forum.dr-kwasniewski.pl

DziaƂy Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2014-08-07, 08:10:55



Tytuł: Omlet z awokado, chili i zielonym groszkiem
Wiadomo¶æ wysłana przez: adampio 2014-08-07, 08:10:55
Mowiac "omlet" mam oczywiscie francuzka wersje na mysli. Tak wiec:

3 zoltka
1 jajo
lyzka smietany
ubijamy na jednolita mase
Awokado dzilimy na pol, wyciagamy pestke i lyzka wykrawamy zawartosc.
Miazsz kroimy na drobna kostke i polewamy sokiem z cytryny ( aby nie zciemnialo)
Chili kroimi na drobna kostke i dodajemy do awokado, dodajemy rowniez doslownie garstke gotowanego, zielonego groszku jak i rowniez jedna lyzeczke gestej, tlustej, kwasnej smietany 30-38% oraz lyzeczke majonezu
Wszystko to dokladnie mieszamy. ( nie urzywalem ani soli ani pieprzu)
Na bardzo goraca patelnie z roztopionym maslem wlewamy roztrzepana mase jajeczna i szybko ja laczym i formujemy omleta.
Kiedy masa juz jest sciata pod spodem a na wierzchu jeszcze troche wilgotna wkladamy 3/4 masy awokado, omlet skladamy na pol i jeszcze smarzymy okolo pol minuty.
Wykladamy na talerz i reszte masy z awokado kladziemy na omleta.

Smacznego


Tytuł: Odp: Omlet z awokado, chili i zielonym groszkiem
Wiadomo¶æ wysłana przez: Gavroche 2014-08-07, 08:19:45
Fajne te Twoje omlety :D
Jeszcze ĆŒadnego nie robiƂem, ale czyta się miƂo :wink:


Tytuł: Odp: Omlet z awokado, chili i zielonym groszkiem
Wiadomo¶æ wysłana przez: renia 2014-08-07, 08:26:43
Ciekawy przepis, chociaĆŒ ja za awokado, ani za papryczką chili nie przepadam, jednak w poƂączeniu z pozostaƂymi skƂadnikami moĆŒe być caƂkiem dobre... :roll: :D


Tytuł: Odp: Omlet z awokado, chili i zielonym groszkiem
Wiadomo¶æ wysłana przez: jukor 2014-08-10, 11:23:54
Wczoraj usmaĆŒyƂem trochę powideƂ ƛliwkowych, oczywiƛcie bez cukru.
Dzisiaj zrobiƂem na ƛniadanie "adampiowego" omleta w wersji francuskiej oczywiƛcie na sporej iloƛci masƂa.
Z dodatkiem dwĂłch ƂyĆŒeczek powideƂ smakowaƂ wybornie. Do tego kawa ze ƛmietanką.  :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.