forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: MORGANO 2006-12-01, 00:30:20



Tytu: SZASZŁYK Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ.
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-12-01, 00:30:20
SZASZŁYK Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ.
Składniki.
300g Wątróbka drobiowa
100g Boczek wędzony
100g Pieczarki
100g Cebula
30g Olej z oliwek
Sól, pieprz

Sposób przygotowania.
Umyte wątróbki suszymy i sprawdzamy czy nie są zanieczyszczone żółcią i przekrawamy na pół. Boczek kroimy w grube plastry następnie w kwadraty.
Oczyszczone pieczarki duże dzielimy na pół małe mogą zostać całości.
Na szpadki lub drewniane patyczki nadziewamy na zmianę, pieczarkę, kawałek boczku i wątróbkę. Wątróbkę i pieczarki smarujemy olejem. Jeżeli nie mamy grilla wstawiamy nasze szaszłyki do gorącego piekarnika. Jeżeli mamy jakieś naczynie żaroodporne to możemy końce naszych szpadek oprzeć o brzeg żaroodpornego naczynia jeden koniec może się nawet opierać o dno. Ważne by szaszłyk nie dotykał naczynia. Pieczemy około 10 minut. Cebulę kroimy w krążki i oddzielnie podsmażamy. Wątróbkę oprószamy pieprzem i solimy bezpośrednio przed podaniem.
Podpowiedź: 50 gram ryżu dla jednej osoby, dekoracyjnie można jeszcze dołożyć pasemka papryki. / W tabeli ryżu nie uwzględniono/.

Ogółem  630 g B-T-W  74,0 - 96,6 - 11,1  /1210 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  11,7 - 15,3 - 1,8 /190 kalorii /
250g gram porcja 1 osobowa B-T-W  29,4 - 38,3  - 4,4  /480 kalorii /
Stosunek B-T-W  1: 1,3: 0,2






Tytu: Odp: SZASZŁYK Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ.
Wiadomo wysana przez: kristan 2006-12-01, 06:11:39
Witaj Morgano
Przypomnij wszystkim , a raczej podaj przepis na ziemniaki bodajże po meksykańsku-są naprawde wykwintne i smakują wybornie./ćwiartki obgotowane 8 min itd..../
Pozdrawiam


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.