forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-11-24, 09:15:58



Tytu³: ZUPA DELIKATNA Z ZIELONEGO GROSZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-24, 09:15:58
ZUPA DELIKATNA Z ZIELONEGO GROSZKU.
Składniki.
1000 g wywar rosołowy
500 g włoszczyzna krojona
300 g mrożonego groszku
100 g cebuli
100 g masła
100 g śmietana 30%
30 g  /2 Å‚yżki mÄ…ki/
2 ząbki czosnku, 1 goździk,
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy,
zioła (tymianek, pietruszka, lubczyk)
Sposób przygotowania.
Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Oczyszczone warzywa opłukać i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do litra wody i podgotować wraz z ziołami i przyprawami. Wywar przecedzić, warzywa przetrzeć przez sitko i dodać do wywaru. Masło rozgrzać, oprószyć mąką, zalać wywarem, dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i przyprawić. Groszek przepłukać zimną wodą, wrzucić do zupy i na małym ogniu gotować do miękkości. Dodać śmietanę, zupę doprawić do smaku.
Ogółem 2130 g B-T-W  40,4 – 133,0 – 119,6 /1840 kalorii/
100 gram produktu B-T-W 1,9 – 6,2 – 5,6 /90 kalorii/
400 gram porcja 1 osobowa B-T-W  7,6 – 25,0 – 22,5 /350 kalorii/
Stosunek B-T-W  1 : 3,3 : 3,0


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.