forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: nik 2006-08-22, 02:24:48



Tytu³: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: nik 2006-08-22, 02:24:48
JK zaleca jedzenie samych żółtek a równocześnie zabrania wyrzucać jedzenie. Z białek mają być robione osobne potrawy ale czemu, skoro w tej czy innej formie i tak sie je zjada, co trzeba uwzględnić w bilansie BTW. Jeśli jednego dnia zjem 6 żółtek predzej czy później dopadnie mnie te 6 mniej wartościowych białek więc wyjdzie na jedno. Bez sensu. A wyrzucac faktycznie jakoś tak nieprzyzwoicie :? Karmić kogoś tym? Jakoś nie ma chętnych :)


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-08-22, 07:48:02
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=143.0 - tu jest parę pomysłów. U nas żona wszystkie białka wylewa na kompost.


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-03, 11:33:44
Białka wydaje biednym. Podaję im również przepis.
Do wody na patelce wlać 1 łyżkę octu. Do tej zakwaszonej wody wleć białko
gdy się zetnie po ostudzeniu pokroić w kostkę. doadać 1 ogórek kiszony lub konserwowy
1 cebulÄ™ 100gram kieÅ‚basy mortadela oraz Å‚yżkÄ™ majonezu winiary. Wszyscy bardzo sobie chwalÄ… i pytajÄ… o jeszcze. Za trzy dni sÅ‚oik z biaÅ‚kami powÄ™druje do  potrzebujÄ…cych. Morgano


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-11-03, 13:24:29
Dlaczego biednym oddajesz gorszą część jajka? Biedny potrzebuje dobrych rzeczy, żeby nie był już biedny.

PrzypomniaÅ‚a mi siÄ™ historia powodzian z 1997. PamiÄ™tacie powódź stulecia? Otóż braÅ‚am udziaÅ‚ w wysyÅ‚aniu darów dla powodzian i czegoż to ludzie nie znosili... wszystko co niepotrzebne w domu, rzeczy chyba z lat 60-tych  z grempliny, aż nie mogÅ‚am na to patrzeć. SpytaÅ‚am jednego darczyÅ„cÄ™ dlaczego tak dużo bylejakoÅ›ci, nie lepiej kupić 1 rzecz, a porzÄ…dnÄ…? OburzyÅ‚ siÄ™:'niech siÄ™ cieszÄ… z tego co im dajÄ™'!

Czy ty Morgano chciaÅ‚byÅ›  jeść samo biaÅ‚ko? Nie? No widzisz...

Ja białka wykorzystuję do pieczenia chleba.


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:42:23
Oddaję białko dlatego by go nie wyrzucać. Ja w przeszłości też piekłem chleb białkowy. Teraz skoro mam do wyboru lepsze białko to wybieram to lepsze. Nie mam ochoty przebiełkowywać organizmu i obciażać wątrobę niepotrzebnie. Całe jajka też smażę. Szkodliwe są tylko białka surowe i tych kategorycznie należy unikać. Morgano


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-07, 13:17:40
Halinko, to jaki jest sens oddzielania białek od jajek, skoro potem te białka zjadasz?
Optymalni jedzą wystarczającą i minimalną ilość dobrego białka, więc białko z jaj byłoby juz nadmiarem. Mogą sobie natomiast pozwolić, żeby oddać to białko tym, co nie jadają go dużo na co dzień i potrzebują. Darowanemu koniowi nie zaglada się w zęby :)


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-11-07, 16:49:12
Całych jajek zjem mało (najwyżej dwa) żółtek zjem 3-4 i wartoścowo wygląda inaczej, a chleba potrzebuję tylko kromkę dziennie do wędlin podrobowych i smalcu.


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-07, 23:36:17
Ale, Halinko,  jeÅ›li zjesz wszystkie biaÅ‚ka, to taki sam bilans wychodzi. Chyba że goÅ›ci tym chlebkiem czÄ™stujesz.


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-11-08, 10:55:13
Przecież to jasne, że całego chleba sama nie zjem. B iałka zbieram przez kilka dni, a ółtka jem prawie codziennie.
Do pieczenia chleba potrzeba 10 jaj ale białek conajmniej 20. Czy to takie trudne?


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-09, 17:13:57
Jeżeli zjadają te białka twoi domownicy na ŻO, to w bilansie zjadaja całe jajka, niezaleznie od tego ile czasu je zbierasz.
Ale dla mnie możecie zjadać same białkam, albo oddawać je biednym, którzy mają za mało białka.
Jeżeli to cie stresuje albo złości, to juz nie odpisuj na moj post.


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-11-11, 14:35:49
Ewo, nie stresujÄ™ siÄ™ ani nie zÅ‚oszczÄ™, tak po prostu mi wyszÅ‚o niesympatycznie.  Chlebek piekÄ™ raz w tygodniu.
Nawet po tej dyskusji dodajÄ™ tylko siemiÄ™ l. i oliwe z oliwek. Jest lepszy.


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-13, 19:27:15
O! Rzadko zagladam do kuchni, a tu mam odpowiedź :) Nie złościsz się? To dobrze, bo juz myslałam, że czujesz sie przeze mnie molestowana.

Halina, ja nie trzymam białka zbyt długo, więc czasem smaże z niego małą ilość placuszków z nasionami, orzechami itp. Bardzo mi smakowały z cebulą, a również ze skwarkami. Jak dojdę do perfekcji, bede częstowala swoimi plackami gości. Nie chcę jeść tyle białka z jaj, bo wolę go w postaci podrobów i innych gat. mięs.

Powiedz, dlaczego robisz chleb z oliwÄ…? Czy jest lepsza w "chlebkach" od smalcu?


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2006-11-13, 22:24:03
Czesc Ewo,pieklam ostatnio ciastka ze smalcem ale jednak z oliwa sa zdecydowanie lepsze.Pa


Tytu³: Odp: biaÅ‚ka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-15, 11:35:35
:) lepsze, bo smaczniejsze, delikatniejsze czy bardziej miękkie elastyczne, dłuzej zachowują świeżość?


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.