Tytu: GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ. Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-12-03, 00:56:34 GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ.
Składniki. 600 g wieprzowiny 150 g cebuli /2 szt./ 200 g czerwone papryki, 500 g kwaszonej kapusty, 200 g pomidorów / mała puszka w zalewie 150 g śmietany 30% 50 g oleju 4 łyżki łyżeczka kminku, listek laurowy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki. Sposób przygotowania. Mięso pokroić na kawałki. Cebule i czosnek posiekać. Kapustę odcisnąć, po kroić. Pomidory osączyć. Papryki i pomidory pokroić w kostkę. Mięso prze smażyć na oleju, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dołożyć paprykę, kapustę pomidory. Dodać sok z zalewy, li stek laurowy, p solą, pieprzem, kminkiem i mielonymi papryka mi, wymieszać. Dusić 45 min. Przed po daniem gulasz wymieszać ze śmietaną. Ogółem 1850g B-T-W 119,4 – 231,9 – 50,1 /2760 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 6,5 – 12,5 – 2,7 /150 kalorii / 350 gram porcja 1 osobowa B-T-W 22,6 – 43,9 – 9,5 //520 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,9 : 0,4 B +T/100 g = 19,0 g B+T /350 g = 66,5g Uwaga: Czy wiecie, że bardzo ważną rzeczą jest również to ile zjadamy dziennie BIAŁKA i TŁUSZCZU. Całodzienna dawka B+T powinna wynosić ogółem 200 g. Osobiście zawsze staram się to przestrzegać! Jak obliczyć jest to bardzo proste wystarczy dodać z porcji 1 osobowej przypadającą ilość białka i tłuszczu razem czyli jak powyżej proponowana porcja wynosi 350 gram B+T = 22,6g + 43,9g razem 66,5g. Gdyby nasza porcja wynosiła 250 g to B+T = 16,1g +31,3g razem 47,4g Tytu: Odp: GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ. Wiadomo wysana przez: kodar 2006-12-03, 16:39:21 Morgano, czy te zalecane przez ciebie prop.dotycza kazdego opty.?Czy wliczasz tylko bialko zwierzece czy tez roslinne do dziennej porcji.Jezeli ktos z opty.zjada np.40g B mieszanego/zwierzecego + roslinnego/to aby prop.200g zostala zachowana to powinnien spozyc 160 g T?Ja np.tyle tluszczu w siebie nie wcisne.Kiedys probowalam to b.szybko zakwasilam organizm. Byc moze dlatego,ze przy pow.ilosci tluszczu brakowalo mi miejsca na alkalizujace warzywa???Ja sadzilam,ze ilosc B jak i T zalezy od wlasnej aktywnosci fizycznej.U mnie kazdy dzien jest inny. Raz jezdze dluzej na rowerze innym razem krocej.Mam dni ,ze przez 8 godz jestem aktywna innego tylko 5.
Tytu: Odp: GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ. Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-12-03, 19:34:41 Cytuj z: kodar 2006-12-03, 16:39:21 Morgano, czy te zalecane przez ciebie prop.dotycza kazdego opty.?Czy wliczasz tylko bialko zwierzece czy tez roslinne do dziennej porcji. W wszystkich moich przepisach niezmiennie od 10 lat bilansuje wszystkie białka zwierzęce jak i roślinne. Nie jest to moją specjalnością, ale mogę podpowiedzieć, że bez białka nie ma życia. Białko trzeba regularnie dostarczać do organizmu codziennie. Wiadomo, że najlepsze białko jest zwierzęce, ale z rośliny też trzeba w zestawieniach zbilansować. Białka w roślinach mamy mniej gdyż roślina posiada tylko tyle białka ile sama potrzebuje do swego życia. Jeżeli chozi o tłuszcze sprawa niestety jest wielokrotnie przez przeciwników Zywienia optymalnego przesadzona. My po prosty wbrew pozorom nie obżeramy się tłuszczami tylko aplikujemy tłuszcze racjonalnie do potrzeb organizmu. I to jest właśnie fenomen dr Kwaśniewskiego, że wskazał nam prawidłowe proporcje BTW. Taki przykład. My potrzebujemy dziennie tyle tłuszczu jaka zawarta jest w kostce 200 gram masła. 82,5 x 2 = 165 gram tłuszczu. Jeżeli przykładowo zamienimy ten tłuszcz na inne produkty to śmiało można powiedzieć, że tłuszcze zjadamy mało w sam tyle ile potrzebuje nasz organizm. Jak to wygląda 100 gram śmietany 30% = 30 gram tłuszczu 165gram tłuszczu - 30 gram = pozostaje nam 135 gram tłuszczu 5 żółtek 100 gram = 31 gram tłuszczu 135 gram - 31gram pozostaje nam 104 gram tłuszczu Jeżeli z tych pięciu żółtek usmażymy sobie jajecznicę z masłem i boczkiem to liczymy dalej 50 gram masła 41 gram tłuszczu odejmujmy od naszego bilansu 104 gram - 41 gram pozostaje 63 gram tłuszczu 50 gram boczku wędzonego = 24 gram tłuszczu 63gram - 24gram pozostaje 39 gram tłuszczu 30 gram chleba z masłem 25 gram = 21 gram tłuszczu 39 gram - 21 gram pozostaje 18 gram tłuszczu i tym sposobem redukcji obliczamy dzienną ilość tłuszczu. Przykład powyższczy dotyczy proporcji B,T 1 : 3,0 Jeżeli ktoś ma nadwagę i pragnie się odchudzać to wówczas wystarczy proporcja B,T 1 : 2,0 czyli wówczas spożywamy tylko 110 gram tłuszczu dziennie. Uwaga nie wolno być głodnym. Twój przez Ciebie poruszony temat a moje przykłady pomogą wielu osobom w codziennym przygotowaniu posiłków. Należy również pamiętać że dzienna dawka białka najlepiej pełnowartosciowego na 1 kilogram wagi ciała powinna wynosić 0,8 grama. Waga 60 kilogramów to 50 gram białka i tak dalej. Wszelkie głodówki i niedostarczanie codziennie białka do organizmu osłabia nasz organizm, gdyż białko potrzebne do życia zostaje pobierane w rezerwy przez co organizm się osłabia.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |