forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-14, 00:34:15



Tytu³: MIEDŹ.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-14, 00:34:15
MIEDŹ.Miedź jest pierwiastkiem śladowym występującym w całym organizmie, a jej ilość ocenia się na około 100 miligramów. Ponad połowa miedzi znajduje się w mięśniach i kośćcu. Miedź wchodzi w skład wielu enzymów i bierze udział w wielu procesach przemian metabolicznych.
Miedź, aktywujÄ…c enzym, niezbÄ™dny do budowy erytrocytów, wpÅ‚ywa na prawidÅ‚owe funkcjonowanie ukÅ‚adu krwiotwórczego, uczestniczy w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem bierze udziaÅ‚ w procesach utleniania i dostarczania tlenu do tkanek. Miedź wystÄ™pujÄ…ca w ceruloplazminie (biaÅ‚ko surowicy) jest jednÄ… z bardziej ruchliwych form tego pierwiastka w organizmach i w tej postaci reguluje metabolizm oraz transport żelaza. WpÅ‚ywa na metabolizm lipidów (Np. cholesterolu) i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci mielinowej osÅ‚onki włókien nerwowych. Istotny jest także wpÅ‚yw miedzi, poprzez syntezÄ™ dopaminy na rozwój ukÅ‚adu oraz poprzez syntezÄ™ kolagenu i elastyny” na regeneracjÄ™ tkanki Å‚Ä…cznej. Uważa siÄ™, że niedobory miedzi mogÄ… mieć zwiÄ…zek z wadami krÄ™gosÅ‚upa, a zwÅ‚aszcza skoliozy w zwiÄ…zku z faktem, że pierwiastek ten uczestniczy w syntezie kolagenu.
Miedź jest składnikiem enzymów biorących udział w procesach tworzenia melaniny i prostaglandyn, biorących udział w regulacji ciśnienia krwi, pracy serca czy likwidacji stanów zapalnych. Ponadto miedź wraz z cynkiem przeciwdziałają uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki tlenowe.

Niedobór.
Niedobór miedzi obserwuje się rzadko. Braki miedzi, która jest magazynowana w wątrobie, mogą wystąpić głównie przy genetycznie uwarunkowanych zaburzeniach jej wchłaniania, niedokrwistościach, czy też razem z przewlekłymi biegunkami.
Niedobór miedzi powoduje uszkodzenia tÄ™tnic i serca, może powodować nadciÅ›nienie i powstawanie zakrzepów. CzÄ™sto dochodzi do zmniejszenia produkcji melaniny, barwika wÅ‚osów i skóry. Przy niedoborze  miedzi zwiÄ™ksza siÄ™ podatność organizmu na infekcje i choroby. Niedobór miedzi powoduje także ograniczenia wzrostu i pÅ‚odnoÅ›ci, zaburzenia systemu nerwowego (migreny), a także osteoporozÄ™.

Nadmiar.
Długotrwałe spożywanie żywności o podwyższonej zawartości miedzi wiąże się z ryzykiem zatruć, na co są szczególnie narażone dzieci i niemowlęta. Nadmiar miedzi w diecie człowieka wywołuje różne zmiany metaboliczne, a odległe skutki wiążą się przede wszystkim ze zmianami w wątrobie, a w następnej kolejności z uszkodzeniem nerek, tkanki mózgowej oraz naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.
Najczęstszymi skutkami nadmiaru miedzi mogą być zaburzenia psychiki, uszkodzenia nerek, a także nadciśnienie tętnicze.

Źródła.
Miedź powszechnie występuje w większości produktów spożywczych. Najwięcej miedzi zawierają warzywa i owoce, owoce morza, fasola, groch, ziarna pszenicy, śliwki, wątroba, nerki, serce, krewetki, orzechy, podroby, grzyby, pełnoziarniste produkty zbożowe.
/ z mojego archiwum Morgano/




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.