Tytu³: OMLET MAMURKOWY. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-30, 10:11:41 OMLET MAMURKOWY.
SkÅ‚adniki. 100 g szpinaku 300g jajek /6 szt. / 50g Å›mietany 30% / 5 Å‚yżek / 100 g cebula /1 cebula / 100 g pomidor /1 pomidor / Å‚yżeczka 100 g ogórek konserwowy 30 g oliwy z oliwek / 3 Å‚yżki / sól, ocet, pieprz, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa, Sposób przygotowania. CebulÄ™ obrać, pokroić w kostkÄ™. Pomidor umyć, pokroić w maÅ‚Ä… kostkÄ™. Kapary osÄ…czyć z zalewy (ogórek pokroić w kostkÄ™). Ocet winny, 2 Å‚yżki oliwy, 2 Å‚yżki wody, pokrojonÄ… cebulÄ™, pomidora kapary wymieszać. Sos przyprawić do smaku solÄ… i pieprzem. Szpinak umyć, osuszyć, pokroić. Jajka roztrzepać ze Å›mietanÄ…, szczyptÄ… soli, pieprzu i gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej, dodać szpinak, wymieszać. Na patelni rozgrzać resztÄ™ oliwy, wlać masÄ™ szpinakowo-jajecznÄ…, smażyć pod przykryciem okoÅ‚o 8 minut. Omlet odwrócić ostrożnie na drugÄ… stronÄ™ i smażyć jeszcze 1-2 minuty bez przykrycia. Pokroić na porcje, po dawać z sosem. Ogółem 1230g B-T-W 54,1 – 203,0 – 44,0 / 2270 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 4,4 – 17,3 2,8 / 180 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 11,0 - 43,3 – 7,0 /460 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 3,9 : 0,6
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |