Tytu³: FORSZMAK-zapomniana potrawa Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2006-08-13, 18:07:02 A jaka pyszna- http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=43
Tytu³: Odp: FORSZMAK-zapomniana potrawa Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-08-24, 14:31:20 Ponieważ link chwilowo nie dziaÅ‚a - pozwoliÅ‚em sobie skopiować w/w przepis , bo jest tego wart, oto on:
RozmawiajÄ…c ze swoim sympatycznym kolegÄ… z USA przed jego przyjazdem do kraju w celu przeprowadzenia szkoleÅ„ w zakresie sprzedaży w systemie MLM, niezwykÅ‚ej piguÅ‚y MPG-CAPS /II Link/, zapowiedziaÅ‚em mu,że zostanie poczestowany potrawÄ…, której jeszcze nie jadÅ‚.ZdradziÅ‚em mu nazwÄ™ tej potrawy, która i tak mu nic nie mówiÅ‚a. Jest to FORSZMAK, poniekÄ…d zapominana potrawa. SkÅ‚ad: 1 kg boczku /surowy wÄ™dzony/ 60 dkg kieÅ‚basy /podwawelska/ 60 dkg karkówki 60 dkg kurczaka/mieso z udek/ 30 dkg cebuli 1 litr wywaru/rosoÅ‚u/ kolagenowego 50 dkg kiszonych twardych ogórków 20 dkg smalcu 200 ml Å›mietany 30% 2 dkg mÄ…ki Å‚yżka musztardy i koncentratu pomidorowego przyprawy:sól, pieprz.ziele ang.liść laurowy-inne Na dwa dni przed wykonaniem potrawy należy zamarynować karkówke i kurczaka w/g wÅ‚asnego sposobu/. PO tym czasie przystepujemy do wykonania tej potrawy w ostatecznym zakresie. Boczek , kieÅ‚basÄ™ i ogóki/obrać ze skórki/, kroimy w sÅ‚upki i wrzucamy po kolei na patelnie i lekko opiekamy.Tak opieczone po kolei wrzucamy do garnka z rosoÅ‚em, który lekko sie gotuje.Cebule kroimy w półplasterki-zeszklonÄ… równiez wkÅ‚adamy do garnka. MiÄ™dzy czasie,karkowke i udka również kroimy w sÅ‚upki,ale w tym przypadku opiekamy krótko na bardzo silnym ogniu i wkÅ‚adamy do garnka. Z mÄ…ki robimy zasmażke, którÄ… zageszczamy potrawe.Dodajemy równiez smietanke,musztarde, koncentrat i wszystkie inne przyprawy. W takim tez \"komplecie\" nasz forszmak \"parkoli\" na ogniu ok 1,5 godz.Nalezy tylko pilnować aby nie przywarÅ‚. PotrawÄ™ przygotowaÅ‚em na dwa dni przed przybyciem goÅ›ci, którzy jadÄ…c juz z OkÄ™cia dopytywali siÄ™ co to takiego jest ten forszmak.Odpowiedzi jednak nie usÅ‚yszeli. Naprawde czegoÅ› tak pysznego jeszcze nie jedlismy-stwierdzili chórem/Olek, Robert, Staszek/. Już mam zamówienie na kolejnÄ… porcje tego przysmaku, którego wyszÅ‚o 4 kg. 10 dkg to B.10,5 T.26,0 W.0,1 1:2,5:0,1 Polecam Wszystkim-St.D. Tytu³: Odp: FORSZMAK-zapomniana potrawa Wiadomo¶æ wys³ana przez: Flawia 2007-11-10, 10:24:20 :mrgreen: jaki Å‚adny stosunek BTW! tylko cos dodać żeby wÄ™glowodany zwiÄ™kszyc do 0,3, może maÅ‚Ä… marcheweczkÄ™? ;-)
Tytu³: Odp: FORSZMAK-zapomniana potrawa Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-11-11, 19:32:40 Brawo, Flawia - punkt za spostrzegawczość.
Winno być: w 10 dkg B. 10,5g T.26,0g W.1,1g co daje 1:2,5:0,1 "Moi chłopcy" jednak poradzili sobie....wieczorem było piwko, a nawet wiecej.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |