Tytuł: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-28, 13:22:28 Witam wszystkich,
Jest to moj pierwszy post, wiec zawarlem w nim troche informacji o mnie. Chcialbym przejsc na ZO, ale gnebi mnie jeden problem. Czy moge zwiekszyc ilosc weglowodanow w posilku kosztem tluszczu? Problem wynika z tego, ze mieszkam w Norwegii i dostep do smalcu, sloniny, podrobow jest mocno utrudniony. Boczek surowy jest krojony na plastry i mocno solony. Czasami mozna kupic karczek. Schab tez bywa. Jest chuda wolowina, kurczaki. Jak sie mieszka w Polsce to wydaje sie conajmniej dziwne. Pozostaja przetwory mleczne, jajka, losos i makrela. W chwili obecnej zjadam B/W/T - ok 140g/290g/70g przy wadze 70kg. Dosc duza aktywnosc fizyczna: silownia 3 razy w tygodniu, bieganie 2 razy. Lipidogram z ostatnich 2 lat b. dobry jak na 46 lat. Suplementuje sie wit. D3 (5000UI) i K2, bo wyniki badan byly ponizej normy. 2 ksiazki dr Kwasniewskiego juz zamowione, ale odbiore i zaczene je czytac dopiero pod koniec listopada. Czy przy dobrych wynikach badan i utrudnionym dostepie do kluczowych skladnikow odzywczych warto przechodzic na DO? Czy zwiekszenie wegli kosztem tluszczow nie odbije sie na zdrowiu? Pozdrawiam, Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-28, 13:37:34 Zbilansowana dieta wysokowÄ™glowodanowa na biaĹ‚ku zwierzÄ™cym jest rĂłwnieĹĽ dobra, tylko trzeba siÄ™ nie przejadać i na wszelki wypadek, jeĹ›li apetyt zawodzi, pilnować iloĹ›ci zjadanych wÄ™glowodanĂłw w zaleĹĽnoĹ›ci od "spalonych kalorii", bo alternatywne pozyskiwanie energii z biaĹ‚ka przy dietach niskotĹ‚uszczowych jest nieekonomiczne i obciÄ…ĹĽa niepotrzebnie nerki.
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Gavroche 2015-10-28, 14:08:23 Czyli albo obniĹĽ biaĹ‚ko i tĹ‚uszcze w swojej obecnej diecie, a zwiÄ™ksz ilość wÄ™glowodanĂłw i nie wygĹ‚upiaj siÄ™ z suplementacjÄ…, albo skonstruuj sobie dietÄ™ wysokotĹ‚uszczowÄ… z żółtek, masĹ‚a i Ĺ›mietanki, uzupeĹ‚nianej czasem podrobami i innym miÄ™sem. :D
Poczekaj na ksiÄ…ĹĽki, duĹĽo wyjaĹ›niÄ…. Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 15:12:23 A to dziwne w takim kraju jak Norwegia nie ma co jeść ? :lol:
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Zyon 2015-10-28, 15:38:26 To jeden z najbardziej zdegenerowanych narodow w europie, moze wlasnie to dlatego
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 15:43:20 Jaka karma takie obyczaje :lol:
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Blackend 2015-10-28, 15:55:41 DopĂłki zĹ‚oĹĽa ropy siÄ™ nie wyczerpiÄ… moĹĽna do woli fundować sobie komuniÄ™. ;)
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 16:03:14 JuĹĽ by ich na mapie nie byĹ‚o ,fajfusy :lol:
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-28, 16:22:36 LubiÄ™ to Forum, ono tak fajnie zachÄ™ca do samodzielnego myĹ›lenia... 8)Â
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 16:38:56 No jak nie jak tak :lol:
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-28, 16:42:24 :lol:
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Diogenes z Synopy 2015-10-28, 16:48:18 Cytuj z: Aries 2015-10-28, 13:22:28 Witam wszystkich, hejka. na Ĺ»O  wÄ™glowodany jada siÄ™ w iloĹ›ciach Ĺ›ladowych (  ok 50 - 60 g )  i teraz jesz 290 Cytuj: Czy moge zwiekszyc ilosc weglowodanow w posilku kosztem tluszczu? nie Cytuj: Czy zwiekszenie wegli kosztem tluszczow nie odbije sie na zdrowiu? odbije, Cytuj: 2 ksiazki dr Kwasniewskiego juz zamowione, ale odbiore i zaczene je czytac dopiero pod koniec listopada. najlepiej gdybyĹ› przeczytaĹ‚ je w spokoju powoli, a jeszcze lepiej ze 2 razy ( mĂłwiÄ™ powaĹĽnie) jestem przekonany, ĹĽe jajka, Ĺ›mietankÄ™ i masĹ‚o moĹĽna w Norwegii kupić,  i jakieĹ› warzywo typu ziemniak , burak , marchew pewnie teĹĽ. WÄ…troby, gdy nie ma ze Ĺ›wini moĹĽna ostatecznie pewnie zjeść z ryby jakiejĹ› .  Dziwne, to oni pasztetu nie jadajÄ…? Dajcie mi stronÄ™ jakiegoĹ› markietu w Norwegii. Chyba fantazjujesz, ĹĽe tam nic nie ma.  ;-) Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Gavroche 2015-10-28, 17:40:41 Na samych żółtkach z masĹ‚em teĹĽ siÄ™ spoko da, czasem tylko kawaĹ‚ek padliny, ĹĽeby nie zwariować, bo nie kaĹĽdy jest Balckend. ;)
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-28, 17:44:38 To co wymieniles jest. Buraki czerwone mozna czasem trafic. Watroba? Chyba gdzies widzilem z dorsza. Pasztet? Oczywiscie, ze jest. Slony jak cholera *http://www.matoppskrift.no/ingrediens/Stabburet-Leverpostei#axzz3psjCPeFh)
Coop.no ica.no (czesc sklepow ostatnio wykupiona przez Coopa) kiwi.no Nalezy dodac, ze smak produktow jest inny niz w PL. Przyklad? Ogorki w occie na slodko. Sledz w occie i cebulce na slodko. Reszte komentarzy moze somentuje pozniej. Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Diogenes z Synopy 2015-10-28, 17:53:02 no i super
http://www.matoppskrift.no/ingrediens/Stabburet-Leverpostei#axzz3psjCPeFh zapodasz z żółtkiem ( z 6 szt ) Popijesz kawÄ… ze Ĺ›mietankÄ… 30 %  i peĹ‚nowartoĹ›ciowy posiĹ‚ek .  Na pół dnia wystarczy. Gdy nie wystarczy - to dodasz masĹ‚a do woli. Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 17:53:18 BoĹĽe czĹ‚owieku wracaj!!!!! :shock:A my tu na JarosĹ‚awa narzekamy  :lol:
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Maniek 2015-10-28, 17:56:43 Przeczytaj wpierw ksiÄ…ĹĽki, potem zacznij dietÄ™. Szkoda czasu na bĹ‚Ä™dy typu 'zwiÄ™kszanie wÄ™gli kosztem tĹ‚uszczu'. A na poczÄ…tku, takich i podobnych pomysĹ‚Ăłw, bÄ™dzie sporo.
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: kasara1991 2015-10-28, 22:29:20 Aries, kochany... ja jestem optymalna od 5u lat i mieszkam w Norwegii... dopiero sie tu przeprowadziles? Wybor w naszych sklepach jest maly, ale swietny! Wszytsko co Ci potrzeba: gårdsegg, kremfløte Q, Tine saltet smør i voilá.
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-29, 07:56:46 Fantastycznie "kasara1991", ĹĽe siÄ™ wĹ‚Ä…czyĹ‚aĹ› w temacie. :D
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-29, 17:03:15 Jestem juz dosc dlugo, ale do tej pory zwracalem uwage na produkty o malej zawartosci tluszczow, bez cukrow prostych i z jak najmniejsza iloscia konserwantow. Ale chetnie poslucham porad osoby, ktora jest w stanie "przetrwac" na DO w NO.
Ale czy jedzenie pasztetu z puszki jest zdrowe? Przeciez nie wiadomo z czego jest zrobiony. W Polsce tez mozna kupic paszet np. z indyka i tego indyka jest moze z 10%, ale za to bedzie duzo innych "ciekawych" dodatkow. Nie chce wywolycwac wielkiej polemiki przed przeczytaniem ksiazek. Pewnie wiele wyjasnia. Pozdrawiam, Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Diogenes z Synopy 2015-10-29, 17:13:04 akurat ten indyk to jest do niczego niepotrzebny, bardziej trza zwracać uwagÄ™ na rodzaj tĹ‚uszczu, ktĂłry tam wystÄ™puje. Najlepiej nasycone. Oleje roĹ›linne palmowe i utwardzone w pasztecie radzÄ™ unikać. BiaĹ‚ka sojowe rĂłwnieĹĽ.
Najlepszy by byĹ‚ najprostszy. Podgardle , wÄ…troba , sĂłl. Ale pewnie takich nie ma w sprzedaĹĽy ;-) Kup sĹ‚oninÄ™ i wÄ…trobÄ™, zmiel i upiec sobie pasztet. Podaj z masĹ‚em dla podbicia smaku. W Norwegii jest bardzo dobre. Cytuj: Nie chce wywolycwac wielkiej polemiki przed przeczytaniem ksiazek. Pewnie wiele wyjasnia. Tak, to jest b proste. Ale trzeba wiedzieć. Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: kasara1991 2015-10-29, 22:51:46 "Przetrwac"? Optymalne zycie tu jest prawie latwiejsze niz w Polsce, biorac pod uwage jakos i "czystosc" produktow kupowanych w sklepie: masla, smietanki, jajka, miesa - bez domieszek i konserwantow. Ten pasztet bym uciela, sama chemia. Jak chcesz dobre mieso i podobry, to jest Strom Larsen i Mathallen, ja sie zaopatruje w golonke w Meny, a boczek i podroby mam z Polski.
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-29, 23:10:31 Cytuj z: kasara1991 2015-10-29, 22:51:46 "Przetrwac"? Optymalne zycie tu jest prawie latwiejsze niz w Polsce, biorac pod uwage jakos i "czystosc" produktow kupowanych w sklepie: masla, smietanki, jajka, miesa - bez domieszek i konserwantow. Ten pasztet bym uciela, sama chemia. Jak chcesz dobre mieso i podobry, to jest Strom Larsen i Mathallen, ja sie zaopatruje w golonke w Meny, a boczek i podroby mam z Polski. Milo jest czytać kogoĹ› ,kto Ĺ»O dostrzega jako sposobu na ĹĽycie ,bo wĹ‚aĹ›nie to jest prawidĹ‚owość stosowania ĹĽywienia i zrozumienie dr KwaĹ›niewskiego. :lol: :lol: :wink: Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-30, 12:33:49 W Oslo zapewne jest latwiej. Duzo wieksze miasto, wiecej ludzi co za tym idzie wiekszy wybor.
Co do czystosci jedzienia. Tez myslalem, ze jest super eko. Prawda jest inna. Norwegia przoduje w uzyciu nawozow sztucznych i srodkow ochrony roslin. Pozniej te resliny zjadaja zarowno zwierzetai ludzie. Zboze w polu w pazdzierniku, nie zebrane z powodu pogody? Zdarza sie. A ziemniaki, ktore przed zbiorami, opryskiwane defoliantami? To juz standard. Predej w Polsce mozna znalezc "czyste" jedzenie. Pozdrawiam, Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-30, 12:38:58 A w takim przypadku, to tylko bretarianizm, ale to chyba lepiej w Afryce wychodzi! ;)
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-30, 16:29:04 Woda skazona, slonce pewnie tez. Ma jakies plamy :)
Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-30, 17:16:20 Nikt nie obiecywaĹ‚, ĹĽe bÄ™dzie Ĺ‚atwo pod SĹ‚oĹ„cem... ;)
forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |