forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-11-30, 10:11:41



Tytu³: OMLET MAMURKOWY.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-30, 10:11:41
OMLET MAMURKOWY.

Składniki.
100 g szpinaku
300g jajek /6 szt. /
50g śmietany 30% / 5 łyżek /
100 g cebula /1 cebula /
100 g pomidor /1 pomidor / łyżeczka
100 g ogórek konserwowy
30 g oliwy z oliwek / 3 łyżki /
sól, ocet, pieprz, gałka muszkatołowa,

Sposób przygotowania.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, pokroić w małą kostkę. Kapary osączyć z zalewy (ogórek pokroić w kostkę). Ocet winny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, pokrojoną cebulę, pomidora kapary wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak umyć, osuszyć, pokroić. Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodać szpinak, wymieszać. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wlać masę szpinakowo-jajeczną, smażyć pod przykryciem około 8 minut. Omlet odwrócić ostrożnie na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty bez przykrycia. Pokroić na porcje, po dawać z sosem.

Ogółem 1230g B-T-W  54,1 – 203,0 – 44,0 / 2270 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  4,4 – 17,3 2,8 / 180 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W  11,0 -  43,3 – 7,0 /460 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 3,9 : 0,6


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.