forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: samsun 2006-08-02, 12:43:47



Tytuł: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-02, 12:43:47
Witam!
Bardzo dobry smalec uzyskuje sie z wytopienia słoniny, pozostaje z niej jednak spora ilosc skwarek- są bardzo smaczne, ale nie wiem jak liczyc ich btw dodając je np. do jajecznicy,
w zwiÄ…zku z tym, prosze o pomoc

pozdrawiam


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-02, 14:24:27
Ja licze tak:
smalec  B--0,1  T--99,7  W--0,0
slonina+skwareczki  B--2,4  T--83,7  W--0,0
oczywiscie w 100g.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-02, 14:50:37
A 100 g skwarek, ma btw ??


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-02, 15:51:30
Samsun-czemu komplikujesz sobie zycie ?
Prosciej jest :sloninka +skwareczki+zolteczka =optymalna jajeczniczka.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-02, 18:50:28
heh + cebulka :P

a tak na marginesie  mysle ze w 100 g skwarek jest ok 20 g biaĹ‚ka, pozatym skwareczki maĹ‚o wazÄ…, czyli dodanie ich troche do jajecznicy , zwiekszy nam ilosc biaĹ‚kla o ok. 3-5 g . No ale mysle, lecz nie wiem , dlatego wolalem spytac, a nĂłz ktoĹ› wie;)

pozdrawiam


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-02, 19:25:34
Chyba zawyzasz zawartosc bialka w skwarkach, ja oscylowala bym miedzy 2,4 a najwyzej 5,0 w 100g sloniny.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-02, 19:57:27
Tym bardziej mnie to cieszy.



Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-02, 20:36:31
Chce jeszcze zwrocic uwage, ze pomidor ma lepsze parametry od cebuli.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-02, 20:45:04
Zawsze jak jadam pomidora, to ma ona na mnie niekorzystny wplyw. Zaraz jakis wyprysk itp, nie wiem czemu, to samo po produktach mlecznych, smietana , sery. Cebula to taki moim zdaniem naturalny antybiotyk, jajecznica z 200g cebuli mi odpowiada.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-02, 22:07:37
Pomidora nalezy sparzyc wrzatkiem i zdjac skorke!


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-03, 07:28:58
To w moim przypadku nie pomaga!


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-03, 13:26:25
Nie wiem czy to moja urojona przypadlosc, no ale ZO polega miedzy innymi na sluchaniu swojego organizmu,
ja faktycznie jadelm pomidora juz od miesiaca, bo wczesniej mi on nie sluzyl, i jakos nadal sie boje(moze niepotrzebnie),

mialem problem z trÄ…dzikiem , w sumie jeszcze mam takie lekkie niedogodnosci ze strony skĂłrnej, dlatego zjedzenie rano i nawet wieczrem po 200g cebuli, usmazonej do miekkosci, +jajka+skwarki+smalec, jest moim zdaniem dla mnie korzystne.
Od niedawna popijam tez citrosept. Pare kropli dziennie.
wszystkie posilki jem zbilansowane, nie przekraczam zalecanej wartosci b i w ,

Cebula co prawda nie jest plecana na ZO, ale z pewnoscia chodzi tu o surowÄ… cebule, bo dlugo sie rozklada, gnije w jelicie.
Taka usmazona, jest bardzo miekka, organizm nie ma problemĂłw do jej strawienia.

Co o tym wszystkim myslicie?


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-03, 15:45:32
Cytuj z: samsun 2006-08-02, 20:45:04
Zawsze jak jadam pomidora, to ma ona na mnie niekorzystny wplyw.


Samsun sprobuj jesc te pomidory, bo mozliwe, ze rodzaj "ona" wywoluje u Ciebie te  pomidorowe dolegliwosci!


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-03, 16:15:45
Czepiasz siÄ™ :/

p.s Zwykle pisze posty, "na szybkiego" , jeśli ktoś jest urażony ich formą to przepraszam.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-03, 16:35:36
Nie czepiam sie, tylko sluze dobra rada.

A nawiasem mowiac, nikt nie wie co naprawde "siedzi " w pomidorach i we wszystkich jarzynach, warzywach i "owocach ziemi"?
Skad uczulenia, alergie i tym podobne chorobska??


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-03, 16:36:39
Byłbym zapomniał, sprubuje jesc pomidora ;) najwyzej stan mojej cery sie diametralnie pogorszy, ale przynajmniej będę miał pewność.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: samsun 2006-08-03, 19:29:00
Cytuj z: Hana 2006-08-03, 16:35:36
Nie czepiam sie, tylko sluze dobra rada.

A nawiasem mowiac, nikt nie wie co naprawde "siedzi " w pomidorach i we wszystkich jarzynach, warzywach i "owocach ziemi"?
Skad uczulenia, alergie i tym podobne chorobska??


Alergie dla porĂłwniania:
USA-50-60%
GB-50%
polska-20-30% ludności

W niektorych "dzikich" regionach afryki, takie alergie siegajÄ… rzedu 1-2 %

Te dane mĂłwiÄ… same za siebie...


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: fewa 2006-08-03, 19:37:12
Z reguły na pomidory nie można być uczulonym tylko na ich intesywne nawozenie środkami chemicznymi.Warzywa należy wybierać starannie,zwracać uwagę na ich wygląd.Jeśli pomidor lub marchewka jest zbyt piękna to znaczy,że się '' najadła '' dużo azotu .Unikać trzeba pomidorów przypominających kształt kwadratu które najczęściej znajdują się w super marketach.Oczywiście ich kształt świadczy o tym,że są ''podejzane''/GEMO/.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-03, 19:39:49
Wprawdzie daleko nam do USA i GB ale idziemy "w dobrym kierunku", tak jak zalali nas coca cola, hamburgerami i innymi swinstwami-otrzymamy tez w prezencje alergie!


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Hana 2006-08-03, 19:47:24
No wlasnie super marketami tez nas zalali, likwidujac w ten skuteczny sposob male sklepiki,gdzie mozna bylo zrobic zakupy jakosciowe a nie masowe.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: lekarka 2006-08-06, 09:46:36
Dobrze jest likwidować wszysykie alergie/nietolerancje/awersje.
Często spotykam takowe na pomidory. Mniej szkodzą gotowane.
JeĹĽeli chodzi o mnie,jestem za "wyleczeniem" ich.
Samsun, jeżeli chcesz zlikwidować problem zastosuj 3 dni bez ziemniaków(rodzina psiankowate) lub dłużej i ...zjedz posiłek z pomidorów(też psiankowate).
Powinny być wtedy tolerowane.
Najprawdopodobniej za często(?) jadasz ziemniaki. Czasem, jak się ma ochotę, należy organizmowi zrobić odpoczynek od ziemniaków.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: sylwiazĹ‚odzi 2006-11-15, 11:38:00
Z wczoraj dobra rada mojej mamy nie parz pomidora tylko obieraj ze skórki jak jabłko wtedy te wszystkie świnstwa nie wejdą wgłąb pomidora.Ciekawe, dziś tak zrobiłam z całym pomidorem Rano zjadlam połówkę o 14 zjem drugą napiszę ci czy to spowodowało,że nie mialam wysypki.(w testach skórnych ,które robiłam w sierpniu wyszło uczulenie na Histaminę) zawsze jak jadłam pomidory,truskawki miałam wypryski, ty pewnie też. To pewnie norma jak organizm jest wrazliwy. Myje tylko pomidora pod zimną wodą przed obraniem. Boże ja nawet nie umiem gotować a na DO chyba wszystkiego nauczę się od mamy o gotowaniu(wspaniały bigos ona robi:mniam ,mniam ale muszę go chyba zmodyfikować lub policzyć BTW) Ale każdy kto by chciał ten bigos ugotować wg jej przepisu to nic tego nie wychodzi.Mama na oko daje do smaku przyprawy i jej jest jedyny w swoim rodzaju!!!Pyyycha.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: Ewa 2006-11-16, 13:05:04
Nie wiem, czy twoja mama dodaje do bigosu powidła śliwkowe - nie śliwki, wino, a własnie powidła. Ja do garu bigosu dodaję słoiczek 400g powideł i bez tego ani rusz. Pycha.


Tytuł: Odp: skwareczki
Wiadomo¶ć wysłana przez: sylwiazĹ‚odzi 2006-11-16, 21:25:30
Co do pomidora nie powiem na 100% ale mimo tego,że dziś zjadłam pół pomidora,wczoraj pół a przedwczoraj całego nie wyskoczyły mi czerwone wypryski.Czy innym też podziałało?Co do bigosu to mama dodaje śliwki suszone i grzyby suszone,które wcześniej moczyła.Kroi je dość drobno aby nie było dużych kawałków w bigosie i to może dodatkowo poprawia smak.


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.