Tytu³: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2006-11-11, 00:24:59 "MasÅ‚o lepsze niż margaryna" http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/maslo-lepsze-niz-margaryna,815577,2943 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------Cytat: Statystyczny Polak zjada rocznie niecaÅ‚e 4 kg masÅ‚a rocznie, o poÅ‚owÄ™ mniej niż spożywajÄ… obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców uważa, że produkt ten zawiera wiele skÅ‚adników niezbÄ™dnych w "zdrowej" diecie i jest cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roÅ›linne. Mleczarze zapowiedzieli na zakoÅ„czonych dzisiaj Targach Mleczarskich, że bÄ™dÄ… promować spożycie masÅ‚a. ZamierzajÄ… w przyszÅ‚ym roku uruchomić kampaniÄ™ informujÄ…cÄ… o zaletach zdrowotnych spożywania tego produktu. PrzeznaczÄ… na ten cel 1,6 mln zÅ‚. - Nie ma cenniejszego tÅ‚uszczu w naszej diecie niż tÅ‚uszcz mlekowy, potwierdza ten fakt ok. 600 opracowaÅ„ medycznych - twierdzi prof. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i ZarzÄ…dzania JakoÅ›ciÄ… Uniwersytetu WarmiÅ„sko-Mazurskiego w Olsztynie. Jej zdaniem, przeciÄ™tny konsument kojarzy tÅ‚uszcze zwierzÄ™ce (np. masÅ‚o) z otyÅ‚oÅ›ciÄ…, a jest to "bez wÄ…tpienia konsekwencja agresywnej reklamy tÅ‚uszczów roÅ›linnych". Profesor zaznaczyÅ‚a, że od 40 lat budowana jest teoria, jakoby tÅ‚uszcze roÅ›linne wspomagaÅ‚y nasze zdrowie. TÅ‚uszcz mlekowy jest niedoceniany, gdyż jest on utożsamiany z cholesterolem, a ten z kolei kojarzony jest z miażdżycÄ…, na co nie ma dostatecznych dowodów. Z badaÅ„ klinicznych wynika, że tÅ‚uszcz mlekowy nie tylko nie zagraża, ale wrÄ™cz zapobiega chorobom na kilka różnych sposobów, m.in. intensyfikujÄ…c przemianÄ™ cholesterolu i zapobiegajÄ…c jego utlenieniu. Ponadto wszystkie komponenty mleka o dziaÅ‚aniu antynowotworowym zawarte sÄ… w tÅ‚uszczu mlekowym - uważa Cichosz. WedÅ‚ug niej, gdyby faktycznie oleje roÅ›linne i margaryny wykazywaÅ‚y reklamowane antymiażdżycowe dziaÅ‚anie, to problemu chorób serca by już dawno nie byÅ‚o. Tymczasem pomimo ograniczenia spożycia tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych i 6-10 krotnego zwiÄ™kszenia konsumpcji tÅ‚uszczów roÅ›linnych w ciÄ…gu ostatnich 40 lat, problem miażdżycy jest wciąż aktualny. Cichosz zwraca uwagÄ™, że bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie wÅ‚aÅ›ciwych proporcji miÄ™dzy kwasami omega-6 - zawartymi w tÅ‚uszczach roÅ›linnych - oraz kwasami omega-3. Proporcja ta powinna wynosić 5:1, podczas, gdy z powodu ograniczenia spożycia tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych, proporcje te wynoszÄ… 20-30:1. Z tego też powodu najczęściej jednak przemiany kwasów omega-3 (który wystÄ™puje głównie w tÅ‚ustych rybach) blokowane sÄ… przez nadmiar w diecie kwasów omega-6 pochodzÄ…cych z olejów roÅ›linnych. - Dlatego też zastÄ™powanie tÅ‚uszczu mlekowego olejami roÅ›linnymi ze wzglÄ™dów zdrowotnych jest niedopuszczalne - uważa badaczka. ŹródÅ‚o informacji: PAP --------------------------------------------------------------------------------------------Koniec cytatu. Krystyna Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2006-11-11, 09:24:40 A wielki polski "specjalista i naukowiec" prof.dr Naruszewicz uważa, że masÅ‚o spożywane w wiÄ™kszej iloÅ›ci to miażdżyca pewna, o czym mówiÅ‚Â dwa dni temu w "tok fm". A kampania mleczerska to przestÄ™pstwo i "pięć razy warzywa i owoce - to powinno siÄ™ jaść". Biedak nie ma dostÄ™pu do najnowszych publikacji anglosaskich :?:
WyszukaÅ‚em jego zdjÄ™cia w Internecie :shock: - coÅ› jak Å›.p. dr W. Ponomarenko. A wiÄ™c w jego przypadku (Naruszewicza) - Naruszewicz ma racjÄ™ - masÅ‚o jest bardzo szkodliwe i powoduje miażdżycÄ™, że HEY :lol:. Praktyczna rada: Nigdy nie pytaj o ulubione przepisy GRUBEGO kucharza, bo wkrótce bÄ™dziesz utuczony jak on. :shock: :!: :wink: Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-11, 11:45:41 Wojtek, dlaczego nie dales linku do dowodu rzeczowego? :)
Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-11, 12:08:27 http://tnij.org/m7g
www.400miast.pl/?&id=473 http://tnij.org/m7i No nie! Gdzie mu do otyÅ‚oÅ›ci? BÄ…dź bardziej wiarygodny Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2006-11-11, 12:50:08 A tu? - http://tiny.pl/rlpc
Przyjrzyj siÄ™ jeszcze dokÅ‚adniej zdjÄ™ciu przy "Diecie Jezusa Chrystusa" - no chudziutki to on nie jest! :( Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: sabina 2006-11-11, 13:28:15 Wojteks, wiÄ™cej obiektywizmu - gdzie ta otyÅ‚ość?.
"Twoje zdjÄ™cie" - to wykadrowanie z ostatniego linku podanego przez EwÄ™!. OtyÅ‚y to on nie jest. Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-11, 13:59:45 Wiesz, na pewno mógÅ‚by wygladać lepiej, ale jak bedziemy sie czepiać, staniemy sie niewiarygodni i sami zatracimy realne patrzenie. Widziales calÄ… sylwetkÄ™? Nie widze bÄ™bna. No, chyba, ze zdjecie przerobione w Photoshiopie :)))
WidziaÅ‚am juz nie takich, co udaÅ‚o im sie przytyć :) Jak ktos dużo jedzenia wsuwa, to przytyje na każdej diecie. Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-11-11, 19:17:08 Cytuj z: Ewa 2006-11-11, 13:59:45 Wiesz, na pewno mógÅ‚by wygladać lepiej... Obiektywnie trzeba stwierdzić, że to nie jest otyÅ‚ość. Ewa i Sabina macie racjÄ™ - Wojteks przesadziÅ‚!. Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2006-11-19, 14:03:37 Naukowcy ze zdumieniem "odkrywajÄ… dawno odkrytÄ… AmerykÄ™", a twórca
diety niskowÄ™glowodanowej wysokotÅ‚uszczowej dr KwaÅ›niewski już od dawna o tym mówi i pisze (także na swej stronie www) Ale nasz rodzimy, naukowy establishment od ponad 35 lat udaje, że nie sÅ‚yszy, akceptuje tylko odkrycia naukowców uznanych na Å›wiecie. Jednak prÄ™dzej czy później prawda i tak w koÅ„cu powoli wypÅ‚ynie na wierzch... I paru zwolennikom diety wysokowÄ™glowodanowej bÄ™dzie gÅ‚upio... -------------------------------------------------------------------- http://wiadomosci.onet.pl/1371893,2678,2,kioskart.html Kraina szczęśliwoÅ›ci Pewna górska spoÅ‚eczność z WÅ‚och wywoÅ‚aÅ‚a konsternacjÄ™ wÅ›ród naukowców – odkryli bowiem, że jest ona odporna na niektóre typowe choroby Wysoko we wÅ‚oskich Alpach, nad weneckim wybrzeżem leży wioska, której mieszkaÅ„cy nie chorujÄ…. JedzÄ… czerwone miÄ™so, pijÄ… wino i grappÄ™, wielu pali, ale nie imajÄ… siÄ™ ich budzÄ…ce powszechny lÄ™k, niszczÄ…ce schorzenia cywilizacyjne. Z uwagi na stosowanÄ… dietÄ™ majÄ… wysoki poziom cholesterolu, ale nie prowadzi on do ataków serca. NadciÅ›nienie jest u nich zjawiskiem niemal nieznanym. Bardzo niewielu cierpi na cukrzycÄ™. Rak jest rzadkoÅ›ciÄ…. O chorobach genetycznych nikt tu nawet nie sÅ‚yszaÅ‚. To wÅ‚oskie Shangri-La (utopijna doskonaÅ‚a kraina opisana w powieÅ›ci Jamesa Hiltona – przyp. Onet) nazywa siÄ™ Stoccareddo. Nikt tu jednak nie przyjeżdża, bo w wiosce koÅ„czy siÄ™ droga. Od mniej wiÄ™cej 800 lat jej mieszkaÅ„cy – żyjÄ…cy okoÅ‚o 1000 metrów powyżej Wenecji (widać jÄ… stÄ…d w bezchmurny dzieÅ„) – zadowalali siÄ™ wÅ‚asnym towarzystwem. Do tego stopnia, że 97 procent populacji nosi to samo nazwisko – Bau. Endogamia – małżeÅ„stwa wewnÄ…trz jednej spoÅ‚ecznoÅ›ci – jest niemal reguÅ‚Ä…. "Jak mówi tutejsze powiedzenie, »tylko Bau zrozumie Baua«. CaÅ‚a wioska od poczÄ…tku swego istnienia – opowiada jeden z badajÄ…cych jÄ… naukowców – wyrasta z tego samego drzewa genealogicznego. To jedna wielka rodzina". Stoccareddo zawdziÄ™cza swojÄ… nagÅ‚Ä… sÅ‚awÄ™ temu, że podczas gdy caÅ‚a reszta Å›wiata ma obsesjÄ™ na punkcie chorób cywilizacyjnych, ono jest od nich wolne. Trzy lata temu na tÄ™ wioskÄ™ natknÄ™li siÄ™ naukowcy próbujÄ…cy lepiej poznać genetyczne źródÅ‚a rzadkich chorób. Podstawowe znaczenie miaÅ‚ dla nich fakt, że Stoccareddo jest genetycznÄ… wyspÄ…. DziÄ™ki temu miejsce to stanowiÅ‚o idealny materiaÅ‚ dla badaÅ„ nad DNA. Naukowcy szybko dokonali jednak zdumiewajÄ…cego odkrycia, że tutejsi mieszkaÅ„cy sÄ… nadzwyczaj zdrowi. JedzÄ…, pijÄ…, emeryci grajÄ… w karty w miejscowym barze, popijajÄ…c w porze herbaty prosecco (rodzaj musujÄ…cego wina – przyp. Onet), dzieci grajÄ… na ulicy w piÅ‚kÄ™, kobiety palÄ…c papierosa zdejmujÄ… pranie i plotkujÄ…. Wszystko jest w najwyższym stopniu normalne. Z jednym niezwykÅ‚ym wyjÄ…tkiem – tutaj siÄ™ żyje i żyje. "Konie zdychajÄ…, Bauowie nie" – mówiÄ… miejscowi. WjechaÅ‚em na tutejszy rynek w sÅ‚oneczne październikowe popoÅ‚udnie (...) WysiadÅ‚em z samochodu i przedstawiÅ‚em siÄ™ trzem starszym mężczyznom siedzÄ…cym na Å‚awce na wzniesieniu, skÄ…d widać byÅ‚o góry. Radosny, rumiany 68-letni Fortunato Bau postanowiÅ‚ siÄ™ mnÄ… zająć. Podobnie jak setki innych wÅ‚oskich wiosek, Stoccareddo nie zapewnia pracy wszystkim swoim mieszkaÅ„com. Od pokoleÅ„ wyjeżdżali pracować gdzie indziej, głównie jako górnicy. Jako mÅ‚ody czÅ‚owiek Fortunato pojechaÅ‚ wiÄ™c do Francji, spÄ™dziÅ‚ tam osiem lat i wróciÅ‚ z wystarczajÄ…cym kapitaÅ‚em, by rozpocząć wÅ‚asnÄ… dziaÅ‚alność budowlanÄ…. Od tego czasu zarabiaÅ‚ pieniÄ…dze i obecnie jest wÅ‚aÅ›cicielem dużego kompleksu mieszkaniowego u stóp wioski. (...) WiÄ™kszość tutejszych domów to nowoczesne, niezgrabne budynki imitujÄ…ce styl alpejski, wszystkie niedawno wybudowane lub wyremontowane. Wieczorami na ulicach parkujÄ… rzÄ™dy prawie nowych samochodów. Stoccareddo nie przypomina wiÄ™c tybetaÅ„skiej samotni. Ale jeszcze kilkadziesiÄ…t lat temu byÅ‚o dużo bardziej odizolowane, niż siÄ™ dziÅ› wydaje.(...) Przypuszczalnie głównym czynnikiem wpÅ‚ywajÄ…cym na genetyczne zdrowie wioski byÅ‚o jednak nie tyle fizyczne oddalenie, ile kulturowa izolacja i homogeniczność – nawet jeÅ›li mężczyźni miesiÄ…cami pracowali z dala od domu, niezmiennie żenili siÄ™ z miejscowymi kobietami i wychowywali dzieci w wiosce. Nawet dziÅ›, gdy Å›wiat zewnÄ™trzny tak kuszÄ…co siÄ™ przybliżyÅ‚, wiÄ™kszość małżeÅ„stw zawieranych jest wewnÄ…trz miejscowej spoÅ‚ecznoÅ›ci. Powstaje delikatne pytanie: czy pobieranie siÄ™ z czÅ‚onkami tej samej grupy nie ma negatywnych konsekwencji genetycznych? Wystarczy przecież przypomnieć sobie Romanowów, ich hemofiliÄ™ i ofermowatość... "Do rodzin królewskich stosujÄ… siÄ™ inne zasady – mówi Uros Hladnik, jeden z genetyków badajÄ…cych wioskÄ™. – Zawsze mieli dostÄ™p do kosztownej opieki medycznej, nie istniaÅ‚ wiÄ™c dobór zdrowych partnerów. JeÅ›li endogamia trwa bardzo dÅ‚ugo, tak jak w Stoccareddo, wszelkie zÅ‚e geny musiaÅ‚y już zostać wyeliminowane. DziÅ› wÅ›ród Bauów nie ma ani jednej choroby genetycznej".(…) W 1970 roku nauczycielka literatury wÅ‚oskiej Anna Baschirotto urodziÅ‚a syna Mauro. Po roku okazaÅ‚o siÄ™, że dziecko jest nieuleczalnie chore, ale żaden lekarz nie potrafiÅ‚ jej powiedzieć dlaczego. Objawy byÅ‚y przerażajÄ…ce: choroba spowalniaÅ‚a wzrost, powodowaÅ‚a bezustanne schorzenia skóry, paznokci i wÅ‚osów oraz osÅ‚abiaÅ‚a system immunologiczny, przez co organizm byÅ‚ podatny na wszelkie infekcje. Pani Baschirotto i jej mąż Giuseppe przez 15 lat walczyli z chorobÄ…, otrzymujÄ…c wÄ…tpliwe diagnozy, nie mieli dostatecznej pomocy, brakowaÅ‚o też lekarstw na tak rzadkie schorzenia. W wieku 16 lat Mauro zmarÅ‚. "ByÅ‚ uroczy i bardzo inteligentny. Dopiero 10 lat po jego Å›mierci dowiedzieliÅ›my siÄ™, że jego choroba miaÅ‚a podÅ‚oże genetyczne" – mówi pani Baschirotto. DziÅ› okreÅ›la siÄ™ jÄ… jako "autoimmunologicznÄ… poliendokrynopatiÄ™". Lekarstwa wciąż nie ma. Po Å›mierci syna pogrążeni w smutku rodzice utworzyli fundacjÄ™, by udzielić innym osobom dotkniÄ™tym przez rzadkie choroby pomocy, której sami tak bardzo potrzebowali. Fundacja Bird dziaÅ‚a w ramach wÅ‚oskiego systemu zdrowia, ale musi zabiegać też o fundusze prywatne. MałżeÅ„stwo kupiÅ‚o stary klasztor pod VicenzÄ…, gdzie teraz znajduje siÄ™ jej siedziba. TrafiajÄ…cy tam pacjenci mogÄ… liczyć na szybkÄ… diagnozÄ™, opiekÄ™ i leczenie ambulatoryjne. Fundacja zapewnia im także możliwość spotkania innych ludzi dotkniÄ™tych rzadkimi chorobami, by wiedzieli, że nie sÄ… sami na Å›wiecie. TrafiajÄ… tam na przykÅ‚ad dzieci cierpiÄ…ce na zespół Lescha-Nyhama, wywoÅ‚ujÄ…cy takie objawy, jak ostre zaburzenia pracy nóg czy przymus gryzienia i kaleczenia siebie i innych, przez co chorzy muszÄ… mieć stale skrÄ™powane rÄ™ce. Albo chorzy na równie straszny zespół Pradera-Willego, hamujÄ…cy wzrost, osÅ‚abiajÄ…cy rozwój mięśni i powodujÄ…cy ciÄ…gÅ‚y głód, którego nie można zaspokoić. Pacjentom potrzebne sÄ… też lekarstwa, ale rzadkie choroby – oprócz ich okrucieÅ„stwa i zÅ‚ożonoÅ›ci – Å‚Ä…czy to, że żadna firma farmaceutyczna nie jest zainteresowana wykÅ‚adaniem milionów na leczenie ich. "To byÅ‚a zaniedbana dziedzina medycyny – mówi pani Baschirotto. – Ale nasza misja różni siÄ™ od misji firm farmaceutycznych".(...) WÅ‚aÅ›nie dziaÅ‚alność instytutu rzadkich chorób sprowadziÅ‚a paniÄ… Baschirotto do regionu Alta Valsugana, gdzie leży Stoccareddo. "MaÅ‚a dziewczynka Angela, która mieszkaÅ‚a w jego pobliżu, w Asiago, zmarÅ‚a dwa i pół roku temu na chorobÄ™ genetycznÄ… – wspomina. – PoznaliÅ›my ten rejon i samo Stoccareddo. DowiedzieliÅ›my siÄ™ o jego niezwykÅ‚ym dziedzictwie genetycznym".(...) Naukowcy pobrali krew i inne próbki medyczne od wszystkich mieszkaÅ„ców. Powoli wyÅ‚oniÅ‚ siÄ™ obraz wioski wolnej od chorób. Chociaż jada siÄ™ tu tradycyjnie – za ciężko, za obficie i za dużo miÄ™sa – nie wystÄ™pujÄ… towarzyszÄ…ce tego rodzaju diecie dolegliwoÅ›ci. Odsetek mężczyzn z wysokim poziomem cholesterolu jest w wiosce dużo wyższy niż przeciÄ™tna we WÅ‚oszech (38 proc. wobec 21 proc.). Ale podczas gdy 23 proc. WÅ‚ochów ma zbyt niski poziom HDL – tzw. dobrego cholesterolu zapobiegajÄ…cego chorobom serca – problem ten dotyka zaledwie 5,4 proc. mężczyzn w Stoccareddo. Na nadciÅ›nienie cierpi 33 proc. WÅ‚ochów i 31 proc. WÅ‚oszek, w Stoccareddo odsetki te wynoszÄ… odpowiednio 6,5 i 5,5 proc. "OdkryliÅ›my, że wielu mieszkaÅ„ców ma wysoki cholesterol – mówi dr Hladnik – ale bardzo nieliczni cierpiÄ… na wiążące siÄ™ z tym dolegliwoÅ›ci. CoÅ› ich chroni przed powikÅ‚aniami wynikajÄ…cymi zwykle z jego zbyt wysokiego poziomu. Naszym zadaniem jest odkrycie, co to takiego".(...) ---------------------------------------------------------------------- Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-11-13, 14:36:53 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Cytuj: Do wytworzenia naturalnego zamiennika polska badaczka wykorzystaÅ‚a tÅ‚uszcz z mleka krowiego i smalec. SkÅ‚ad tych tÅ‚uszczów i ich struktura sÄ… najbardziej zbliżone do tÅ‚uszczu mleka kobiecego chcÄ… dziecko otruć ;-)  ? Smalec zamiast mleka matki http://www4.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/311139909-Smalec-zamiast-mleka-matki.html blisko, ale coÅ› przekombinowali Cytuj: WadÄ… tego rozwiÄ…zania jest duży koszt wytworzenia zamiennika, zwÅ‚aszcza koszt enzymu. Ze wzglÄ™du na te wiÄ™ksze koszty zainteresowanie jest niewielkie. sprawÄ™ wyjaÅ›niÅ‚ dr BryÅ› : Cytuj: MaÅ‚e firmy patrzÄ… na swoje wydatki, a duże koncerny majÄ… swoje oÅ›rodki badawcze poza PolskÄ…. Do takich firm trudno jest dotrzeć — przyznaje Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2017-03-28, 07:28:40 Kolejne potwierdzenie, że dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™
http://alexjones.pl/aj/aj-technologia-i-nauka/aj-inne/item/111608-tluste-jest-zdrowe-medycy-przyznaja-ze-bladzili Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2017-03-28, 07:47:01 Dla Doktora to żadna pociecha, albowiem nikt i nic nie zrekompensuje tych lat nagonki i szczucia. 8)
Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2017-03-28, 13:36:00 Dobry artykuÅ‚. :D RozesÅ‚aÅ‚am znajomym... 8)
Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2017-03-28, 14:02:41 A ja nawet nie mam komu, bo to i tak pogoÅ„ za wiatrem. ;)
Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2017-03-28, 14:58:43 Ale to "amerykaÅ„scy naukowcy", co zawsze majÄ… racjÄ™, nawet jak w dalszym ciÄ…gu "KwaÅ›niewski siÄ™ myli"... ;) :lol: :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 16:27:18 Cytuj z: admin 2017-03-28, 14:58:43 Ale to "amerykaÅ„scy naukowcy", co zawsze majÄ… racjÄ™, nawet jak w dalszym ciÄ…gu "KwaÅ›niewski siÄ™ myli"... ;) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 16:30:20 Cytuj z: renia 2017-03-28, 13:36:00 Dobry artykuÅ‚. :D RozesÅ‚aÅ‚am znajomym... 8) Reniu nie szalej, przecież to niemieckie media :lol: A jak zacznÄ… kupować tÅ‚ustoÅ›ci, to jeszcze Ci bankructwo grozi. :lol: Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2017-03-28, 17:23:27 CoÅ› czuje, że skoÅ„czy siÄ™ na chlebie ze smalcem. ;)
Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 18:21:38 Mam takie samo samopoczucie. Ale racji nie mam zamiaru nikomu udowadniać :lol:
Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 18:26:38 Cytuj z: admin 2017-03-28, 07:47:01 Dla Doktora to żadna pociecha, albowiem nikt i nic nie zrekompensuje tych lat nagonki i szczucia. 8) To prawda :? Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2017-03-28, 18:44:56 Cytuj z: Jarek 2017-03-28, 18:21:38 Mam takie samo samopoczucie. Ale racji nie mam zamiaru nikomu udowadniać :lol: :lol: Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2017-03-28, 19:12:06 :lol:
Tytu³: Re: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: anakin 2017-03-29, 22:47:44 Cytuj z: admin 2017-03-28, 07:47:01 Dla Doktora to żadna pociecha, albowiem nikt i nic nie zrekompensuje tych lat nagonki i szczucia. 8) A owa nagonke i owe szczucie przez "autorytety", to gdzie moge znalec w Internecie? Bo jak w necie tego nie ma to... nie mialo miejsca. :p Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™... Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2023-03-24, 07:57:48 Z serii "kiedyÅ› to byÅ‚o..." :D
https://www.atlasobscura.com/articles/what-is-margarine-made-of Margaryna powstała około 1870 roku, jej pierwowzór to był łój wołowy roztrzepany z wodą. Potem, jak olej wielorybi stracił znaczenie opałowe (swoją drogą jedyne paliwo, od którego odeszliśmy) margaryna była robiona z właśnie z niego, czyli nadal nieźle dla zdrowia. Dopiero po wojnach światowych opracowano metody utwardzania olejów, no i się zaczęło...
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |