Tytu: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 13:35:43 „STOLICZKU NAKRYJ SIĘ…” się DLA OPTYMALNYCH.
Z domu wynosi się różne tradycje i przyzwyczajenia kulinarne. Niestety często są one nie najlepsze ze względu na nieznajomość zawartości BIAŁKA, TŁUSZCZU i WĘGLOWODANÓW, czyli (BTW) w poszczególnych produktach żywnościowych. Jakich użyć surowców i jak przyrządzić optymalne potrawy? Pragnę zapoznać przyszłych optymalnych możliwościami i zasadami żywienia a także sposobami dokonania obliczeń proporcji tak ważnych w żywieniu optymalnym. Pragnę przedstawić jak przygotować posiłki w oparciu o tradycyjne surowce jak mięso, ryby, nabiał, drób, podroby i warzywa, zgodnie z założeniami diety optymalnej. Prawidłowe, optymalne żywienie polega na dostarczeniu organizmowi niezbędnych dla niego dziennych porcji wielu składników. Przede wszystkim pełnowartościowego białka, które jest wykorzystywane do budowy tkanek, mięśni, kości, krwi, zębów, skóry itd. Bardzo ważne jest również spożywanie odpowiednich ilości składników energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, które ulegają spalaniu podczas pracy. Ponadto istotne jest zaopatrywanie organizmu w witaminy i składniki mineralne, które regulują ważne procesy przemian. Jednakże główną moją intencją jest udostępnienie wiedzy o zasadach żywienia i proporcjach głównych składników w potrawach. Przygotowanie potraw optymalnych jest łatwe. Musimy jednak wpierw nauczyć się jak dokonać obliczeń by móc przygotować własne przepisy i ułożyć z nich właściwy jadłospis. Mam nadzieję, że skromna objętość tej publikacji będzie wystarczająca do wyrobienia u Państwa zdrowych nawyków żywieniowych, jak również, że wzbogaci Państwa wiedzę kulinarną a także nauczy obliczać zawartość energetyczną przygotowywanych potraw. Proszę nie zapominać również, że ważne jest, w jaki sposób i w jakiej atmosferze potrawy są podawane i spożywane. Ważna jest zarówno czysta serwetka, dekoracyjnie ozdobiony talerz (Np. listkiem sałaty, pietruszką, papryką, oliwką, czy pomidorem), jak i sympatyczny nastrój podczas posiłku. To pobudzi nasz apetyt i spowoduje zdrowe trawienie. OPTYMALNE JEDZENIE POWINNO NAM SPRAWIĆ PRZYJEMNOŚĆ. Cdn. Zapraszam jutro. MORGANO Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:04:49 JAK DOKONAĆ OBLICZEŃ.
Wiele osób się stara odżywiać poprawnie. Niestety często popełniają oni błędy w obliczeniach wartości odżywczych podczas gotowania. Przygotowanie indywidualnej receptury nie jest zbyt skomplikowane. Pod warunkiem jednak, że posiadamy aktualną TABELĘ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH, w której znajdują się główne składniki spożywcze. Gdy zajrzysz do tabelki produktów dowiesz się ile białka, tłuszczu i węglowodanów znajduje się w 100 gramach danego produktu. Skrót BTW oznacza: B - Białko, T - Tłuszcz, W- Węglowodany. Waga podana jest w gramach: g - gramach W żywieniu optymalnym kalorii nie liczymy - nie ma to znaczenia dla diety. Na początek polecam bardzo pomocną czystą tabelkę, którą można sobie kserować i w odpowiednich rubrykach wpisywać dane o produktach potrzebne do przygotowania danej potraw. NAZWA PRODKTU CHLEB BISZKOPTOWY WAGA. N A Z W A . B. T. W. 450g Jajka całe 9 szt 56,2 48,2 4,5 100 g Mąka wrocławska 9,4 1,6 74,1 100 g Masło stopione /zimne/ 0,7 82,5 0,7 10 g Proszek do pieczenia - - - 660 g <OGÓŁEM B-T-W-.> 66,4 - 132,3 -79,3 100g. < PRODUKTU> 10,2 - 20,3 - 12,2 50 g <PORCJA 1 OSOBOWA> 5,1 - 10,2 - 6,1 STOSUNEK>1 : 2,0 : 1,2 Z powodów technicznych nie jestem wstanie zamieścić obramowanie i poszczególne kolumnu tabelki, ale ażdy łatwo może sobie je dorysować. Taka czysta tabelka będzie potrzebna do dalszego samodzielnego przygotowania kulinarnych receptur. Dlatego warto przygotować ją w większej ilości. Do tabelki wpisujemy wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania chleba. Zaglądamy do tabelki produktów, którą mamy stale pod ręką, bez tabelki nic nie stworzymy. Z tej tabelki dowiemy się, że w 100 gramach jajek jest 12,5g białka, że tłuszczu jest 10,7g a węglowodanów jest 1,0 gram. Jak już nadmieniłem używamy skróty: duże B = białko następnie T = tłuszcz W = węglowodany waga g = gram i tak już będzie zawsze. Pamiętać należy, że jakiekolwiek spotkamy tabelki. Wszystkie w nich podane produkty podawane są zawsze na 100gram. Do wypieku chleba biorę 9 jajek. Średnio jedno jajko wynosi 50gram ogółem 9 x 50 to 450gram jajek. Chcąc się dowiedzieć ile białka znajduje się w tych 9 jajkach musimy te 450g podzielić przez 100g, co daje wynik 4,5. Upraszczając po prostu wystarczy w dwa miejsca od końca wstawić przecinek, wynik będzie taki sam czyli 4,5. Oczywiście jest to proste, ale na początku warto wyjaśnić wszystko, co do szczegółów. Spotkałem wiele osób, dla których problem stanowiły właśnie obliczenia matematyczne. Postaram się, więc przekazać jak najwięcej informacji, żeby ułatwić Państwu sprawę.) Kontynuując: B/100g = 12,5x4,5= 56,2g i ten wynik wpisujemy do naszej receptury. To oznacza że w 450gramach jajek jest 56,2g białka i identycznie postępujemy z tłuszczem czyli T/100g z tabeli to 10,7 x 4,5 = 48,2g w 450gramach. Oraz W/100g według tabelki 1 : 2,0 :1,2. to 1,0 x 4,5 = 4,5gram które również wpisujemy. Pierwszą rubrykę mamy już wypełnioną. Specjalnie zwracam uwagę na obliczenia, bo to jest najtrudniejsze, jeżeli się tę sztukę opanuje, to wszystkie dalsze obliczenia będą dziecinnie łatwe. Jeszcze raz szybko przedstawię skrót. Wygląda to następująco. W tabelce jajka kurze całe. B - 12,5 x 4,5 = 56,2 T - 10,7 x 4,5 = 48,2 W- 1,0 x 4,5 = 4,5 Następnie w tabelce znajdujemy mąkę Wrocławską i dowiadujemy się że 100g zawiera B-9,4 T-1,6 W-74,1. W tym przypadku nie mamy nic do obliczania, ponieważ receptura zawiera 100g mąki i wpisujemy taką ilość jaką podano w tabelce. Wpisujemy ją tylko do receptury. Następnie znajdujemy masło. Również w tym przypadku nie mamy co obliczać, wpisujemy do receptury dane masła 100g to B-0,7 T-82,5 W- 0,7. W recepturze jest jeszcze proszek do pieczenia. Osobiście go pominąłem i nie wpisałem do receptury. W przepisie w tabelce na dole pod ogółem jest waga 660g jest to podsumowanie wszystkich produktów użytych w danej recepturze. Również ogólna ilość B-T-W, która wynosi w naszym przykładzie B-66,4 T-132,3 W-79,3. Teraz kolejno musimy podzielić a nie jak poprzednio pomnożyć B-T-W. Przykładowa waga z tabelki wynosi 660g dzielimy przez 100 czyli praktycznie jak poprzednio przesuwamy przy wadze przecinek o dwa miejsca. Uzyskujemy 6,6. Inaczej mówiąc białko ogółem 66,4 dzielimy przez 6,6 co równa się 10,2g na 100g produktu. Kolejno postępujemy tak samo z tłuszczami czyli 132,3 dzielimy przez 6,6 i otrzymujemy wynik 20,3g. Trzecia pozycja węglowodany 79,3 dzielimy przez 6,6 co daje wynik 12,2g. W kolejnej rubryce wskazuję proponowaną porcję dla jednej osoby w wysokości 50g. Biorąc pod uwagę taką możliwą ilość dzielimy nasze dane ze 100g przez dwa, czyli uzyskujemy o połowę mniej: B-5,1g T-10,2g W-6,1. Pozostaje jeszcze kwestia obliczenia stosunku jaki wynika z powyższych danych. Białko zawsze jest pozycją wyjściową - przyjmowaną jako 1 (jakakolwiek liczba by to nie była). Tłuszcze tak jak i węglowodany dzielimy zawsze przez tę ilość białka. Czyli w naszym przypadku (B- 66,4) dzielimy przez tłuszcze 132,3 co wygląda następująco 132,3: 66,4 = 2,0. Tak samo postępujemy z węglowodanami które w naszym przykładzie opiewają na (W- 79,3) dzielimy przez (białko 66,4), czyli 79,3: 66,4=1,2 w ten sposób uzyskujemy stosunek przygotowanej receptury. Czyli stosunek ten wynosi B –T –W 1 : 2,0 : 1,2. Wygląda to trochę tajemniczo, ale jak widać minimalne podstawy matematyki wystarczą aby wszystko okazało się proste. Wystarczy tylko dokładnie wpisywać dane o poszczególnych produktach. Przygotowując własne receptury otrzymujemy niepowtarzalne dane, które nigdzie i w żadnej tabeli nie znajdziemy. Będzie to nasza własna, niepowtarzalna kompozycja wyliczona zgodnie z zasadami dietetyki optymalnej przestrzegając stosunku B-T-W 1 : 2,5- 3 : 0,5. Przygotowanie receptur należy traktować bardzo poważnie a do przygotowania receptur trzeba podejść z pełnym zaangażowaniem. Jak samodzielnie upiec chlebek optymalny według receptury dr Jana Kwaśniewskiego? Jak ja to robię? W następnych recepturach w mojej kolekcji, ale nie będę już tak szczegółowo tłumaczył jak je obliczać, ponieważ zasady zawsze pozostają te same, tak jak przy obliczaniu chleba. Tylko dane, co do produktów używanych do przygotowania poszczególnych receptur ulegną zmianie. Podsumowując do przygotowania receptur potrzebna jest: - TABELKA Z PRODUKTAMI ŻYWNOŚCIOWYMI - Czyste tabelki /ksero/ do wpisywania danych receptur. Kalkulator, długopis, oraz trochę czasu. Mniej więcej około 15-20 minut na przygotowanie 1 receptury. Receptura służy już na całe życie, więc warto jej poświęcić trochę czasu. Jeżeli przygotujemy tylko jedną własną recepturę dziennie to za rok zbiór osiągnie ponad trzysta receptur. Sposób wypieku: wyżej opisanego chleba optymalnego. 1. Przygotować 2 foremki aluminiowe 0,5kg do nabycia w sklepach z artykułami plastikowymi. 2. Zagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. 3. Rozdzielić białka jaj od żółtek, żółtka ubić. Następnie wlać do żółtek zimne stopione masło. Białka ubić na pianę – wlać następnie żółtka z masłem do białek i wymieszać, wsypać przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać i gotowe. 4. Foremki aluminiowe od wewnątrz wysmarować olejem. Wlać do 2 foremek ciasto podzielone na pół. 5. Włożyć foremki do nagrzanego piekarnika 220stopniC i piec 60 minut nie otwierając piekarnika, w którym po wyłączeniu należy zostawić chleb aż do wystygnięcia w przeciwnym razie opadnie. Uwagi praktyczne: Foremki aluminiowe można wymyć i ponownie używać – 1 foremkę około 20 razy. 1 chleb wystarcza dla 1 osoby na tydzień po około 40-50g 2 kromki dziennie. Chleb przechowywać w woreczku foliowym przez dłuższy czas w zamrażarce, w razie potrzeby przełożyć wyżej do lodówki. Do chleba możemy dodawać różne dodatki jak mielone orzechy, ziarna słonecznika, / ale uwaga, jeżeli dodamy słonecznik po upieczeniu ziarna są /lekko zielone i chleb nie wygląda zbyt ładnie i sprawia wrażenie jakby by był spleśniały/. Dodatki, których użyjemy do wypiekanego chleba należy uwzględnić w powyżej podanej recepturze, jeżeli tam nie występują a w/w podane wartości zmienią się. OSOBIŚCIE STOSUJE w/w RECEPTURĘ. Morgano Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:11:05 KRÓTKIE KLUSKI BAWARSKIE.
Składniki. Krótkie kluski Bawarskie. Są to bardzo pyszne, kluseczki. Dlaczego Bawarskie ponieważ, kluski te są bardzo popularne w Bawarii i stamtąd się wywodzą. W sklepach można kupić specjalny przyrząd do przygotowania tych klusek. 700g. Ser biały tłusty 500g. Jajka całe 10szt 150g. Mąka krupczatka Sposób przygotowania. Oryginalna nazwa tego urządzenia to SPÄTZLE HOBEL, wynaleziona w 1928 roku. Jest to bardzo proste i przydatne urządzenie do przygotowania klusek. / Mam dobrą wiadomość. W niektórych dużych supermarketach takich jak np. TESCO po raz pierwszy można nabyć za około 25-30 złotych tzw. TARKĘ DO KLUSEK / Opiszę jak przyrząd wygląda: Jest to cienka stalowa nierdzewna płytka długości około 22 cm, szerokości około 8cm. W tej płytce są dziurki, dużo dziurek, około 90-100 o średnicy 6mm. Do tej stalowej płyty, która ma prowadnicę jest dołączony pojemniczek, do którego wlewamy przygotowane ciasto. Ruchem posuwistym przesuwamy raz w lewo raz w prawo pojemnik z ciastem. Ciasto przez te dziurki wpada do garnka z wrzącą, osoloną gotującą się wodą. Kto nie ma takiego przyrządu może sobie poradzić zastępczo w inny sposób? Pojedyncza tarka a z dziurkami do szatkowania marchewki. Przez te dziurki też można powoli wlewać nad wrzątkiem nasze ciasto do słonej wody. Można również wykorzystać zastępczo plastykowy lejek o średnicy jak wyżej i wlewać ciasto przez lejek i efekt będzie taki sam, lub podobny. Na wrzątku kształtują się niepowtarzalne kluseczki, które wystarczy, że raz wypłyną i się zagotują i już są gotowe. Wówczas zraszamy te kluski zimną wodą i przelewamy do durszlaka. Gdy woda ścieknie możemy kluski podawać lub porcjować po 100g dla jednej osoby. Kluski wkładam do plastikowych pojemników, lub plastikowych woreczków. Kluski można przechowywać w zamrażarce dowolnie długo nawet dwa trzy tygodnie. Przed spożyciem należy je wyjąć i zaleć lekko osolonym wrzątkiem i przez moment zagotować, wówczas dochodzą do poprzedniej postaci i są gotowe do spożycia. Są znakomite do gulaszu, drobiu, mięs, rosołu, zupy pomidorowej, ogórkowej do oraz według własnego uznania do wszystkiego zamiast ziemniaków. Przygotowanie ich jest dziecinnie łatwe. Wszystkie składniki miesza się mikserem. Tylko na jedną rzecz muszę zwrócić WAM uwagę i to bardzo ważną. Niejednokrotnie jak się mówi o w/w kluskach w różnych przepisach mówi się mąka nie wymieniając jej gatunku, to wielki błąd a tą mąką o którą chodzi w tym przepisie jest MĄKA KRUPCZATKA. Jest to bardzo ważna informacja, żeby kluski się udały, a nie zrobiła się z nich kluszczanka. Wypada w tym miejscu dodać również taką ciekawostkę, że kluski te możemy przyrządzić również z domieszką szpinaku, który dodajemy do masy. Kluski tak przyrządzone są najlepsze od wszelkiego rodzaju makaronów. Można je spożyć również zmieszane z gotowaną kiszoną kapustą i do tego duszone żeberka. Kluski mogą być oblewane również przetopionym boczkiem. Można je również łączyć z tartym żółtym serem i oblać przesmażoną na smalcu cebulką. Kluski są bardzo praktyczne i treściwe. Mogą być wykorzystane wszechstronnie. Ogółem 1350g B-T-W 200,5 -126,6 -140,7 100 gram produktu B-T-W 14,9 -9,4 -10,4 100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 14,9 - 9,4-10,4 Stosunek B-T-W 1 : 0,6 : 0,7 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:13:17 ZUPA GRZYBOWA WIGILIJNA Z MAKARONEM.
Składniki. 1000g Pieczarki/wywar 50g Podgrzybki suszone 20g Kostka bulionowa 60g Makaron cztero/jajecz 100g. Masło 82,5% woda pieprz Sposób przygotowania. Jest to wywar grzybowy Wigilijny. 1000 gram pieczarek Zalewamy jednym litrem wody. Pieczarki gotujemy około 50 minut. Wywar przecedzimy, gotowane pieczarki wykorzystamy naszej świątecznej kapusty. Do przecedzonego wywaru dodajemy drobno pokrojone uprzednio namoczone suszone grzybki, wkładamy 2 kostki rosołowe gotujemy dalsze 40 minut. Na koniec w celu rozpuszczenia w wywarze dodajemy 100 gram masła. Ugotowany makaron wkładamy po jednej łyżce do kokilek lub talerza całość zalewamy naszym grzybowym wywarem-około 300 gram. Ogółem 2200g B-T-W 15,9 -92,9 -48,5 100 gram produktu B-T-W 0,7 -4,2 - 2,2 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 1,4 -8,3 -4,3 Stosunek B-T-W 1 : 5,8 : 3,0 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:15:04 PIECZONY ŁOSOŚ.
Składniki. 1000 g łososia 250 g bulionu 150 g małych korniszonów 50 g łyżka masła 50 g oleju z oliwek 20 g mąki 100 g cytryny kilka małych marynowanych cebulek, 2 łyżki kaparów, sól, biały pieprz Sposób przygotowania. Rybę sprawić, umyć, sparzyć, osączoną pokroić na dzwonka, natrzeć solą i skropić sokiem z 1 cytryny. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć rybę. Piekarnik rozgrzać do 200°C, piec rybę około pół godziny, polewając wytwarzającym się sosem. Zrumienioną rybę wystawić, przełożyć na podgrzewany półmisek, udekorować pasterkami cytryny i kaparami. Na sos stopić masło dać mąkę, wymieszać, chwilę podgrzać. Białą zasmażkę rozprowadzić zimnym bulionem. Drobniutko posiekać osączone kapary, korniszony i cebulki, włożyć do sosu, przyprawić zagotować. Ogółem 1600g B-T-W 220,0-74,1-31,1 100 gram produktu B-T-W 13,6-4,6-1,9 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 33,9-11,4-4,8 Stosunek B-T-W 1:0,3:0,1 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:16:26 ŚLEDŹ ŚMIETANIE.
Składniki. 500g Śledź w oleju 200g Cebula 200g Ogórki korniszony 500g Śmietan słodka 30 % 50g Majonez Winiary 80% 100g. Papryka czerw/żółta 50g Szczypiorek zielony Sposób przygotowania. Śledzie w oleju Firmy „ LISNER „ dwa opakowania 500 gram. Olej wylewamy, ponieważ płaty, śledziowe, są wystarczająco miękkie. Płaty śledziowe kroimy na 2 lub 3 cząstki i układamy w szklanym naczyniu. Dodajemy krojone w cienkie plasterki ogórki korniszony Cebulę pokrojoną w krążki przez około 2 minuty blanszujemy w gorącej wodzie, po odcedzeniu dodajemy do śledzi. Dla celów dekoracyjnych kroimy cienkie paseczki 100 gram czerwoną i żółtą paprykę i również drobno krojony 50 gram szczypiorku dodajemy do śledzi. Jeżeli akurat mamy pod ręką możemy również dodać kilka zielonych oliwek, /ale nie koniecznie/. Całe śledzie w całości zalewamy 500 gram słodką 30 % śmietaną, do której dodajemy 2 łyżki stołowe 50 gram majonezu Winiary. Śledzie proponuję przygotować 1-2 dni wcześniej. Ogółem 1600g B-T-W 95,9 -238,1 -65,5 100 gram produktu B-T-W 6,0 -14,9 -4,1 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 15,0 -37,2 -10,2 Stosunek B-T-W 1: 2,5 : 0,7 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:17:43 KAPUSTA Z GRZYBAMI/ WIGILIJNA.
Składniki. 800g Kapusta kiszona 20g Kostka bulionowa 150g Masło 82,5% 1000g Pieczarki gotowane Sposób przygotowania. Kiszoną kapustę umyć dwukrotnie, wypłukać. Ugotować do miękkości Pod koniec gotowania dodajemy grzyby pieczarki, które pozostały nam z przygotowania wywaru, dodajemy również do smaku 2 kostki bulionowe rosołki, pieprz i na koniec 150 gram masła. Całość mieszamy. Można z powodzeniem odgrzewać. Nie zapomnieć przy odgrzewaniu o każdorazowym dodaniu odrobiny wody. Ogółem 1970g B-T-W 421,0 -133,6 -51,1 100 gram produktu B-T-W 2,1 -6,8 -2,6 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 3,2 -10,2 -3,9 Stosunek B-T-W 1 : 3,2 : 1,2 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:18:43 PSTRĄG Z WODY.
Składniki. 800g Pstrągi 4 szt 100g Cebula 100g Pomidory 100g Masło 100g Cytryna i sok z cytryny 8 ziaren pieprzu, 6 goździków, 8 ząbków czosnku, natka pietruszki Sposób przygotowania. Oczyszczone i umyte pstrągi skrapiamy z sokiem z cytryny. Do gotującej wody z dodatkiem cebuli, ziarnkami pieprzu i goździków Wkładamy pstrągi, które gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Wyjmujemy pstrągi na półmisek polewamy stopionym masłem i natką pietruszki, oraz na każdy pstrąg wyciskamy praską po 2 ząbki czosnku. Całość dekorujemy cząstkami ćwiartkami pomidora i plasterkami cytryny. Dodatek uzupełniający 100 gram ziemniaków z wody. / Ziemniaków nie uwzględniono w tabelce/. Ogółem 1200g B-T-W 159,7 -105,3 -11,7 100 gram produktu B-T-W 13,3 -8,8 -1,0 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 33,3 -21,9 -2,4 Stosunek B-T-W 1 : 0,7 : 0,1 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:20:33 SCHAB CIELĘCY Z MASŁEM ORZECHOWYM. Składniki. 600g Schab cielęcy b/k 150g Masło 82,5% 50g Orzechy laskowe Pieprz biały, sól Sposób przygotowania. Drobno zmielone orzechy laskowe / najlepiej zemleć je w młynku od kawy/ Zmieszać z masłem 100 gram. Masłem orzechowym smarujemy równomiernie nasz cielęcy schab. Pozostałe masło bez orzechów 50 gram delikatnie rozgrzewamy na patelni. Masło będzie dobrze rozgrzane jak się będzie unosiła para wówczas wkładamy mięso. Po obsmażeniu z jednej strony przewracamy natychmiast na drugą stronę. Obracamy je tak na wszystkie strony i pieczemy około 30 minut. Masło orzechowe, które nie zostało zużyte do smarowania mięsa zalewamy Wodą i doprawiamy do smaku. Do tego wywaru wkładamy mięso. Przed podaniem kroimy je w plastry. Dodatki nieuwzględnione w tabelce: to podsmażane ziemniaki z koperkiem, oraz kalafior. Ogółem 800g B-T-W 127,0 -172,9 -10,5 100 gram produktu B-T-W 15,9 -21,6 -1,3 120 gram porcja 1 osobowa B-T-W 19,0 -25,9 -1,6 Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 0,1 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:21:46 ŚLEDŹ PO DWORSKU.
Składniki. 500g Śledź w oleju 200g Jajka na twardo 4 szt 100g Majonez 80% winiary 100g Papryka konserwowa 50g Natka pietruszki Sok z cytryny Sposób przygotowania. Filety śledziowe w oleju najlepiej firmy „LISNER” zlać olej, i skropić płaty śledziowe sokiem z cytryny i odłożyć, na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce. Jajka ugotowane na twardo i obrane przekrawamy na pół. Następnie każdą połówkę jajka owijamy płatem śledziowym a całość spinamy wykałaczką i układamy na półmisku. Majonez z dekoratora wyciskamy i dekorujemy oddzielnie każdą cząstkę. Dekorujemy również paseczkami papryki a całość posypujemy natką pietruszki. Na każde przyjęcie efektowna zakąska. Ogółem 950g B-T-W 127,8 -249,3 -15,4 100 gram produktu B-T-W 13,5 -26,2 -1,6 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 27,0 -52,4 -3,2 Stosunek B-T-W 1 : 2,0 : 0,1 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:22:51 GRZYB W ŚMIETANIE.
Składniki. 800g Grzyby podgrzybki 150g Cebula 100g Masło 400g Śmietana 30 % 100g Żółtka jaj 5 szt Pieprz, sól szczypiorek Sposób przygotowania. Grzyby podgrzybki dokładnie opłukać i pokroić w paski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i dusimy do miękkości. Pod koniec wlewamy śmietanę słodką 30% Chwile dusimy, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji. Pod koniec dodajemy drobno posiekane gotowane żółtka jaj doprawiamy pieprzem i solą. Dodatki: 100g ziemniaków piure. Ogółem 1550g B-T-W 38,2 -238,1 -44,7 100 gram produktu B-T-W 2,4 -15,3 -2,8 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 6,2 -38,4 -7,2 Stosunek B-T-W 1 : 6,2 : 1,2 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 14:24:00 ZESTAW ŚNIADANIOWY PLATER.
Składniki. 60g Żółtka Got. 3 szt 10g Salami popularne 10g Ser żółty 20g Boczek pieczony 20g. Ogórek świeży/Konser/ 20g Pomidor 20g Papryka śwież czerw. 20g Szynka gotowana 10g Pieczarka konserw. 25g Masło 82,5 % 35g Chleb firmowy 250g Sok pomidorowy Liść sałaty, szczypiorek zielona oliwka inne Sposób przygotowania. Żeby zaserwować wyjątkowe śniadanie dla 1 osoby nie trzeba się wcale namęczyć. Wystarczy przygotować plater. Jest estetyczny, sprawia wrażenie suto zastawionego stołu, a nie wymaga wysiłku. Na takim platerze znajdą się potrawy, które aktualnie posiadamy w domu. Z nich można przygotować różne kompozycje smakowo-wizualne. Przygotowanie takiego śniadania nie jest pracochłonne. Jeżeli posiadamy odpowiednie produkty trwa to zaledwie kilka minut. Sam codziennie piję do śniadania sok pomidorowy. Jeżeli ktoś nie lubi, może z niego zrezygnować. Ogółem 500g B-T-W 24,9 -59,8 -24,4 100 gram produktu B-T-W 5,0 -12,0 -4,9 500 gram porcja 1 osobowa B-T-W 24,9 -59,8 -24,4 Stosunek B-T-W 1 : 2,4 : 1,0 Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-11-08, 10:45:27 Cytuj z: MORGANO 2006-11-03, 14:11:05 KRÓTKIE KLUSKI BAWARSKIE. Składniki. Krótkie kluski Bawarskie. Są to bardzo pyszne, kluseczki. Dlaczego Bawarskie ponieważ, kluski te są bardzo popularne w Bawarii i stamtąd się wywodzą. W sklepach można kupić specjalny przyrząd do przygotowania tych klusek. 700g. Ser biały tłusty 500g. Jajka całe 10szt 150g. Mąka krupczatka Sposób przygotowania. Oryginalna nazwa tego urządzenia to SPÄTZLE HOBEL, wynaleziona w 1928 roku. Jest to bardzo proste i przydatne urządzenie do przygotowania klusek. / Mam dobrą wiadomość. W niektórych dużych supermarketach takich jak np. TESCO po raz pierwszy można nabyć za około 25-30 złotych tzw. TARKĘ DO KLUSEK / Opiszę jak przyrząd wygląda: Jest to cienka stalowa nierdzewna płytka długości około 22 cm, szerokości około 8cm. W tej płytce są dziurki, dużo dziurek, około 90-100 o średnicy 6mm. Do tej stalowej płyty, która ma prowadnicę jest dołączony pojemniczek, do którego wlewamy przygotowane ciasto. Ruchem posuwistym przesuwamy raz w lewo raz w prawo pojemnik z ciastem. Ciasto przez te dziurki wpada do garnka z wrzącą, osoloną gotującą się wodą. Kto nie ma takiego przyrządu może sobie poradzić zastępczo w inny sposób? Pojedyncza tarka a z dziurkami do szatkowania marchewki. Przez te dziurki też można powoli wlewać nad wrzątkiem nasze ciasto do słonej wody. Można również wykorzystać zastępczo plastykowy lejek o średnicy jak wyżej i wlewać ciasto przez lejek i efekt będzie taki sam, lub podobny. Na wrzątku kształtują się niepowtarzalne kluseczki, które wystarczy, że raz wypłyną i się zagotują i już są gotowe. Wówczas zraszamy te kluski zimną wodą i przelewamy do durszlaka. Gdy woda ścieknie możemy kluski podawać lub porcjować po 100g dla jednej osoby. Kluski wkładam do plastikowych pojemników, lub plastikowych woreczków. Kluski można przechowywać w zamrażarce dowolnie długo nawet dwa trzy tygodnie. Przed spożyciem należy je wyjąć i zaleć lekko osolonym wrzątkiem i przez moment zagotować, wówczas dochodzą do poprzedniej postaci i są gotowe do spożycia. Są znakomite do gulaszu, drobiu, mięs, rosołu, zupy pomidorowej, ogórkowej do oraz według własnego uznania do wszystkiego zamiast ziemniaków. Przygotowanie ich jest dziecinnie łatwe. Wszystkie składniki miesza się mikserem. Tylko na jedną rzecz muszę zwrócić WAM uwagę i to bardzo ważną. Niejednokrotnie jak się mówi o w/w kluskach w różnych przepisach mówi się mąka nie wymieniając jej gatunku, to wielki błąd a tą mąką o którą chodzi w tym przepisie jest MĄKA KRUPCZATKA. Jest to bardzo ważna informacja, żeby kluski się udały, a nie zrobiła się z nich kluszczanka. Wypada w tym miejscu dodać również taką ciekawostkę, że kluski te możemy przyrządzić również z domieszką szpinaku, który dodajemy do masy. Kluski tak przyrządzone są najlepsze od wszelkiego rodzaju makaronów. Można je spożyć również zmieszane z gotowaną kiszoną kapustą i do tego duszone żeberka. Kluski mogą być oblewane również przetopionym boczkiem. Można je również łączyć z tartym żółtym serem i oblać przesmażoną na smalcu cebulką. Kluski są bardzo praktyczne i treściwe. Mogą być wykorzystane wszechstronnie. Ogółem 1350g B-T-W 200,5 -126,6 -140,7 100 gram produktu B-T-W 14,9 -9,4 -10,4 100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 14,9 - 9,4-10,4 Stosunek B-T-W 1 : 0,6 : 0,7 Robię je korzystając z Twojego przepisu. Tylko w nazwie jest:"Krótkie kluski bawarskie" Tytu: Odp: "STOLICZKU NAKRYJ SIĘ" dla OPTYMALNYCH Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-03-30, 11:28:39 Dobre ziemniaki "są dobre, bo są dobre i tanie ... a na" kluchy po prostu nie stać mnie. :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |