forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Prasa => W±tek zaczêty przez: Krystyna*Opty* 2006-11-11, 00:24:59



Tytu³: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2006-11-11, 00:24:59

"Masło lepsze niż margaryna"

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/maslo-lepsze-niz-margaryna,815577,2943
------------------------------------------------------------------------------------------------------------Cytat:
Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę
mniej niż spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu
naukowców uważa, że produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych
w "zdrowej" diecie i jest cenniejszy niż powszechnie konsumowane
margaryny czy oleje roślinne.

Mleczarze zapowiedzieli na zakończonych dzisiaj Targach Mleczarskich,
że będą promować spożycie masła. Zamierzają w przyszłym roku uruchomić
kampanię informującą o zaletach zdrowotnych spożywania tego produktu.
Przeznaczą na ten cel 1,6 mln zł.

- Nie ma cenniejszego tłuszczu w naszej diecie niż tłuszcz mlekowy,
potwierdza ten fakt ok. 600 opracowań medycznych - twierdzi prof.
Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Jej zdaniem, przeciętny konsument kojarzy tłuszcze zwierzęce (np.
masło) z otyłością, a jest to "bez wątpienia konsekwencja agresywnej
reklamy tłuszczów roślinnych". Profesor zaznaczyła, że od 40 lat
budowana jest teoria, jakoby tłuszcze roślinne wspomagały nasze zdrowie.
Tłuszcz mlekowy jest niedoceniany, gdyż jest on utożsamiany z cholesterolem,
a ten z kolei kojarzony jest z miażdżycą, na co nie ma dostatecznych dowodów.

Z badań klinicznych wynika, że tłuszcz mlekowy nie tylko nie zagraża,
ale wręcz zapobiega chorobom na kilka różnych sposobów, m.in.
intensyfikujÄ…c przemianÄ™ cholesterolu i zapobiegajÄ…c jego utlenieniu.
Ponadto wszystkie komponenty mleka o działaniu antynowotworowym zawarte są
w tłuszczu mlekowym - uważa Cichosz.

Według niej, gdyby faktycznie oleje roślinne i margaryny wykazywały
reklamowane antymiażdżycowe działanie, to problemu chorób serca by już
dawno nie było. Tymczasem pomimo ograniczenia spożycia tłuszczów
zwierzęcych i 6-10 krotnego zwiększenia konsumpcji tłuszczów roślinnych
w ciągu ostatnich 40 lat, problem miażdżycy jest wciąż aktualny.

Cichosz zwraca uwagę, że bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie
właściwych proporcji między kwasami omega-6 - zawartymi w tłuszczach
roślinnych - oraz kwasami omega-3. Proporcja ta powinna wynosić 5:1,
podczas, gdy z powodu ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych,
proporcje te wynoszÄ… 20-30:1.

Z tego też powodu najczęściej jednak przemiany kwasów omega-3 (który
występuje głównie w tłustych rybach) blokowane są przez nadmiar w
diecie kwasów omega-6 pochodzących z olejów roślinnych. - Dlatego też
zastępowanie tłuszczu mlekowego olejami roślinnymi ze względów
zdrowotnych jest niedopuszczalne - uważa badaczka.

Źródło informacji: PAP
--------------------------------------------------------------------------------------------Koniec cytatu.

Krystyna


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2006-11-11, 09:24:40
A wielki polski "specjalista i naukowiec" prof.dr Naruszewicz uważa, że masło spożywane w większej ilości to miażdżyca pewna, o czym mówił  dwa dni temu w "tok fm". A kampania mleczerska to przestępstwo i "pięć razy warzywa i owoce - to powinno się jaść". Biedak nie ma dostępu do najnowszych publikacji anglosaskich :?:
Wyszukałem jego zdjęcia w Internecie :shock: - coś jak ś.p. dr W. Ponomarenko. A więc w jego przypadku (Naruszewicza) - Naruszewicz ma rację - masło jest bardzo szkodliwe i powoduje miażdżycę, że HEY :lol:.
Praktyczna rada:
Nigdy nie pytaj o ulubione przepisy GRUBEGO kucharza, bo wkrótce będziesz utuczony jak on.  :shock: :!: :wink:


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-11, 11:45:41
Wojtek, dlaczego nie dales linku do dowodu rzeczowego? :)


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-11, 12:08:27
http://tnij.org/m7g
www.400miast.pl/?&id=473
http://tnij.org/m7i

No nie! Gdzie mu do otyłości? Bądź bardziej wiarygodny


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2006-11-11, 12:50:08
A tu? - http://tiny.pl/rlpc
Przyjrzyj się jeszcze dokładniej zdjęciu przy "Diecie Jezusa Chrystusa" - no chudziutki to on nie jest! :(


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sabina 2006-11-11, 13:28:15
Wojteks, więcej obiektywizmu - gdzie ta otyłość?.
"Twoje zdjęcie" - to wykadrowanie z ostatniego linku podanego przez Ewę!.
Otyły to on nie jest.


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-11-11, 13:59:45
Wiesz, na pewno mógłby wygladać lepiej, ale jak bedziemy sie czepiać, staniemy sie niewiarygodni i sami zatracimy realne patrzenie. Widziales calą sylwetkę? Nie widze bębna. No, chyba, ze zdjecie przerobione w Photoshiopie :)))
Widziałam juz nie takich, co udało im sie przytyć :)
Jak ktos dużo jedzenia wsuwa, to przytyje na każdej diecie.


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-11-11, 19:17:08
Cytuj z: Ewa 2006-11-11, 13:59:45
Wiesz, na pewno mógłby wygladać lepiej...


Obiektywnie trzeba stwierdzić, że to nie jest otyłość.
Ewa i Sabina macie rację - Wojteks przesadził!.


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2006-11-19, 14:03:37
Naukowcy ze zdumieniem "odkrywają dawno odkrytą Amerykę", a twórca
diety niskowęglowodanowej wysokotłuszczowej dr Kwaśniewski już od
dawna o tym mówi i pisze (także na swej stronie www)
Ale nasz rodzimy, naukowy establishment od ponad 35 lat udaje, że nie
słyszy, akceptuje tylko odkrycia naukowców uznanych na świecie.
Jednak prędzej czy później prawda i tak w końcu powoli wypłynie na wierzch...
I paru zwolennikom diety wysokowęglowodanowej będzie głupio...

--------------------------------------------------------------------
http://wiadomosci.onet.pl/1371893,2678,2,kioskart.html

Kraina szczęśliwości Pewna górska społeczność z Włoch wywołała
konsternacjÄ™ wÅ›ród naukowców – odkryli bowiem, że jest ona odporna
na niektóre typowe choroby Wysoko we włoskich Alpach, nad weneckim
wybrzeżem leży wioska, której mieszkańcy nie chorują. Jedzą czerwone
mięso, piją wino i grappę, wielu pali, ale nie imają się ich
budzące powszechny lęk, niszczące schorzenia cywilizacyjne. Z uwagi na
stosowanÄ… dietÄ™ majÄ… wysoki poziom cholesterolu, ale nie prowadzi on
do ataków serca. Nadciśnienie jest u nich zjawiskiem niemal nieznanym.
Bardzo niewielu cierpi na cukrzycę. Rak jest rzadkością.
O chorobach genetycznych nikt tu nawet nie słyszał. To włoskie
Shangri-La (utopijna doskonała kraina opisana w powieści Jamesa
Hiltona
– przyp. Onet) nazywa siÄ™ Stoccareddo. Nikt tu jednak nie przyjeżdża,
bo w wiosce kończy się droga. Od mniej więcej 800 lat jej mieszkańcy
– żyjÄ…cy okoÅ‚o 1000 metrów powyżej Wenecji (widać jÄ… stÄ…d w bezchmurny
dzieÅ„) – zadowalali siÄ™ wÅ‚asnym towarzystwem. Do tego stopnia, że 97
procent populacji nosi to samo nazwisko – Bau. Endogamia – małżeÅ„stwa
wewnÄ…trz jednej spoÅ‚ecznoÅ›ci – jest niemal reguÅ‚Ä…. "Jak mówi tutejsze
powiedzenie, »tylko Bau zrozumie Baua«. CaÅ‚a wioska od poczÄ…tku swego
istnienia – opowiada jeden z badajÄ…cych jÄ… naukowców – wyrasta z tego
samego drzewa genealogicznego. To jedna wielka rodzina".


Stoccareddo zawdzięcza swoją nagłą sławę temu, że podczas gdy cała
reszta świata ma obsesję na punkcie chorób cywilizacyjnych, ono jest
od nich wolne. Trzy lata temu na tę wioskę natknęli się naukowcy
próbujący lepiej poznać genetyczne źródła rzadkich chorób.

Podstawowe znaczenie miał dla nich fakt, że Stoccareddo jest
genetyczną wyspą. Dzięki temu miejsce to stanowiło idealny materiał
dla badań nad DNA. Naukowcy szybko dokonali jednak
zdumiewającego odkrycia, że tutejsi mieszkańcy są nadzwyczaj zdrowi.
JedzÄ…, pijÄ…, emeryci grajÄ… w karty w miejscowym barze, popijajÄ…c
w porze herbaty prosecco (rodzaj musujÄ…cego wina – przyp. Onet),
dzieci grają na ulicy w piłkę, kobiety paląc papierosa zdejmują
pranie i plotkują. Wszystko jest w najwyższym stopniu normalne.
Z jednym niezwykÅ‚ym wyjÄ…tkiem – tutaj siÄ™ żyje i żyje. "Konie
zdychajÄ…, Bauowie nie" – mówiÄ… miejscowi.

Wjechałem na tutejszy rynek w słoneczne październikowe popołudnie
(...) Wysiadłem z samochodu i przedstawiłem się trzem starszym
mężczyznom siedzącym na ławce na wzniesieniu, skąd widać było góry.
Radosny, rumiany 68-letni Fortunato Bau postanowił się mną zająć.
Podobnie jak setki innych włoskich wiosek, Stoccareddo nie zapewnia
pracy wszystkim swoim mieszkańcom. Od pokoleń wyjeżdżali pracować
gdzie indziej, głównie jako górnicy. Jako młody człowiek Fortunato
pojechał więc do Francji, spędził tam osiem lat i wrócił z
wystarczającym kapitałem, by rozpocząć własną działalność budowlaną.
Od tego czasu zarabiał pieniądze i obecnie jest właścicielem dużego
kompleksu mieszkaniowego u stóp wioski. (...)

Większość tutejszych domów to nowoczesne, niezgrabne budynki imitujące
styl alpejski, wszystkie niedawno wybudowane lub wyremontowane.
Wieczorami na ulicach parkują rzędy prawie nowych samochodów.
Stoccareddo nie przypomina więc tybetańskiej samotni. Ale jeszcze
kilkadziesiąt lat temu było dużo bardziej odizolowane, niż się
dziÅ› wydaje.(...)

Przypuszczalnie głównym czynnikiem wpływającym na genetyczne zdrowie
wioski było jednak nie tyle fizyczne oddalenie, ile kulturowa izolacja
i homogeniczność – nawet jeÅ›li mężczyźni miesiÄ…cami pracowali z dala
od domu, niezmiennie żenili się z miejscowymi kobietami i wychowywali
dzieci w wiosce.

Nawet dziś, gdy świat zewnętrzny tak kusząco się przybliżył, większość
małżeństw zawieranych jest wewnątrz miejscowej społeczności. Powstaje
delikatne pytanie: czy pobieranie się z członkami tej samej grupy nie
ma negatywnych konsekwencji genetycznych?
Wystarczy przecież przypomnieć sobie Romanowów, ich hemofilię i
ofermowatość...
"Do rodzin królewskich stosujÄ… siÄ™ inne zasady – mówi Uros Hladnik,
jeden z genetyków badajÄ…cych wioskÄ™. – Zawsze mieli dostÄ™p do
kosztownej opieki medycznej, nie istniał więc dobór zdrowych
partnerów.
Jeśli endogamia trwa bardzo długo, tak jak w Stoccareddo, wszelkie złe
geny musiały już zostać wyeliminowane. Dziś wśród Bauów nie ma ani
jednej choroby genetycznej".(…)

W 1970 roku nauczycielka literatury włoskiej Anna Baschirotto urodziła
syna Mauro. Po roku okazało się, że dziecko jest nieuleczalnie chore,
ale żaden lekarz nie potrafił jej powiedzieć dlaczego. Objawy były
przerażające: choroba spowalniała wzrost, powodowała bezustanne
schorzenia skóry, paznokci i włosów oraz osłabiała system
immunologiczny, przez co organizm był podatny na wszelkie infekcje.
Pani Baschirotto i jej mąż Giuseppe przez 15 lat walczyli z chorobą,
otrzymujÄ…c wÄ…tpliwe diagnozy, nie mieli dostatecznej pomocy,
brakowało też lekarstw na tak rzadkie schorzenia. W wieku 16 lat Mauro
zmarł. "Był uroczy i bardzo inteligentny. Dopiero 10 lat po jego
śmierci dowiedzieliśmy się, że jego choroba miała podłoże genetyczne"
– mówi pani Baschirotto. DziÅ› okreÅ›la siÄ™ jÄ… jako "autoimmunologicznÄ…
poliendokrynopatię". Lekarstwa wciąż nie ma.

Po śmierci syna pogrążeni w smutku rodzice utworzyli fundację, by
udzielić innym osobom dotkniętym przez rzadkie choroby pomocy, której
sami tak bardzo potrzebowali. Fundacja Bird działa w ramach włoskiego
systemu zdrowia, ale musi zabiegać też o fundusze prywatne.
Małżeństwo kupiło stary klasztor pod Vicenzą, gdzie teraz znajduje się
jej siedziba.

Trafiający tam pacjenci mogą liczyć na szybką diagnozę, opiekę i
leczenie ambulatoryjne. Fundacja zapewnia im także możliwość spotkania
innych ludzi dotkniętych rzadkimi chorobami, by wiedzieli, że nie są
sami na świecie. Trafiają tam na przykład dzieci cierpiące na zespół
Lescha-Nyhama, wywołujący takie objawy, jak ostre zaburzenia pracy nóg
czy przymus gryzienia i kaleczenia siebie i innych, przez co chorzy
muszą mieć stale skrępowane ręce. Albo chorzy na równie straszny
zespół Pradera-Willego, hamujący wzrost, osłabiający rozwój mięśni i
powodujący ciągły głód, którego nie można zaspokoić.

Pacjentom potrzebne sÄ… też lekarstwa, ale rzadkie choroby – oprócz ich
okrucieÅ„stwa i zÅ‚ożonoÅ›ci – Å‚Ä…czy to, że żadna firma farmaceutyczna
nie jest zainteresowana wykładaniem milionów na leczenie ich.

"To byÅ‚a zaniedbana dziedzina medycyny – mówi pani Baschirotto.
–  Ale nasza misja różni siÄ™ od misji firm farmaceutycznych".(...)

Właśnie działalność instytutu rzadkich chorób sprowadziła panią
Baschirotto do regionu Alta Valsugana, gdzie leży Stoccareddo. "Mała
dziewczynka Angela, która mieszkała w jego pobliżu, w Asiago, zmarła
dwa i pół roku temu na chorobÄ™ genetycznÄ… – wspomina.
– PoznaliÅ›my ten rejon i samo Stoccareddo. DowiedzieliÅ›my siÄ™ o jego
niezwykłym dziedzictwie genetycznym".(...)

Naukowcy pobrali krew i inne próbki medyczne od wszystkich
mieszkańców. Powoli wyłonił się obraz wioski wolnej od chorób.
Chociaż jada siÄ™ tu tradycyjnie – za ciężko, za obficie i
za dużo miÄ™sa – nie wystÄ™pujÄ… towarzyszÄ…ce tego rodzaju diecie
dolegliwości. Odsetek mężczyzn z wysokim poziomem cholesterolu jest
w wiosce dużo wyższy niż przeciętna we Włoszech (38 proc. wobec
21 proc.). Ale podczas gdy  23 proc. Włochów ma zbyt niski poziom
HDL – tzw. dobrego cholesterolu zapobiegajÄ…cego chorobom serca –
problem ten dotyka zaledwie 5,4 proc. mężczyzn w Stoccareddo.
Na nadciśnienie cierpi 33 proc. Włochów i 31 proc. Włoszek,
w Stoccareddo odsetki te wynoszÄ… odpowiednio 6,5 i 5,5 proc.
"OdkryliÅ›my, że wielu mieszkaÅ„ców ma wysoki cholesterol – mówi
dr Hladnik – ale bardzo nieliczni cierpiÄ… na wiążące siÄ™ z tym
dolegliwości. Coś ich chroni przed powikłaniami wynikającymi
zwykle z jego zbyt wysokiego poziomu. Naszym zadaniem jest
odkrycie, co to takiego".(...)
----------------------------------------------------------------------


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-11-13, 14:36:53
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Cytuj:

Do wytworzenia naturalnego zamiennika polska badaczka wykorzystała tłuszcz z mleka krowiego i smalec. Skład tych tłuszczów i ich struktura są najbardziej zbliżone do tłuszczu mleka kobiecego


chcą dziecko otruć  ;-)   ?

Smalec zamiast mleka matki

http://www4.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/311139909-Smalec-zamiast-mleka-matki.html

blisko, ale coÅ› przekombinowali
Cytuj:
Wadą tego rozwiązania jest duży koszt wytworzenia zamiennika, zwłaszcza koszt enzymu. Ze względu na te większe koszty zainteresowanie jest niewielkie.



sprawę wyjaśnił dr Bryś :
Cytuj:
MaÅ‚e firmy patrzÄ… na swoje wydatki, a duże koncerny majÄ… swoje oÅ›rodki badawcze poza PolskÄ…. Do takich firm trudno jest dotrzeć — przyznaje


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2017-03-28, 07:28:40
  Kolejne potwierdzenie, że dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™
 
  http://alexjones.pl/aj/aj-technologia-i-nauka/aj-inne/item/111608-tluste-jest-zdrowe-medycy-przyznaja-ze-bladzili


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2017-03-28, 07:47:01
Dla Doktora to żadna pociecha, albowiem nikt i nic nie zrekompensuje tych lat nagonki i szczucia.  8)


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2017-03-28, 13:36:00
Dobry artykuł. :D Rozesłałam znajomym... 8)


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2017-03-28, 14:02:41
A ja nawet nie mam komu, bo to i tak pogoń za wiatrem. ;)


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2017-03-28, 14:58:43
Ale to "amerykaÅ„scy naukowcy", co zawsze majÄ… racjÄ™, nawet jak w dalszym ciÄ…gu "KwaÅ›niewski siÄ™ myli"... ;)  :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 16:27:18
Cytuj z: admin 2017-03-28, 14:58:43
Ale to "amerykańscy naukowcy", co zawsze mają rację, nawet jak w dalszym ciągu "Kwaśniewski się myli"... ;)  :lol: :lol: :lol:


:lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 16:30:20
Cytuj z: renia 2017-03-28, 13:36:00
Dobry artykuł. :D Rozesłałam znajomym... 8)

Reniu nie szalej, przecież to niemieckie media :lol:
A jak zacznÄ… kupować  tÅ‚ustoÅ›ci, to jeszcze Ci bankructwo grozi. :lol:


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2017-03-28, 17:23:27
Coś czuje, że skończy się na chlebie ze smalcem. ;)


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 18:21:38
Mam takie samo samopoczucie. Ale racji nie mam zamiaru nikomu udowadniać  :lol:


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2017-03-28, 18:26:38
Cytuj z: admin 2017-03-28, 07:47:01
Dla Doktora to żadna pociecha, albowiem nikt i nic nie zrekompensuje tych lat nagonki i szczucia.  8)


To prawda :?


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2017-03-28, 18:44:56
Cytuj z: Jarek 2017-03-28, 18:21:38
Mam takie samo samopoczucie. Ale racji nie mam zamiaru nikomu udowadniać  :lol:



:lol:


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2017-03-28, 19:12:06
:lol:


Tytu³: Re: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: anakin 2017-03-29, 22:47:44
Cytuj z: admin 2017-03-28, 07:47:01
Dla Doktora to żadna pociecha, albowiem nikt i nic nie zrekompensuje tych lat nagonki i szczucia.  8)



A owa nagonke i owe szczucie przez "autorytety", to gdzie moge znalec w Internecie? Bo jak w necie tego nie ma to... nie mialo miejsca. :p


Tytu³: Odp: Z cyklu: I znowu dr KwaÅ›niewski ma racjÄ™...
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2023-03-24, 07:57:48
Z serii "kiedyś to było..." :D
https://www.atlasobscura.com/articles/what-is-margarine-made-of
Margaryna powstała około 1870 roku, jej pierwowzór to był łój wołowy roztrzepany z wodą.
Potem, jak olej wielorybi stracił znaczenie opałowe (swoją drogą jedyne paliwo, od którego odeszliśmy) margaryna była robiona z właśnie z niego, czyli nadal nieźle dla zdrowia.
Dopiero po wojnach światowych opracowano metody utwardzania olejów, no i się zaczęło...


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.