Tytu³: KK-700 625. Majonez Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2015-06-11, 20:35:19 OsobiÅ›cie czasem go robiÄ™ - jednak staram siÄ™ robić z mniejszej iloÅ›ci - bo aż tyle nie zdążam zjeść tak bym nie nabraÅ‚a do niego podejrzeÅ„.
Poniżej link do filmiku jak zrobić majonez z przepisu z książki. Smak zdecydowanie inny od np Winiar. Kolor wychodzi mi odbiegajÄ…cy od biaÅ‚ego - bardziej musztardowy :). https://www.youtube.com/watch?v=H33A2A8ccsM Tytu³: Odp: KK-700 625. Majonez Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-06-11, 20:54:34 I fajnie, kolejny przepis wyszedÅ‚... ;)
Tytu³: Odp: KK-700 625. Majonez Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-06-11, 20:59:50 Ja robiÅ‚em z tego przepisu, 3 razy szybciej niż wyżej podanego ,Â
http://www.ziolaiprzyprawy.info/2011/03/19/przepisy/przepis-na-domowy-majonez/ zdziwiÅ‚o mnie to , bo babcie przeważnie mówiÅ‚y, że w odpowiedniÄ… stronÄ™ trzeba krÄ™cić, nie przestawać i inne czary , temperatura skÅ‚adników a tu bzyk , wrzuciÅ‚em i zblendowaÅ‚em . wychodziÅ‚Â , z oliwy gorzkawy, z oleju lnianego też - dziwny . Na szczęście majonezy przestaÅ‚y mi smakować :) Tytu³: Odp: KK-700 625. Majonez Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2015-06-11, 21:16:05 Z oliwy z oliwek nie lubiÄ™ robić majonezu wÅ‚aÅ›nie gorzki wychodzi -wolÄ™ sÅ‚onecznikowy.
Babcie majÄ… racjÄ™, krÄ™cenie w jednÄ… stronÄ™ i temperatura ma znaczenie. RobiÄ…c majonez robimy eulsjÄ™, dlatego w danej temperaturze mozemy poÅ‚Ä…czyć skladniki tylko w okreÅ›lonym zakresie proporcji. Można to w Å‚atwy sposób zaobserwować przy Å‚Ä…czeniu żółtka z tÅ‚uszczem na patelni. Kierunek krÄ™cenia ma znaczenie szczególnie gdy przyjrzymy siÄ™ procesowi w wiÄ™kszym powiekszeniu. KrÄ™càc w jednÄ… stronÄ™ laczymy skladniki tworzac taki przekladaniec. Pasmo żółtka i pasmo tÅ‚uszczu. Można wiÄ™cej siÄ™ dowiedzieć w kategorii mechaniki pÅ‚ynów. Można podejrzeć takie pasma w makroskali np mieszajÄ…c Å›mietankÄ™ biaÅ‚Ä…, ze Å›mietankÄ… zabarwionÄ… kakaem. Utworzy siÄ™ ladna biaÅ‚o-czarna spirala. KrÄ™cÄ…c dalej spowodujemy odchudzenie siÄ™ ramion spirali. KrÄ™cÄ…c w pewnym momencie w stronÄ™ przeciwnÄ… pasy zgrubiejÄ…-czyli niejako siÄ™ mieszanina "odmiesza". Przy tworzeniu emulsji również szybkość mieszania ma znaczenie wszak dodajemy do ukÅ‚adu energii do porozdzielania siÄ™ obu mas i utworzenie -powiedzmy maÅ‚ych kuleczek. A to czy bÄ™dÄ… stabilne i jak dÅ‚ugo zależy od temperatury, proporcji i innych jeszcze rzeczy - np.CiÅ›nienia. Trzeba pamiÄ™tać, ze nasze babcie krÄ™ciÅ‚y majonez rÄ™cznie -czyli caÅ‚kiem wolno w porownaniu do blendera. :) Tytu³: Odp: KK-700 625. Majonez Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-06-11, 21:29:26 o nie , to jakaÅ› wyższa szkoÅ‚a jazdy ;-)
dlatego zdziwiÅ‚em siÄ™, że wychodzi, także dziwiÄ™ siÄ™, gdy moja poÅ‚owica rzuca biszkoptem o stół i inne dziwne rzeczy, robione w niewiadomym dla mnie celu :) a Å›mietankÄ™ i Å›mietankÄ™ kakaowÄ… zauważyÅ‚em , dziÅ› w lodach z sosem zabajone :)        .... w makroskali Tytu³: Odp: KK-700 625. Majonez Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2015-06-11, 21:30:30 :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |