Tytu: Święta Wiadomo wysana przez: Arika 2006-10-31, 09:36:01 Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Ponieważ w tym roku sama je przygotowuję i mam zamiar przyrządzić potrawy optymalne proszę pomóżcie mi znależć odpowiednie przepisy. Czekam na rady :)
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: toan 2006-10-31, 12:06:56 Powiedz jeszcze, czy zgodnie z polską tradycją Kolacja Wigilijna będzie postna?, czy też zgodnie z obyczajem innych krajów katolickich - można jeść wszystko?.
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Arika 2006-11-03, 09:06:10 Raczej niestety musi być postna, bo taka tradycja przeważa w mojej rodzinie.
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-11-03, 10:03:50 Zerwij z taką trdycją bo ona niczemu dobremu nie służy. Już nawet kościół zniósł wigilijny post.
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: elmo 2006-11-03, 10:07:59 To tylko swiadczy ,ze kosciol katolicki jest chwiejny :lol: :lol: :lol:
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: elmo 2006-11-03, 10:10:39 Nie wspominajac o wyznawcach religii katolickiej :lol:
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Arika 2006-11-05, 14:29:07 U mnie w domu tradycja zawsze jest górą i niestety nic na to nie poradzę, ponieważ nie mieszkam sama. A rodzinka nie jest przekonana do DO.
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:52:47 MAKÓWKI ŚWIĄTECZNE.
Składniki. 200g Mak niebieski 200g Masło 200g Rodzynki (100)+ owoce kandyzowane(100) 750g Śmietana słodka 30% 100g Miód naturalny 120g Rogale mleczne 50g Kokos 200g Orzechy laskowe(100) włoskie (50) migdały(50) Sposób przygotowania. Mielony mak przesmażamy na maśle. Rogal mleczny pokrojony w małą kostkę, bakalie, miód, zalewamy zagotowaną wrzącą słodką śmietanę. Dodajemy przesmażony na maśle mak. Wszystko mieszamy. Całość wkładamy do wypłukanej miski i wkładamy do lodówki. Po nakryciu talerzem przewracamy zawartość na talerz. Utworzony w ten sposób kopiec dekorujemy, posypując go kokosem. Nasz przysłowiowy tort makowy możemy kroić w cząstki. Makówki to świąteczny Śląski regionalny przysmak. Ogółem 1820g B-T-W 108,9 – 618,4 - 427,0 100 gram produktu B-T-W 6,0 – 34,0 -23,5 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 12,0 – 68,0 46,9 Stosunek B-T-W 1 : 5,7 : 3,9 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:53:53 KROKIETY.
Składniki. 150g Śmietana 30% 40g Żółtka 2szt 20g Olej 100g Mąka 100g Bułka tarta 500g Kapusta wigilijna wg. przepisu sól Sposób przygotowania. Śmietanę żółtka i mąkę ucieramy mikserem na jednolitą masę nie za gęstą i nie za rzadką. Na małej 20 centymetrowej teflonowej patelce smażymy nasze naleśniki z dwu stron. Po ostudzeniu nakładamy na każdy z nich po około 100 gram farszu przygotowanego według przepisu KAPUSTA Z GRZYBAMI/WIGILIJNA. Naleśnik zwijamy bokami do środka i jeszcze raz zwijamy tworząc kopertę. Tak przygotowany krokiet panierujemy w roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Następnie obtaczamy krokiet tartą bułką. Najlepiej jest je smażyć w frytkownicy w głębokim oleju lub na patelni na złocisty kolor. Krokiety podajemy gorące. Ogółem 910g B-T-W 39,4 -115,2 -169,2 100 gram produktu B-T-W 4,3 -12,7 -18,7 100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 4,3 -12,7 -18,7 Stosunek B-T-W 1 : 2,9 : 4,3 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:54:53 ŁAZANKI Z MAKIEM.
Składniki. 200g Makaron łazankowy 50g Miód naturalny 100g Bakalie 150g Mak mielony 100g Masło 82,5% Sposób przygotowania. Płatki makaronu gotujemy, przy czym musimy uważać by się zbytnio nie rozgotowały. Mielony mak przesmażamy na maśle. Następnie dodajemy bakalie i miód. Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz przesmażony mak z miodem i bakaliami. Całość mieszamy, ale niezbyt intensywnie by makaron nie skleił się i nie tworzył jednolitej masy. Łazanki można podawać również do ryb. Ogółem 600g B-T-W 68,6 -185,3 -264,8 100 gram produktu B-T-W 11,5 – 31,1 – 44,5 120 gram porcja 1 osobowa B-T-W 13,8 – 37,4 -33,4 Stosunek B-T-W 1 : 2,7 : 3,9 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:55:47 KOMPOT ZE ŚLIWEK.
Składniki. 250g Śliwki suszone 50g Cukier 1200g Woda Sposób przygotowania. Śliwki suszone bez pestek zalewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 30 minut. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać również inne suszone owoce. Wówczas otrzymamy kompot wielo-owocowy. / Do gotowania można włożyć jeszcze laseczkę wanilii, ale niekoniecznie/. Ogółem 1500g B-T-W 5,8 – 1,5 – 180,9 100 gram produktu B-T-W 0,4 – 0,1 – 12,1 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 0,6 - 0,2 - 18,1 Stosunek B-T-W 1 : 0,3 : 31,5 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2006-11-07, 09:00:12 A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego.
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 09:34:28 Cytuj z: MONIKAW 2006-11-07, 09:00:12 A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego. DARK czekolada gorzka 90% cacao firmy WAWEL 100g BTW 8,9 - 41,1 - 32,0 50 g BTW 4,4 - 20,5 - 16,0 25 g BTW 2,2 - 10,2 - 8,0 Dostepna jest również czekolada 70% i 99% tej samej firmy. Smacznego Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Arika 2006-11-07, 11:56:09 Dzięki napewno wykorzystam te przepisy :) Pozdrawiam
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-11-07, 16:51:12 Pplecam też kluski bawarskie, dzieci je uwielbiają ze skwarkami.
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 18:44:10 PRZYSMAK RYBNY Z DORSZA.
Składniki. 700 gram Filet z dorsza 150 gram Ananas z puszki 200 gram Por 200 gram Pomidor (może być z puszki) 60 gram olej z oliwek 30 gram mąki Przyprawy: 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka sos – słodko – pikantny pieprz i sól Sposób przygotowania. Pory kroimy w krążki i blanszujemy w wrzącej osolonej wodzie około 1 minutę następnie por odcedzamy. Filet z dorsza kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem panierujemy w mące. Na rozgrzanym na patelni części oleju smażymy i rumienimy rybę. Pozostały olej rozgrzewamy w rondelku, do którego, wrzucamy krojony w kostkę ananas i smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy 3 łyżki jasnego sosu sojowego i pokrojone z puszki bez skórki pomidory łącznie z zalewą. Kolejno dodajemy blanszowane pory i dusimy około 5 minut. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz 1 łyżką sosu słodko - pikantnym. Pod koniec dodajemy przesmażoną rybę a całość dusimy jeszcze około 4-5 minut lekko mieszając. Jest to bardzo smaczne i pożywne samodzielne danie. Ogółem 1340g B-T-W 128,8 – 61,3 – 61,7 100 gram produktu B-T-W 9,6 – 4,6 – 4,6 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 24,0 – 11,4 – 11,5 Stosunek B-T-W 1 : 0,5 : 0,5 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 18:45:05 SAŁATKA Z SEREM „FETA”
Składniki. 100g. Ser „Feta” 45% 100g. Cebula 100g. Sałatka zielona 1/głów. 60g. Żółtka 3 szt Przyprawy: pieprz Sposób przygotowania. Umyte i sparzone pomidory pokroić w plasterki, ser „Feta” pokroić w mała kostkę, cebulę w pół krążki, liście zielonej sałaty rwać na drobne strzępy. Ugotowane żółka jaj pokruszyć. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą i przyprawić według życzenia pieprzem. Podać do chleb optymalny grubo posmarowany masłem. /chleb i masło nie uwzględniono w tabeli/. Ogółem 360g B-T-W 30,2 – 29,7 - 13,1 100 gram produktu B-T-W 8,4 – 8,3 – 3,6 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 12,6 – 12,4 – 5,5 Stosunek B-T-W 1 : 1,0 : 0,4 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 18:45:50 SAŁATKA Z BRUKSELKI Z BOCZKIEM.
Składniki. 600 g brukselki 100 g tłustego boczku 100 g cebuli 100 g białego wina 50 g oleju z oliwek /4 łyżki/ 1 łyżeczka morskiej soli,1 łyżka octu ziołowego, 1 łyżka łagodnej musztardy szczypta majeranku, szczypta kwiatu muszkatołowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka siekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania. Boczek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, zagotować w 1 litrze wody i odcedzić. Wywar przelać do drugiego garnka, posolić i zagotować Brukselkę dokładnie oczyścić i nadąć na krzyż od strony łodyżki. Wrzucić do wrzącego wywaru z gotowania boczku i ugotować na średnim ogniu. W międzyczasie zagotować wino i odparować do połowy pierwotnej objętości. Dodać boczek, cebulę i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić do smaku. Ugotowaną brukselkę odcedzić. Poczekać, aż przestanie parować i jeszcze ciepłą wymieszać z winnym sosem. Ogółem 950g B-T-W 42,2 – 99,2 – 56,9 100 gram produktu B-T-W 4,4 – 10,4 -6,0 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 8,9 – 20,9 12,0 Stosunek B-T-W 1 : 2,4 : 1,3 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Ewa 2006-11-07, 23:38:15 Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-08, 08:35:05 Krótkie kluski bawarsie. Specle. Przepis zamieściłem w poście. Stoliczku nakryj się. Są pyszne. Morgano
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-11-08, 10:48:28 Cytuj z: Ewa 2006-11-07, 23:38:15 Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie. Odsyłam Cię do tematu Stoliczku nakryj się Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Ewa 2006-11-09, 17:15:55 No to czekam, odeślij mnie. Z góry dziekuje
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Ewa 2006-11-09, 17:19:25 Dobra, juz znalazlam. Te kluski przypominają "leniwe"
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Krystyna 2006-11-10, 09:00:59 Piernik świąteczny:
30żółtek, 1 mały cukier waniliowy, 200g masła, 1/2 przyprawy do piernika, 1 płaska łyżka sody oczyszczonej, 200g orzechów włoskich lub laskowych, 100g migdałów, 100g rodzynek, 100g śliwki suszonej, 100g moreli suszonych. Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około 1 godziny. B T W 6,7 39,5 16,8 1 : 5,6 : 2,5 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: Hana 2006-11-10, 10:20:41 Wyglada niezle, a jak smakuje?
Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-10, 14:14:10 FILETY RYBNE W TYMIANKU.
Składniki. 800 g filetów z morszczuka, mintaja lub halibuta 50 g śmietany 50g jajka /1 szt./ 50 g stopionego masła 50 g mąki łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz 3 łyżki oleju 2 łyżeczki drobniutko utartego suszonego tymianku Sposób przygotowania. Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem zostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Jajko dokładnie rozkłócić z śmietaną, tymiankiem otartą skórką z cytryny solą stopionym masłem i stale mieszając dodawać porcjami mąkę, wyrobić dość gęste naleśnikowe ciasto. Filety leciutko oprószyć mąką zanurzać w cieście, Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Podawać z frytkami surówką z buraczków. Ogółem 1000g B-T-W 148,4 – 62,4 – 39,5 100 gram produktu B-T-W 14,8 6,2 -3,9 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,7 - 12,5- 7,9 Stosunek B-T-W 1 : 0,4 : 0,3 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-14, 17:43:58 SAŁATKA Z PORA I JABŁEK W SOSIE ŚMIETANOWYM.
Składniki. 300 g pora jasne części 200 g jabłka 100 g orzechów włoskich 150 g śmietany 30% 50 g soku z cytryny 20 g cukru sól, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania. Białą ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć. Jabłka Obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać posiekane orzechy włoskie. Sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do miseczek wyłożonych liśćmi sałaty. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić do smaku solą cukrem i dodać pietruszkę. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polać łyżką sosu. Sos można doprawić np. keczupem i papryką. Ogółem 820g B-T-W 25,7 – 107,3 - 87,7 100 gram produktu B-T-W 3,1 – 13,1 - 10,7 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 6,3 – 26,2 – 21,4 Stosunek B-T-W 1 : 4,2 : 3,4 Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: ziuta 2013-12-23, 20:52:19 Cytuj z: Krystyna 2006-11-10, 09:00:59 Piernik świąteczny: 30żółtek, 1 mały cukier waniliowy, 200g masła, 1/2 przyprawy do piernika, 1 płaska łyżka sody oczyszczonej, 200g orzechów włoskich lub laskowych, 100g migdałów, 100g rodzynek, 100g śliwki suszonej, 100g moreli suszonych. Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około 1 godziny. B T W 6,7 39,5 16,8 1 : 5,6 : 2,5 Upiekłam dzisiaj ten piernik, taki biedny zagubiony na ostatniej stronie, a taki szykowny wyszedł ;) Szczególnie urzekło mnie te 30 żółtek, no i rzeczywiście nadały mu niepowtarzalny charakter. Życzę Wszystkim równie udanych świątecznych wypieków i równie udanych świąt. Tytu: Odp: Święta Wiadomo wysana przez: renia 2013-12-23, 20:54:14 Ma ładne proporcje jak na ciasto... :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |