Tytu³: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: SzymonNM100 2006-08-21, 12:42:03 KoÅ„czy siÄ™ lato, pora wziąć siÄ™ za robienie przetworów.
DziÅ› bÄ™dÄ™ chciaÅ‚ zakisić ogórki. Niestety, nie dysponujÄ™ w tej chwilii książkÄ… J.KwaÅ›niewskiego, z której to sposób braÅ‚em uprzednio (i bardzo smakowaÅ‚y caÅ‚ej rodzinie). JeÅ›li ktoÅ› dysponujÄ™ linkiem do jakiejÅ› strony bÄ…dź napisze ile czego i jak, bÄ™dÄ™ bardzo wdziÄ™czny pozdrawiam Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-08-21, 13:46:20 A o ogórkach maÅ‚osolnych – tak:
„Kamienny garnek lub słój wyparzyć, dno wyÅ‚ożyć kilkoma liśćmi chrzany, wiÅ›ni oraz dÄ™bu i wÅ‚ożyć kilka gaÅ‚Ä…zek kopru z nasionami. KorzeÅ„ chrzanu oraz kilka zÄ…bków czosnku obrać. 2kg ogórków uÅ‚ożyć ciasno w garnku, dodać zÄ…bki czosnku i korzeÅ„ chrzanu. ZimnÄ…, przegotowanÄ… wodÄ™ wymieszać z solÄ…, biorÄ…c 3 dag soli na 1l wody, oraz z 2 Å‚yżeczkami miodu (3 dag) i zalewÄ… tÄ… zalać ogórki. Na wierzchu poÅ‚ożyć gaÅ‚Ä…zkÄ™ kopru i liść chrzanu. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Pozostawić w ciepÅ‚ym miejscu na 3 dni. Potem przenieść w chÅ‚odne miejsce.” Książka Kucharska – 700 przepisów – przepis o numerze 666. Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-08-21, 16:26:01 Zacytuje jeszcze przepis na "ogorki kiszone w sloikach" str.146-"Zywienie optymalne"-1999r.
" Ogorki mozemy zakisic sami w sezonie, gdy sa najtansze, lub jesli mamy wlasne ogorki z ogrodka lub z dzialki. Sloik wlasnych ogorkow wyniesie nas 1/4ceny, jaka zaplacilibysmy za niego w zimie. --Male, jedrne ogorki wyszorowac w zimnej wodzie i wyplukac. Ulozyc je scisle w swiezo wymytych i wyparzonych sloikach. Do kazdego sloika wlozyc maly zabek czosnku, 2-3 galazki kopru, 2 ziarnka pieprzu, kawalek liscia chrzanowego i- jesli mamy 2-3 listki z wisni. Zagotowac wode z sola, biorac lyzke soli na 4-5 litrow wody. Wrzaca solanka zalac ogorki do pelna. Brzegi i zakretki od srodka przetrzec spirytusem i natychmiast zakrecic wieczka." Moim zdaniem --ta ilosc soli jest za mala--lyzka soli na 1 litr wody (a nie na 4-5 litrow.) bo sol ma ogorki konserwowac i kisic!! Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: SzymonNM100 2006-08-21, 16:27:17 Również dziÄ™kujÄ™ za tÄ… odpowiedź i pozdrawiam
Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-08-21, 19:35:13 Jeszcze raz --OGORKI KWASZONE W SLOJACH--100% przepis.
Umyte ogorki uklada sie szczelnie w slojach, dodaje przyprawy:koper, czosnek, pieprz, gorczyca, korzenie chruanu i zalewa zalewa. Na litr wody wsypac 1 czubata lyzke soli. Mozna wode z sola zagotowac i goraca zalac ogorki--proces kiszenia przyspieszony! Mam jeszcze przepisy babuni na: -grzyby marnowane -marnowane borowiki -grzyby kiszone -grzyby rozne kiszone -rydze solone -gaski kiszone -grzyby solone Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-08-22, 07:51:16 MogÄ™ prosić o przepis na "grzyby marynowane"?.
Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-08-22, 13:03:58 Oczywiscie, ze mozesz.
GRZYBY MARYNOWANE wybrac grzyby jak najmlodsze i swiezo zebrane. Na kwarte grzybow wziac szczypte kwiatu muszkatolowego, lyzeczke mielonego pieprzu i soli do smaku. Wsypac grzyby w rondelek, posypac sola, pieprzem i kwiatemmuszkatolowym i postawic na ogniu. Trzymac na ogniu ciagle potrzasajac rondelkiem, azwyparuje wszystek sok, ktory grzyby z poczatku puszcza, a wtedy dodac tyle cukru, aby je zaledwie przykryl. Raz zagotowac, odstawic od ognia i napelnic sloiki, ktore nastepnie szczelnie zamknac. Chcac przechowywac czas dluzszy, nalezy je trzymac w miejscu suchym i chlodnym. SMACZNEGO! Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-08-23, 08:05:32 DziÄ™kujÄ™, pierwsze nadajÄ…ce siÄ™ do marynowania grzybki poszÅ‚y w ocet, reszta siÄ™ suszy. Ale nastÄ™pne grzybobranie zrobiÄ™ w/g podanego przez Ciebie przepisu. Nie ma jeszcze w mojej okolicy prawdziwków, a podgrzybków jest też niezbyt obficie. Sporo jest kaÅ„, ale nie zbieram z zasady grzybów blaszkowych.
Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-09, 09:58:33 Cytuj z: SzymonNM100 2006-08-21, 12:42:03 KoÅ„czy siÄ™ lato, pora wziąć siÄ™ za robienie przetworów. DziÅ› bÄ™dÄ™ chciaÅ‚ zakisić ogórki. Niestety, nie dysponujÄ™ w tej chwilii ................... MyÅ›laÅ‚am,że bedzie napisane ,że nie dysponujesz w tej chwili ogórkami :P SwojÄ… drogÄ… 21 sierpnia, to juz ludzie majÄ… ogórki zakiszone,a nie że dopiero biorÄ… siÄ™ za ich kiszenie :)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |