Tytu³: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-10-01, 22:41:10 Instytut Medycyny DoÅ›wiadczalnej i Klinicznej PAN
Czynniki ryzyka miażdżycy u osób dÅ‚ugotrwale odżywiajÄ…cych siÄ™ dietÄ… wysokotÅ‚uszczowÄ… Celem badaÅ„ byÅ‚a ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób dÅ‚ugotrwale odżywiajÄ…cych siÄ™ tzw. "dietÄ… KwaÅ›niewskiego". Ta niskowÄ™glowodanowa, wysokotÅ‚uszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodnÄ… i szkodliwÄ… dla zdrowia - chociaż nie opublikowano żadnych badaÅ„ dotyczÄ…cych jej wpÅ‚ywu na organizm ludzki. GrupÄ™ badanÄ… stanowiÅ‚o 30 zdrowych mieszkaÅ„ców CzÄ™stochowy (17 kobiet, 13 mężczyzn, wiek 50,6Ä…2,9 lat), które oÅ›wiadczyÅ‚y, że stosujÄ… "dietÄ™ KwaÅ›niewskiego" od co najmniej 1 roku (Å›rednio przez 5,0Ä…0,5 lat). W surowicy osób badanych stwierdzono podwyższony poziom kwasu beta-hydroksymasÅ‚owego (289Ä…44 mM/L), bardzo wysokie stężenie cholesterolu caÅ‚kowitego (282Ä…9 mg/dL) i cholesterolu LDL (192Ä…8 mg/dL), ale zarazem wysokie stężenie cholesterolu HDL (69Ä…3 mg/dL) i niski poziom triglicerydów (103Ä…8 mg/dL) oraz glukozy (89Ä…1 mg/dL). Stężenia insuliny (6,5Ä…0,7 mU/mL), homocysteiny (10,5Ä…0,6 mM/L) i biaÅ‚ka C-reaktywnego (2,7Ä…0,8 mg/L). Stężenie triglicerydów byÅ‚o ujemnie skorelowane z poziomem cholesterolu HDL (r=-0,54, P=0,004), a dodatnio z poziomem insuliny (r=0,75, P<10exp-5). Chociaż w badanej grupie cholesterol caÅ‚kowity i cholesterol HDL byÅ‚y wyraźnie podwyższone, to godne podkreÅ›lenia jest, że byÅ‚y to jedyne zwiÄ™kszone czynniki ryzyka miażdżycy w grupie badanej. W wyniku podwyższonego cholesterolu HDL współczynnik aterogennoÅ›ci (iloczyn [cholesterol caÅ‚kowity]/[cholesterol HDL]) wynosiÅ‚ u osób badanych 4,2Ä…0,2, co nie wskazuje na zwiÄ™kszone zagrożenie miażdżycÄ…. PodsumowujÄ…c, omówione badania nie potwierdzajÄ… hipotezy o miażdżycorodnoÅ›ci "diety KwaÅ›niewskiego". http://www.cmdik.pan.pl/zespoly/zfd/badania.html#3 Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2006-10-02, 07:48:05 NIEEEEEEEEEEEE :shock: :lol: :lol: :lol:
Najgorszy koszmar Bruforda zaczyna siÄ™ sprawdzać :( :?:. Niektórzy naukowcy zaczynajÄ… udowadniać "naukowcom", że KwaÅ›niewski siÄ™ nie myli. A co to siÄ™ staÅ‚o, że podkÅ‚adajÄ… takÄ… Å›winiÄ™ IÅ»iÅ» oraz ministrowi zdrowia?. A kto daÅ‚ forsÄ™ na badania :shock: :?: i dlaczego piszÄ…, że : "omówione badania nie potwierdzajÄ… hipotezy o miażdżycorodnoÅ›ci "diety KwaÅ›niewskiego" Przecież warunkiem finansowania byÅ‚o to, że miÄ™li napisać że: ""DIETA KWAÅšNIEWSKIEGO" JEST WYBITNIE SZKODLIWA"? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Brufciu o co ty chodzi :?: :roll: 8). JakaÅ› zdrada, czy kogoÅ› sumienie ruszyÅ‚o?. Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Bruford 2006-10-02, 08:03:44 Cytuj z: wojteks 2006-10-02, 07:48:05 NIEEEEEEEEEEEE :shock: :lol: :lol: :lol: Najgorszy koszmar Bruforda zaczyna siÄ™ sprawdzać Twój problem , chÅ‚opczyku , polega na tym nie masz pojÄ™cia co jest "koszmarem Bruforda". Co by zaoszczÄ™dzić Ci paluszków na wbijaniu piktogramów , odsyÅ‚am do forum DobraDieta gdzie okoÅ‚o 3 lat temu napisaÅ‚em jakie mam zastrzeżenia do DO.Przecztj sobie a przestaniesz ( być może) wypisywać bzdurki. Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2006-10-02, 08:14:41 A możesz podać linka, bo jakoÅ› nie chce mi siÄ™ szukać w bredzniu "arusiów" i innych "Trojanowskich" - twych słów.
ChÅ‚opczyku :shock: - jak dawno nikt mie tak piÄ™knie nie nazwaÅ‚ - DZIĘKUJĘ! 8) Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-10-02, 08:59:36 A ja też dziÄ™kujÄ™ bardzo, ale Zbynkowi za podany link - już jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755
PrzeczytaÅ‚em ten tekst Tacie - powiedziaÅ‚ -"Bardzo siÄ™ cieszÄ™!". Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-10-02, 09:54:59 Cytuj z: toan 2006-10-02, 08:59:36 A ja też dziÄ™kujÄ™ bardzo, ale Zbynkowi za podany link - już jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755 PrzeczytaÅ‚em ten tekst Tacie - powiedziaÅ‚ -"Bardzo siÄ™ cieszÄ™!". Badanie to okreÅ›lam jako przeÅ‚om w pozytywnym tego sÅ‚owa znaczeniu, które bÄ™dzie koÅ„czyć bÅ‚Ä™dne gÅ‚oszone przekonanie przeciwników o szkodliwoÅ›ci stosowania diety wysokotÅ‚uszczowej – niskowÄ™glowodanowej. ProszÄ™ przekazać że ja, a nawet MY:) :D również „bardzo siÄ™ cieszymy!” Pozdrawiam - zbynek Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2006-10-02, 12:08:02 SUPEROWO!!
Link zamiesciÅ‚em już w AKTUALNOÅšCIACH na swojej www -takie informacje nie czÄ™sto siÄ™ zdarzaÅ‚y/jÄ… , mam nadziejÄ™,że bedzie ich wiecej. Pozdro dla Autora. Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: SzymonNM100 2006-10-02, 19:21:29 http://www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=616&poddzial=Dieta
Cytuj: Na podstawie wielu lat badaÅ„, analiz i obserwacji, zarówno u zwierzÄ…t jak i u ludzi, przekonano siÄ™, że nadmiar tÅ‚uszczów, duża zawartość nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych w pożywieniu oraz utlenione zwiÄ…zki tÅ‚uszczowe powstaÅ‚e w wyniku smażenia prowadzÄ… do rozwoju miażdżycy http://www.izz.waw.pl/wwzz/opinie-13.html Cytuj: Szkodliwość dużego spożycia tÅ‚uszczu podkreÅ›laliÅ›my wielokrotnie. KwaÅ›niewski co prawda sugeruje, że po pewnym okresie stosowania jego diety zapotrzebowanie energetyczne maleje i informuje czytelnika, że nie caÅ‚Ä… racjÄ™ pokarmowÄ… podanÄ… w jego jadÅ‚ospisie musi on spożywać. Najważniejsze jest wg. niego ograniczenie wÄ™glowodanów. Należy jednak z naciskiem podkreÅ›lić, że sugestia o szczególnym spadku zapotrzebowania energetycznego na diecie "optymalnej" nie jest poparta żadnymi badaniami. Pewne zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego w wyniku zmniejszenia masy ciaÅ‚a, niezależnie od sposobu odchudzania, rzeczywiÅ›cie nastÄ™puje. Jednakże zapotrzebowanie to nadal pozostaje na tyle wysokie, ze przy drastycznym ograniczeniu spożycia wÄ™glowodanów musi być ono pokryte spożyciem tÅ‚uszczów i/lub biaÅ‚ek, co prowadzi do rozwoju miażdżycy. Z niecierpliwoÅ›ciÄ… oczekujÄ™ dementi. Ale znajÄ…c życie to wkrótce okaże siÄ™, że wyniki PANu byÅ‚y sponsorowane przez lobby producentów salcesonu. Bo przecież "dieta KwaÅ›niewskiego szkodzi..." jak brzmi pewna Å›rodkowoeuropejska mantra Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2006-10-02, 20:00:22 Pierwsza cytata niestety nie może być odwoÅ‚ana ponieważ jest PRAWDZIWA. Zapomnieli tylko wspomnieć, że to nie "dieta optymalna" (wysokotÅ‚uszczowa, niskocukrowa), a "dieta korytkowa", czyli wysokotÅ‚uszczowa, wysokocukrowa, wysokobiaÅ‚kowa powoduje miażdżycÄ™. Ale oni nie rozróżniajÄ… jeszcze proporcji.
A tekst fachowców z IÅ»iÅ» jest niezrozumiaÅ‚y nawet dla owych fachowców, wiÄ™c jak go majÄ… sprostować?. Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-12-30, 14:15:54 ProszÄ™ uzupeÅ‚nić na stronie /www/.dr-kwasniewski - informacjÄ™ o tym nowym badaniu z tÅ‚umaczeniem i cytatem :
Cytuj: " Optymalna dieta " nie wywoÅ‚uje szkodliwych metabolicznych skutków i nie powiÄ™ksza ryzyka dla sercowo-naczyniowej choroby. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083495 Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-12-30, 15:21:59 Zbynku,
bardzo Ci dziÄ™kujÄ™. To Å›wietna informacja na zakoÅ„czenie tego roku!. Tata znów bardzo siÄ™ dziÅ› ucieszyÅ‚!. ZamieszczÄ™ link na www.dr-kwasniewski.pl , ale w oryginale, aby nie byÅ‚o niedomówieÅ„, bo w/g mnie tytuÅ‚ mógÅ‚by być przetÅ‚umaczony np. tak: "DÅ‚ugoterminowe, restrykcyjne ograniczenie spożycia wÄ™glowodanów w diecie nie powoduje szkodliwych efektów metabolicznych." lub "DÅ‚ugoterminowe stosowanie diety niskowÄ™glowodanowej nie powoduje szkodliwych efektów metabolicznych.", lub ... A Twoja propozycja aż siÄ™ prosi o uzupeÅ‚nienie np:- (...) o czym Å›wiadczy utrzymanie odpowiedniej kontroli glikemii i stosunkowo niskie wartoÅ›ci dla konwencjonalnych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego." Ale dla tych osób, które majÄ… kÅ‚opot z angielskim - zawsze pozostaje "translator" np: - http://translate.google.com/ Tytu³: Odp: Badania na ryzyko miażdżycy Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-12-31, 12:20:45 http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=867 - podziÄ™kowania dla naukowców zaangażowanych w te badania, a szczególnie dla tych 31 osób, które zgodziÅ‚y siÄ™ poddać temu badaniu!.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |