forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: SzymonNM100 2006-08-21, 12:42:03



Tytu³: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: SzymonNM100 2006-08-21, 12:42:03
Kończy się lato, pora wziąć się za robienie przetworów.
Dziś będę chciał zakisić ogórki.
Niestety, nie dysponuję w tej chwilii książką J.Kwaśniewskiego, z której to sposób brałem uprzednio (i bardzo smakowały całej rodzinie).
Jeśli ktoś dysponuję linkiem do jakiejś strony bądź napisze ile czego i jak, będę bardzo wdzięczny

pozdrawiam


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-08-21, 13:46:20
A o ogórkach maÅ‚osolnych – tak:
„Kamienny garnek lub słój wyparzyć, dno wyÅ‚ożyć kilkoma liśćmi chrzany, wiÅ›ni oraz dÄ™bu i wÅ‚ożyć kilka gaÅ‚Ä…zek kopru z nasionami. KorzeÅ„ chrzanu oraz kilka zÄ…bków czosnku obrać. 2kg ogórków uÅ‚ożyć ciasno w garnku, dodać zÄ…bki czosnku i korzeÅ„ chrzanu. ZimnÄ…, przegotowanÄ… wodÄ™ wymieszać z solÄ…, biorÄ…c 3 dag soli na 1l wody, oraz z 2 Å‚yżeczkami miodu (3 dag) i zalewÄ… tÄ… zalać ogórki. Na wierzchu poÅ‚ożyć gaÅ‚Ä…zkÄ™ kopru i liść chrzanu. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Pozostawić w ciepÅ‚ym miejscu na 3 dni. Potem przenieść w chÅ‚odne miejsce.”

Książka Kucharska – 700 przepisów – przepis o numerze 666.


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-08-21, 16:26:01
Zacytuje jeszcze przepis na "ogorki kiszone w sloikach" str.146-"Zywienie optymalne"-1999r.
" Ogorki mozemy zakisic sami w sezonie, gdy sa najtansze, lub jesli mamy wlasne ogorki z ogrodka lub z dzialki.
Sloik wlasnych ogorkow wyniesie nas 1/4ceny, jaka zaplacilibysmy za niego w zimie.
--Male, jedrne ogorki wyszorowac w zimnej wodzie i wyplukac.
  Ulozyc je scisle w swiezo wymytych i wyparzonych sloikach.
  Do kazdego sloika wlozyc maly zabek czosnku, 2-3 galazki kopru, 2 ziarnka pieprzu, kawalek liscia chrzanowego i- jesli mamy 2-3 listki z wisni.
  Zagotowac wode z sola, biorac lyzke soli na 4-5 litrow wody.
  Wrzaca solanka zalac ogorki do pelna.
  Brzegi i zakretki od srodka przetrzec spirytusem i natychmiast zakrecic wieczka."

Moim zdaniem --ta ilosc soli jest za mala--lyzka soli na 1 litr wody (a nie na 4-5 litrow.) bo sol ma ogorki konserwowac i kisic!!


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: SzymonNM100 2006-08-21, 16:27:17
Również dziękuję za tą odpowiedź i pozdrawiam


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-08-21, 19:35:13
Jeszcze raz --OGORKI KWASZONE W SLOJACH--100% przepis.
Umyte ogorki uklada sie szczelnie w slojach, dodaje przyprawy:koper, czosnek, pieprz, gorczyca, korzenie chruanu i zalewa zalewa.
Na litr wody wsypac 1 czubata lyzke soli.
Mozna wode z sola zagotowac i goraca zalac ogorki--proces kiszenia przyspieszony!

Mam jeszcze przepisy babuni na:
                      -grzyby marnowane
                      -marnowane borowiki
                      -grzyby kiszone
                      -grzyby rozne kiszone
                      -rydze solone
                      -gaski kiszone
                      -grzyby solone


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-08-22, 07:51:16
Mogę prosić o przepis na "grzyby marynowane"?.


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-08-22, 13:03:58
Oczywiscie, ze mozesz.
  GRZYBY MARYNOWANE
wybrac grzyby jak najmlodsze i swiezo zebrane.
Na kwarte grzybow wziac szczypte kwiatu muszkatolowego, lyzeczke mielonego pieprzu i soli do smaku.
Wsypac grzyby w rondelek, posypac sola, pieprzem i kwiatemmuszkatolowym i postawic na ogniu.
Trzymac na ogniu ciagle potrzasajac rondelkiem, azwyparuje wszystek sok, ktory grzyby z poczatku puszcza, a wtedy dodac tyle cukru, aby je zaledwie przykryl.
Raz zagotowac, odstawic od ognia i napelnic sloiki, ktore nastepnie szczelnie zamknac.
Chcac przechowywac czas dluzszy, nalezy je trzymac w miejscu suchym i chlodnym.
  SMACZNEGO!


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-08-23, 08:05:32
Dziękuję, pierwsze nadające się do marynowania grzybki poszły w ocet, reszta się suszy. Ale następne grzybobranie zrobię w/g podanego przez Ciebie przepisu. Nie ma jeszcze w mojej okolicy prawdziwków, a podgrzybków jest też niezbyt obficie. Sporo jest kań, ale nie zbieram z zasady grzybów blaszkowych.


Tytu³: Odp: Kiszenie ogórków
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-08-09, 09:58:33
Cytuj z: SzymonNM100 2006-08-21, 12:42:03
Kończy się lato, pora wziąć się za robienie przetworów.
Dziś będę chciał zakisić ogórki.
Niestety, nie dysponujÄ™ w tej chwilii ...................


MyÅ›laÅ‚am,że bedzie napisane ,że nie dysponujesz w tej chwili ogórkami  :P
SwojÄ… drogÄ… 21 sierpnia, to juz ludzie majÄ… ogórki zakiszone,a nie że dopiero biorÄ… siÄ™ za ich kiszenie  :)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.