Tytu³: MIEDŹ. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-14, 00:34:15 MIEDŹ.Miedź jest pierwiastkiem Å›ladowym wystÄ™pujÄ…cym w caÅ‚ym organizmie, a jej ilość ocenia siÄ™ na okoÅ‚o 100 miligramów. Ponad poÅ‚owa miedzi znajduje siÄ™ w mięśniach i kośćcu. Miedź wchodzi w skÅ‚ad wielu enzymów i bierze udziaÅ‚ w wielu procesach przemian metabolicznych.
Miedź, aktywujÄ…c enzym, niezbÄ™dny do budowy erytrocytów, wpÅ‚ywa na prawidÅ‚owe funkcjonowanie ukÅ‚adu krwiotwórczego, uczestniczy w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem bierze udziaÅ‚ w procesach utleniania i dostarczania tlenu do tkanek. Miedź wystÄ™pujÄ…ca w ceruloplazminie (biaÅ‚ko surowicy) jest jednÄ… z bardziej ruchliwych form tego pierwiastka w organizmach i w tej postaci reguluje metabolizm oraz transport żelaza. WpÅ‚ywa na metabolizm lipidów (Np. cholesterolu) i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci mielinowej osÅ‚onki włókien nerwowych. Istotny jest także wpÅ‚yw miedzi, poprzez syntezÄ™ dopaminy na rozwój ukÅ‚adu oraz poprzez syntezÄ™ kolagenu i elastyny” na regeneracjÄ™ tkanki Å‚Ä…cznej. Uważa siÄ™, że niedobory miedzi mogÄ… mieć zwiÄ…zek z wadami krÄ™gosÅ‚upa, a zwÅ‚aszcza skoliozy w zwiÄ…zku z faktem, że pierwiastek ten uczestniczy w syntezie kolagenu. Miedź jest skÅ‚adnikiem enzymów biorÄ…cych udziaÅ‚ w procesach tworzenia melaniny i prostaglandyn, biorÄ…cych udziaÅ‚ w regulacji ciÅ›nienia krwi, pracy serca czy likwidacji stanów zapalnych. Ponadto miedź wraz z cynkiem przeciwdziaÅ‚ajÄ… uszkodzeniom wywoÅ‚anym przez wolne rodniki tlenowe. Niedobór. Niedobór miedzi obserwuje siÄ™ rzadko. Braki miedzi, która jest magazynowana w wÄ…trobie, mogÄ… wystÄ…pić głównie przy genetycznie uwarunkowanych zaburzeniach jej wchÅ‚aniania, niedokrwistoÅ›ciach, czy też razem z przewlekÅ‚ymi biegunkami. Niedobór miedzi powoduje uszkodzenia tÄ™tnic i serca, może powodować nadciÅ›nienie i powstawanie zakrzepów. CzÄ™sto dochodzi do zmniejszenia produkcji melaniny, barwika wÅ‚osów i skóry. Przy niedoborze miedzi zwiÄ™ksza siÄ™ podatność organizmu na infekcje i choroby. Niedobór miedzi powoduje także ograniczenia wzrostu i pÅ‚odnoÅ›ci, zaburzenia systemu nerwowego (migreny), a także osteoporozÄ™. Nadmiar. DÅ‚ugotrwaÅ‚e spożywanie żywnoÅ›ci o podwyższonej zawartoÅ›ci miedzi wiąże siÄ™ z ryzykiem zatruć, na co sÄ… szczególnie narażone dzieci i niemowlÄ™ta. Nadmiar miedzi w diecie czÅ‚owieka wywoÅ‚uje różne zmiany metaboliczne, a odlegÅ‚e skutki wiążą siÄ™ przede wszystkim ze zmianami w wÄ…trobie, a w nastÄ™pnej kolejnoÅ›ci z uszkodzeniem nerek, tkanki mózgowej oraz naczyÅ„ wieÅ„cowych i mięśnia sercowego. NajczÄ™stszymi skutkami nadmiaru miedzi mogÄ… być zaburzenia psychiki, uszkodzenia nerek, a także nadciÅ›nienie tÄ™tnicze. ŹródÅ‚a. Miedź powszechnie wystÄ™puje w wiÄ™kszoÅ›ci produktów spożywczych. NajwiÄ™cej miedzi zawierajÄ… warzywa i owoce, owoce morza, fasola, groch, ziarna pszenicy, Å›liwki, wÄ…troba, nerki, serce, krewetki, orzechy, podroby, grzyby, peÅ‚noziarniste produkty zbożowe. / z mojego archiwum Morgano/
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |