Tytu³: ZUPA DELIKATNA Z ZIELONEGO GROSZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-24, 09:15:58 ZUPA DELIKATNA Z ZIELONEGO GROSZKU.
SkÅ‚adniki. 1000 g wywar rosoÅ‚owy 500 g wÅ‚oszczyzna krojona 300 g mrożonego groszku 100 g cebuli 100 g masÅ‚a 100 g Å›mietana 30% 30 g /2 Å‚yżki mÄ…ki/ 2 zÄ…bki czosnku, 1 goździk, 1 Å‚yżeczka ziarnistego pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy, zioÅ‚a (tymianek, pietruszka, lubczyk) Sposób przygotowania. ObranÄ… cebulÄ™ i czosnek pokroić w kostkÄ™. Oczyszczone warzywa opÅ‚ukać i pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki. Wszystkie skÅ‚adniki wrzucić do litra wody i podgotować wraz z zioÅ‚ami i przyprawami. Wywar przecedzić, warzywa przetrzeć przez sitko i dodać do wywaru. MasÅ‚o rozgrzać, oprószyć mÄ…kÄ…, zalać wywarem, dokÅ‚adnie wymieszać. ZupÄ™ zagotować i przyprawić. Groszek przepÅ‚ukać zimnÄ… wodÄ…, wrzucić do zupy i na maÅ‚ym ogniu gotować do miÄ™kkoÅ›ci. Dodać Å›mietanÄ™, zupÄ™ doprawić do smaku. Ogółem 2130 g B-T-W 40,4 – 133,0 – 119,6 /1840 kalorii/ 100 gram produktu B-T-W 1,9 – 6,2 – 5,6 /90 kalorii/ 400 gram porcja 1 osobowa B-T-W 7,6 – 25,0 – 22,5 /350 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 3,3 : 3,0
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |