
Cytuj z: zofijeczka 2014-01-25, 19:31:00
zdjęcia:
http://babkawmrowkach.pl/papryka-nadziewana-serem-mascarpone-owijana-boczkiem/



Tak ładne, że aż żal zjeść... :roll:


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2014-01-25, 20:14:02
oj nie żal - przejadłam się :( jedna w zupełności wystarczy - dodatkowe pół to tylko przez zapachy które są fantastyczne


Tytu: Odp: Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2014-01-25, 20:40:31
W 100g surowej potrawy: BTW: 7,99g    32,94g    2,34g  327kcal takie są ilości BTW w 100g to co dałam to proporcje :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.