forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: MORGANO 2006-12-11, 04:42:04



Tytu: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-12-11, 04:42:04
RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.

Składniki.
400g /4 filety z mintaja lub z morszczuka/
400g pieczarek
200g cebuli
300g startego żółtego sera
100g jajka / 2szt./
200g śmietany
100g olej do smażenia.
Sól, pieprzu.

Sposób przygotowania.
Usmażyć ryby na oleju i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczarki pokroić w pół plasterki zrumienić na gorącym oleju. Rozłożyć je na rybach. Cebule obrać, pokroić w talarki, obsmażyć na oleju rozłożyć warstwą na pieczarkach. Śmietanę dokładnie roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę i posypać startym serem. Zapiekać, aż ser się roztopi.

Ogółem 1700g B-T-W  182,7 – 263,6 – 31,3  / 3230 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 10,7 – 15,5 – 1,8  / 190 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 26,9 – 38,8 – 4,6 / 470 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,4 : 0,2
B+T/250g – 65,6g




Tytu: Odp: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-12-18, 17:45:11
Chyba machnę na wigilię tę potrawę. Co prawda ryb nie lubię - nie smaczne i niezdrowe. Ale raz w roku, trza się dostosować. Niech się trują goście. ;-)

Oczywiście skorzystam z łoju i masła.  Renia, przyrządzano to już u Ciebie ?   :)



Tytu: Odp: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: renia 2015-12-18, 20:49:17
Nie nie przyrządzono...
Ten olej to już u mnie torsje wywołuje... 8)
Proporcje B+T... :? :lol:
Ale dzisiaj kupiłam łososia (filet), zamroziłam go i zrobię na Święta w galarecie, bo nasze najmłodsze "maleństwo", jako jedyny w rodzinie, uwielbia ryby w galarecie (zalewam rybę wywarem mięsnym z warzywami i nikt tego nie rozszyfrował 8)).
Łosoś pieczony w śmietance też jest pyszny. A mintaj? Może to i dobry pomysł, bo mam w zamrażalniku polędwiczki z mintaja, no pomyślę, pomyślę... :roll:

Ale dałabym same żółtka bez białek, smalec zamiast oleju i raczej bez pieczarek, albo minimalną ich ilość... :roll:


Tytu: Odp: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-12-19, 09:18:19
Cytuj z: renia 2015-12-18, 20:49:17
Ale dałabym same żółtka bez białek, smalec zamiast oleju i raczej bez pieczarek, albo minimalną ich ilość... :roll:

do pieczarek lepiej mi się masło widzi. Pieczarki dużo go wchłoną.   
Cytuj:
olej


takich rzeczy to ja nawet nie mam w domu. Jedynie w garażu.  Ale admin kiedyś pisał, że właściwości ma podobne , no to i w smaku chyba podobny ?   :shock:  ;-) ( Srell  z mineralami   10W40) . 


Tytu: Odp: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: renia 2015-12-19, 09:26:55
Ja czasami (kilka razy w roku) używam olej do solonych filetów śledziowych z cebulką.
A na maśle to nie lubię smażyć, gdyż za bardzo trzeba uważać, żeby nie zbrązowiało.
Tylko do jajecznicy, omletów i żółtek sadzonych biorę masło.
Ja mam taką prostą kuchnię (a właściwie to prostokątną :lol:)


Tytu: Odp: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-12-19, 09:30:15
Ja ostatnim posmarowałem w ogrodzie słupki palisadowe przy rabacie, aby nie zbutwiały w ziemi   :)    .


Tytu: Odp: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: renia 2015-12-19, 09:31:32
Ja nie smarowałam słupków... :lol:


Tytu: Odp: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-12-19, 09:36:48
to źle. Długo w ziemi nie wytrzymają.  Tę część w ziemi posmaruj margaryną, dobrze do tego się nadaje.  Tylko nie tą za 15 zł Cardio-coś-omega.  ;-) Taką za 1,5 zł za kg .


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.