forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: kristan 2006-10-16, 12:12:25



Tytu³: PIZZA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2006-10-16, 12:12:25
CzÄ™sto zarzuca siÄ™ optymalnym,że nie mogÄ… sobie pozwolic na współczesne "wynalazki" kulinarne tego Å›wiata,  tylko muszÄ… zajadać monotonne posiÅ‚ki aż do bólu.Nic bardziej mylnego o czym oczywiÅ›cie  wiemy, tylko my.Oto kolejny dowód,że tak  nie jest:   
http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=49


Tytu³: Odp: PIZZA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2006-10-16, 13:26:38
MaÅ‚a poprawka-  http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=50


Tytu³: Odp: PIZZA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-02, 22:58:26
Stale gości na moim śniadaniowym stole, bez pieczywa, oraz szklanka soku pomidorowego
PIZZZA JAJECZNA.
Składniki.
100g Podgardle wędzone lub boczek
100g Jajka całe 2 szt
50g Salami
50g Ser żółty tarty
50g Pieczarki
Dekoracja. Papryka, ogerano, oliwka zielona cebulka, pieprz sól.
Sposób przygotowania.
Podstawą jest wędzone podgardle, które gotujemy 1,5 godziny a następnie możemy je używać jako
omastÄ™ do wszystkich potraw. W zamian za podgardle możemy użyć gotowany boczek wÄ™dzony Plasterkami podgardla w iloÅ›ci ok. 100 gram równomiernie przykrywamy dno Ø 20 cm patelki teflonowej. Krótko podsmażamy plastry podgardla lub boczku 1 minutÄ™ z jednej strony, zdejmujemy z ognia i przewracamy wszystkie plastry podsmażonÄ… stronÄ… do góry. Teraz mamy czas na przygotowanie i dekorowanie pizzy. Delikatnie wbijamy caÅ‚e dwa jajka (należy zwrócić uwagÄ™ na to, aby żółtko siÄ™ nie rozlaÅ‚o). Pieczarki (uprzednio lekko podsmażone) i salami drobno pokrojone rozkÅ‚adamy na jajkach. CaÅ‚ość obficie posypujemy żółtym tartym serem. Na to nakÅ‚adamy pasemka papryki Å›wieżej lub konserwowej a także przekrojone na pół oliwki, zielonÄ… cebulkÄ™. Wszystko posypujemy przyprawÄ… oregano, pieprzem i solÄ…. Tak przygotowanÄ… patelkÄ™ z kolei przenosimy na kuchenkÄ™ i na wolnym ogniu oczekujemy 3- 4 minuty na caÅ‚kowite Å›ciÄ™cie siÄ™ jaj. Delikatnie zsuwamy naszÄ… luźnÄ… pizzÄ™ na talerz.
Ogółem 350 gram B-43,6 T-106,8 W-2,4  /Stosunek BTW 1,0 - 2,4 - 0,1 / Morgano



Tytu³: Odp: PIZZA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-11, 12:49:55
Może tym razem macie ochotÄ™ na nowÄ… pizzÄ™  - zapraszam wiÄ™c    http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=242


Tytu³: Odp: PIZZA
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-11, 12:53:33
Dodam tylko , że powyższe linki są nieaktualne od jakiegoś czasu. Domena "optyimperium" , kiedyś moja , dziś nią nie jest. Numery potraw jednak się nie zmieniły.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.