Tytu³: SCHAB Z ÅšLIWKAMI. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-16, 00:17:36 SCHAB Z ÅšLIWKAMI.
SkÅ‚adniki. 1000 g schabu karkowego bez koÅ›ci 200 g suszonych Å›liwek bez pestek 200 g pomaraÅ„cze 150 g czerwonego wytrawnego wina 2 Å‚yżki powideÅ‚ Å›liwkowych, 2 Å‚yżki oleju, sól, pieprz, imbir 2-3 goździki. Sposób przygotowania. Åšliwki sparzyć. PowidÅ‚a wymieszać z 1/3 wina i szczyptÄ… imbiru. Schab opÅ‚ukać, rozbić. Oprószyć z obu stron solÄ… i pieprzem. MiÄ™so posmarować powidÅ‚ami. Kilka Å›liwek odÅ‚ożyć, resztÄ™ uÅ‚ożyć w 3 rzÄ™dach na miÄ™sie. Schab zrolować i obwiÄ…zać Å›ciÅ›le baweÅ‚nianÄ… niciÄ…. PomaraÅ„cze sparzyć, cienko obrać. SkórkÄ™ pokroić w wÄ…skie paseczki. Z miąższu wycisnąć sok. Olej rozgrzać na dużej patelni, wÅ‚ożyć miÄ™so, zrumienić. Razem z tÅ‚uszczem przeÅ‚ożyć do brytfanny, dodać skórki z pomaraÅ„czy i goździki, wlać 3-4 Å‚yżki wody, oprószyć pieprzem. Piec 1 godzinÄ™ w temperaturze 180 polewajÄ…c sosem z pieczenia. W poÅ‚owie pieczenia dodać odÅ‚ożone Å›liwki, podlać sokiem pomaraÅ„czowym i resztÄ… wina. Ogółem 1550g B-T-W 173,6 – 139,6 – 125,1 /2450 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 11,2 – 9,0 – 8,1 /160 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 22,4 – 18,0 – 16,1 /320 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,8 : 0,7 B+T/200g – 40,4g Tytu³: Odp: SCHAB Z ÅšLIWKAMI. Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2006-12-17, 18:16:59 Morgano,prosze nie smiej sie,mam pytanko:jak wyglada schab karkowy?????Ja znam tylko ten normalny schab z koscia lub bez.Czy tu chodzi o baleron?????
Tytu³: Odp: SCHAB Z ÅšLIWKAMI. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-17, 19:16:34 Kodar.
To wcale nie jest Å›mieszne. Schab dobry i karkówka dobra. Bardzo czÄ™sto kupujÄ™ pÅ‚aty karkówki i traktujÄ™ jÄ… jak schab. Å»le siÄ™ po prostu wyraziÅ‚em. KarkówkÄ™ też można tak samo przyrzÄ…dzić, bo taki kawaÅ‚ miÄ™sa mamy pod rekÄ…. OsobiÅ›cie wolÄ™ gotować. Niż pisać. Idzie mi to po prostu Å‚atwiej. Czasami można coÅ› przepieprzyć. :D :D :D Tytu³: Odp: SCHAB Z ÅšLIWKAMI. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2006-12-17, 23:16:50 Morgano, ja nie widzÄ™ bÅ‚Ä™du w twoim przepisie, mam wrażenie, ze źle zrozumiaÅ‚eÅ› Kodar.
Alinko, schab karkowy to ta część schabu bardziej przerośnięta tłuszczem zwana potocznie karkówką.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |