forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: Arika 2006-10-31, 09:36:01



Tytu: Święta
Wiadomo wysana przez: Arika 2006-10-31, 09:36:01
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Ponieważ w tym roku sama je przygotowuję i mam zamiar przyrządzić potrawy optymalne proszę pomóżcie mi znależć odpowiednie przepisy. Czekam na rady :)


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: toan 2006-10-31, 12:06:56
Powiedz jeszcze, czy zgodnie z polską tradycją Kolacja Wigilijna będzie postna?, czy też zgodnie z obyczajem innych krajów katolickich - można jeść wszystko?.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Arika 2006-11-03, 09:06:10
Raczej niestety musi być postna, bo taka tradycja przeważa w mojej rodzinie.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-11-03, 10:03:50
Zerwij z taką trdycją bo ona niczemu dobremu nie służy. Już nawet kościół zniósł wigilijny post.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: elmo 2006-11-03, 10:07:59
To tylko swiadczy ,ze kosciol katolicki jest chwiejny  :lol:  :lol:  :lol:


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: elmo 2006-11-03, 10:10:39
Nie wspominajac o wyznawcach religii katolickiej  :lol:


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Arika 2006-11-05, 14:29:07
U mnie w domu tradycja zawsze jest górą i niestety nic na to nie poradzę, ponieważ nie mieszkam sama. A rodzinka nie jest przekonana do DO.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:52:47
MAKÓWKI ŚWIĄTECZNE.

Składniki.
200g Mak niebieski
200g Masło
200g Rodzynki (100)+ owoce kandyzowane(100)
750g Śmietana słodka 30%
100g Miód naturalny
120g Rogale mleczne
50g Kokos
200g Orzechy laskowe(100) włoskie (50) migdały(50)

Sposób przygotowania.
Mielony mak przesmażamy na maśle. Rogal mleczny pokrojony w małą kostkę, bakalie, miód, zalewamy zagotowaną wrzącą słodką śmietanę. Dodajemy przesmażony na maśle mak. Wszystko mieszamy.
Całość wkładamy do wypłukanej miski i wkładamy do lodówki. Po nakryciu talerzem przewracamy zawartość na talerz. Utworzony w ten sposób kopiec dekorujemy, posypując go kokosem. Nasz przysłowiowy tort makowy możemy kroić w cząstki.
Makówki to świąteczny Śląski regionalny przysmak.

Ogółem 1820g B-T-W  108,9 – 618,4 - 427,0
100 gram produktu B-T-W 6,0 – 34,0 -23,5
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W  12,0 – 68,0 46,9
Stosunek B-T-W  1 : 5,7 : 3,9






Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:53:53
KROKIETY.

Składniki.
150g Śmietana 30%
40g Żółtka 2szt
20g Olej
100g Mąka
100g Bułka tarta
500g Kapusta wigilijna wg. przepisu
sól
Sposób przygotowania.
Śmietanę żółtka i mąkę ucieramy mikserem na jednolitą masę nie za gęstą i nie za rzadką. Na małej 20 centymetrowej teflonowej patelce smażymy nasze naleśniki z dwu stron. Po ostudzeniu nakładamy na każdy z nich po około 100 gram farszu przygotowanego według przepisu KAPUSTA Z GRZYBAMI/WIGILIJNA.
Naleśnik zwijamy bokami do środka i jeszcze raz zwijamy tworząc kopertę.
Tak przygotowany krokiet panierujemy w roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Następnie obtaczamy krokiet tartą bułką. Najlepiej jest je smażyć w frytkownicy w głębokim oleju lub na patelni na złocisty kolor. Krokiety podajemy gorące.
Ogółem 910g  B-T-W  39,4 -115,2 -169,2
100 gram produktu B-T-W 4,3 -12,7 -18,7
100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 4,3 -12,7 -18,7
Stosunek B-T-W  1 : 2,9 : 4,3


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:54:53
ŁAZANKI Z MAKIEM.

Składniki.
200g Makaron łazankowy
50g Miód naturalny
100g Bakalie
150g Mak mielony
100g Masło 82,5%
Sposób przygotowania.
Płatki makaronu gotujemy, przy czym musimy uważać by się zbytnio nie rozgotowały.
Mielony mak przesmażamy na maśle. Następnie dodajemy bakalie i miód.
Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz przesmażony mak z miodem i bakaliami. Całość mieszamy, ale niezbyt intensywnie by makaron nie skleił się i nie tworzył jednolitej masy.
Łazanki można podawać również do ryb.


Ogółem 600g B-T-W  68,6 -185,3 -264,8
100 gram produktu B-T-W 11,5 – 31,1 – 44,5
120 gram porcja 1 osobowa B-T-W 13,8 – 37,4 -33,4
Stosunek B-T-W  1 : 2,7 : 3,9



Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 08:55:47
KOMPOT ZE ŚLIWEK.

Składniki.
250g Śliwki suszone
50g Cukier
1200g Woda
Sposób przygotowania.
Śliwki suszone bez pestek zalewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 30 minut. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać również inne suszone owoce. Wówczas otrzymamy kompot wielo-owocowy. / Do gotowania można włożyć jeszcze laseczkę wanilii, ale niekoniecznie/.

Ogółem 1500g B-T-W  5,8 – 1,5 – 180,9
100 gram produktu B-T-W 0,4 – 0,1 – 12,1
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 0,6 - 0,2 - 18,1
Stosunek B-T-W  1 : 0,3 : 31,5




Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2006-11-07, 09:00:12
A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 09:34:28
Cytuj z: MONIKAW 2006-11-07, 09:00:12
A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego.


DARK czekolada gorzka 90% cacao  firmy  WAWEL
100g BTW  8,9 - 41,1 - 32,0
50 g BTW 4,4 - 20,5 - 16,0
25 g BTW 2,2 - 10,2 - 8,0

Dostepna jest również czekolada 70% i 99% tej samej firmy. Smacznego


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Arika 2006-11-07, 11:56:09
Dzięki napewno wykorzystam te przepisy :) Pozdrawiam


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-11-07, 16:51:12
Pplecam też kluski bawarskie, dzieci je uwielbiają ze skwarkami.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 18:44:10
PRZYSMAK RYBNY Z DORSZA.

Składniki.
700 gram  Filet z dorsza
150 gram Ananas z puszki
200 gram Por
200 gram Pomidor (może być z puszki)
60 gram olej z oliwek
30 gram mąki
Przyprawy:  2 łyżki sos sojowy
1 łyżka sos – słodko – pikantny  pieprz i sól

Sposób przygotowania.
Pory kroimy w krążki i blanszujemy w wrzącej  osolonej
wodzie około 1 minutę następnie por odcedzamy.
Filet z dorsza kroimy w dużą kostkę.
Oprószamy solą i pieprzem panierujemy w mące.
Na rozgrzanym na patelni części oleju smażymy i rumienimy rybę. Pozostały olej rozgrzewamy w rondelku, do którego, wrzucamy krojony w kostkę ananas i smażymy około 3 minuty.
Następnie dodajemy 3 łyżki jasnego sosu sojowego i pokrojone
z puszki bez skórki pomidory łącznie z zalewą.
Kolejno dodajemy blanszowane pory i dusimy około 5 minut.
Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz 1 łyżką sosu słodko - pikantnym.
Pod koniec dodajemy przesmażoną rybę a całość dusimy jeszcze około 4-5 minut lekko mieszając. Jest to bardzo smaczne i pożywne samodzielne danie.


Ogółem 1340g B-T-W  128,8 – 61,3 – 61,7 
100 gram produktu B-T-W 9,6 – 4,6 – 4,6 
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W  24,0 – 11,4 – 11,5
Stosunek B-T-W  1 : 0,5 : 0,5




Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 18:45:05
SAŁATKA Z SEREM „FETA”

Składniki.
100g. Ser „Feta” 45%
100g. Cebula
100g. Sałatka zielona 1/głów.
60g. Żółtka 3 szt
Przyprawy: pieprz
Sposób przygotowania.
Umyte i sparzone pomidory pokroić w plasterki, ser „Feta” pokroić w mała kostkę, cebulę w pół krążki, liście zielonej sałaty rwać na drobne strzępy. Ugotowane żółka jaj pokruszyć. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą i przyprawić według życzenia pieprzem.
Podać do chleb optymalny grubo posmarowany masłem. /chleb i masło nie uwzględniono w tabeli/.

Ogółem 360g B-T-W  30,2 – 29,7  - 13,1
100 gram produktu B-T-W  8,4 – 8,3 – 3,6
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W  12,6 – 12,4 – 5,5
Stosunek B-T-W  1 : 1,0  : 0,4



Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-07, 18:45:50
SAŁATKA Z BRUKSELKI Z BOCZKIEM.
Składniki.
600 g brukselki
100 g tłustego boczku
100 g  cebuli
100 g białego wina
50 g oleju z oliwek  /4 łyżki/
1 łyżeczka morskiej soli,1 łyżka octu ziołowego, 1 łyżka łagodnej musztardy
szczypta majeranku, szczypta kwiatu muszkatołowego 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka siekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania.
Boczek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, zagotować w 1 litrze wody i odcedzić. Wywar przelać do drugiego garnka, posolić i zagotować Brukselkę dokładnie oczyścić i nadąć na krzyż od strony łodyżki. Wrzucić do wrzącego wywaru z gotowania boczku i ugotować na średnim ogniu. W międzyczasie zagotować wino i odparować do połowy pierwotnej objętości. Dodać boczek, cebulę i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić do smaku. Ugotowaną brukselkę odcedzić. Poczekać, aż przestanie parować i jeszcze ciepłą wymieszać z winnym sosem.


