forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: samsun 2006-07-23, 14:24:33



Tytu³: Proporcja produktów wiejskich
Wiadomo¶æ wys³ana przez: samsun 2006-07-23, 14:24:33
Witam!

Jak wiadome najlepsze produkty to te które są jak najbardziej naturalne , kupując mięso , czy sery u gospodarza napewno bedą one 100% lepsze od tych ze sklepu.
Moje pytanie wiąze się z tym skąd mamy wiedziec jaka jest proporcja, przykładowo kaszanki, kielbasy wiejskiej, serów, lub smietany?
Czy jest ona taka sama jak ogólnie przyjeta w tabelach BTW , tak jak np: kaszanka wyborowa (100g) to: 12-13-10 , bedzie sie równała tej samej wartosci btw w kaszance kupionej na wsi?

pozdrawiam


Tytu³: Odp: Proporcja produktów wiejskich
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-04, 09:48:30
Coraz wiÄ™cej produktów ma podanÄ… na opakowaniu zawartość BTW. Gdy używa siÄ™ do produkcji ciÄ…gle tych samycg skÅ‚adników nic siÄ™ nie zmieni. Niestety tak jak piszesz nikt nie jest wstanie odpowiedzieć na to Twoje pytanie ile zawiera produkt wiejski BTW. Codziennie może być inny lub inny od każdego gospodarza nikt na to nie zwraca uwagi. Każdy zwaraca tylko uwagÄ™ na walory smakowe danego produktu! Moim zdaniem nie jest to wielkÄ… przeszkodÄ… gdy spożywajÄ…c dobry wiejski produkt posÅ‚użyy siÄ™ porównawczo tabelkami żywieniowymi szacunkowo. Nikt jeszcze od tego nie umarÅ‚. Należy pamiÄ™tać o tym że w przeszÅ‚oÅ›ci wszystkie osoby obecnie  optymalne nie znaÅ‚y zawartoÅ›ci BTW i żyli. Natomiast bardzo dobrze jest znać zawartość BTW w poszczególnych produktach wówczas Å‚atwiej nie przychodzi nam popęłniać bÅ‚Ä™dów! Sam cetnie zjadÅ‚bym coÅ› bardzo dobrego! A proporcje szacunkowo oparÅ‚bym o dane w tabelkach.
Moim zdaniem nie przejmuj się! Przestrzegając proporcji BTW zawarte w tabelkach może się wahać. Najważniejsze, że znasz zasady żywienia optymalnego a wagę aptekarską zostaw w aptece. Twoje doświadczenie zyciowe liczy się bardziej. smacznego Morgano


Tytu³: Odp: Proporcja produktów wiejskich
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2006-11-17, 20:33:24
z produktami " wiejskimi " bardzo roznie bywa .
przyklad z zagrody  : ooo jaka dobra kielbasa bedzie
odpowiedz: jasne , robie ja tak jak moj dziadek
a jak ja pan robio ?
no wiesz dziecko : mieso wieprzowe , wolowina i te przyprawy ktore tam widzisz i to wszystko w odpowiednim dymie musi byc odymione ( tak powiedzial ) .... tylko wiesz , wolowina jest teraz droga a malo kto choduje jalowki na wlasne potrzeby , to dajemy mieso  drobiowe , bo dobrze kleji i smak daje ....
czyli - WIEJSKA kielbasa  wieprzowo - drobiowa  :D
naturalna , tradycyjna , od stu lat taka sama  :D
pomijam to ze ten pan uzywal paszy przemyslowej , skad ja mial w gospodarstwie ? nie wiem
tak sobie mysle ... gdyby ten czlowiek mial mozliwosc - dostep do  mom ( mieso odkostnione mechanicznie )
to sklad jego WIEJSKIEJ kielbasy bylby jeszcze ciekawszy
nie twierdze ze tak robia wszyscy , ale z tego co wiem ...  :( :( 




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.