forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-16, 00:17:36



Tytu³: SCHAB Z ÅšLIWKAMI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-16, 00:17:36
SCHAB Z ÅšLIWKAMI.

Składniki.
1000 g schabu karkowego bez kości
200 g suszonych śliwek bez pestek
200 g pomarańcze
150 g czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, imbir 2-3 goździki.

Sposób przygotowania.
Śliwki sparzyć. Powidła wymieszać z 1/3 wina i szczyptą imbiru. Schab opłukać, rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Mięso posmarować powidłami. Kilka śliwek odłożyć, resztę ułożyć w 3 rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle bawełnianą nicią. Pomarańcze sparzyć, cienko obrać. Skórkę pokroić w wąskie paseczki. Z miąższu wycisnąć sok. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso, zrumienić. Razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, dodać skórki z pomarańczy i goździki, wlać 3-4 łyżki wody, oprószyć pieprzem. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki, podlać sokiem pomarańczowym i resztą wina.

Ogółem 1550g  B-T-W 173,6 – 139,6 – 125,1  /2450 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 11,2 – 9,0 – 8,1  /160 kalorii /
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W  22,4 – 18,0 – 16,1 /320 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 0,8 : 0,7 
B+T/200g – 40,4g




Tytu³: Odp: SCHAB Z ÅšLIWKAMI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2006-12-17, 18:16:59
Morgano,prosze nie smiej sie,mam pytanko:jak wyglada schab karkowy?????Ja znam tylko ten normalny schab z koscia lub bez.Czy tu chodzi o baleron?????


Tytu³: Odp: SCHAB Z ÅšLIWKAMI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-17, 19:16:34
Kodar.
To wcale nie jest Å›mieszne. Schab dobry i karkówka dobra. Bardzo czÄ™sto kupujÄ™ pÅ‚aty karkówki i traktujÄ™ jÄ… jak schab. Å»le siÄ™ po prostu wyraziÅ‚em.  KarkówkÄ™ też można tak samo przyrzÄ…dzić, bo taki kawaÅ‚ miÄ™sa  mamy pod rekÄ….
Osobiście wolę gotować. Niż pisać. Idzie mi to po prostu łatwiej. Czasami można coś przepieprzyć. :D :D :D


Tytu³: Odp: SCHAB Z ÅšLIWKAMI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-12-17, 23:16:50
Morgano, ja nie widzę błędu w twoim przepisie, mam wrażenie, ze źle zrozumiałeś Kodar.
Alinko, schab karkowy to ta część schabu bardziej przerośnięta tłuszczem zwana potocznie karkówką.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.