Ogółem 950g B-T-W  42,2 – 99,2 – 56,9
100 gram produktu B-T-W 4,4 – 10,4 -6,0
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 8,9 – 20,9 12,0
Stosunek B-T-W  1 : 2,4 : 1,3





Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Ewa 2006-11-07, 23:38:15
Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-08, 08:35:05
Krótkie kluski bawarsie. Specle.  Przepis zamieściłem w poście.  Stoliczku nakryj się.  Są pyszne.  Morgano


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-11-08, 10:48:28
Cytuj z: Ewa 2006-11-07, 23:38:15
Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.


Odsyłam Cię do tematu Stoliczku nakryj się


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Ewa 2006-11-09, 17:15:55
No to czekam, odeślij mnie. Z góry dziekuje


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Ewa 2006-11-09, 17:19:25
Dobra, juz znalazlam. Te kluski przypominają "leniwe"


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Krystyna 2006-11-10, 09:00:59
     Piernik świąteczny:
30żółtek,
1 mały cukier waniliowy,
200g masła,
1/2 przyprawy do piernika, 
1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
200g orzechów włoskich lub laskowych,                                                                                                 
100g migdałów,
100g rodzynek,
100g śliwki suszonej,
100g moreli suszonych.

     Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem  masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około  1 godziny.
   B       T        W
 6,7    39,5   16,8 
1    :   5,6  :  2,5


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: Hana 2006-11-10, 10:20:41
Wyglada niezle, a jak smakuje?


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-10, 14:14:10
FILETY RYBNE W TYMIANKU.
Składniki.
800 g filetów z morszczuka, mintaja lub halibuta
50 g śmietany
50g jajka /1 szt./
50 g stopionego masła
50 g mąki
łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki  otartej skórki z cytryny, sól, pieprz
3 łyżki oleju 2 łyżeczki drobniutko utartego suszonego tymianku
Sposób przygotowania.
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem zostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Jajko dokładnie rozkłócić z śmietaną, tymiankiem otartą skórką  z cytryny solą stopionym masłem i stale mieszając dodawać porcjami mąkę, wyrobić dość gęste naleśnikowe ciasto. Filety leciutko oprószyć mąką zanurzać w cieście, Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Podawać z frytkami surówką z buraczków.

Ogółem 1000g B-T-W  148,4 – 62,4 – 39,5
100 gram produktu B-T-W 14,8 6,2 -3,9
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,7 - 12,5- 7,9
Stosunek B-T-W  1 : 0,4 : 0,3



Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-14, 17:43:58
SAŁATKA Z PORA I JABŁEK W SOSIE ŚMIETANOWYM.
Składniki.
300 g pora jasne części
200 g jabłka
100 g orzechów włoskich
150 g śmietany 30%
50 g soku z cytryny
20 g cukru
sól, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania.
Białą ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć. Jabłka Obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać posiekane orzechy włoskie. Sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do miseczek wyłożonych liśćmi sałaty. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić do smaku solą cukrem i dodać pietruszkę. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polać łyżką sosu. Sos można doprawić np. keczupem i papryką.
Ogółem 820g B-T-W  25,7 – 107,3  - 87,7
100 gram produktu B-T-W 3,1 – 13,1  - 10,7
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W  6,3 – 26,2 – 21,4
Stosunek B-T-W  1 : 4,2 : 3,4







Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: ziuta 2013-12-23, 20:52:19
Cytuj z: Krystyna 2006-11-10, 09:00:59
     Piernik świąteczny:
30żółtek,
1 mały cukier waniliowy,
200g masła,
1/2 przyprawy do piernika, 
1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
200g orzechów włoskich lub laskowych,                                                                                                 
100g migdałów,
100g rodzynek,
100g śliwki suszonej,
100g moreli suszonych.

     Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem  masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około  1 godziny.
   B       T        W
 6,7    39,5   16,8 
1    :   5,6  :  2,5


Upiekłam dzisiaj ten piernik, taki biedny zagubiony na ostatniej stronie, a taki szykowny wyszedł ;)
Szczególnie urzekło mnie te 30 żółtek, no i rzeczywiście nadały mu niepowtarzalny charakter.

Życzę Wszystkim równie udanych świątecznych wypieków i równie udanych świąt.


Tytu: Odp: Święta
Wiadomo wysana przez: renia 2013-12-23, 20:54:14
Ma ładne proporcje jak na ciasto... :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.